Raja puhuttaa, päästetäänkö Putin vapaasti teoilleen

Anonyymi-ap

Tilanne ei ole helppo ja siihen Venäjä pyrkiikin. Suomi ja koko Euroopan unioni joutuvat uudessa tilanteessa hakemaan oikeaa vastausta Venäjän hybridivaikuttamiseen ja oikeaa tasapainoa kansallisen turvallisuuden suojaamisen ja kansainvälisten sopimusten tulkintojen välillä.

Keskustelu rajaturvallisuuslaista käy kovilla kierroksilla. Venäjän toiminta on häikäilemätöntä ja ennennäkemätöntä – Putin on valmis käyttämään omiin vastenmielisiin tarkoitusperiinsä demokraattisen yhteiskuntamme oikeushyveitä ja sitoutumista kansainvälisiin sopimuksiin.
Suomen on tärkeää lähettää ajoissa selvä viesti Venäjälle ja Putinille: emme hyväksy häikäilemättömiä vaikuttamisyrityksiä ja pyrkimystä horjuttaa kansallista turvallisuuttamme. Suomella on oikeus ja velvollisuus määritellä itse, kuka rajamme yli kulkee. Tunnustamme jatkossakin aidot turvapaikanhakijat ja heidän oikeutensa, mutta torjumme välineellistetyn maahantulon. Se on tärkeä osa itsenäisen valtion oikeuksia ja velvollisuuksia.

Venäjän kaikenlainen hybriditoiminta on tuomittu laajasti Suomen poliittisella kentällä. Vahva, yhteinen näkemyksemme on ollut, että estämme Venäjän pyrkimykset horjuttaa kansallista turvallisuuttamme sekä yritykset synnyttää eripuraa ja hajaannusta.
VIELÄ vuoden 2022 heinäkuussa eduskunta oli käytännössä yksimielinen rajaturvallisuuden suojaamisessa. Kaksi vuotta myöhemmin vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat kyseenalaistaneet eduskunnan käsittelyssä olevan uuden rajaturvallisuuslain tarpeellisuuden.

VUODEN 2022 heinäkuussa eduskunta päätti yksimielisesti muuttaa rajavartiolakia, niin että poikkeustilanteessa vieraan valtion käyttäessä välineellistettyä maahantuloa hyväkseen voidaan koko itäraja sulkea kaikelta rajanylitykseltä, myös turvapaikanhaulta. Turvapaikanhaku on muutetun lain mukaan mahdollista keskittää kokonaan pois itärajalta esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle. Tämä rajavartiolain 16 pykälän mukainen koko itärajan sulku on nyt ollut käytössä yli puoli vuotta – vuoden 2023 joulukuusta lähtien. Koko itärajan sulku käytännössä kaikelta liikenteeltä on kova rajoitustoimi, jolla rajoitetaan hyvin laajan ihmisjoukon perusoikeuksia. Sulku estää niin turistien, opiskelijoiden kuin sukulaistenkin rajanylitykset.

Tätä poikkeustoimea on kuitenkin pidetty Venäjän käynnistämään hybridioperaation riskeihin nähden perusteltuna. Presidentinvaalien aikaan kaikki ehdokkaat Li Anderssonia lukuun ottamatta pitivät koko itärajan sulkua perusteltuna. Vihreiden Pekka Haavisto kannatti hallitusta kovempia ja nopeampia otteita, kun hän vaati kaikkien itärajan rajanylityspaikkojen sulkemista nopeammin kuin mitä hallitus alun perin päätti.

10

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI

      VENÄJÄ on asettanut Suomen ja kaikki eurooppalaiset demokraattiset valtiot uudenlaisen tilanteen eteen. Häikäilemätön pyrkimys käyttää läntisten demokratioiden sitoutumista kansainvälisiin sopimuksiin ja halua auttaa sotaa, konflikteja ja vainoa pakenevia ihmisiä on käännetty meitä vastaan ja tavoitteena on Euroopan heikentäminen. Tässä tilanteessa meidän on kunnioitettava toisiamme ja löydettävä oikea tasapaino turvallisuusnäkökohtien ja sopimusvelvoitteidemme välillä.

      Vuoden 2022 rajavartiolaki on toiminut turvallisuusriskien minimoimisessa hyvin, mutta lain mahdollistama koko itärajan sulkeminen on työkaluna rankka ja pitkään jatkuessaan altis monenlaiselle kritiikille myös ihmisoikeusnäkökulmasta. Kun uusia rajaturvallisuusesityksiä arvioidaan, olisi siis suotavaa muistaa, ettei nykytilannekaan ole ongelmaton.

      Uusi rajaturvallisuutta koskeva hallituksen lakiesitys siihen tehtyjen korjausten jälkeenkään ei todellakaan ole täydellinen. Pidän kuitenkin tärkeänä, että tässä tilanteessa pystymme käymään asiallista ja ylilyöntejä välttävää keskustelua Suomen kansallisesta turvallisuudesta ja oikeusvaltion periaatteiden kunnioituksesta ja pysymään johdonmukaisena kannanotoissamme siitä riippumatta, hoidetaanko kulloinkin Suomen asiaa hallitus- vai oppositiopuolueena.

      • Anonyymi
        UUSI

        Vasemmistoliiton Mepit liittyi HETI - Venäjän Putinia TUKEVAAN Ryhmään !

        ÄNKYRÄ-Vasemmiston Lilleri-Lalleri sanoi - "Putinin Tie On Meidän Tie "

        SIINä on - MAAN -Petturit - ÄäriVasemmistolaiset !


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Vasemmistoliiton Mepit liittyi HETI - Venäjän Putinia TUKEVAAN Ryhmään !

        ÄNKYRÄ-Vasemmiston Lilleri-Lalleri sanoi - "Putinin Tie On Meidän Tie "

        SIINä on - MAAN -Petturit - ÄäriVasemmistolaiset !

        Pää Kiinni!


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Pää Kiinni!

        Kenen päätä tarkoitat.


    • Anonyymi
      UUSI

      TÄSTÄ herää kysymys, mitä on kuluneiden kahden vuoden aikana tapahtunut, kun vihreät ja vasemmistoliitto ovat täysin unohtaneet kaksi vuotta sitten hyväksymänsä kannanotot. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta hyökkää nyt erityisesti sosialidemokraatteja vastaan ja pitää käsittelyssä olevaa rajaturvallisuuslakiesitystä täysin vääränä ratkaisuna. Samainen Sofia Virta oli kuitenkin hyväksymässä rajavartiolain muutoksen vuonna 2022 hyvin tietoisena siitä, että päätös estää turvapaikanhaun koko itärajalla ja tietoisena siitä, että lain voi katsoa heikentävän kansainvälisiin sopimuksiin sisältyvää turvapaikanhakuoikeutta ja altistaa Suomen palautuskieltoa koskevalle kritiikille.

      Ihmettelenkin, onko poliittinen muisti nykyään alle kahden vuoden mittainen vai vaikuttiko vuoden 2022 kannanottoihin se, että vihreät olivat hallituspuolueena ja sisäministerinä suoraan vastuussa sisäisestä turvallisuudesta ja nyt vihreät ovat oppositiossa vailla ministerivastuuta.

    • Anonyymi
      UUSI

      Tuppurainen myönsi SDP:ssä olevan useita kansanedustajia, jotka tulevat äänestämään poikkeuslakia vastaan.
      SDP:n kansanedustajista Timo Harakka, Matias Mäkynen, Elisa Gebhard ja Nasima Razmyar ovat kertoneet HS:lle äänestävänsä lakia vastaan, jos se päätyy eduskunnan äänestykseen.
      SDP:n eduskuntaryhmän sääntöjen mukaan jäsenet voivat hakea lupaa esiintyä poikkeavasti suhteessa puolueen kantaan. Näitä lupia tullaan nyt myöntämään.

      Ilman lupaa ryhmän kannan vastaisesti äänestäminen johtaa puolueen eduskuntaryhmästä erottamiseen määräaikaisesti tai pysyvästi.

    • Anonyymi
      UUSI

      Kokoomuksen Toverin mukaan olemme jo sodassa naapurin tovereiden kanssa, lieneekö armeijan aikaiset karttaharjoitukset sekoittaneet Toverin todellisuudentajun?

    • Anonyymi
      UUSI

      Mutta jos kuitenkin pidetään se raja suljettuna.

      • Anonyymi
        UUSI

        Tarpeen mukaan, siksi uusi rajalaki, joka saadaan nopeasti tarvittaessa kiinni.

        "Putinin Tie On Meidän Tie " Sanoo vasemmistolaiset.


    • Anonyymi
      UUSI

      Kohta äänestää rätkäytetään, joko Putinia vastaan tai puolesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikkunoitten takana tirkistelijä

      Kyllä! Itseänsä vielä alapäästä esittelee..Hiljattain tuli ilmi että syksyllä ahistellu ikkunoitten takana taskulampun
      Suomussalmi
      31
      4154
    2. En ollut varma

      Tunnistiko/hoksasiko kuka olen niin siksi en viitsinyt sanoa mitään 😔🫣😂 yleensä kyllä tervehdin tuttuja, paitsi sillo
      Ikävä
      16
      3458
    3. Mitä sanoisit kaivatullesi juuri nyt?

      Mitä sanoisit hänelle?
      Ikävä
      238
      2924
    4. Ymmärrät sanomattakin

      Että ollaan kielletyllä alueella. Silti nainen sinun vaikutus on suurempi kuin kenekään toisen koskaan. En voi tälle as
      Ikävä
      90
      2016
    5. Mä haluun et et....

      Sä näyttäydyt mulle... Nyt on sen hetken aika:)
      Ikävä
      83
      2003
    6. Kuvaile nainen itseäsi

      Niin katsotaan, oletko kaivattuni. Kiitos. 💛
      Ikävä
      96
      1883
    7. Mitä saavutat dissaamalla naista?

      Ihan mielenkiinnosta vain kysyn.
      Ikävä
      16
      1336
    8. Kirjota tähän että oot kunnossa

      Vaikkei meistä mitään tullutkaan.
      Ikävä
      100
      1248
    9. Sä olet nainen niin

      Loistava ihminen että en muista ketään kuka pääsisi samalle tasolle kanssasi. Piristystä päivääsi. T:J
      Ikävä
      39
      1236
    10. Työn takiako et uskalla

      Sekö se syy on että kaikki junnaa paikallaan?
      Ikävä
      94
      1208
    Aihe