Orpon hallituksen sote-kusetus paljastumassa? Takana piileksii suuri omaisuuden uudelleenjako?

Anonyymi-ap

"Hyvinvointialueita syytetään tuhlailusta – Alueelta tiukka viesti hallitukselle: "Väitteet eivät pidä paikkaansa”

Sote-poliitikkojen mukaan kulujen kasvu ei ole alueiden syytä."

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010663553.html

"Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen poliitikot julkaisivat torstaina tiedotteen, jossa hämmästellään suorasanaisesti käynnissä olevaa sote-keskustelua.

Hyvinvointialueiden alijäämät ovat paisuneet ja esimerkiksi hallituspuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on sanonut, että tilanne johtuu ”moraalikadosta”: siitä, että hyvinvointialueet eivät yritäkään karsia kulujaan.

Pohjoispohjalaisten poliitikkojen mukaan alueita syytetään tällä hetkellä täysin perusteetta. Tiedotteen allekirjoittajissa on mukana keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten, Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajia. Pohjois-Pohjanmaan aluehallitusta johtaa entinen kunta- ja alueministeri Tapani Tölli (kesk), jonka nimi on allekirjoittajissa ensimmäisenä.

Poliitikot luettelevat tiedotteessaan, mikä kaikki nykyisessä keskustelussa on pielessä.

Alueita syytetään tuhlailusta, mutta tosiasiassa niiden kädet on sidotut monen asian kohdalla.

Rahoitus on ensinnäkin laskettu heidän mukaansa jo alkujaan väärin. Kun kuntapohjaisesta mallista siirryttiin hyvinvointialuemalliin, kunnilta pois siirtyvien kustannusten ja rahoituksen oli tarkoitus vastata toisiaan.

”Kustannuksia on kuitenkin siirtynyt enemmän kuin rahoitusta. Tämä on merkittävin syy hyvinvointialueiden alijäämäisyyteen toiminnan ensimmäisinä vuosina”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Laki myös pakottaa hyvinvointialueet ensimmäisinä vuosina vuokraamaan vanhat kiinteistöt kunnilta tietyllä hinnalla.

Allekirjoittajien mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella kuntien ja kaupunkien sote- ja pelastustoimen kiinteistöjen vuokrataso oli 70 miljoonaa euroa vuonna 2022 eli ennen sote-uudistuksen astumista voimaan.

”Asetuksella säädettynä vuokrataso nousi vuonna 2023 sataan miljoonaan euroon eli 42 prosenttia.”

Lisäksi koronapandemia sekä vuoden 2022 työtaistelut jättivät jälkeensä hoito- ja palveluvelkaa, jota rahoituslaki ei tunnista, tiedotteessa kirjoitetaan.

Pohjois-Pohjanmaan poliitikkojen mukaan kustannusten kasvu ei siis johdu sote-uudistuksesta itsestään.

”Kuntien vuokrasopimuksista aiheutunutta vuokramenojen kasvua lukuun ottamatta kaikki hyvinvointialueiden alijäämien syyt olisivat toteutuneet myös aikaisemmassa, kuntapohjaisessa järjestelmässä. Ne olisivat johtaneet kunnat suuriin talousongelmiin.”

Tiedotteessa tyrmätään myös teoria siitä, että sote-uudistus olisi paisuttanut hallintokustannuksia, ja talouden sakkaaminen johtuisi nyt siitä.

”Pohteen henkilöstömenot ovat vuosittain noin yksi miljardia euroa. Johtajien palkkojen osuus tästä summasta on noin yksi prosentti. Johdon palkkojen osuus ei ole kasvanut edeltäviin organisaatioihin verrattuna”, tiedotteessa kirjoitetaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen esitti tällä viikolla, että aluevaltuustoista voitaisiin luopua ja näin säästettäisiin hallinnollisista kustannuksista. Myös tälle ajatukselle tulee tyrmäys Pohjois-Pohjanmaalta.

Pohjois-Pohjanmaalla oli aiemmin 21eri organisaatiota, jotka järjestivät sote-palveluja ja pelastustointa.

luottamuselimet korvautuivat yhdellä hyvinvointialueella ja sen luottamuselinrakenteella. Uudistuksessa nämä organisaatiot laitettiin yhteen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue eli Pohde on tiedotteen mukaan onnistunut taittamaan kustannusten kasvua tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmillaan noin 75–85 miljoonaa euroa.

”Väitteet siitä, että hyvinvointialueuudistus itsessään olisi kustannusten karkaamisen taustalla, eivät pidä paikkaansa.”

Pohde kertoo myös uudistaneensa palvelujärjestelmäänsä, kuten niiden on pitänytkin tehdä: kotiin annettavia palveluja on lisätty ja digitaalinen sote-keskus perustettu.

”Myös vaikeita, palveluverkkoon liittyviä päätöksiä on pystytty tekemään.”"

Eli Kokoomuksen Ville Valkonen on jo esittämässä demokraattisen päätöksentekoelimen lakkauttamista. Julkisen sektorin sote-rahaa siis leivotaan tietoisesti yksityiselle sektorille Kelan kautta, jotta hyvinvointialueiden talouden rahoituksen kurjistuminen huolehtisi niiden romahtamisesta. Tällöin hätiin rientäisivät yksityisen sektorin pörssiyhtiöt, joille talousahdinkoon joutuneet hyvinvointialueet lopulta joutuisivat myymään koko palveluntuotantonsa. Ihmekös hallitus löytää vain ongelmia, mutta ei ainoatakaan viimekaudella päätetyn sote-mallin toteuttamista tukevaa ratkaisua. Pörriäisyhtiöiden kädet hamuavat siis valtion kirstusta rahaa että hyvinvointialueiden omaisuutta.

"Pääministerinä Orpo voisi itse johtaa: Miten hänen povaamansa romahdus estetään?"

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010649275.html

"Kriisitietoisuuden herättäminen on ihan perusteltua. Siihen nähden, että hallitus pelkää sote-palveluiden romahtavan, se esittää hämmentävän vähän keinoja asian estämiseksi."

12

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Luin aloituksen aiheesta mielenkiinnolla. Ei oteta ollenkaan huomioon
      esimerkiksi sitä miten eri alueilla on jo voitu tehostaa toimintaa.
      Alueethan ovat hyvinkin erilaisia väestöpohjaltaan.
      Kaikki laitetaan samaan muottiin ja sitten giljotiini leikkaa ja lisäksi joitakin
      alueita laitetaan "arviointimenettelyyn" arvioimatta asioita syvällisemmin.
      Tottakai alijäämää syntyy siitäkin syystä, että hallitus on leikannut sotesta miljardeja.

      Ristus-puolue on yksi karmeimmista pettymyksistä. Luulin väärin, että se
      ainakin olisi heikossa asemassa olevien puolella, mutta erehdyin pahan kerran
      ja Sari Essayah'in toteamus, että "alijäämät kertovat moraalikadosta eli
      siitä, että alueet eivät yritäkään etsiä säästöjä" vahvisti käsitystäni,
      että moraalikato on Essayah'lla ja hänen Ristus-puolueellaan,
      joitten olisi parempi olla kirkon piirissä hoilaamassa virsiä eikä sekaantua
      politiikkaan ollenkaan.
      En ole koskaan pitänyt Essayah'ia älyn jättiläisenä.

    • Anonyymi

      "Eli Kokoomuksen Ville Valkonen on jo esittämässä demokraattisen päätöksentekoelimen lakkauttamista. Julkisen sektorin sote-rahaa siis leivotaan tietoisesti yksityiselle sektorille Kelan kautta, jotta hyvinvointialueiden talouden rahoituksen kurjistuminen huolehtisi niiden romahtamisesta. Tällöin hätiin rientäisivät yksityisen sektorin pörssiyhtiöt, joille talousahdinkoon joutuneet hyvinvointialueet lopulta joutuisivat myymään koko palveluntuotantonsa. Ihmekös hallitus löytää vain ongelmia, mutta ei ainoatakaan viimekaudella päätetyn sote-mallin toteuttamista tukevaa ratkaisua. Pörriäisyhtiöiden kädet hamuavat siis valtion kirstusta rahaa että hyvinvointialueiden omaisuutta."

      Tämä on se massiivinen tulonsiirto veronmaksajilta yksityissektorille,
      joka hallituksella on työn alla.

      • Anonyymi

        Montako kokoomustaustaista poliittista avustajaa lähtikään kesken Sipilän hallituksen kauden noihin pörriäisyhtiöihin töihin? PersKeKo-hallituksen suunnitelmissahan oli sementoida noin 6 miljardin valtionrahoitus yksityisille terveysalan pörssiyhtiöille, mutta juttu meni käteen, kun Sipilän ja Orpon sukset menivät lopussa ristiin ja maku/sote-uudistus kaatui. Pörriäisyhtiöiden edunvalvontapuolue Kokoomuksessa nälkä on kasvannut syödessä ja "haukkaava hippo" odottaa jo tilaisuutta puskassa?


    • Anonyymi

      Kokoomuksen tavoite on ajaq sote alas ja siirtää toiminot yksityiselle puolelle. Se on huono juttu pienituloiselle.

