Isopurjepleko ongelmana...

punapää

Mulla on 128 litrainen akvaario, jossa aluksi oli 5 partamonnia (2 niistä poikasta), neontetroja oli 6, keltabarbeja 4... mutta sitten lupauduin ottamaan kaverilta MONNIN ,kun menin hakemaan se olikin pleko ja todennäköisimmin isopurjepleko pituudeltaan n.25 cm. Nyt kun pleko on kaksi viikkoa ollut akvaariossani vesi oli hieman samentunut, vaihdoin sitä välittömästi huomattuani asian ja puhdistin vanhan suodattimeni. Noh, suodatin ei enää lähtenytkään päälle, joten akvaario oli ilman suodatinta 2 päivää ennenkuin pääsin ostamaan uuden. Kun tulin vaihtamaan suodatinta vesi oli samentunut taas ja neontetrat (yhtä lukuunottamatta) kuolleet, samoin keltabarbit (yhtä lukuunottamatta).PH arvo oli n.7. Tiedän että akvaarioni on aivan liian pieni tälle köriläälle, mutta otin sen koska en aluksi tiennyt sen olevan pleko ja se oli viettänyt jo 3 vuotta n.60 litraisessa akvaariossa! Monneistakin on tarkoitus karsia ja laittaa akvaario uuteen uskoon kunhan vain siirrän ensin akvaarion omaan asuntooni vanhempieni luota... Ajattelin vain jos joku osaisi sanoa mikä oli syy kalojeni kuolemaan ja että voisiko muita kaloja (pieniä) pitää jatkossakaan isommassakaan akvaariossa plekon kanssa? Kiitos jo etukäteen!

2

373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bettaristic

      Suodatin oli pois päältä. Et ilmeisesti ottanut sitä silti pois akvaariosta...tosin se ei olisi varmaankaan paljon auttanut, ehkä kuitenkin vähän.
      Suodattimeen tuli hapeton tila ja bakteerit kuolivat sieltä myrkyttäen vettä. Toisaalta akvaariossa ei vesi virrannut, joten siihen ei liuennut tarpeeksi happea. Akvaarion pinnoilla olevat bakteerit kuolivat ja myrkyttivät vettä lisää. Altaasta loppui happi samalla kun hiilidioksidipitoisuus nousi aiheuttaen kaloille tukehtumiskuoleman, paitsi niille jotka pystyvät paremmin hyödyntämään ilmakehän happea (partamonnit ja isopurjepleko pystyvät käsittääkseni hengittämään suoleen ilmakehästä happea ja selviytyvät näin pahimmistä kriiseistä...ainakin hetken). Ongelmaa pahemsi vielä se, että alun alkaen kaloja oli aivan liikaa ja sitten vielä pleko tuli altaaseen kuormittamaan sitä vielä lisää. Todennäköistä on että plekon mukana sait vielä omille kaloillesi vieraita bakteereita jotka vielä lisäksi heikensivät niitä. Sitten kuolleet kalat kuormittivat vettä vielä lisää aiheuttaen viimeisen naulan loppujen arkkuun.

      Voit toki pitää isopurjeplekon, mutta hanki sille sopiva allas. 400-litraisen luulisi riittävän jo valmiiksi kääpiöityneelle plekolle. Se tuskin kasvaa enää luojan suomiin mittoihinsa, mutta monneilla on kyllä taipumusta jatkaa kasvuaan, kunhan pääsevät asiallisiin oloihin. Sinne mahtuisi sitten kaikki partiksetkin ja muitakin sinttejä aika hyvin. Isopurjeplekot ovat ihan suvaitsevaisia otuksia, joten monet kalat menevät niiden kanssa (samoista vesiarvoista siis).

    • Plekostomus

      Altaan olot parantuvat huomattavasti, jos ja kun iso pleko pääsee väljemmpään veteen. Pienessä tilassa tuollainen kakkamasiina voi aiheuttaa pahoja kompikaatioita.

      Hanki plekolle mahdollisimman pian isompi allas, ainakin 500-litraa tai luovuta se isompaan kotiin.
      Toivottavasti pleko jatkaa kasvuaan päästyään tilavaan altaaseen. :|

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1458
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1002
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      751
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      725
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      697
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      670
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      659
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      644
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      67
      623
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe