Onko hallitus tietoisesti liioitellut rajatilanteella? Mitä Suomelle käy, jos käännytyslaki kaatuu?

Anonyymi-ap

"Kansallista uhkaa ei konkretisoitu oikeusoppineen mukaan riittävästi. Käännytyslakia ei edes sovellettaisi, jos rajan yli pyrkisi aseistettuja ihmisiä."

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0d383244-f685-48d1-852a-647528661539

-Suomessa on jo olemassa olevaa lainsäädäntöä, jota voidaan soveltaa itärajalle tuleviin ihmisiin ilman käännytyslakia.
-Jos Suomen rajan yli pyrkisi aseistettuja ihmisiä, käännytyslakia ei edes sovellettaisi eurooppaoikeuden professori Juha Raition mukaan.
-”Normin tulkinta ei taida olla niinkään se ongelma, vaan ongelma taitaa olla nyt, mitä kukin tietää näistä faktoista, jotka liittyvät tähän uhkaan”, Raitio pohtii.

Suomi ei jäisi tyhjän päälle, vaikkei käännytyslaki menisi läpi. Lisäksi meillä on jo olemassa olevaa lainsäädäntöä, jota voidaan soveltaa itärajalla. Esimerkiksi monet EU-direktiivit ohjaavat turvapaikkakäytännöissä.

Näin sanoo eurooppaoikeuden professori Juha Raitio, jonka mukaan rajanylityspaikkojen sulkemiset ovat olleet järkevää politiikkaa, vaikka ne koettelevatkin ihmisoikeuskysymyksiä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten perheenyhdistämisen tilanteissa.

– Mutta kokonaisuutena arvioiden tilanne itärajalla on rauhoittunut, mikä on ollut tavoitekin, Raitio sanoo.

Myös itärajan esteaitahanke on ollut tutkijan mukaan hyvä asia.

– Selkeästi nyt tahtotila on ymmärtääkseni se, että raja-aitaa syntyy lisää ja se on järkevää. Se on täysin laillinen ja hyväksyttävä keino.

Raitio oli yksi asiantuntijoista, jota kuultiin käännytyslain valmistelussa.

Rajasululle ei määräaikaa:

Itärajan suljettuna pitäminen määräämättömän ajan on Raition mukaan ongelmallista, mutta toisaalta ei voida tarkkaan määritellä, kuinka pitkään koko itäraja voi olla suljettu.

– Tässä suhteessa näen, että Suomella on harkintavalta tilanteen mukaan nyt, kun hybridivaikuttaminen ja välineellistetty maahantulo ovat se syy, minkä vuoksi itärajan rajan ylityspisteet on suljettu.

– Käännytyslaissa tilanne on se, että ajatellaan, että maahanmuuttajat ovat jostakin raja-alueen kohdasta päässeet Suomen rajan sisäpuolelle, siis Suomen valtion alueelle.

Nyt erona rajasulkuun puhutaan siitä, mitä Suomen valtion alueelle tulleille ihmisille voidaan tehdä.

– Kun maahantulija on päässyt Suomen valtion alueelle jostakin rajan yli tulemalla, niin silloin Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet, EU-oikeus ja perustuslaki, Raitio luettelee.

EU-oikeus ylittää perustuslain:

Perustuslakivaliokunta kuuli yhteensä 18:aa tutkijaa, jotka olivat lähes yksimielisiä siitä, ettei käännytyslakia voida sellaisenaan ottaa käyttöön.

Tätä mieltä oli myös Raitio, joka muistuttaa, että että EU- ja kansainväliset velvoitteet sitovat Suomea. EU-oikeuden osalta puhutaan ensisijaisuusperiaatteesta.

– Se tarkoittaa sitä, että silloin kun kansallinen laki, vaikkapa perustuslaki, on EU-oikeuden kanssa ristiriidassa, niin tällöin kansallista lakia ja myös perustuslakia tulee jättää soveltamatta.

Turvapaikanhakijan palautuskielto on asiantuntijoiden mukaan ehdoton, jota Suomen ei tule rikkoa. Myös riittävät oikeussuojakeinot tulee taata.

– Normin tulkinta ei taida olla niinkään se ongelma, vaan ongelma taitaa olla nyt, mitä kukin tietää näistä faktoista, jotka liittyvät tähän uhkaan, Raitio pohtii.

Jos Suomen rajan yli pyrkisi aseistettuja ihmisiä, käännytyslakia ei edes Raition mukaan sovellettaisi tässä tilanteessa. Kyseeseen tulisi poikkeuslainsäädäntö mahdollisen aseellisen hyökkäyksen takia.

Kehuttaisiinko Suomea ihmisoikeuksien puolustajana vai nähtäisiinkö se pehmeänä valtiona esimerkiksi Baltian maiden silmissä, jos käännytyslaki ei menisi läpi?

– Hämmästelen hieman tuota kysymyksen asettelua. Pitää huomioida, että meillä on tällä hetkellä itäraja käytännössä kiinni, että ei se kovin pehmeä toimenpide ole, Raitio toteaa.

Hän myös korostaa, että Suomi ei ole tilanteessa yksin, eikä EU:n jäsenvaltiona ainoa maa, johon kohdistuu Venäjän hybridiuhkaa.

– Nimenomaan itärajan tilannetta on EU:ssa jouduttu pohtimaan Venäjän uhan vuoksi. Korostaisin sitä, että tässä olisi syytä huomioida myös EU-tason neuvottelu.

Kesäkuussa EU:ssa astui voimaan asetus, joka koskee turvapaikka- ja maahanmuuttoasioita hybridivaikuttamistilanteessa.

– Sitä tosin sovelletaan vasta 1. heinäkuuta 2026 alkaen. Mutta tämä on konkreettinen osoitus siitä, että tämä on EU-tason kysymys.

Konkreettinen uhka?

Hallituksen esityksessä käännytyslaista kansallista uhkaa ei Raition mukaan konkretisoitu ”kovinkaan hyvin”.

– Mutta tulkitsin sitä uhkaa niin, että siinä nimenomaan tarkoitetaan tilannetta, jossa lumien sulettua nyt kesäaikaan jostain päin Suomen itärajaa pääsee läpi joukoittain maahanmuuttajia. Uhan konkreettisuus jää vähän pohdituttamaan.

– En millään tavalla vähättele Venäjän aiheuttamaa uhkaa. Me olemme havainneet sen, mitä se oli viime vuoden puolella. Ja sehän on peruste sille, että itäraja on kiinni."

Jatkuu.........

8

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      .........jatkoa.

      "Raitio tuo myös esille, että valtiolla voi olla sellaista tietoa, jota se ei voi jakaa asiantuntijoille ja siksi asiantuntijoilla voi olla osittain vajavainen tilannetieto kansallisesta uhasta, kuten siitä, onko Suomeen pyrkimässä Venäjältä oikeasti vaarallisia ryhmiä.

      Rajan yli tulevien määrä voi Raition mukaan olla uhka-arvion yksi olennainen tekijä.

      – Mietin vain sitä, että mitähän kautta Suomeen tulevat ne uhan aiheuttavat suuret ihmisjoukot. Luultavasti ihan jotain tietä pitkin sinne rajalle pitäisi päästä. Ei kai suuria joukkoja Suomeen ihan metsien kautta tarvo.

      Jos turvapaikanhakijoiden määrä kasvaisi itärajan auettua, Suomen tulisi Raition mukaan laittaa tarvittaessa lisäresursseja hallintoon.

      Emeritusprofessori Kaarlo Tuori, joka oli myös yksi käännytyslain kuultavista asiantuntijoista, toi esille Helsingin Sanomien haastattelussa, että oikeusvaltiollisuus kytkeytyy ihmisoikeuksiin. Raitio allekirjoittaa tämän.

      – Tämä ei ole mikään poliittinen linjaus, vaan oikeudellinen arvio, joka liittyy siihen kysymykseen."

      Miksi hallitus ei toimi jo olemassa oleviin keinoihin nojaten vaan ajaa kuin käärmettä pyssyyn lakia, jota ei kansainvälisen oikeuden emeritusprofessorin mukaan voitaisi edes käyttää? Käytännössähän tämä on pelkkää ajan ja resurssien hukkaamista niin hallitukselta kuin eduskunnaltakin.

      "Kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori akateemikko Martti Koskenniemi painottaa, että kansainväliset normit eli ihmisoikeussopimukset ja eurooppaoikeus eivät anna mahdollisuutta estää turvapaikanhakua itärajalla.

      – Sitä vastoin eurooppaoikeudessa on kaikenlaisia muita menettelyitä, joita voitaisiin käyttää. Itse olen hämmästynyt siitä, että hallituksen esityksessä ei niitä avattu paljon pidemmälle. Sitä kautta kyllä päästäisiin ratkaisuun."

      https://yle.fi/a/74-20097444

      • Anonyymi
        UUSI

        Purra repii perseensä ja perujen oikeusministeri käskee erottaa tuollaiset asiantuntijat vademmistolaisina. Persu-Rantanen kiirehtii persudiktatuurin rakentamistaan ja nimittää asiantuntijoiksi "omia".


    • Anonyymi
      UUSI

      Joo, mutta kun tuo vie pohjan pois persujen tarvitsemalta teatterilta, johon orpokin on hirttänyt itsensä kiinni.

    • Anonyymi
      UUSI

      venäjä voi tyhjentää vankilansa suomeen , ymmärsitkö !!!

      • Anonyymi
        UUSI

        Eikä tyhjennä, vaan Venäjä tarvitsee vankinsa tykinruoaksi Ukrainaan.


      • Anonyymi
        UUSI

        Sisäministeri Rantanenko kertoi? Rantasen mielestähän myös Putin voi tulla ihan vapaasti Suomeen, Putinista annettu pidätysmääräyskään ei Rantasen mielestä merkitse mitään.

        Persua tyhmempi on vain toinen persu.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Sisäministeri Rantanenko kertoi? Rantasen mielestähän myös Putin voi tulla ihan vapaasti Suomeen, Putinista annettu pidätysmääräyskään ei Rantasen mielestä merkitse mitään.

        Persua tyhmempi on vain toinen persu.

        Olikohan tuo Rantasen A-Studiossa lausuma ns. freudilainen lipsahdus?


    • Anonyymi
      UUSI

      Missäs ne siirtolaiset viipyy? Ei ole näkynyt eikä kuulunut kuukausiin. Ja hallituksessa täysi paniikki päällä käännytyslain kanssa....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      36
      3259
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      1975
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      193
      1571
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      129
      1453
    5. 80
      1105
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1084
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      258
      949
    8. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      879
    9. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      103
      826
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      67
      778
    Aihe