      Mitä aluevaltuustoon tulee, voi pohtia, mitä lisäarvoa se tuo. Aluevaltuusto on iso määrä poliittisia ihmisiä osa vailla alan tuntemusta ja äänestämällä eikä pätevyyden perusteella valittua väkeä.

      Aluevaltuuston kokouksien tehokkuutta voisi vaikka YLE selvittää ja viedä kameran paikalle, kun 50-80 henkeä työstää sote tehokkaammaksi.

      • Anonyymi

        Aluevaltuusto koostuu kuntien edustajista, tosin pienimpien kuntien on mahdoton
        saada edustajaansa aluevaltuustoon.


      • Anonyymi

        Aluevaltuusto on demokraattinen päätöksentekoelin. Kuinka terveellinen ajatus on kumota demokratiaperustainen päätöksenteko säästöjen nimissä? Ei taida perustuslakikaan taipua pelkän säästö/tehostamissyyn vuoksi kumoamaan asiaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Aluevaltuusto on demokraattinen päätöksentekoelin. Kuinka terveellinen ajatus on kumota demokratiaperustainen päätöksenteko säästöjen nimissä? Ei taida perustuslakikaan taipua pelkän säästö/tehostamissyyn vuoksi kumoamaan asiaa.

        Joo. Demokratia on hyvä asetelma, vastaan tittatuuri ja öykkärimäisyys. Fiksu kreikkalainen keksintö antiikinajoilta? Tiesittekö? Kun en tiedä pomminvarmasti minäkään. Oliko se sittenkään alunperin kreikkalaisten viisaitten keksintö?

        Nyt Uunona kysyn. Voiko kunnallinen puoli ja liiketaloudellinen (kalliimpi puoli) toimia, kuten nyt toimii? Yhdessä ja rinnakkain, ilman kuin "käärmettä pyssyyn" menttaliteeteilla ja ismeillä?

        Onko siis Suomen yhteiskunta ihmistä ja ihmisiä varten, vai ihminen yhteiskuntaa varten?
        Nyt heitän ristuslevottoman. Kenen kuva siinä kolikossa on..keisarin? Vai Chydeniuksen, tai jopa Urho Kaleva Kekkosen? Vai onko siinä kauniit temppeleitä ja rakennelmia holvikaarineen?

        Ei -ismejä ja -istejä, kiitos. Näkökantoja, näkemyksiä, huolia, murheita, toiveita, haaveita?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo. Demokratia on hyvä asetelma, vastaan tittatuuri ja öykkärimäisyys. Fiksu kreikkalainen keksintö antiikinajoilta? Tiesittekö? Kun en tiedä pomminvarmasti minäkään. Oliko se sittenkään alunperin kreikkalaisten viisaitten keksintö?

        Nyt Uunona kysyn. Voiko kunnallinen puoli ja liiketaloudellinen (kalliimpi puoli) toimia, kuten nyt toimii? Yhdessä ja rinnakkain, ilman kuin "käärmettä pyssyyn" menttaliteeteilla ja ismeillä?

        Onko siis Suomen yhteiskunta ihmistä ja ihmisiä varten, vai ihminen yhteiskuntaa varten?
        Nyt heitän ristuslevottoman. Kenen kuva siinä kolikossa on..keisarin? Vai Chydeniuksen, tai jopa Urho Kaleva Kekkosen? Vai onko siinä kauniit temppeleitä ja rakennelmia holvikaarineen?

        Ei -ismejä ja -istejä, kiitos. Näkökantoja, näkemyksiä, huolia, murheita, toiveita, haaveita?

        "Nyt Uunona kysyn. Voiko kunnallinen puoli ja liiketaloudellinen (kalliimpi puoli) toimia, kuten nyt toimii? Yhdessä ja rinnakkain, ilman kuin "käärmettä pyssyyn" menttaliteeteilla ja ismeillä?"

        Kyllä ne voisivat, mutta sitten tuli persuhallitus.


    • Anonyymi

      Orpon hallitukselle ei kuulu sote millään tavalla! Se ei ole sitä perustanut eikä voi sitä myöskään korjata vaikka halua olisikin!
      Pysykää totuudessa sillä emme ole muistiamme menettäneet!

      • Anonyymi

        Soten kehittäminen kuuluu sen verran hallitukselle, että Orpo "kehitti", leikkaamalla miljardin pari sotelta, jotta sai kelarahaa puoli miljardia yksityiselle puolelle.


      • Anonyymi

        Miksi se sitten leikkaa soten rammaksi ?


      • Anonyymi

        Ainahan Orpo voi leikata soten kriisitilaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe