Jukka Halonen kertoo miten Hitler kusi sotansa jo vuodesta 1940

Anonyymi-ap

Jukka Halosen mukaan natsi-Saksa alkoi tehdä virheitä niinkin varhain kuin jo vuonna 1940.

Mitä implikaatioita tällä sitten on esim. sille olisiko Neuvostoliitto voittanut natsi-Saksan ilman länsivaltojen apua?

-----------------------

Iltalehti lauantai 27.4.2024

Jukka Halonen

Uho muuttui tuhoksi

(Juttu on julkaistu alun perin Iltalehden erikoislehdessä Natsien tuho.)


Natsi-Saksan pikavoitot alle vuodessa muun muassa Puolassa, Tanskassa, Belgiassa ja Ranskassa saivat Adolf Hitlerin vakuuttumaan sotapäällikön taidoistaan niin, että hän unohti olevansa vain korpraali, jonka kenttäkokemukset olivat ensimmäisestä maailmansodasta. Jo kesällä 1940 käynnistyi suurten virheiden sarja, joka päättyi vasta viisi vuotta myöhemmin Berliinin raunioissa.

Ranskan antauduttua [tehtyään vastarintaa Maginot-linjalla, johon oli jäänyt valitettavasti heikkoja kohtia, mutta joka muuten oli pätevä puolustus] britit jäivät yksin Saksaa vastaan. Länsiliittoutuneiden maavoimat olivat ahtautuneet Kanaalin rannikolle Dunkerqueen, josta saksalaisten keihäänkärki oli enää 25 kilometrin päässä. Hitler päätti kuitenkin keskeyttää omiensa hyökkäyksen 24. toukokuuta 1940. Hän halusi säästää panssarivaunujaan tuleviin koitoksiin ja antaa Hermann Göringille tilaisuuden hoidella brittien siirtoarmeija Luftwaffen voimin.

Kahden päivän kuluttua Hitler huomasi virheensä. Göringin lupaukset vihollisen tuhoamisesta eivät päteneet. Britit aloittivat evakuoinnin, eivätkä saksalaiset lentokoneet sitä juuri hidastaneet. Dunkerquesta saatiin turvaan 338 000 miestä.

Jo tuolloin Hitlerin olisi pitänyt tajuta, että Göring oli väärä mies Luftwaffen komentajaksi siitäkin huolimatta, että hän oli ensimmäisen maailmansodan hävittäjä-ässä. Oluttupavallankumouksessa 1923 Göring oli haavoittunut poliisin luodeista, ja häntä oli hoidettu morfiinilla. Siitä oli seurannut elinikäinen riippuvuus. Maanpaossa Ruotsissa ollessaan Göring oli teljetty sekopäisenä useampaan otteeseen mielisairaalaan, ja hän oli yrittänyt kahdesti itsemurhaa.

Dunkerquen epäonnistumisesta huolimatta Göring sai heinäkuussa 1940 Suur-Saksan valtakunnan-marsalkan arvon.

Britannia oli vielä nujerrettava. Ennen kuin suunniteltu operaatio Merileijona, maihinnousu Englantiin, toteutuisi, saksalaisten oli tuhottava kuninkaalliset ilmavoimat RAF.

"Luftwaffe kukistaa Englannin ilmavoimat kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla ja mahdollisuuksilla", Hitler julisti 1. elokuuta 1940.

Katkeamattomien ilmahyökkäysten sarja komentokeskuksiin, tutka-asemiin, polttoainevarastoihin, lentokonetehtaisiin ja kiitoradoille sai RAF:n polvilleen.

Sattuma puuttui peliin. Saksalaiset pommittivat ilmeisen vahingossa Lontoon siviilikohteita. Pääministeri Winston Churchill vastasi, ja brittipommittajat iskivät elokuun lopussa Berliiniin. Se sai Hitlerin raivoihinsa, ja hän siirsi syyskuussa Luftwaffen pommitusten painopisteen Englannin kaupunkien tuhoamiseen.

"Me pyyhimme heidän kaupunkinsa kartalta!"

RAF sai kipeästi tarvitsemansa hengähdystauon kunnostaa pommitusten vaurioittamat lentotukikohdat. Hurricanet ja Spitfiret olivat valmiita taisteluun Englannista, jota Saksa ei koskaan voittanut. Brittien ilmaiskut Berliiniin puolestaan olivat tehneet Göringin naurunalaiseksi - hän oli julkisesti luvannut, että viholliskoneet eivät koskaan pääsisi pommittamaan Saksan maaperää.

Ennen kuin ilmasota Ison-Britannian kanssa pääsi kunnolla edes käyntiin, Hitler antoi käskyn esikunnilleen ryhtyä valmistelemaan hyökkäystä Neuvostoliittoon. Suunnittelu ei ollut kohtalokasta, mutta toteutus kyllä.

Rikkoi kultaista sääntöä

Hitler rikkoi kaikkien sotalakien kultaisinta sääntöä ja aloitti kahden rintaman sodan. [Kaikkien onneksi!]

Vaikka brittejä ei saatu nujerretuksi, idän ristiretki, operaatio Barbarossa käynnistyi 22. kesäkuuta 1941. Omituisinta oli, että Hitler oli katsonut maihinnousun Englantiin tulevan liian kalliiksi, mutta Neuvostoliittoon hyökkäämisessä ei ollut ongelmia.

Se oli täydellistä vihollisen aliarvioimista, vaikka Neuvostoliitolla tiedettiinkin olevan materiaalinen ylivoima. Slaavit olivat ali-ihmisiä, joista ei olisi vastusta. [Sitten oli myös massamurhasuunnitelma Generalplan Ost.] Suomen talvisota oli myös luonut mielikuvaa puna-armeijan heikosta taistelukyvystä. Hitlerin kuvitelmissa Neuvostoliitto kaatuisi muutamassa kuukaudessa.

"Teidän on vain potkaistava ovi sisään, ja koko mätä rakenne luhistuu rysähtäen kasaan", hän mahtaili.

Ylimielisyys oli niin suurta, että Hitler ei edes yrittänyt houkutella liittolaistaan Japania hyökkäämään samanaikaisesti Siperiaan. Kun maan ulkoministeri Yosuke Matsuoka oli vieraillut Berliinissä huhtikuussa 1941, Hitler ei ollut pukahtanutkaan koko hyökkäyksestä, vaan lähti kaatamaan "juutalais-bolshevistista salaliittoa" omineen. Paluumatka ovela Matsuoka vieläpä kävi solmimassa hyökkäämättömyyssopimuksen venäläisten kanssa.

[Olisiko Japani muutenkaan hyökännyt Neuvostoliittoon uudestaan hävittyään 1939 Khalkhin Golin taistelussa?]

VIITTAUS JATKUU

27

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voittoisa alku idässä

      Alkuperäisen suunnitelman mukaan Saksan idän operaation piti alkaa toukokuun puolivälissä. Aloitushetkeä siirsivät kuitenkin runsassateinen kevät ja kiukutteleva Jugoslavia, jonka Saksa valtasi nopeasti. Heti perään oli vielä Kreikan vuoro. Yli kuukauden myöhästymistä kirottiin loppuvuodesta raskaasti.

      [Jugoslaviassa Titon partisaanit tekivät sitkeää vastarintaa niin saksalais-hyökkääjille, serbialais-monarkisti-chetnikeille kuin natsiapuri kroaatti-Ustashalle ja erittäin ahtaalla olivatkin. Jugoslaavi-partisaanit sitoivatkin aika monta natsien yksikköä.]

      Aikansa suurimman sotilasoperaation alku sujui voittoisasti. Saksan panssaridivisioonat murskasivat alleen vastuksen toisensa jälkeen. Hyökkäys yllätti Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin täysin. [Stalin oli tappanut Nikolai Ezhovin edesauttamissa vainoissa omaa sotaväkeään epäiltynä milloin minkäkin ulkovallan sabotööreiksi. Lisäksi Stalin haukkui lyttyyn kaikki saamansa tiedustelutiedot ja jopa syytti huonojen uutisten tuojia valehtelijoiksi. Kukaan Stalinin lähipiirissä ei uskaltanut yrittää ajaa asiaa perille, ettei lisää päitä vierisi vadille.] Hitler ehti jo 8. heinäkuuta julistaa, että sota oli pääosin voitettu.

      Joulukuun 1941 alkuun mennessä saksalaiset olivat jo Moskovan porteilla. Hitlerin joukot olivat ottaneet yli kolme miljoonaa miestä sotavangeiksi ja tuhonneet valtavan määrän vihollisen sotamateriaalia. Pohjoisessa Leningrad oli piiritetty, etelässä joukot olivat Donetsin rannalla.

      [Myöhemminhän saksalaissotilaita joutui joukkioittain liittoutuneiden sotavangeiksi.]

      Vauhti oli ollut niin kova, että jälkeen oli jäänyt pahoja korjaamattomia virheitä.

      Jo alkuperäinen hyökkäyskäsky 21 oli kieltänyt erikseen sotateollisuuden tuhoamisen. Samoin Hitler kielsi Luftwaffea pommittamasta rautateiden solmukohtia ja siltoja. Hitler ahnehti tehtaita itselleen, mutta tosiasiassa hän mahdollisti niiden tehokkaan evakuoimisen Uralin taa saksalaisten joukkojen alta. Se virhe tuli karusti vastaan myöhemmin.

      Kyseessä oli puhdas tuhoamissota. Näin Hitler ei edes yrittänyt hyödyntää paikallista väestöä. [Ei estänyt monesta eri paikallisväestöstä löytymästä natseille apureita syntipukitettujen juutalaisten ilmiantamiseen.] Samoin kiireessä valloitettu maasto jäi perkaamatta kunnolla. Jälkeen jäi hajanaisia harhailevia neuvostojoukkoja, jotka piiloutuivat metsiin ja soille. Tässä oli kasvualusta partisaanien tehokkaalle toiminnalle.

      Mitä syvemmälle Neuvostoliiton maaperään hyökkäys oli edennyt, sitä pidemmiksi huoltovälit olivat kasvaneet. Sitä enemmän Hitler oli myös itse puuttunut taktisiin yksityiskohtiin ja yleisstrategiaan kenraalinsa ohittaen.

      "Hitler ei vaikuta olevan vielä selvillä, kuinka sotatoimien pitäisi jatkua", Keskistä armeijaryhmää komentanut sotamarsalkka Fedor von Bock merkitsi päiväkirjaansa jo 4. elokuuta.

      Ennen pitkää oli myös osoittautunut, että arviot puna-armeijan vahvuudesta olivat menneet pahasti pieleen.

      "Sodan alussa varauduimme 200 vihollisdivisioonaan. Nyt olemme jo laskeneet niitä 360, ja kaiken aikaa taistelemme yhä uusia, tähän asti tuntemattomia divisioonia vastaan", maavoimien yleisesikunnan OKH:n päällikkö, kenraalieversti Franz Halder kirjoitti 11. elokuuta 1941.

      VIITTAUS JATKUU

      • Anonyymi

        Operaatio myöhästyi

        Alun perin Hitler ei pitänyt Moskovan valtaamista tärkeänä, se oli "vain maantieteellinen piste". Hänen kenraalinsa ajattelivat toisin - Moskova oli liikenteen tärkeä solmukohta, hallinnollinen ja poliittinen pääkaupunki, jonka ympärillä oli runsaasti aseteollisuutta. Kukaan kenraaleista ei tosin uskaltanut sanoa suoraan mielipidettään Hitlerille.

        Moskova otettiin tähtäimeen vasta syksyllä 1941, toissijaisen Kiovan valtauksen jälkeen. Operaatio Taifuuni käynnistyi armottoman myöhässä 2. lokakuuta. Alkumenestys oli lupaava, sillä Brjanskin ja Vjazman motteihin joutui 660 000 puna-armeijan sotilasta. Pian kuitenkin rankkasateet toivat rasputitsan, rospuuton. Tiet muuttuivat liejuksi, ja tankit upposivat mutaan.

        Marraskuun alussa ensimmäinen pakkassää kovetti tiet taas kulkukelpoisiksi. Saksalaiset tunkivat kahtena kiilana jälleen kohti Moskovaa. Samalla tiivistyi myös vastarinta. Stalin oli tuonut pääkaupungin puolustukseksi lisävahvistuksia Siperiasta.

        [Eli gulagin orjatyövoimaa kiväärinmuonaksi. Mikään muuhan maa ei ikinä TOTAALISESTI ole harjoittanut samanlaista.]

        Marraskuun puolivälissä jäätävä kylmyys ensin kangisti ja sitten pysäytti. Venäjän talvi osoitti julmuutensa, elohopea laski pahimmillaan 40 miinusasteeseen. Sodan piti olla voitettu muutamassa kuukaudessa, joten Hitler ei ollut varannut joukoilleen talvivarusteita. Paleltumat alkoivat tuottaa tappioita enemmän kuin vihollinen.

        Pakkanen jäädytti myös panssarivaunut ja huollon. Ammuksista ja polttoaineesta oli huutava pula. Saksalaiset sotilaat aloittivat Taifuunin toisen vaiheen nääntynein voimin, nälän ja sairauksen kanssa.

        Etelärintamalta tuli Hitlerille huonoja uutisia marraskuun lopussa. Eteläisen armeijaryhmän komentaja, sotamarsalkka Gerd von Rundstedt joutui vetämään joukkonsa Rostovista, joka oli ollut saksalaisilla yhdeksän päivän ajan. Hitler koitti peruuttaa käskyn. Kun se ei onnistunut, hän erotti Rundstedtin.

        Joulukuun 4. päivänä hyökkäys Moskovaan pysähtyi. Saksalaiset olivat juuttuneet lumihankeen ilman polttoainetta. Hitler käski jääräpäisesti joukkojaan eteenpäin. Näkiväthän Saksan taistelukärjet Moskovan tornit kirkkaassa säässä jo kiikareillaan.

        Joulukuussa tapahtui lyhyessä ajassa suuria käänteitä. Ennen kuin saksalaiset ehtivät aloittaa uuden yrityksen kohti Moskovaa, puna-armeija aloittikin 5. joulukuuta raivokkaan vastahyökkäyksen kenraali Georgi Zukovin johdolla. Seuraavana päivänä saksalaisten oli otettava taka-askelia. Heillä oli jatkuva saarrostuksen uhka.

        Hitler torjui kaikki perääntymissuunnitelmat. Siinä sivussa hän julisti sodan Yhdysvalloille Japanin vanavedessä kuin ohimennen. Wehrmachtin Moskovan edustalla taisteleville sotilaille hän antoi 18. joulukuuta pysähtymiskäskyn:

        "Kaikkien tasojen komentajien on henkilökohtaisella panoksellaan velvoitettava joukot pysymään asemissaan ja tekemään fanaattista vastarintaa huolimatta siitä, onko vihollinen mahdollisesti murtautunut läpi sivustoista tai selustaan."

        Kokenut maavoimien komentaja, sotamarsalkka Walter von Brauchitsch sai jättää tehtävänsä - ja Hitler otti ne itselleen. Ei siis riittänyt, että hän oli jo valmiiksi puolustusvoimain ylipäällikkö. Führer ei tyytynyt enää ohjaamaan Kolmannen valtakunnan strategiaa, vaan alkoi samalla operatiiviseksi ja jopa taktiseksi johtajaksi. Mitä pidemmälle sota eteni, sitä syvemmälle yksityiskohtiin Hitler sotkeutui.

        Hitlerin perustelut olivat erikoiset:

        "Sen vähän mitä operaatio-johtoon tarvitaan, osaa kuka tahansa. Ylipäällikön tehtävänä on kouluttaa armeijasta kansallissosialistinen. En tiedä ainoatakaan kenraalia, joka osaisi tehdä sen tahtomallani tavalla. Olen siksi päättänyt ottaa komentooni armeijan."

        Suurista voitoistaan huolimatta Hitler ei pystynyt ratkaisevasti nujertamaan Neuvostoliittoa vuoden 1941 aikana. Hän oli aliarvioinut pahasti puna-armeijan kyvyn perustaa ja varustaa uusia joukkoja rintamalle.

        Vuodenvaihteessa joulukuusta 1941 maaliskuuhun 1942 asti Keskustan armeijaryhmä menetti yksin Moskovan suunnalla kaatuneina, kadonneina, haavoittuneina ja paleltuneina 437 000 miestä. Vertailun vuoksi Suomen kokonaistappiot jatkosodassa olivat yhteensä 220 000 miestä.

        Saksan asevoimien taitavimpiin sotamarsalkkoihin kuulunut Erich von Manstein arvioi esimiestään toisen maailmansodan jälkeen näin:

        "Hitlerin johtamistoiminnan suuri virhe oli hänen oman tahdonvoimansa merkityksen ja omien kykyjensä aliarvioiminen. Hän uskoi, että lopulta tilanne kehittyy hänen suuren tahdonvoimansa edellyttämällä tavalla. Hän aliarvioi pahoin vastustajansa. Tältä pohjalta katsottuna hän uskoi toimivansa viisaasti ja johdonmukaisesti, mutta ratkaisujen pohja, Johtajan vaisto, alkoi yhä enemmän pettää."

        Pahiten se petti vuoden 1942 lopulla Stalingradissa. Se oli kuitenkin enää alleviivaus virheiden sarjalle, joiden tekemisen Hitler oli aloittanut jo paljon aiemmin.

        [Oliko Lend-Lease tarpeellinen? Se on edelleen hyvä kysymys.]

        ----

        Iltalehti lauantai 27.4.2024

        Jukka Halonen

        Uho muuttui tuhoksi


      • Anonyymi

        Matkakirjailija Matthew Stevensonin kirjoituksia vasemmistolaisella CounterPunch-sivustolla:


        Matthew Stevenson

        Letters From Minsk: Warsaw, Conrad and the Katyn Woods

        Brittiläinen historioitsija Christopher Thorne päättää kirjansa "The Approach of War, 1938-1939" (toinen teos, joka minulla sattui olemaan matkoillani mukana) syyskuun 3. päivään vuoteen 1939, kun brittien hallitus lähetti Saksalle painostuksen sodalla, mikäli Saksa ei vetäytyisi välittömästi Puolasta. Thorne kuvailee sähkeen saapumista Berliiniin:


        "Tulkki vei asiakirjan Kanslerinvirastoon, jossa Hitler ja Ribbentrop odottivat. He lukivat ja seurasi hiljaisuutta; sitten raivostuneen Hitlerin tuijotus porautui Ribbentropiin Hitlerin kysyessä: "Mitäs nyt?" Huoneen ulkopuolella Göring mutisi: "Tämän sodan jos häviämme niin Jumala meitä armahtakoon." Göbbels seisoi yksikseen nurkassa alakuloisen ja ajatuksiinsa eksyneen näköisenä. Nämä miehet, heidän liikkeensä ja kansakunta, joka oli antanut heille alun ja seurannut heitä, olivat keskenään tuoneet sodan epäterveelle Euroopan mantereelle. Ajoitus ja olosuhteet olivat olleet jonkinasteinen onnenpotku. Painostava vastuu seurauksista ei ollut."

        Matthew Stevenson

        Letters From Minsk: Warsaw, Conrad and the Katyn Woods


        Stevensonin siteeraama teos:

        Christopher Thorne; The Approach of War, 1938-1939


    • Anonyymi

      Hitler teki myös monia hyviä päätöksiä sodan aikana.

      • Anonyymi

        "hyviä päätöksiä"

        Eipä hirveästi auttaneet. Natsipelle-parka.


    • Anonyymi

      Selkeitä virheitä oli jättää Dunkirk jyräämättä panssareilla ja siirtää pommitukset RAFin kentiltä Lontooseen. Göring vain päätti olla välittämättä ylivoimaisesta tutkajohtoisesta hävittäjäpuolustuksesta.

      • Anonyymi

        Enpä tiedä paljonko se panssareiden siirtäminen Dunkirkiin olisi auttanut, kun panssarit olisivat olleet poissa muualta.

        Hermann Göring oli rehennellyt jo elokuussa 1939: "Jos yksikään englantilais-pommittaja pääsee Ruhrin alueelle, nimeni ei ole enää Hermann Göring vaan Hermann Meier."

        Sodan aikana miljoonat saksalaiset kirosivat "Hermann Meieria". Britti- ja jenkkipommittajista varoittavat ilmahyökkäyssireenit saivat lempinimekseen "Meierin trumpetit".

        Näin brittipommittajat nolasivat "Hermann Meierin".

        https://bigthink.com/strange-maps/air-war-germany-map/

        https://web.archive.org/web/20240522143315/https://bigthink.com/strange-maps/air-war-germany-map/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enpä tiedä paljonko se panssareiden siirtäminen Dunkirkiin olisi auttanut, kun panssarit olisivat olleet poissa muualta.

        Hermann Göring oli rehennellyt jo elokuussa 1939: "Jos yksikään englantilais-pommittaja pääsee Ruhrin alueelle, nimeni ei ole enää Hermann Göring vaan Hermann Meier."

        Sodan aikana miljoonat saksalaiset kirosivat "Hermann Meieria". Britti- ja jenkkipommittajista varoittavat ilmahyökkäyssireenit saivat lempinimekseen "Meierin trumpetit".

        Näin brittipommittajat nolasivat "Hermann Meierin".

        https://bigthink.com/strange-maps/air-war-germany-map/

        https://web.archive.org/web/20240522143315/https://bigthink.com/strange-maps/air-war-germany-map/

        Saksalaiset eivät tunkeutuneet ranta-alueille, yhdeksän panssaridivisioonan voimat pysähtyivät aivan Dunkerquen lähelle.

        Jotkut Saksan upseerit olivat myös yllättyneitä. "Emme voineet ymmärtää, miksi annoimme niin monien paeta", muisteli Hans von Luck, Panssaritiedustelukomppanian komentaja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksalaiset eivät tunkeutuneet ranta-alueille, yhdeksän panssaridivisioonan voimat pysähtyivät aivan Dunkerquen lähelle.

        Jotkut Saksan upseerit olivat myös yllättyneitä. "Emme voineet ymmärtää, miksi annoimme niin monien paeta", muisteli Hans von Luck, Panssaritiedustelukomppanian komentaja.

        Sitaatti tarvitaan! Citation needed!

        T. Lähde-Paholainen


      • Anonyymi

        Olet sinä, kun et itse tiedä mistä tietosi nyhtäisit. Mikä vitsi! XD Menepäs äitisi koneelta nyt leikkimään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Saksalaiset eivät tunkeutuneet ranta-alueille, yhdeksän panssaridivisioonan voimat pysähtyivät aivan Dunkerquen lähelle.

        Jotkut Saksan upseerit olivat myös yllättyneitä. "Emme voineet ymmärtää, miksi annoimme niin monien paeta", muisteli Hans von Luck, Panssaritiedustelukomppanian komentaja.

        "Saksalaiset eivät tunkeutuneet ranta-alueille, yhdeksän panssaridivisioonan voimat pysähtyivät aivan Dunkerquen lähelle."

        Se riippuu paljolti mistä ranta-alueesta puhutaan. Esimerkiksi hyökkäyskärkenä olleilla 19. AK:n panssaridivisioonilla oli rannikolle saavuttuaan kädet savessa pyrkiessään valtaamaan lähimpänä olleet Boulognen ja Calaisin satamat. Loput panssaridivisioonista puolestaan pyrkivät parhaansa mukaan järjestäytymään puolustamaan rannikolle lyödyn käytävän kapeaa kaulaa liittoutuneiden vastahyökkäykseltä. Kumpikaan tehtävä ei ollut helppo, koska valtaosa liikkuvista jalkaväkidivisioonista ei ollut vielä edes saavuttanut panssarijoukkoja ja marssi vielä kaukana perässä.

        Rundstedtin päätös siis ei ollut lainkaan niin huonolla pohjalla, vaikka kuva on voinut näyttää erilaiselta kentällä rajoitetusta vinkkelista katsojalle.

        ///MeAgaln


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Saksalaiset eivät tunkeutuneet ranta-alueille, yhdeksän panssaridivisioonan voimat pysähtyivät aivan Dunkerquen lähelle."

        Se riippuu paljolti mistä ranta-alueesta puhutaan. Esimerkiksi hyökkäyskärkenä olleilla 19. AK:n panssaridivisioonilla oli rannikolle saavuttuaan kädet savessa pyrkiessään valtaamaan lähimpänä olleet Boulognen ja Calaisin satamat. Loput panssaridivisioonista puolestaan pyrkivät parhaansa mukaan järjestäytymään puolustamaan rannikolle lyödyn käytävän kapeaa kaulaa liittoutuneiden vastahyökkäykseltä. Kumpikaan tehtävä ei ollut helppo, koska valtaosa liikkuvista jalkaväkidivisioonista ei ollut vielä edes saavuttanut panssarijoukkoja ja marssi vielä kaukana perässä.

        Rundstedtin päätös siis ei ollut lainkaan niin huonolla pohjalla, vaikka kuva on voinut näyttää erilaiselta kentällä rajoitetusta vinkkelista katsojalle.

        ///MeAgaln

        Walther von Braunhitsch antoi käskyn siirtää panssarit von Bockin armeijaryhmään kertomatta siitä Hitlerille.

        Naurettava vale, 9/10 panssaridivioonista pysähtyi Dunkirkin kanavien eteläpuolelle, koska kanaalien yli panssareilla ei päässyt. Vain Nieuwpoortista olisi päässyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Walther von Braunhitsch antoi käskyn siirtää panssarit von Bockin armeijaryhmään kertomatta siitä Hitlerille.

        Naurettava vale, 9/10 panssaridivioonista pysähtyi Dunkirkin kanavien eteläpuolelle, koska kanaalien yli panssareilla ei päässyt. Vain Nieuwpoortista olisi päässyt.

        "Walther von Braunhitsch antoi käskyn siirtää panssarit von Bockin armeijaryhmään kertomatta siitä Hitlerille."

        Ei relevanttia. Kaikki panssaridivisioonat operoivat Rundstedtin armeijaryhmän alaisuudessa ennen ns. pysähtymiskäskyä.

        "Naurettava vale, 9/10 panssaridivioonista pysähtyi Dunkirkin kanavien eteläpuolelle, koska kanaalien yli panssareilla ei päässyt."

        Kenen kanssa nyt yrität väitellä tässä? Saksalaiset olivat hyvin tietoisia maastoesteistä ja vielä enemmän tietoisia ps-divisiooniensa perusheikkoudesta eli jalkaväen puutteesta, mikä oli aivan erityisesti totta Guderianin divisioonille.

        "Vain Nieuwpoortista olisi päässyt."

        Jeh, olisi vaadittu ainoastaan teleportaatio hoitamaan se ongelma ;]

        ///MeAgaln


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Walther von Braunhitsch antoi käskyn siirtää panssarit von Bockin armeijaryhmään kertomatta siitä Hitlerille."

        Ei relevanttia. Kaikki panssaridivisioonat operoivat Rundstedtin armeijaryhmän alaisuudessa ennen ns. pysähtymiskäskyä.

        "Naurettava vale, 9/10 panssaridivioonista pysähtyi Dunkirkin kanavien eteläpuolelle, koska kanaalien yli panssareilla ei päässyt."

        Kenen kanssa nyt yrität väitellä tässä? Saksalaiset olivat hyvin tietoisia maastoesteistä ja vielä enemmän tietoisia ps-divisiooniensa perusheikkoudesta eli jalkaväen puutteesta, mikä oli aivan erityisesti totta Guderianin divisioonille.

        "Vain Nieuwpoortista olisi päässyt."

        Jeh, olisi vaadittu ainoastaan teleportaatio hoitamaan se ongelma ;]

        ///MeAgaln

        Lapsellinen paskiainen. Von Bockin army group B oli tällä länsipuolella, mistä Dunkirkiin olisi rantaa pitkin päässyt esteettä. Walther von Brauchitsch, Saksan armeijan ylikomentaja, puuttui henkilökohtaisesti prliin siirtääkseen von Rundstedtin panssarielementin von Bockin armeijaryhmälle parempiin asemiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lapsellinen paskiainen. Von Bockin army group B oli tällä länsipuolella, mistä Dunkirkiin olisi rantaa pitkin päässyt esteettä. Walther von Brauchitsch, Saksan armeijan ylikomentaja, puuttui henkilökohtaisesti prliin siirtääkseen von Rundstedtin panssarielementin von Bockin armeijaryhmälle parempiin asemiin.

        "Lapsellinen paskiainen. Von Bockin army group B oli tällä länsipuolella, mistä Dunkirkiin olisi rantaa pitkin päässyt esteettä..."

        Mitä h**vettiä? Ota kompassi, ota kartta ja aloita ihan perusjutuista, kuten ilmansuuntien selvittämisestä ;)

        ///MeAgaln


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Lapsellinen paskiainen. Von Bockin army group B oli tällä länsipuolella, mistä Dunkirkiin olisi rantaa pitkin päässyt esteettä..."

        Mitä h**vettiä? Ota kompassi, ota kartta ja aloita ihan perusjutuista, kuten ilmansuuntien selvittämisestä ;)

        ///MeAgaln

        Nieuwpoort on täsmälleen mainitsemallani suunnalla, mutta sinähän suunnistat vain Niuvaan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nieuwpoort on täsmälleen mainitsemallani suunnalla, mutta sinähän suunnistat vain Niuvaan!

        Pidähän hauskaa siellä vaihtoehtoisessa todellisuudessa sitten. En tule kiusaamaan ;9

        ///MeAgaln


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pidähän hauskaa siellä vaihtoehtoisessa todellisuudessa sitten. En tule kiusaamaan ;9

        ///MeAgaln

        Sieltähän ne Tartariat ja Lehian arjalais-slaavilaiset turboslaavi-imperiumitkin löytyy! 😂🤣

        T. Pallopää


    • Anonyymi

      Kerropas 2. Msodan ajalta sotinut valtio, joka ei tehnyt yhtään virhettä.

      • Anonyymi

        Kerropas mikä sinun pointtisi on. En hiffaa.


    • Anonyymi

      No nythän EU on paikkaamassa Hitlerin virheitä ja elintilaa on hankittu ja hankitaan yhä lisää Venäjältä.

      • Anonyymi

        Tutustupa viallisen analogian käsitteeseen ennen kuin näppäilet lisää tyhmyyksiä.


      • Anonyymi

        Itä-Preussin vapautusta odotellessa....EU kauhistui, kun Liettua saartoi alueen. Sanoi, että se on Venäjälle pyhä. Selvästi vielä pyhempi EU:lle toisen maailmansodan lopputulos....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itä-Preussin vapautusta odotellessa....EU kauhistui, kun Liettua saartoi alueen. Sanoi, että se on Venäjälle pyhä. Selvästi vielä pyhempi EU:lle toisen maailmansodan lopputulos....

        Hyvä sarkasmipostaus!🤣


    • Anonyymi

      >> Saksan asevoimien taitavimpiin sotamarsalkkoihin kuulunut Erich von Manstein arvioi esimiestään toisen maailmansodan jälkeen näin:

      "Hitlerin johtamistoiminnan suuri virhe oli hänen oman tahdonvoimansa merkityksen ja omien kykyjensä aliarvioiminen. Hän uskoi, että lopulta tilanne kehittyy hänen suuren tahdonvoimansa edellyttämällä tavalla. Hän aliarvioi pahoin vastustajansa. Tältä pohjalta katsottuna hän uskoi toimivansa viisaasti ja johdonmukaisesti, mutta ratkaisujen pohja, Johtajan vaisto, alkoi yhä enemmän pettää." <<

      Mitä tässä yritetään sanoa?

      • Anonyymi

        Dollella uskollisia kannattajiakin vielä!


      • Anonyymi

        Eiköhän Erich von Manstein meinannut, että Hitler oli harhaluuloinen omista johtajuuskyvyistään. Yritti sanoa sen vain keventämällä kauniinkuuloisella purppuraproosalla.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2651
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1148
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1104
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1064
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      896
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      832
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      799
    Aihe