Asiantuntija: Tämän takia AfD vetoaa nuoriin

Anonyymi-ap

"Sukupolvitutkija Rüdiger Maas on tutkinut AfD:n nuoria kannattajia. Maasin mukaan valtaosa äänestäjistä hyväksyi AfD:n nykyiset kannat.

– 40 prosenttia sanoi, että he ovat hieman liian äärimmäisiä, kun taas 60 prosenttia AfD:tä äänestäneistä sanoi, että he ovat ok näin. On hyvä erottaa nämä kaksi kannattajaryhmää.

Maasin mukaan tuoreimmassa tutkimuksessa kävi myös ilmi, että nuoret eivät ajattele äänestävänsä äärioikeistolaista ryhmää. Hänen mukaansa nuoret uskovat puolueen olevan lähellä heidän elämäänsä.

– Kyse on tiedon puutteesta. Ja kyse on myös samasta kuin, jos esimerkiksi teini sanoo pitävänsä kananuggeteista ja sanoo samalla pitävänsä julmana ja käsittämättömänä, kuinka ihmiset tappavat kanoja. Hän ei tee sitä siirtoa sen välillä, miten hänen toimensa vaikuttavat.

Maasin mukaan niistä kannattajista, jotka pitivät AfD:n politiikkaa hieman liian äärimmäisenä, moni ei ollut pohjimmiltaan rasisti tai muukalaisvastainen, mutta heillä oli tietty, ei välttämättä esimerkiksi etniseen taustaan perustuva käsitys siitä, kuka saisi olla Saksassa ja kuka ei. Hänen mukaansa tähän AfD on osannut vastata.

Maasin mukaan AfD:n kannattajille yhteistä oli myös esimerkiksi se, että vihreitä pidetään ”fasistisempana” puolueena kuin AfD:tä.

– He sanovat, että AfD on avoimempi, Maas sanoo.

Maas korostaa myös sosiaalisen median tärkeyttä siinä, mistä nuoret saavat tietoa. Maasin mukaan AfD on erityisen vahva esimerkiksi Tiktokissa ja muissa nuorison suosimissa kanavissa. AfD:n näkemykset leviävät sen kannattajien ja vaikuttajien välityksellä. Maasin mukaan nuorten on vaikea erottaa somepäivityksistä, mikä on totta ja mikä ei.

– Tiedetään myös, että Venäjältä tulee paljon valeuutisia Itä-Eurooppaan, Saksaan ja Itä-Saksaan ja nämäkin tukevat AfD:tä.

Myös AfD:n populistinen retoriikka on tehokasta, Maas sanoo.

– Se on alitajuista ja hienovaraista. Se ei ole niin selvää, sillä he haluavat olla hyviä tyyppejä. Esimerkiksi Björn Höcke ei ole nuorten keskuudessa niin suosittu, sillä hänet on tuomittu esimerkiksi natsien iskulauseiden käyttämisestä, Maas sanoo todeten, ettei Höcke ole edes kovin tunnettu nuorimpien äänestäjien keskuudessa.

Maasin mukaan äärioikeistolaisuus on jo normalisoitunut nuorten keskuudessa. Hänen mukaansa äärioikeisto nähdään altavastaajana, jota kohdellaan epäreilusti mediassa.

– Se on hyvin lähellä salaliittoteorioita. Ja niistä on vaikeaa saada ihmistä irti, sillä kyse on tunteista eivätkä he ole avoimia faktoille. Jos kerron faktoja, he voivat sanoa esimerkiksi, että minut on aivopesty olemaan AfD-vastainen."

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010673415.html

Perussuomalaisilla on samat taktiikat käytössään kuin AfD:llä. Jos perussuomalaisia kritisoidaan, niin kritiikin esittäjä maalitetaan aivopestyksi PS-vastaiseksi. Siinä missä AfD:n kannattaja väittää, ettei ole rasisti, niin PS:n kannattaja tekee samoin. Molemmissa viiteryhmissä kielletään olevansa äärioikeistolaisia vaikka harjoittamansa politiikka on rasistisen jaottelevaa eli äärioikeistolaista.

Viime vuoden parlamenttivaalien alla tehty nuorisogallup osoitti, että 28 % suomalaisista nuorista olisi tuolloin äänestänyt perussuomalaisia. Ilmiö on siis yleiseurooppalainenja kuten sukupolvitutkija toteaa, että kyse on tiedon puutteesta. Nuoret ovat alttiita some-vaikuttamiselle ja syrjäytyneet nuoret helposti kiihotukselliseen propagandaan lankeavia. Äärioikeiston propagandan anatomiasta kertoi viime keväänä ex-perussuomalainen Sampo Terho. Malli tulee natsipropagandasta.

Puoli seitsemän-ohjelmassa Terho kertoo fasismin kolme peruspyrkimystä ja ne ovat:

-viha
-valta
-valehtelu

Kuulostaako tutulta tässä ajassa?

Terhon kiteytys ohjelmassa fasistisen propagandan periaatteista:

1. Kerro kohteelle kuinka tämä on kohdannut kärsimystä ja vääryyttä

2. Kerro ettei tämä ole hänen oma vikansa

3. Kerro kuka on syyllinen hänen kärsimykseensä

""Sampo Terho kirjoitti jättiromaanin natsien noususta ja tuhosta. Mittaamme myös kesäsäilöön menevien talvirenkaiden kulutuspinnan. Juontajina Ella Kanninen ja Mikko Kekäläinen."

https://areena.yle.fi/1-66455448

7

150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinimustaksi sinun natsivainosi ap vetää aina yhtä hiljaiseksi..

      Koska edustat niitä itse.

    • Anonyymi

      Suomessa vetoaisi samanlainen puolue myös, joka lopettaisi Elokapinan ja muiden vasemmistolaisten terroristijärjestojen toiminnan.

      • Anonyymi

        Kommunisti jäi mainitsematta.


    • Anonyymi

      valtio elää verotuloilla ja jokainen tajuaa ,että tuomalla petoja sekä kehitysvammaisia niin ne tarvitsee elättää

      • Anonyymi

        Jopas oli kansallissosialistinen klangi kommentissasi havaittavissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jopas oli kansallissosialistinen klangi kommentissasi havaittavissa.

        milloin sinä ap hankit elämän itsellesi ettei sinun tarvitsisi 24/7 aukoa somessa päätä viesteille jotka olet kirjoittanut itse?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        milloin sinä ap hankit elämän itsellesi ettei sinun tarvitsisi 24/7 aukoa somessa päätä viesteille jotka olet kirjoittanut itse?

        Menehän jo hoitoon. Syyttelet muita kirjoittajia umpimähkään ja vailla pienintäkään tietoa todellisuudesta.


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe