Tavallisesta sekoitetusta 4*13 kortin pakasta jaetaan kahdelle pelaajalle kummallekin 26 korttia.
Millä todennäköisyydellä kummankaan pelaajan korttien numeroarvojen summa ei ole alkuluku? Ässä on 1 ja kuningas 13.
Samalla voi laskea myös hiukan helpomman tapauksen, jossa kummankin pelaajan korttien numeroarvojen summa on alkuluku.
Tehtävät on suoritettava matematiikan kokeessa. Käytettävissä on vain yksi tietokoneen ydin. Ja myös tarkistuslaskenta on suoritettava samassa kokeessa muiden tehtävien ohessa. Aikaa ei siis ole turhalle miettimiselle.
Millä tn korttipakan kummankaan puoliskon korttien numeroarvojen summa ei ole alkuluku?
9
357
Vastaukset
- Anonyymi
Tuo näyttäisi ratkeavan ihan helposti yhdessä for a in range(1, 5**(n-1)): silmukassa. (n=13). Viimeinen numero voidaan päätellä vähennyslaskuna.
Haetaan kaikki sellaiset 5-järjestelmän 13-numeroiset (tai pienemmät) luvut, joiden numeroiden summa on 2*13. Aina kun löytyy sopiva luku, niin käydään luku uudestaan läpi ja lasketaan samalla luvun numeroiden perusteella kaikki muu tarvittava tieto ihan vaan yhdessä while-silmukassa. Modulo 5 ja jako viidellä. Ihan tavallinen lukujärjestelmän muunnos.
4x13: 26 korttia: 341272597905160*26!^2/52! = 0.688162621945958
Vain 65475035 lukua on ok 94309099 mahdollisesta. Kummankaan puoliskon summa ei ole alkuluku. Laskentaa menee pypyllä aikaa 10 s ja lyhyen ohjelmapätkän tekemiseen hiukan enemmän minuutteja.
Tuolta löytyy lukujen määrät eri n:n arvoille: https://oeis.org/A005191/b005191.txt - Anonyymi
Millähän tojennäkköisyyvellä nuo kootaajat on erehtynneet palstasta mille kirjuttavat?
- Anonyymi
Kyse puhtaasta matematiikasta. Opettele matematiikan perusteet, niin ymmärrät jotain.
Peruskoulun "matematiikan" tehtävillä ei ole juuri mitään tekemistä matematiikan kanssa. Lähinnä suomen kielen ymmärtämistä ja lukujen mekaanista sijoittelua edelliseltä sivulta löytyvään kaavaan.
Tiedätkö mitä kuuluisat matemaatikot tekivät 1700- ja 1800-luvuilla? Paljonko kului paperia ja mustetta? - Anonyymi
Et tainnut ymmärtää lainkaan tehtävää.
Laskekaa tehtävä 4x2-pakalla ihan vaan kynällä ja paperinpalasella. Pakassa on 4 ykköstä ja 4 kakkosta.
Vain 5 erilaista vaihtoehtoa ottaa 4 korttia. Laskekaa binomikertoimista jokaisen tapauksen eri määrät ja summatkaa kaikki yhteen. Saatte 70. Ei tarvitse ymmärtää mitään binimikertoimista, sillä pystytte kaikki päättelemään ihan vaan kokeilemalla. Esim kaksi samanarvoista korttia voidaan ottaa neljästä kortista 6:lla eri tavalla. (abcd: ab,ac,ad,bc,bd,cd)
Vähentkää kaikki ne tapaukset, joissa korttien arvojen summa on alkuluku kädessä tai jäljellä olevissa korteissa. Saatte tulokseksi 38.
Sitten vaan laskette tuosta vakiokaavoilla tn.
Tehtävä on puhdasta yksinkertaista matematiikkaa, jota tosin vain pienen pieni osa oppilaista tai edes opiskelijoista ymmärtää. Ei mitään tekemistä ohjelmoinnin kanssa. Taskulaskintakin tarvitsee ihan vaan lopputuloksen laskentaan.
Jos on liian vaikeaa, ei sitä kannata täällä kaikille kertoa. Tietokone on vaan ratkaisun laskentaa nopeuttava apuväline ihan kuten tekstieditori. 4x3 pakka ja isommat tapaukset lasketaan ihan samalla tavalla (algoritmeilla, kaavoilla) kuten tämä pienen pienikin tehtävä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyse puhtaasta matematiikasta. Opettele matematiikan perusteet, niin ymmärrät jotain.
Peruskoulun "matematiikan" tehtävillä ei ole juuri mitään tekemistä matematiikan kanssa. Lähinnä suomen kielen ymmärtämistä ja lukujen mekaanista sijoittelua edelliseltä sivulta löytyvään kaavaan.
Tiedätkö mitä kuuluisat matemaatikot tekivät 1700- ja 1800-luvuilla? Paljonko kului paperia ja mustetta?Ei ohjelmien koodaaminen ole "puhdasta matematiikkaa".
Laskun lopputulos ei ole mitenkään erityisen kiinnostava. Onpahan vain palanen turhaa tietoa.
Itse laskemisessa ei ole esitetty mitään matemaattisia teorioita, joita laskussa käytettäisiin, lasketaan vaan ihan alkeellisesti lukumääriä, juuri tuohon peruskoulun malliin, tosin varsin pitkään ja hankalasti, jollaista ei peruskoulussa esiinny. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei ohjelmien koodaaminen ole "puhdasta matematiikkaa".
Laskun lopputulos ei ole mitenkään erityisen kiinnostava. Onpahan vain palanen turhaa tietoa.
Itse laskemisessa ei ole esitetty mitään matemaattisia teorioita, joita laskussa käytettäisiin, lasketaan vaan ihan alkeellisesti lukumääriä, juuri tuohon peruskoulun malliin, tosin varsin pitkään ja hankalasti, jollaista ei peruskoulussa esiinny.Nyt kyse on täysin puhtaasta matematiikasta. Eihän tuossa 4x2 tapauksessa missään vaiheessa edes käytetä tietokonetta. Pieni pala suttupaperia tai liitutaulu riittää. Myös 4x3 onnistuu postikortin kokosella paperinpalalla.
Kaikki tarvittava teoria on esitetty selkeästi. Sinä et vain ymmärrä edes matematiikan ja konbinaatiotekniikan perusteita tai kaavoja. Mikä kohta on epäselvää ja miksi jonkun pitäisi sinulle jotain ihan alkeita selittää? Yritä edes ottaa kynä käteen.
Ei mitään matemaattista vähänkään isompaa laskua kukaan pysty laskemaan ilman taskulaskinta tai pientä ohjelmapätkää. Joatinhan pitää aina tulostaa. Oman ajan käyttöä pitää osata optimoida ja tietysti varmistaa laskujen oikeellisuus. Onko sinulle ihan uutta? Eivät kaikki ole sinunkaltaisia mitään oppimattomia laiskoja ikiopiskelijoita. Tarkoitushan on saada oikea tulos eikä mitään typerää arvausta.
Matematiikan ja fysiikan osaamista hyödyntävä laskenta tai koodaaminen on aina matematiikkaa. Ei niitä ohjelmapätkia (=suttupapereita) dokumentoida, kommentoida, talleteta eikä tehdä käyttöohjeita muille. Samaa koodipätkää varioidaan eri tavoin ja tulostetaan haluttuja välituloksia. Uuden ongelman ratkaisu voidaan aina aloittaa jonkun vanhan ohjelmapätkän avulla deletoimalla siitä kaikki tarpeettomilta näyttävät rivit.
Ohjelmapätkän on toimittava pienilläkin arvoilla nopeasti, jottei kaikki aika menisi odotteluun. Isoilla arvoilla aika kasvaa lähes aina moninkertaiseksi. Matemaatikon pitää pystyä arvioimaan kuinka paljon aikaa menee isoilla arvoilla. Tärkeä osa käytännön matematiikka. Supertietokoneaikaa on käytettävissä aina rajallinen määrä. Tuhannet mielenkiintoiset matemaattiset ongelmat on jätetty jonoon odottamaan kapasiteetin kasvua tai algoritmien parantumista. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei ohjelmien koodaaminen ole "puhdasta matematiikkaa".
Laskun lopputulos ei ole mitenkään erityisen kiinnostava. Onpahan vain palanen turhaa tietoa.
Itse laskemisessa ei ole esitetty mitään matemaattisia teorioita, joita laskussa käytettäisiin, lasketaan vaan ihan alkeellisesti lukumääriä, juuri tuohon peruskoulun malliin, tosin varsin pitkään ja hankalasti, jollaista ei peruskoulussa esiinny.Lopeta höpöttäminen. Et ymmärrä asiasta yhtikäs mitään.
Kyse on tehtävän ratkaisevien algoritmien kehittämisestä ja nopeuttamisesta. Ja se varsinainen laskentaosuus kannattaa käytännössä aina suorittaa tietokoneella. Käytettävät luvut pitää muodostaa ja laskea tehtävässä annettujen ehtojen mukaisia ratkaisuja. Ei 99, 9 %:ssa ongelmia ole edes käytettävissä mitään valmista kaavaa tai sitten kaavat ovat monimutkaisia ja pitkiä summalausekkeita useine muuttujineen ja sen laskemiseksi pitää tehdä koodipätkä.
Eikä tietysti välttämättä edes tarvita mitään koodamista tai koodin suorittamista. Pelkkä tarvittavien algoritmien esittäminen riittää. Sehän on se vaikein ja aikaa vievin vaihe. Jokainen matemaatikko pystyy sitten kyllä laskemaan esitetyn algoritmin perusteella ratkaisun ihan paperilla tai valitsemallaan tavalla tietokoneella.
Laske harjoituksen vuoksi kaikkien erimuotoisten Pythagoraan kolmioiden lukumäärä, jos kaikkien sivujen pituudet ovat kokonaislukuja ja suurin sivun pituus on 100. Onnistuu kynällä ja paperilla ja saat jonkun tuloksen. Ehkä 18?
Sitten kasvatat suurimman sivun pituudeksi 1000. Ei onnistu enää helposti paperilla. Tee koodipätkä. Algoritmilla ja nopeudella ei ole vielä paljoakaan merkitystä.
Optimoi koodia ja kasvata suuriman sivun pituudeksi 10000. Jos sinulla ei ole järkevää algoritmia, laskenta kestää kauan.
Kun saat kaiken optimoitua kasvata suurimman sivun pituudeksi 100000. Hae sitten matemaattisesti mielenkiintoisia erikoistapauksia. Esim. kolmiota, joiden hypotenuusan pituus on sama. Mikä on maksimimäärä Pythagoraan kolmioita, joilla voi olla saman pituinen hypotenuusa?
- Anonyymi
laskentoja korttien kanssa, mä tein kerran blackjack-pelin tietokoneelle jossa absoluuttinen voittoprosdrntti, laski kaikki mahdolliauudet , vaikeustasoja 10%, 50*% ja 90%, yhdellä pakalla.
reaaliluku, irreaaliluku, entä surreaaliluku? - Anonyymi
Itse tein tuon aloituksen jossa neljä pelaajaa saa kortit. Millä todennäköisyydellä kaikki pelaajat saavat värisuorat jotka on välillä 10-14, niin että 14 on ässä.
Tekniikkahan on tapahtumien suotuisuus ja monen tapahtuman kertalasku.
Korttien järjestys on aivan sama missä ne tulee, ellei jaettua korttia kuvata. Eli unohdetaan se.
1. kortti on siis 10, jätkä, akka, kunkku tai ässä. Suotuisia mahdollisuuksia on siis 1/4 ja kortteja avaamattomassa jaossa 52, eli 1/52. Maita on neljä, eli 1/4. Suotuisia mahdollisuuksia on 20, eli neljä 10, neljä jätkää, neljä akkaa, neljä kunkkua ja neljä ässää.
Laskujärjestys on vapaa ja suoraan vasemmalta oikealle.
1. jakokierros
1. kortti. 1/52*1/4*1/10*1/20 ( pakka, maa, suotuisat)
2. kortti 1/51*1/4*1/9*1/19
3. kortti 1/50*1/4*1/8*1/18
4. kortti 1/49*1/4*1/7*1/17
2. jakokierros-
5. kortti 1/48*1/4*1/6*1/16
jne..... jokaisen jaon tulo kerrotaan tosien kanssa
Jotenkin näin se menisi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Vakava rikosepäily Seinäjoella
Ilkka ei taaskaan tiedä mitään mutta hesalaiset kertoo: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010959325.html412755Mitä on woketus?
Täälläkin hoetaan usein sanaa "woketus". Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Ilmeisesti sen käyttäjät ymmärtävät sen k4242294Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens212166Mies pakko olla rehellinen
Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau182020Oletko jo luovuttanut?
Joko olet luovuttanut kaivatun suhteen ja hyväksynyt, että mitään ei tule?1411769Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä - Hoivakotiin ei pääse, vaan joutuu selviytymään yksin
Ikääntyvien tilanne Suomessa on järkyttävä… Hoivakoteihin sijoittamista vältellään, koska hoito on kallista ja hyvinvoin1371699Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat221226Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,11154- 741059
Kerro mulle miksi juuri me
Kohdattiin? Tässä elämässä. Vaikka ollaan edelleen tutut tuntemattomat. Se on omituinen tunne.67987