Pärämäts ?

Anonyymi-ap

28

746

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pärämäts on tamperelainen ruokalaji, joka koostuu perunamuusista ja jauhelihakastikkeesta. Se on perinteinen ruoka, jota tarjoillaan monissa tamperelaisissa ravintoloissa ja kotikeittiöissä. Pärämäts on saanut nimensä todennäköisesti tamperelaisesta murteesta, mutta tarkka alkuperä ja historia ovat hieman epäselviä.

      • Anonyymi

        Se on mohamettilainen arabipersia ruoka öljyssä paistettu liha ja taikina.Kuuma koira taas oli keksintö kun hodarin pulla loppui laittoi munkin siihen tilalle ja hitti tuli sokeria ja suolaista sopi hyvin yhteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on mohamettilainen arabipersia ruoka öljyssä paistettu liha ja taikina.Kuuma koira taas oli keksintö kun hodarin pulla loppui laittoi munkin siihen tilalle ja hitti tuli sokeria ja suolaista sopi hyvin yhteen.

        Kuumalla koiralla tarkoitetaan siis hodarin sijaan munkkipullaa käytettynä hot dogin pohjana. Tämä herkullinen yhdistelmä suolaisen ja makean välillä on varmasti monen makunystyröitä ilahduttanut!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on mohamettilainen arabipersia ruoka öljyssä paistettu liha ja taikina.Kuuma koira taas oli keksintö kun hodarin pulla loppui laittoi munkin siihen tilalle ja hitti tuli sokeria ja suolaista sopi hyvin yhteen.

        Ei ole mohamettilaisia kamelinnahkoja näynytkään. Tampereella kehitetty ja tamperelainen ruoka ja hyvää on. Maistoin ekan kerran joskus 70/80-luvulla. Saa toriltakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole mohamettilaisia kamelinnahkoja näynytkään. Tampereella kehitetty ja tamperelainen ruoka ja hyvää on. Maistoin ekan kerran joskus 70/80-luvulla. Saa toriltakin.

        Kebabin kärtsääjät yrittävät omia kaikki ruoat omiksi keksimikseen.


      • Anonyymi

        Pärämätz ei oo perunamuusia nähnytkään. Se on tataarien piirakka ja ihan googlettamalla löytyy ohjeita yms muuta tietoa alkuperästä


    • Anonyymi

      Pärämäts eli Peremec oli Siilinkarin Grillistä kotiinmenomättö discosta paluun jälkeen.
      Hyvää. Itse otin yleensä miedommilla mausteilla märkänä, moni veti vahvemmilla kuivana.

      • Anonyymi

        Mikään uskonto muu kuin woodoo ei kehota syömään eläimen verta mitenkään se valutetaan pois.Lihan oltava ylikypsää bakteerit kuolee.Elukoissa on eri bakteerikanta kuin ihmisessä ellet syö elukan tauteja.Lappeenrannassa on VETY ja Atomi johtuen venäläisten runsaasta vihasta muita kohtaan ja uhkailu tyyliin kuuluu tämä.Suomessa suosituin grilliruoka on Lihapiirakka nakilla.Hakkaa kaikki mäkkärit.Perunamuusi ja pihvit on edelleen ykkönen.Kuuma koira on mahdoton valmistaa oikein ellei se ole paikkakunnan perinnetietoinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään uskonto muu kuin woodoo ei kehota syömään eläimen verta mitenkään se valutetaan pois.Lihan oltava ylikypsää bakteerit kuolee.Elukoissa on eri bakteerikanta kuin ihmisessä ellet syö elukan tauteja.Lappeenrannassa on VETY ja Atomi johtuen venäläisten runsaasta vihasta muita kohtaan ja uhkailu tyyliin kuuluu tämä.Suomessa suosituin grilliruoka on Lihapiirakka nakilla.Hakkaa kaikki mäkkärit.Perunamuusi ja pihvit on edelleen ykkönen.Kuuma koira on mahdoton valmistaa oikein ellei se ole paikkakunnan perinnetietoinen.

        Tokihan eläimen veri käytetään ravintona.


    • Anonyymi

      "Suomessa pärämäts tuli alun perin myyntiin Tampereella 1960-luvulla silloisen Linkosuon Siilinkarin grillissä, käyttäen paikallisen tataariyhteisön suvun reseptiä."

      On se aika vanha keksintö. Lainaus Wikipedian artikkelista.

      • Anonyymi

        Wikipedia Suomen tataarit


      • Anonyymi

        Myytiin sitä myöhemminkin ja nykyisinkin saa Siilinkarista .
        Amissa ja muut tekivät sitä myös aiemmin, oli kyllä Linkosuolla parasta,
        öljyssä uppopaistettuna, märät ja kuivat mausteet , myös kroketti oli heidän erikoisuus, sitäkin saa myös nykyään vieläkin.

        Oli hienoja aikoja, kun Siilinkarissa oli pystygrillin puoli.


    • Anonyymi

      "josta koskaan ennen kuultukaa"

      Kuuluu trelaisen yleissivistykseen.

      Jos et tietä, et sitten tiedä.
      Tietäjät tietää.

      • Anonyymi

        Tieto voi olla avain ymmärrykseen ja valaistumiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tieto voi olla avain ymmärrykseen ja valaistumiseen.

        Kaupasta saa valmiita taikinoita mikä sulaa itsekseen nopeasti mihin voi laittaa paistettua jauhelihaa väliin voitelee munalla paistaa uunissa ja syö.


    • Anonyymi

      Kyllä mustamakkara ja kuuma koira saa riittää viikolla söin vaakon nakissa kuuman koiran.Vaakon nakin ohi kun menee niin aina on joku asiakas.En mitään pärämätsiä ala syömään.

      • Anonyymi

        Rauhoitu. Sun ei ole pakko syödä sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rauhoitu. Sun ei ole pakko syödä sitä.

        Grillijonossa kannattaa sanoa että aikoo tilata pärämätsin.. saatat päästä jonon ohi


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Grillijonossa kannattaa sanoa että aikoo tilata pärämätsin.. saatat päästä jonon ohi

        Vaakun nakista saako?


    • Anonyymi

      50 vuoden päästä tampere on tunnettu pärämätsistä.

    • Anonyymi

      Tampere-panna, kuka keksisi Manse- pannan tai ilvespanna ulkomorolaisenkin ymmärtää.
      -kermapers-

    • Anonyymi

      Pärämäts koostuu perunamuusista, johon on lisätty paistettua pekonia ja sipulia. Sitä tarjoillaan usein perinteisellä mustikka- tai puolukkahillolla.

    • Anonyymi

      1600 luvun perinneruoka.
      Tampere oli tutkimatonta korpiseutua. Siellä jossain.
      Pyynikin Maisa asusteli nykyisen kesäteatterin paikalla, jossa oiti Hollitupaa. Myi lettusia moninaisin täyttein, kehuttuja.
      Sana kiiri kauemmaskin, ohje löytää paikka oli perinnetiedon mukaan:
      Siel jossain "perämetäs" kosken lähellä.

    • Anonyymi

      Pärämäts ,
      joka kuuluu nuoruuteen,
      siihen parhaaseen aikaan,
      se oli silloin aivan huippua, ei ollut maccejä, ei hesejä,
      eikä juurikaan mitään kotiruoasta poikkeavaa, Napoli oli pitzeria,
      mutta siksi sillä Siilinkarin pärämätsillä oli taianomainen vaikutus arkeen,
      tätä ei nyky nuoriso voi tietenkään ymmärtää , kun on kaikille kaikkia.
      Tässä lyhyesti.

      • Anonyymi

        Olihan niitä hampurilaisia grilleillä tarjolla silloinkin, ja hyviä. Parempia mitä nuo ketjujen nykyiset hampurilaiset. Sämpylät hampurilaisiin, ja lihapiirakat, tulivat paikallisilta valmistajilta.
        Pizzaa sai myös Tavastian yläkerrassa, eikä niissäkään valittamista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olihan niitä hampurilaisia grilleillä tarjolla silloinkin, ja hyviä. Parempia mitä nuo ketjujen nykyiset hampurilaiset. Sämpylät hampurilaisiin, ja lihapiirakat, tulivat paikallisilta valmistajilta.
        Pizzaa sai myös Tavastian yläkerrassa, eikä niissäkään valittamista.

        Juu oli, Tavastiassa oli esim. myös miilunpolttjan pasta annos aivan kymppi.
        Oli hampurilaisia ja grillituotteita monessakin paikkaa, siilinkarissa sai syödä sisällä.


    • Anonyymi

      Kebabit taisi syrjäyttää nänä perinteiset pikaruuat.

      • Anonyymi

        Eihän pizzoja ja hampurilaisia mikään ole syrjäyttänyt, päinvastoin.
        Pikaruoaksi voi hyvin laskea myös tuon peremecin, mustan puolukkahillolla, ja höyrymakkaran. Grilleillä ja kioskeilla niitäkin on myyty sen maailman sivun.
        Se on juuri sitä paikallista arjen perinnettä jota kannattaa pitää yllä.

        Kebu innostus oli varmasti suurimmillaan silloin 1980-luvulla kun se levisi maahan, oli uutta tarjontaa.
        Omaan makuuni sopii paremmin musta puolukkahillolla ja maidolla tai toi peremec.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      204
      3085
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1590
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      92
      1442
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      88
      1342
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1304
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      148
      1206
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1168
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      120
      992
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      912
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      793
    Aihe