Tuloerot ja tuloeron kasvattamisen riskit

Anonyymi-ap

Palkittu taloustieteilijä: Tuloerot kasvavat historiallisen nopeasti, ja syy on etenkin kahden ihmisen.

tiivistelmä
Eriarvoisuustutkija Emmanuel Saez puhui Suomessa varallisuuden kasvusta ja verotuksesta.

Saez on tutkinut rikkaiden verovälttelyä ja kannattaa progressiivista verotusta.

Hän muistuttaa eriarvoisuuden kasvun historiallisesta suuruudesta länsimaissa.

Saez toivoo, että taloudessa syntyvä vauraus jaetaan eri osapuolten kesken.
Tuloerot|Palkittu eriarvoisuustutkija Emmanuel Saez kertoo eriarvoisuuden nykyisen, historiallisen nopean kasvun alkaneen vuodesta 1980, pitkälti kahden henkilön ansiosta.

”IHMISKUNTA valitsee itse, minkä verran epätasa-arvoisuutta se haluaa. Sellainen päätös ei tule kuin taivaasta annettuna, vaan jokaisen yhteiskunnan tehtävänä on valita itse.”

Näin tiivistää viestinsä yksi maailman arvostetuimmista eriarvoisuustutkijoista, Kalifornian Berkeleyn yliopiston taloustieteen professori Emmanuel Saez.

Saez saapui maanantai-iltana Helsinkiin. Vierailunsa aikana hän muun muassa puhuu taloustieteen opiskelijoiden kesäkurssilla sekä osallistuu eriarvoisuustutkijoiden seminaariin.

RANSKALAIS-AMERIKKALAINEN Saez on 25 Amerikassa viettämänsä vuoden aikana erikoistunut tutkimaan muun muassa rikkaiden verovälttelyn vaikutuksia.

Saezin mielestä rikkaiden ja erityisesti ultrarikkaiden tulisi osallistua enemmän yhteiskunnan rahoittamiseen. Hänen näkemyksiään kuuntelevat vaikutusvaltaiset ihmiset.

Hän on esimerkiksi presidentti Joe Bidenin ehdottaman miljardööreille kohdistetun varallisuusveron sekä demokraattisenaattoreiden Elizabeth Warrenin ja Bernie Sandersin veroehdotusten taustalla.

NYKYISIN erityisesti miljardöörien on helppo suunnitella verotuksensa niin, että he eivät juurikaan maksa veroja.

Yhdysvalloissa rikkain prosentti vielä osallistuu jossain määrin verojen maksuun, mutta miljardöörit eivät, Saezin tutkimukset kertovat. Verojärjestelmät kun keskittyvät tyypillisesti ansiotulojen tai luovutusvoittojen verottamiseen, eivät omaisuuden arvonnousuun.

Samaan aikaan teknologinen murros tekee maailman rikkaimmista ihmisistä käsittämättömän rikkaita.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Nvidian perustaja-toimitusjohtajan Jensen Huangin varallisuuden arvo on kasvanut vuoden 2016 kolmesta miljardista dollarista jo sataan miljardiin.

Amazonin Jeff Bezos, Metan Mark Zuckenberg ja Teslan Elon Musk ovat esimerkkejä samanlaisesta varallisuuden räjähdysmäisestä kehityksestä.

EMMANUEL Saez kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa teknologiamiljardöörien varallisuuden viimeaikaisen kasvun olevan osa laajempaa trendiä.

Olemme Jenny ja Antti Wihurin rahaston Kaivopuistossa sijaitsevan Salus-talon neuvotteluhuoneessa.

Saez tekee ensin huolellisesti muistiinpanoja siitä, mitä haastattelija haluaa kysyä, ja vastaa sitten johdonmukaisesti.

Olemuksesta henkii viisaan professorin laupeus ilman kopeuden häivää.

Länsimaissa eriarvoisuuden kasvu on ollut historiallisen suurta jo 44 vuotta, Saez kertoo.

”Sitä ennen länsimaiset valtiot ja niiden talousjärjestelmä jakoi varallisuuden kasvun varsin siististi. Luulimme, että olemme ratkaisseet [eriarvoisuuden] ongelman. Valitettavasti tuo aika ei jatkunut.”

Saezin mukaan erityisesti kahden henkilön, Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin ja Britannian pääministeri Margaret Thatcherin henkilökohtaista merkitystä ei tule aliarvioida.

”Heille on annettava ansio siitä, että he todella muuttivat ajattelua markkinamyönteiseksi. Sellaiseksi uskoksi, että jos rikkaat hyötyvät, niin kaikki voittavat.”

REAGANIN kaudella Yhdysvalloissa käynnistettiin suuri verouudistus, joka käynnisti valtavan verokilpailun kaikkialla maailmassa.

Kun ennen yritysverot olivat 50 prosentin tuntumassa, ne laskivat jopa 15–25 prosentin tuntumaan, veroparatiiseista puhumattakaan.

Ja kun todella rikkaat saavat suurimmat tulonsa suuryritysten voitoista, lisääntyneet voitot päätyivät paljolti heidän taskuihinsa, Saez arvioi.

Thatcher oli puolestaan keskeinen vaikuttaja siinä neoliberalistisessa poliittisessa ajattelussa, jossa hyvinvointivaltion kokoa ja verotuksen roolia haluttiin aktiivisesti vähentää. Aate kasvoi kansainväliseksi liikkeeksi.

”Eniten muutos näkyi englanninkielisissä maissa, mutta myös Pohjoismaat muuttuivat paljon.”

Teknologiamiljardöörit ovat Saezin mukaan ääriesimerkki tämän muutoksen voimasta.

Sääntelyn vapautuessa he pystyivät valtaamaan markkinoita ilman valvontaa. ”Ja kun progressiivista verotusta ei ollut, mikään ei jarruttanut varallisuuden kasvua.”

ERIARVOISUUDEN kasvun toivottiin lisäävän talouskasvua niin, että rikkaiden vauraus valuisi lopulta myös köyhien iloksi.

Niin ei käynyt.

Monet talousteoriat ovat pitkälti tarinoita ja myyttejä, Saez muistuttaa.

Yhdysvalloissa köyhimmän puolikkaan hintojen noususta eli inflaatiosta putsatut reaalitulot ovat pysyneet 1980-luvulta lähtien yli 40 vuotta käytännöllisesti katsoen lähes samoina, Saez kertoo.

42

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      ”Samaan aikaan huipputuloisten reaalitulot kaksinkertaistuivat.”

      Samantyyppinen ilmiö näkyy Yhdysvalloista parhaiten ansaitsevan prosentin ja ”pohjalla olevan” 50 prosentin väestön välisen tulonjaon muutoksessa 1980-luvulta vuoteen 2020.

      ”Huipulla olevan prosentin osuus tuloista on kasvanut kymmenestä prosentista 20:een, ja pienituloisimman väestönpuolikkaan osuus on vastaavasti pienentynyt 20:stä kymmeneen.”

      SAEZ muistuttaa, että omaisuuden voimakas keskittyminen johtaa aina myös näiden omistajien poliittisen voiman kasvuun.

      ”Omistajat haluavat estää muita pääsemästä samalle alalle hyötymään. He toimivat kuin diktaattorit. Siksi heidän taloudellista valtaa pitäisi rajoittaa.”

      Saez on pyrkinyt kehittämään esimerkiksi omia varallisuusveromallejaan sellaisiksi, että ne huomioisivat mahdollisimman hyvin henkilöiden kaiken todellisen varallisuuden, ilman erilaisia arvostuskikkailuja.

      Hänet tunnetaan myös korkeiden marginaaliverojen ja progressiivisen verotuksen puolestapuhujana.

      ”Tiesitkö, että progressiivinen vero keksittiin Yhdysvalloissa, ensimmäisen maailmansodan aiheuttamien kulujen rahoittamiseksi?” hän kysyy.

      Kriisien aikaan Yhdysvalloilla on siis ollut kykyä panna varakkaimmatkin kansalaiset maksumiehiksi.

      SAEZ osallistuu Suomessa perjantaihin asti kestävään eriarvoisuustutkijoiden seminaariin, missä pohditaan muun muassa hyvinvointivaltion tulevaisuutta.

      Saez on itse hyvinvointivaltion vankka kannattaja. ”Niin humanistina kuin taloustieteilijänä”, hän tarkentaa.

      Yhdysvalloissa moni hyvinvointivaltion peruspilari on jo heikoissa kantimissa. Koulutuksen hinta on ampaissut pilviin. Eriarvoisuus opinnoissa kasvaa, opintolainat painavat valmistuneita.

      Yhteiskunnille koulutettu väestö on keskeinen talouden raaka-aine ja voimavara, Saez sanoo. Siksi valtion kannattaisi panostaa siihen.

      Ihmisten kyky valita lastensa koulutus tai eläkkeidensä säästökohteet ovat nekin heikohkoja, joten monenlaista hyvinvointivaltion turvaa ja tulonsiirtoja tarvitaan tehokkaan, vanhuksista ja lapsista huolehtivan yhteiskunnan kannatteluun.

      Saez näkee yhtenä huolena sen, että rikkaat eivät ehkä kohta enää halua osallistua yhteiskunnan rahoittamiseen, jos he eivät enää itse käytä hyvinvointivaltion palveluja.

      SAEZ sanoo toivovansa, että politiikassa keskusteltaisiin selvästi nykyistä enemmän siitä, miten taloudessa syntyvä vauraus tulee jakaa eri osapuolten kesken.

      Kyseessä on perustavanlaatuinen keskustelu siitä, kuinka paljon veroja voidaan kansantalouksissa kerätä yhteiseksi hyväksi.

      Samanlainen keskustelu on edessä muissakin ihmiskunnan suurissa kysymyksissä kuten ilmastonmuutoksen torjumisessa, hän muistuttaa.

      Hyvinvointivaltion asemaa Saez pitää vielä varsin vahvana, vaikka tummia pilviä on jo kerääntynyt taivaalle.

      ”Olen huolissani varallisuuden keskittymisestä. Se voi vahingoittaa meitä pitkällä tähtäimellä. Vielä hyvinvointivaltion asema ei horju, mutta se voi tapahtua seuraavina vuosikymmeninä.”

    • Anonyymi

      Tämähän on myrkkyä oikeistolaisille oma tasku ensin-ajattelijoille. Kyseinen Saez on oikeassa asian suhteen. Progressiivisella verotuksella on merkitystä myös turvallisuuden kontekstissa. Tuloerojen kasvu lisää epävakautta, kun taas tuloerojen pienentäminen vähentää sitä. Ei asian tietenkään niin pidä olla, että rikkaiden pitäisi 100 %:sesti elättää kaikki muut vaan juju piilee siinä, että kun ihmisillä on kun kohtuullinen ansiotaso, niin yhteiskunnalisten ongelmien määrä on alhaisempi. Työn hinta pystytään pitämään kilpailukykyisenä, kun verotuksella ohjataan taakanjakoa ja näin talouden kasvua ei estettäisi ainakaan ohi kustannusrakenteen ajavilla ylisuurilla palkankorotuksilla.

      Eli käytännössä tarkoittaisi sitä, että alimpia tulodesiilejä tuettaisiin veroprogression kautta mm. siten, että heidän verotuksensa olisi mahdollisimman alhainen. Tällöin matalammista tuloista jäisi heille enemmän käteen elinkustannuksiensa kattamiseksi. Nythän käytännössä esim. Suomessa vauraat kikkailevat itselleen alhaisemman verotuksen pääomaverotuksen kautta, mikä aiheuttaa vääristymää verotuksen balanssin löytämisessä. Kun suurista tuloista maksetaan suhteessa vähän veroa, niin verotaakka siirtyy pieni- ja erityisesti keskituloisille.

      "Kommentti: Professorin uutuuskirja paljastaa – poliittinen valta on palvellut rikkaita jo pitkän aikaa

      Professori Matti Tuomalan uusi kirja ottaa turhat luulot pois niiltä, jotka uskovat talouden pelaavan paremmin, kun suurituloisia verotetaan muita vähemmän,"

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006240728.html

    • Anonyymi

      Eriarvoisuus hajoittaa Suomen ja yhtenäiskulttuurin rippeet. Eripuraisuuden myötä Suomi menettää kansakuntana mm. yhteenkuuluvuuden tunteen ja korkean maanpuolustus tahdon.
      Ja tästä hyötyy lähinnä Putinin Venäjä.

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kreml on sijoittanut huomattavat määrät Euroopan äärioikeistopuolueiden lahjontaan sekä omaan propagandakoneistoonsa, jonka avulla nämä EU:n sisällä olevat Putinin hyödylliset idiootit yrittävät hamuta vallan itselleen. Jokohan pian saataisiin persuilta selitys tälle vedolle europarlamentissa muutama vuosi taaksepäin....

        https://www.verkkouutiset.fi/a/psn-mepit-aanestivat-venajan-propagandan-tuomitsemista-vastaan/#62f67095

        Puhut vasumölö asijaa tai olet kepuli, jokotai.
        https://www.is.fi/politiikka/art-2000008699646.html


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhut vasumölö asijaa tai olet kepuli, jokotai.
        https://www.is.fi/politiikka/art-2000008699646.html

        Mitä mölinää tämä on?

        Venäläispankki lainaa 40 miljoonaa Ranskan äärioikeistolle.
        Marine Le Penin Kansallisen rintaman väitetään saaneen parlamentti- ja presidentinvaalikampanjoitansa varten Venäjältä mittavan lainan venäläispäättäjien myötävaikutuksella.


    • Anonyymi

      Luin Hesarista jutun ja oli järkeen käyvä asia ja miksei olisi ovat kuinkin maapallon älymystöä, jotka ajattelevat asioita laajemmin kuin esim. Petteri Orpo. Viimeisin hallituksen päätös oli korottaa valtion yhtiöiden johtajien bonuksia 120 prosentista 200 prosenttiin. Esimerkkinä mm. Fortumin Rauramo, jolla miljoona vuosituloa ja näin mahdollisuus saada kaksi miljoonaa bonuksia vuodessa?

      Tällaiset päätökset herättää enemmän kummastusta kuin ymmärrystä. Mut mitä nykyinen hallitus keksii kuin asioita, joilla hyötyä saavat he, jotka muutenkin hyötyvät yhteiskunnan pelisäännöistä. Näin kasvatetaan eriarvoisuutta ja luottamus hallitusta kohtaan vähenee. Kokoomus saa varmoja ääniä aina hyvin toimeentulevilta ihmisiltä. Saminkuin RKP ruotsinkieliseltä vähemmistöltä.

    • Anonyymi

      Tämä todistaa vain sen, että aihe on ajankohtainen myös Suomessa. Kiitokset, Hesarille, että toit julki asioita, jotka ovat hyvä kaikkien tiedostaa ja pyrkiä niiden vaikutusta vähentämään monin eri tavoin.

      Rikkaista suurin osa ovat ahneita, ylimielisiä ja kokevat, että kaikki saatu raha on ansaittua heille, joista pitävät kynsin hampain kiinni, siksi verotkin ovat heidän mielestä rikkaiden ryöstämistä, joka on vain haitta heille. Koska eivät koe hyötyvänsä siitä mitään.

      Tämä Hesarin juttu vain paljastaa sen lyhytnäköisyyden myös päättäjissä, että eivät halua ruokkivan mieltä pahoittaa. Siksi tekevät järjettömiä päätöksiä huonommassa asemassa olevien haitaksi, jotka eivät kykene taistelemaan vastaankaan riittävin panoksin.

      • Anonyymi

        Q-pusinesosaajat vauhdissa. Kvarttaali on pisin ajanjakso mitä he kykenevät näkemään.


      • Anonyymi

        Hyvinvointivaltion olemassa oloa horjutetaan nykyisillä hallituksen päätöksillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Q-pusinesosaajat vauhdissa. Kvarttaali on pisin ajanjakso mitä he kykenevät näkemään.

        Ja sen minkä onnistuvat taskuihinsa kahmimaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Q-pusinesosaajat vauhdissa. Kvarttaali on pisin ajanjakso mitä he kykenevät näkemään.

        Loisien loiset, yhteiskuntien ja maapallon suurimmat parasiitit!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Q-pusinesosaajat vauhdissa. Kvarttaali on pisin ajanjakso mitä he kykenevät näkemään.

        Ei tuollaisilla kvartaalipelleillä mitään muuta osaamista ole, kuin suuri ahneus ja röyhkeys.


    • Anonyymi

      eikös rikkaat maksa aina suuria veroja ? ja kuluttavat paljon , josta syntyy taas verotuloja

    • Anonyymi

      Asiallista ja totuudenmukaista tekstiä viisaalta kaverilta.

      • Anonyymi

        Joo.
        Rikkaat omistavat rahan lisäksi poliittisen vallan, joten mitään emme mahda.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo.
        Rikkaat omistavat rahan lisäksi poliittisen vallan, joten mitään emme mahda.

        Asia vaatii sen, että sorretuista lampaista tulee leijonia! Ehkä vielä joku päivä, kun tarpeeksi jatkavat kieroa peliään ja sortoaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo.
        Rikkaat omistavat rahan lisäksi poliittisen vallan, joten mitään emme mahda.

        Kokoomus ahnean ja röyhkeän EK:n oikea käsi + Persut ahneimpien ja röyhkeimpien SY:n jäsenten oikea käsi = Tulos minkä nyt näemme.

        Suurimmassa osassa puolueita EK ja SY vaikuttaa taustalla, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. SDP:ssäkin on talousoikeistosiipi.


    • Anonyymi

      Ainoastaan tyhmimmät yksilöt eivät aloituksen totuutta allekirjoita ja tajua. Ja röyhkeät rikkaat asian tietävät olevan totta, mutta eivät sitä myönnä, kun ovat pahimmian luokan narsisteja.

      • Anonyymi

        Sivistysporvarit ovat kuolemassa sukupuuttoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sivistysporvarit ovat kuolemassa sukupuuttoon.

        Eiköhän Kokoomuslaisilla ahneus ole ollut aina ensin ennen sivystystä, myös maltillisimmillaankin. Toki nyt nähdyssä toiminnassa ei ole maltillisuudesta ja sivistyksestä enää rippeitäkään jäljellä.


      • Anonyymi

        Tyhmimmät ja useimmat persut anyway, eivät koskaan lue noin pitkiä kirjoituksia.


    • Anonyymi

      Pieni- ja keskituloiset ihmiset pitävät yhteiskunnan pystyssä, mutta kuitenkin heitä moititaan ahneudesta ja laiskuudesta. He valittavat, eivätkä tee tarpeeksi. Kun tavalliset ihmiset joutuvat työttömiksi tai menettävät työkykynsä, on se heidän oma valintansa, josta heitä rangaistaan köyhyydellä.

      Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat on leimattu suurimmiksi syntisiksi ja haittaeläimiksi. He tuntuvat vievät hyvän elämisen mahdollisuudet nimenomaan rikkaimmilta. Näin meille väitetään kirkkain silmin, esim. perskokkareiden toimesta.

      • Anonyymi

        "Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat on leimattu suurimmiksi syntisiksi ja haittaeläimiksi. He tuntuvat vievät hyvän elämisen mahdollisuudet nimenomaan rikkaimmilta."

        Ja tämä ahneisto on suurimmassa osassa juurikin syypää siihen, että näiden ihmisten työkyky on alentunut tai jopa kokonaan tuhoutunut ja tuhottu.

        Taas yksi asia missä _syy-seuraussuhdetta_ käsitellään nurinkurisesti, eli ei tehdä mitään syylle/syyllisille, vaan keskitytään narsistisen psykopaattisesti seurauksen uhreihin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat on leimattu suurimmiksi syntisiksi ja haittaeläimiksi. He tuntuvat vievät hyvän elämisen mahdollisuudet nimenomaan rikkaimmilta."

        Ja tämä ahneisto on suurimmassa osassa juurikin syypää siihen, että näiden ihmisten työkyky on alentunut tai jopa kokonaan tuhoutunut ja tuhottu.

        Taas yksi asia missä _syy-seuraussuhdetta_ käsitellään nurinkurisesti, eli ei tehdä mitään syylle/syyllisille, vaan keskitytään narsistisen psykopaattisesti seurauksen uhreihin!

        Ahneiston tiet ovat "tutkimattomat"!


      • Anonyymi

        Jotkut Purraloiset yrittävät valehdella aina välillä (ja sitten taas toisessa paikassa kommentoivat toista), että toimet olisi muka Kokoomuksen ja EK:n vika, pelkkää valehtelua sellainen. Purraloiset ovat SY:n renkiä.

        Yrittävät näin hämätä joitakin taviksia äänestämään heitä vieläkin tulevissa vaaleissa.


    • Anonyymi

      Ns. "valumateoria": "....jos rikkaat hyötyvät, niin kaikki voittavat"
      on moneen kertaan osoitettu vääräksi.
      Siksi kai Petterikään ei enää ole kehdannut sitä jankata.
      Sipilän hallituksen aikana sen kuuli monesti.

      • Anonyymi

        Nyt nämä ovat siirtyneet valheeseen, että miten he maksavat suurimmanosan veroista ja kustantavat muiden hyvinvoinnin, vaikka tämäkään asia ei pidä ollenkaan paikkaansa, vaan ennemminkin nämä ovat niitä suurimpia yhteiskuntien ja kansalaisten kurjistajia ja loisia.


    • Anonyymi

      On tämä porukka kyllä ahnetta sakkia, eikö mikään riitä?

      • Anonyymi

        Ei riitä. Lisää vaadimme, kun ahneuden kirstumme ei ikinä tule täyteen ja meillä vain "nälkä kasvaa syödessä", kuten olemme huomanneet.

        T: Yhteiskuntien parasiitit ry


    • Anonyymi

      Me vihreissä kannatamme myös tavis kantasuomaisten orjuuttamista ja halpuuttamista kunhan se tehdään oikein, eli meidän matutusbisneksen hyväksi, sekä tuloksi meidän feministi hässöihin.

      • Anonyymi

        Tämä on tullut huomattua. Miten on tultu tähän, että tavis kantasuomainen ei voi oikein mitään enää äänestää, kun lopputulos on hänelle sama?


    • Anonyymi

      Meillä sitä kuin onkin ihan oman propagandatoimiston tutkimusta aiheesta (mtä tosin mikään puolueeton taho ja tutkimus ei ole pystynyt todentamaan millään tasolla oikeaksi).

      T: Kokoomus/EK, nykyiset Persut/SY

    • Anonyymi

      Mitä enemmän eroa, sitä enemmän tuloa.

      T: SY:n & EK:n tietotoimistot

      • Anonyymi

        Unohtui vielä sanoa, että rahalla ei ole omaa-tuntoa, etiikkaa, eikä moraalia, kuten ei meilläkään!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Unohtui vielä sanoa, että rahalla ei ole omaa-tuntoa, etiikkaa, eikä moraalia, kuten ei meilläkään!

        Nalle taisi olla ensimmäisiä joka tuon sanoi, ainakin Suomessa. Mahtaako olla vieläkään muita koijareita, jotka ovat edes asiasta rehellisä?


    • Anonyymi

      On ne härskejä!

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Missä nyky talousoikeisto tai "vihreä" mamutusbisnesväki, siellä ongelma. äänestäjälle ainakin Suomessa valinta pitää nykyisin tehdä näiden kahden välillä, jos ei sitten siirry äänestämään suurta nukkuvien puoluetta!

      • Anonyymi

        Noin! Kiitos! Saatiin sitten persunkin kommentti, ettei vihervasemmiston yksistään tarvitse näitä pohdiskella.

        Kuten aiemmin totesin, persu ei edes yhden pitkän kappaleen mittaista asiatekstiä lue, joten homma on saletissa heidän osalta.

        Omat havainnot ja kokemus ovat täysin yhdenmukaisia taloustieteilijöiden havaintojen kanssa.
        Parta-Kalle tämän totesi päättelemällä jo n. 150 vuotta sitten
        Pääoma kasautuu! Ja nykytekniikalla se kasautuu niin kovalla vauhdilla, että jos raha vielä olisi paperia, sitä ei varmaan ehdittäisi painaa tarvittavaa vauhtia :)


    • Anonyymi

      Sairasta touhua!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2570
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      207
      1682
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1630
    4. 79
      1301
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1035
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      966
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      47
      934
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      850
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      833
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      808
    Aihe