Miksi ei kannata olla kristitty?

Kristinuskon keskeinen hahmo on Jeesus, joka on puhtaasti sepitetty myyttinen hahmo. Siksi koko kristinusko perustuu alkukantaiseen, pari tuhatta vuotta sitten eläneiden ihmisten maailmankuvaan.

Keskenään ristiriitaiset Paavalin kirjeet ja Evankeliumit todistavat älykkäälle, kriittiselle ja uskomuksista vapaalle tarkkailijalle varsin selkeästi, että Jeesus on tyypillinen myytin syntytarina. Siihen aikaan muinaisessa Lähi-idässä uskottiin jumaliin, jumalanpoikiin ja henkiolentoihin, jotka taistelivat hyvän ja pahan puolella, tuhosivat ja pelastivat ja muutenkin vaikuttivat kaikkeen ihmisten elämässä.

Jeesus oli tällainen tyypillinen henkiolento, josta Paavali kertoo. Siitä varsin hyvä todiste on se, että Paavali vaikenee täysin ihmisjeesuksen elämän yksityiskohdista. Kristinuskon doktriinin synty oli sarja välienselvittelyjä keskenään ristiriitaisten kuppikuntien välillä. Ensimmäinen välienselvittely oli se, pitääkö Jeesuksesta opettaa myös ulkopuolisille vai onko se pelkästään juutalaisten juttu. Paavalin kanta voitti ja jeesususkosta tuli itseään levittävä usko. Ehkä toinen tähän vaikuttava seikka oli se, ettei maailmanloppua tullutkaan juutalaissodissa eikä Jeesus palannutkaan takaisin oletetussa maailmanlopussa (no eipä tietenkään keksitty henkiolento palaa koskaan).

Toinen välienselvittely oli itse Jeesuksen olemus. Aivan aluksi oli vallalla käsitys siitä, että Jeesus oli puhtaasti henkiolento. Markionismi oli laajimmalle levinnyt käsitys ja sen mukaan Jeesus oli puhtaasti taivaallinen henkiolento, joka laskeutui vähäksi aikaa maan päälle. Paavali oli markionisti ja Markion pitikin Paavalia ainoana apostolina, joka oli ymmärtänyt Jeesuksen oikein (eli sen, että Jeesus on henkiolento).

Markionismi kitkettiin kuitenkin pois ja käsitys lihallisesta ihmisjeesuksesta tuli tilalle. Tämän vuoksi sepitettiin Evankeliumit, joihin kuvattiin ihmisjeesus. Kun Evankeliumeja tarkastellaan aikajanalla niin hämmästymme siitä, kuinka niihin tulee enemmän ja enemmän rikkaita yksityiskohtia Jeesuksen elämästä kun aika kuluu. Faktapohjainen historiahan jäsentyy juuri toisin päin. Kertomukset lähellä tapahtuma-aikaa ovat yksityiskohtaisia ja ajan kuluessa yksityiskohdat vähenevät.

Toinen hassu seikka Evankeliumeissa on se, että niiden ensimmäiset versiot ovat kirjoitettu noin sata vuotta tapahtumien jälkeen. Näin kaikki oletetut todistajat ovat kuolleet eikä heitä voi kutsua todistamaan Jeesuksesta (sehän olisi kiusallista kun todistaja joutuisi kertomaan, ettei mitään tuollaista ole tapahtunut). Lisäksi kaikki kriittiset tarkastelijat olivat jo kuolleet eikä ollut enää äänekkäitä vastustajia, jotka olisivat todistaneet, että tarinat ovat keksittyä sepitettä.

Miten tämä vertautuu muihin myytteihin? Minulle opetettiin vielä peruskoulun ala-asteella Piispa Henrikin ja Lallin tarinaa totena. Nyt se on todettu myytiksi. Sen anatomia on täsmälleen samanlainen kuin Jeesusmyytissä. Henrikin surmavirsi on sepitetty sata vuotta väitettyjen tapahtumien jälkeen. Surmavirsi on tyypillinen keskiaikainen tarina, jossa pakana tappaa pyhimysmäisen kristinuskoa levittävän piispan ja näin saadaan omat rivit suoriksi ja kristityt kovettamaan itsensä uskon levittämisen taistelussa.

Tämän vuoksi Jeesusta myyttinä pitävät tutkijat ovat rationaalisesti oikeassa. Valitettavasti vielä nykyäänkin tieteilijöiksi itseään nimittävät teologit hyökkäävät näitä rationaalisia kanssatutkijoitaan ad hominemilla ja kaivonmyrkyttämisellä eikä heillä ole mitään faktuaalista ja rationaalista argumenttia. Heidän teoriansa perustuu puhtaasti uskolle ja perustelemattomille oletuksille. Ehkä tunnetuin oletus on niin sanottu Lähde, jonka pitäisi olla suullinen kertomusperinne ja katkeamaton todistusketju ihmisjeesuksen silminnäkijöihin. Ihmisjeesusta puolustavien tutkijoiden ja kristittyjen harmiksi tuo Lähde on olematon, noin sadan vuoden mittainen aukko, jonka takana myyttinen Jeesus ja opetuslapset mellastivat.

Milloin voimme todeta rehellisesti ja rohkeasti, että Jeesus oli kuin Piispa Henrik, puhtaasti sepitetty myyttinen hahmo? Toivottavasti vielä minun elinaikanani. Hyvään suuntaan kuitenkin mennään ja Piispa Henrikin myytiksi toteaminen on yksi pieni esimerkki tästä.

7

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Lähde on olematon, noin sadan vuoden mittainen aukko, jonka takana myyttinen Jeesus ja opetuslapset mellastivat."

      Ei vittu kun repesin tälle :-)

      Hyvä avaus, kannattaa lukea kokonaan.

    • En jaksanut lukea koko sepostusta, mutta viimeksi mainittu on valhe: evankeliumeja ei kirjoitettu sata vuotta itse tapahtumien jälkeen vaan 50-luvulla. Toki niitä on muokattu sen jälkeen vielä 70- ja 80-luvuilla ja myöhemminkin. Esimerkiksi neitseestä syntymisen kertomukset on lisätty 100-luvulla.

      Paavali sanoo Jeesuksen olevan ihminen: hän sanoo sen suoraan monessa eri yhteydessä ja lainaa ehtoollisen asetuksen sanoja: Jeesuksella oli lihaa ja verta oleva ruumis - hän oli täysi ihminen. Paavalin mukaan Jeesus syntyi Daavidin sukuun luonnollisen syntymän kautta "vaimosta". Näin ei puhuta satujen henkiolennosta.

      Jeesuksen todistajia oli 30-luvun alussa. Paavali vainosi heitä pari vuotta kunnes kääntyi itsekin Jeesuksen seuraajaksi. On todennäköistä, että Jeesuksen opetuslapset keksivät valheet kansanparantajan ja matkasaarnaajan kuolleista heräämisestä, kun tämä oli kuollut ristillä juutalaisten juhlan aikana. Tapaus oli tunnettu ja sen vuoksi usko levisi juutalaisten keskuudessa - myöhemmin pakanoille.

      Evankeliumit sisältävät epätosia kertomuksia Jeesuksen tekemistä ihmeistä, sairaiden parantamisesta ja kuolleiden herättämisestä. Apostolien teot kertovat valheellisesti apostolien tekemistä ihmeistä ja Paavali valehtelee itsekin tehneensä ihmeitä muiden apostolien kanssa. Kun usko perustuu tältä osin valheisiin, niin valhetta on myös Jeesuksen kuolleista herääminen ja ilmestyminen sen jälkeen opetuslapsille.

      Paavali valehteli nähneensä Jeesuksen. Samasta asiasta kertoo hänen työtoverinsa Luukas, joka valehteli hänen kanssaan saadakseen rahaa ja mainetta. Paavali rypi välillä rahoissa, kun sai uskovaiset uhraamaan runsaasti lahjoja, rahaa ja omaisuutta, joka tuotiin apostolien jalkojen juureen mukamas köyhille jaettavaksi. Toki niin tapahtui, mutta suuri osa päätyi apostolien omaan käyttöön. Köyhien avustamisesta Paavali kirjoitti seurakunnille, joten se on fakta, että niin tapahtui.

      Paavali kertoo kolmannessa persoonassa käyneensä taivaassa ja kuulleensa sanoja, joita ei ole ihmisille lupa kertoa? Miksi ihmeessä? Miksi Paavali kerskasi tuollaisella asialla, josta hänellä ei ollut esittää mitään todisteita? Saadakseen siten uskottavuutta! Ja typerät ihmiset pitivät totena hänen todistustaan. Niinpä Paavali käytti hyväkseen uskovia ja sai maineen suurempana kuin Kristus: ainakin hänen merkityksensä kristinuskolle on suurempi kuin Jeesuksen.

    • Kirjoita lyhyemmin. Jaa viestisi osiin ja kerro se useammassa viestissä. Edes aktiivinen palstalainen ei jaksa lukea noin pitkiä sepostuksia, joissa toistat samat vanhat argumenttisi ja valheesi. Uutta kerrottavaahan meillä ei sitten olekaan!

      Rajapinta-Raili. :)

      • Uudella nikillä aktivoiduttuasi kerroit olevasi kolmannen polven ateisti. Nyt puolustat taas pää märkänä Jeesusta. Ja tämän päälle vielä nikkivarkaus.

        Well, that escalated quickly 😂


      • Humanist_atheist kirjoitti:

        Uudella nikillä aktivoiduttuasi kerroit olevasi kolmannen polven ateisti. Nyt puolustat taas pää märkänä Jeesusta. Ja tämän päälle vielä nikkivarkaus.

        Well, that escalated quickly 😂

        Humanist-atheist on kirjoittanut iät ajat sillä nikillä. Minä tällä vasta tänään. :)


      • Kujeilija kirjoitti:

        Humanist-atheist on kirjoittanut iät ajat sillä nikillä. Minä tällä vasta tänään. :)

        "Humanist-atheist on kirjoittanut iät ajat sillä nikillä."

        Ja sinä tiedät tämän mistä? Ai niin, sehän on sinun multinikki.


      • Humanist_atheist kirjoitti:

        "Humanist-atheist on kirjoittanut iät ajat sillä nikillä."

        Ja sinä tiedät tämän mistä? Ai niin, sehän on sinun multinikki.

        Ei ole mikään salaisuus, että humanist-atheist on kirjoittanut täällä jo jonkin aikaa. Kuka tahansa palstaa lukenut tietää sen. Minä olen kirjoittanut vain tänään. Sekin tiedetään.

        Perustelet kantaasi sillä, että jos tiedän jotakin toisesta ihmisestä, niin olen tuo toinen ihminen. Jos siis tiedän jotakin vaimostasi, niin olen sinun vaimosi.

        Aivan mahtava logiikka! :)


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe