Moni uskoo elämän suunnan olevan kiinni vain itsekurista

Anonyymi-ap

”Nyt vain ryhdistäydyt” – moni uskoo elämän suunnan olevan kiinni vain itsekurista, mutta näin ei ole.

On helpompi ponnistella elämässä eteenpäin, jos toimeentulo ja turvaverkot ovat kunnossa.
Ihminen pystyy mihin vain, kun hän vain tarpeeksi haluaa.

Menestyminen on itsestä kiinni.

Yhteiskunnan tukia pitää karsia, jotta ihmiset tsemppaavat ja ottavat enemmän vastuuta omasta elämästään.

Tämänkaltaisia väitteitä voi lukea elämäntaito-oppaista, nettikeskusteluista tai tiukkaa talouden säästökuuria puoltavien kannanotoista.

Vaan toimiiko homma sittenkään näin?

Filosofian dosentti, erikoistutkija Polaris Koi Turun yliopistosta on tutkinut itsekontrollia ja siihen vaikuttavia biologisia ja sosiaalisia tekijöitä.

Tahdonvoiman tai itsekurin puute, saamattomuus, mitä termiä sitten käytetäänkään, nähdään usein vain yksilön ongelmana. Itsekontrollilla on kuitenkin vahva yhteys yhteiskunnalliseen asemaan ja elämäntilanteeseen.

– Jos katsotaan laajoja populaatiotason mittauksia, niin me kerta kerran jälkeen näemme, että sosioekonominen asema korreloi itsekontrollikyvyn kanssa. Se ei johdu siitä, että köyhät ihmiset olisivat laiskempia tai huonompia, vaan siitä, että varallisuus suojaa itsekontrollivaikeuksilta.

6

155

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Jos sinulla vain olisi itsekuria, niin kyllä varmasti laihtuisit” tai ”kyllä työtä löytyy, kun vain on tahtoa etsiä ja tehdä”, ovat helppoja heittoja, joilla vastuu valinnoista sälytetään yksittäisen ihmisen niskaan.

      Yhteiskunta voi kuitenkin tulla vastaan – tai ainakaan sen ei pitäisi tehdä ponnistelemisesta entistä vaikeampaa.

      – Vähäosaisimmilta ottaminen, koulujen määrärahoista, sairaanhoidosta ja muista peruspalveluista leikkaaminen ei ole pois vain noista palveluista, Polaris Koi sanoo. - Kun ihmiset joutuvat painiskelemaan esimerkiksi sairauksien kanssa ilman asianmukaista tukea ja hoitoa, niin se heijastuu myös itsekontrollikykyyn ja sitä kautta heidän suoriutumiseensa työelämässä ja opinnoissa.

    • Anonyymi

      Mie en tiijä, kun ei minun tarvitse enää tietää. Aikoinaan oli kaikille töitä, minäkin menin heti koulun jälkeen töihin ja olin töissä eläkkeelle asti, päivääkään en ole ollut työttömänä, enkä sossun tai kelan ovea koskaan avannut. Eläkekin on ihan hyvä, ei voi olla kuin tyytyväinen menneeseen ja nykyiseen elämään. Tuollaisia ongelmia ei ole koskaan tarvinnut pohtia, kaikki on sujunut omalla painollaan. Toki monesta minun kaltaisestani saattaa nykymeno ja nykyongelmat tuntua kovin omituisilta ja syytä hakee valittajasta itsestään, koska itse ei ole moisiin ongelmiin koskaan törmännyt.

      • Anonyymi

        Jos vaikka työikäinen lähiomainen sattuu sairastumaan vakavasti ja työkyky alenee merkittävästi, niin silloin ehkä voi asia kiinnostaa. Jos sairastunut on ollut kauan hyväpalkkaisessa työssä ja sairastuminnen tulee vasta sitten, niin toimeentulopuolikaan ei huoleta. Rahalla saa helposti palvelut yksityisestä terveydenhuollosta.
        Entäs jos sattuu sairastumaan vähän nuorempana ja ei ole hyväpalkkaisessa työssä syystä tai toisesta johtuen, niin toimeentulopuolen ja terveyden kanssa voi olla vaikeampi tilanne.
        Esim. työkyvyttömiä on paljon te-toimistojen asiakkaina ja työnhakijoina.


      • Anonyymi

        Kiitä vaan onneasi ,nykyään ei ole jokaiselle kultakelloa ja vakipaikkaa kuten sinun nuoruudessasi.Toisten kannattaisi pitää mölyt mahassaan..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitä vaan onneasi ,nykyään ei ole jokaiselle kultakelloa ja vakipaikkaa kuten sinun nuoruudessasi.Toisten kannattaisi pitää mölyt mahassaan..

        Etkö kestä kuulla vanhoista hyvistä ajoista?


    • Anonyymi

      Milloin se eläkeläinen muka nyky ihmisen ongelmia ymmärtäisi kun on itse työelämässä ollut ja aika ollut myös toinen..Ei silloin ollut pätkätöitä tai muuta saissia ihmisten riesaksi.Ei tarvinnut käydä joka asiaan tutkintoja.Ne tuli vasta 90 luvun jälkeen.Järki hoi!! Rikkaan on hyvä ölistä mutta ei ole kokenut rahattomuutta tai velka vankeutta talolainojen kanssa..Kyllä ääni kellossa muuttuisi jos kaikki lelut otettaisiin pois..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe