eskari-ikäisen tuhriminen

todella huolestunut

Mistähän ihmeestä voi johtua että kuusivuotias vieläkin kakkaa housuun? Ei siis jatkuvasti mutta aika usein ulkona ollessaan näin käy.
Muuten oikein hyvin varttunut, fiksu ja taitava. Ihan ikäistensä mukaan kehittynyt.
Tätä on jatkunut, no, miltei aina. Lapsi itse ei osaa syytä selittää. Siisteyskasvatus meni todella sujuvasti ja ihan lapsen oman tahdin mukaan joten siinä ei pitäisi ongelmia olla.
Mitä ihmettä asialle voisi tehdä?!?

22

23990

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • erittäin huolestunut

   tutullani on neljä vuotias poika, joka on myös kaikinpuolin hyvin kehittynyt ikäisekseen. Lapsi on päivisin hoidossa päiväkodissa. Lapsella on isoveli ja äiti läheisimmät.

   Lapsella on usein tapana mennä tekemään tarpeitaan yksin salaa kotona tai hoitopaikassa nurkkiin, pihalle jne. ja sitten leikkiä tuotoksillaan autuas virne naamallaan! Kieltäytyy tekemästä tarpeitaan wc:ssä pönttöön tai pottaan ja sitten ulos mennessä tekee heti tarpeensa housuun, tai kuvailemallani tavalla. Poikaa ei voi jättää hetkeksikään yksin edes vessaan, vaan nämä leikit alkavat heti oven sulkeuduttua pissailemisina esim. seinille, oviin! Houkuttelee tarhakavereitaankin kavereikseen näihin puuhiin ja nyt hänen kaverinsa ovat alkaneet vieroksua tätä poikaa juuri näiden kummallisten "leikkiensä" takia.

   Poika pyytää meille joskus iltahoitoon tullessaan vaippaa puettavaksi itselleen ja minä vain hämmästyneenä kieltäydyn vaippaa noin isolle pojalle laittamasta! Poika on ollut päiväkodissakin ilman vaippaa jo vuoden...! Minun ihmetellessäni asiaa ääneen poika kertoi minulle äidin, isin, mummon, tai vaarin laittavan hänelle aina vaipan iltaisin kotiin tullessaan ettei hän vain tee vahinkoa omassa huoneessaan, tai muualla omassa tai isovanhempien kodissa! Poika kertoo myös vanhempiensa ja isovanhempiensa tykkäävän hänen "leikeistään" ja on tosissaan näin sanoessaan. Vaippa poistetaan kotona aina aamulla ennen päiväkotiin lähtöä.

   Lapselle ei opeteta kotona minkäänlaista siisteyskasvatusta ja lasta pidetään päiväkodissa aamusta iltaan päiväkodin sulkeutumiseen asti. Lasta pidetään päiväkodissa, vaikka molemmat vanhemmat olisivat vapaapäivillä, useammallakin! Näin tehdään varsinkin nyt pojan kasvettua isommaksi. Viikonloppuisin poika saa usein tulla meille tai isovanhemmilleen hoitoon. Äiti tuo vaihtovaaterepun jo valmiiksi päivää ennen ja näin varmistaa itselleen vapaan viikonlopunkin lapsensa hoitamiselta.

   Äiti ei koskaan halaa tai suukota lähtiessän poikaansa, vain vilkuttaa mahdollisimman etäältä ja sanoo heihei! Samoin tekee poika. Poika ei koskaan kaipaa isäänsä tai äitiään hoidossa ollessaan ja puhuu vain isovanhemmistaan ja minusta tärkeinä ihmisinään, samoin päiväkodin tädeistä.

   Lapsen äiti on yksinhuoltaja ja on ollut erittäin haluton opettamaan mitään pojalleen. Päiväkodissa poika opetettiin päiväkuivaksi. Eilen poika lähti parin päivän matkalle mummolaansa ja pojan matkarepussa oli suuri pino äidin varaamia vaippoja, muka yövaipoiksi! Vaihtovaatteita ei ollut kuin nimeksi ja ainoa takkikin oli pojan päällä ja likainen parin päivän hiekkaleikeistä. Äiti ei ilmeisesti tajua että on lapsi opetettava myöskin yökuivaksi ja muutamiin vahinkoihin on varauduttava kotonakin!? Mitä vanhemmaksi lapsi tulee niin sitä vaikeampaa se on sitten oppia pojankin! Pojalle eniten sattuu "vahinkoja" juuri maanantaina ja tiistaina, loppuviikolla hän jo oppii ja muistaa mihin hänen on oikeasti tehtävä tarpeensa! Kaikkein pahinta on, että nyt äiti syyttää minuakin ja päiväkodin hennkilökuntaa näistä pojan leikeistä ja päivän aikana sattuneista vahingoista!

   Poika on tehnyt näitä vahinkoja myös isovanhemmillaan, mutta hekään eivät osaa syytä lähteä hakemaan omasta toiminnastaan ja osuudestaan siihen!

   Itse olen odottanut pojan kasvamista ja viisastumista, mutta jatkuva pyykin ja maton pesukin eritteistä alkaa jo tympiä! Pojalla ei ole kotonaan minkäänlaisia rajoja ja hän saa mm. käydä itse hakemassa jääkaapista syötävää ja juotavaa oman valintansa mukaan iltaisin!

   Pyytäisinkin viisaammilta neuvoa hankalaan tilanteeseemme ja miten tämän tilanteen voisi korjata mahdollisimman vähin vaurioin, sillä en ainakaan minä haluaisi loukata lasten äitiä millään tavoin. Pienemmistäkin asioista äiti tulistuu helposti ja hänellä on aina hirveän kiire jättää lapsi hoitajalle. Samoin on asia lasta hoidosta haettaessakin ja äidin mielestä ei ole mitään syytä tulla ns. vanhempien vartteihinkaan! Syyttää vain kiireisiä iltojaan, ettei ole aikaa sellaiseen ja pitää niitä turhina.

   • maija

    Jatka vaan lapsen hoitamista, mutta sano äidille ystävällisesti, mutta tiukasti, mitä mieltä olet lapsen säännöistä tällä hetkellä !! Tai kirjota kirje. 4 vuotias on jo niin iso, että pitäisi olla siisti, kun kyse on kasvatuksesta tai sen puutteesta. Jos teet ilmoituksen sosiaalivirkailijalle niin hyvä olisi. Vaippa asiahan voi olla vaan jäävuorenhuippu.


   • Mamma235

    Kuten jos yhteen viestiin vastasin tässä samassa ketjussa.

    Olisipa joku joka voisi pojalle antaa rakkautta ja syliä. Lapsihan selkeästi oireilee siitä että äiti ei häntä näe.. ja mikä voisi lapselle olla kauheampaa kuin se ettei oma äiti lasta näe. Sehän tarkoittaa hirveää turvattomuutta.

    Onpa outoa jos ei päiväkodissa ole asiaan puututtu, kyllä ainakin eräässä päiväkodissa..


  • ope

   tuhrimistapauksessa kannattaa käydä lääkärillä joka jututtaa ja katsoo onko aihetta epäillä fysiologista ongelmaa(allergiaa, muuta suolisto ongelmaa,rakenteellista vikaa tms) ja jos on lähettää eteenpäin. Usein syyt psykologisia kylläkin ja voi mennä vaikka neuvolan kautta esim paikkakunnan kasvatus/perheneuvolaan josta saa kyllä neuvoja/tietoja.Asiaan kannattaa puuttua ajoissa, vaippoja en enää eskarilaiselle laittaisi kuin hätätilanteessa.Asian pitkittyessa se mutkistuu, lapsi tulee itse enemmän tietoiseksi ongelmastaa, ehdistuu enemän , kaverit huomaa hajut yms ja kiusaaminen alkaa jne jne.
   monesti on vain "vaiihe" ja menee ohi ajan kanssa mutta on vanhemman vastuulla että siihen puututaan!

  • äitee +4

   joko lapsi ei malta lähteä sisälle tai pelkää joutuvansa jäämään sinne jos lähtee. yritä vielä kysyä suoraan "etkö malttanut tulla vessaan" tms siihen voi vastata joo tai ei muuhun kysymykseen pitää selittää ja se on lapselle paljon vaikeampaa nolossa tilanteessa varsinkin.

   jos tuhrut vain tässä tilanteessa ei kyse voi olla pidätyskyvystä tms koska silloin vahinkija tulisi jossain muuallakin, ei vessa ole aina kovinkaan lähellä..

  • ope

   kannattaa yrittää ennakoida:sanoa aina esim ruoan jälkeen että käypä vessassa kokeilemassa ja muistutella vessassa käymistä muutenkin.Auttoi mun yhdellä oppilaalla ihan tämä.Ottaa tavaksi käydä aina vaikka just ruoan jälkeen tai jonain muuna sopivana hetkenä vessassa, tuli sieltä sitten ens alkuun mitään tai ei.

  • ongelmana

   Toisinaan kakat tulee housuun, kun ei ehdi vessaan. Kiusallista on myös se, että poika joskus kakkii pihoillekin...

   Ongelma on kovin kausiluontoinen, tällä hetkellä takana monta kakkaamatonta viikkoa, mutta olemme vaatineet aina ennen uloslähtöä vessareissun rauhassa, niin että kaveritkin odottavat pihalla.

   Anoppi sairastaa keliakiaa, ja pojalla oli oireita myös neljään vuoteen asti kotimaisista viljoista, paitsi kaurasta, joten aiomme pyytää tutkimukset. Kuulemma keliakia voi aiheutta tällaista oireilua hoitamattomana. Vessareissutkin kestävät kohtuuttoman kauan, poika ei ole varma siitä on ko kaikki jo tullut omien sanojensa mukaan. Hätä siis tulee yllättäen myös...

   Saas nähdä auttaako mikään, mutta nyt meillä on kova yritys ainakin, että ongelma poistuisi. Päiväkodissa ei ongelmaa oikeastaan ole esiintynyt, mutta siellä onkin ne rutiinit: aina käydään vessassa ennen uloslähtöä. Sitä vaan olen pohtinut, että oppiiko poika itse havaitsemaan hätänsä, jos aina vanhemmat vahtii ja muistuttaa vessareissuja. Avainasemassa on kuitenkin pojan oma oppiminen, kukaan muu ei voi hänen puolestaan "tuntea" kakkahätää.

   • hrfuiejfgkjo

    tuhriminen voi kestää todella kauan sillä on olemassa myös 12-16 housuun tuhrijia mutta heitä on tietysti vähemmän mutta heitä on itsekkin tunnen yhden joka on jo 15 vuotias housuun kakkaaja joka elää aivan normaalia elämää mutta hän vain laittaa housuun drynites 8-15v housuvaipan ja siinä se kyllä se joskus ohi menee mutta siihen asti stressi pois ja vaippa housuun niin pysyy pöksyt puhtaana ja kakat ja hajut sisällä niin ei sitten häiritse ketään. lisäksi vaipat eivät enää nykyaikana aiheuta ylimääräistä huomiotakaan.
    ja itse hän jokainen kakkansa hosussa kantaa :D


  • paskansi housuihin.

   Työkaverini sanoi hänelle että " saatanan paskahousu, itse peset itsesi ja housusi"
   Se oli sitten ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun sen teki tarhassa ja koko talven meillä oli. Joskus tuollainen voi olla huomion hakua. Äidin mukaan kotona teki usein niin.

   • tarhasta hyvää

    Hoitaja ei saa puhua lapselle noin, missään tapauksessa. Olet itsekin samanlainen, jos sen hyväksyt, etkä ilmoita asiasta eteenpäin. Toivottavasti tuollaisia päiväkoteja ei ole enempää.

    Asiasta voi toki lapselle huomauttaa, mutta pointtini onkin siinä, että kuinka sen ammattitaitoinen henkilö tekee!!!

    Vaihda alaa, tai hakeudu lisäkoulutukseen.


   • yksittäisen henkilön tavast...
    tarhasta hyvää kirjoitti:

    Hoitaja ei saa puhua lapselle noin, missään tapauksessa. Olet itsekin samanlainen, jos sen hyväksyt, etkä ilmoita asiasta eteenpäin. Toivottavasti tuollaisia päiväkoteja ei ole enempää.

    Asiasta voi toki lapselle huomauttaa, mutta pointtini onkin siinä, että kuinka sen ammattitaitoinen henkilö tekee!!!

    Vaihda alaa, tai hakeudu lisäkoulutukseen.

    sanoutuikin irti itse.
    En henkilökohtaisesti hyväksy, että lapselle puhutaan noin ja keskustelimmekin siitä silloisen esimieheni/työkavereideni kanssa.

    Pointtini olikin se, että monesti lapsen negatiiviselle käytökselle vanhemmat hakevat selityksiä. Jolloin lapsi kokee ne sallituksi. Monesti ongelma poistuisi sillä, että vanhempien asenne olisi kohdallaan.


   • Huhuh

    Lapselle ei toisiaankaan mielestäni puhuta noin. Jos itse mokaat jossain asiassa, niin soisitko, että sinua kidutettaisiin edes verbaalisesti tai kasvattamalla niin, että vedetään vaikka hampaat sisään, että kovapäisenä jotain oppisit? Aikuinenhan ei välttä puheesta mitään ymmärrä. Säälin tuota lasta ja tuon sanoja teki väärin joutaisi tehdä vaikka itsarin enemmän vahingon välttämiseksi, kun purkaa mielipuolisuuttaa lapsiin.


  • sauvatar

   Meillä oli sama ongelma. Syy selvisi, kun siirryimme Hyla tuotteisiin. Samoin suklaa löysytti vatsan niin, ettei vessaan kerennyt. Suolikin kannattaa tutkituttaa voihan johtua muusta. Huomion hakuihin en usko.

  • sama täällä

   Meillä on 7 vuotias "kakkahousu". Kaikki on tutkittu, kaikki on kokeiltu (alapään tutkimukset ja yläpääntutkimukset).
   Missään ei vikaa.
   Paitsi ehkä lapsen asenteessa, jolle ei kukaan yksinkertaisesti mahda mitään, ja tässä luultavasti onkin yksi oletus -> Tämä kakka asia on totaalisen varma asia, josta HÄN voi päättää aivan yksin, kenenkään mahtamatta asialle yhtään mitään.
   Minäkin olisin ollut kunnollisista ohjeista erittäin onnellinen.
   Syksyllä voi koulussa tulla paha mieli....
   On tullut mieleen, että olisi hermotuksessa jotain vikaa -> lapsi ei tunnista kakan olevan tulossa?
   (Huom! ulostuslääkkeitäkin ollan käytetty ja sekään ei auta) Mitenköhän tällaista voisi tutkia?

   Surullista, että tänne ei ole tullut yhtään asiallista ohjetta. :(

   • tuu mailee

    Tuhrimisesta kun puhutaan niin lapsen käyttäytyminen on jo niin vakavaa että on neuvolan heiniä. Tähän aiheeseen vastanneet ovat varmaankin rajannneet lapsensa käyttäytymisen niin, että voivat jo käyttää sanaa tuhriminen eikä vain "pieniä" kakka/pissa vahinkoja? Suosittelisin katsomaan sanakirjasta sanan tuhriminen...


   • Raila 81

    Mellä myös 7-vuotias poika ja tätä tuhrimista saattaa sattua useana päivänä peräkkäin ja sitten saattaa tulla viikkojen taukokin. Olemme yrittäneet lahjontaa, kiristystä (piirretyt, pleikkari jäähylle) ja olen kysynyt monta kertaa että eikö sinua yhtään nolota kun kaverit haistaa että housuissa on kakka.. niin poika vastasi että ihan sama. (vaikka vahingon sattuaessa poika saattaa piilottaa housuja omaan huoneeseen) En tiedä mitä pitäisi tehdä, kotona kaiki on ok, emme tappele, lapsella on mielekäs harrastus, rahatilanne ok..)

    Vinkkejä kiitos!


  • huolestunut äiti

   Hei!

   Minulla on 5 vuotias poika joka tuhrinut no melkein koko ikänsä. Silloin kun poika opetteli tai oikeestaan oppi jo käymään potalla, sattui pieni vahinko kun olin menossa pyyhkimään pyllyä. Ex- mieheni repi minut tukasta pyyhkimään poikani pyllyä kun en tullut tarpeeksi nopeaa, silloin löin pääni kylpyhuoneen oveen ja eiku tikkauttaan. Poikani päälle lensi kaikki veret, hän oli silloin n.2 vuotta eikä muista ku sen että äitille voi tulla pipi ku hän menee kakalle..(hän istui koko ajan potalla).olemme kokeilleet kaikkia keinoja: palkitsemista, perheneuvolaa, psykiatria...mikään ei auta. tosi raskasta..Poika sanoo että häntä inhottaa ja ilettää käydä kakalla.Hän sanoo juuri samanlailla mitä ex- mieheni huusi kun pojan pylly piti mennä pyyhkiin...tosi ikävää, olen tämän asian takia itkeny monet kerrat. Hänen ikäiset kaverit kiusaa ja serkut ei leiki poikani kanssa (pahan hajun takia).Tätä ei tapahdu tarhassa mutta kun päästään kotiin saattaa 3 kertaa kakata housuun!!!

   • että että

    kaikkien ei tarvis niitä kersoja tehdä ollenkaan.


   • Mamma235

    Pelko saa usein tuhrimaan, turvattomuus kotona. Ja kyllähän tuo tarinasikin puoltaa sitä asiaa, vai kuinka??

    Jos lapsi joutuu kasvamaan pelon keskellä tai turvattomana, (joka voi olla joskus asia mikä meille aikuisille ei tuota pelkoa, jne..) hänellä häiriintyy persoonallisuuden kehitys.

    Neuvoisin varmistamaan asian, ettei ole sitä..Lähipiirissä vastaava esimerkki.


   • hhsuyudygeiho

    "Silloin kun poika opetteli tai oikeestaan oppi jo käymään potalla, sattui pieni vahinko kun olin menossa pyyhkimään pyllyä. Ex- mieheni repi minut tukasta pyyhkimään poikani pyllyä kun en tullut tarpeeksi nopeaa, silloin löin pääni kylpyhuoneen oveen ja eiku tikkauttaan. Poikani päälle lensi kaikki veret, hän oli silloin n.2 vuotta eikä muista ku sen että äitille voi tulla pipi ku hän menee kakalle..(hän istui koko ajan potalla)."

    Eikö se kerro jotakin vanhemman astenteesta, jos tuollaista tulee edes mieleen kuvata sanoilla pieni vahinko?!?!?!


   • ...taivastelija
    hhsuyudygeiho kirjoitti:

    "Silloin kun poika opetteli tai oikeestaan oppi jo käymään potalla, sattui pieni vahinko kun olin menossa pyyhkimään pyllyä. Ex- mieheni repi minut tukasta pyyhkimään poikani pyllyä kun en tullut tarpeeksi nopeaa, silloin löin pääni kylpyhuoneen oveen ja eiku tikkauttaan. Poikani päälle lensi kaikki veret, hän oli silloin n.2 vuotta eikä muista ku sen että äitille voi tulla pipi ku hän menee kakalle..(hän istui koko ajan potalla)."

    Eikö se kerro jotakin vanhemman astenteesta, jos tuollaista tulee edes mieleen kuvata sanoilla pieni vahinko?!?!?!

    Olikohan sulla "hhsuyudygeiho" jotakin asiaakin?


  • kakkapulma

   Hyvää ja asiallista tietoa aiheeseen liittyen löytyy myös www.pissarakonpomoksi.fi siellä neuvotaan, miten tulla kakka-autojen formulakuskiksi

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken tappo

   "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
   Henkirikokset
   156
   27542
  2. Kuka oli tekijä?

   Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
   Valkeakoski
   202
   17512
  3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

   Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
   Maailman menoa
   352
   9200
  4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

   Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
   Poliisi
   27
   6338
  5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

   Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
   Maailman menoa
   19
   4113
  6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

   Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
   Valkeakoski
   193
   3761
  7. Onko tekijän nimi tiedossa?

   Joko tiedetään?
   Valkeakoski
   21
   1674
  8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

   https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
   Valkeakoski
   43
   1457
  9. Miten meidän käy

   Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
   Ikävä
   49
   1205
  10. Toivottavasti tekijää ei suojella

   Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
   Valkeakoski
   50
   1144
  Aihe