FBI paljasti Venäjän massiivisen informaatio-operaation Euroopassa. Sylttytehdas löytyi oikeistosta!

Anonyymi-ap

"Yhdysvaltain oikeusministeriö asetti keskiviikkona syytteeseen kaksi venäläisen RT-uutiskanavan työntekijää ja otti haltuunsa yli 30 internet-osoitetta, jotka liittyvät epäiltyyn Venäjän informaatio­kampanjaan Yhdysvalloissa. Kampanjan tarkoituksena oli manipuloida amerikkalaisten yleistä mielipidettä, syventää jakolinjoja ja vaikuttaa marraskuussa pidettäviin vaaleihin, oikeusministeriö kertoi.

Oikeusministeriö mainitsi nimeämättömän tennesseeläisen yhtiön, jota RT tutkinnan mukaan käytti Venäjälle myönteisten videoiden tuotantoon. Oikeusministeriön mukaan RT kanavoi yhtiölle erilaisten kulissi­firmojen välityksellä lähes 10 miljoonaa dollaria lokakuusta 2023 tämän vuoden elokuuhun. Rahalähetykset naamioitiin muun muassa elektroniikan hankinnoiksi.

CNN kertoi torstaina vahvistaneensa useista lähteistä, että yhtiö on Tenet Media. Siihen kytketyillä oikeistolaisilla media­persoonilla on miljoonia katsojia YouTubessa. Tenet Median sisältöä on twiitannut seuraajilleen muun muassa viestipalvelu X:n omistaja Elon Musk.

”Operaation tarkoituksena oli syyttäjien mukaan edistää Venäjää myötäileviä narratiiveja. Osittain siihen pyrittiin esittämällä sisältöä ja uutis­artikkeleita, jotka suosivat republikaanien presidentti­ehdokasta Donald Trumpia ja muita henkilöitä, joiden Kreml uskoo suhtautuvan ystävällismielisesti sen etuihin”, CNN kertoo.

Tenetin YouTube-kanavan mediapersoonat Benny Johnson ja Tim Pool kiistivät torstaina epäilyt toimimisesta Venäjän työkaluina. Kumpikin väitti sosiaalisessa mediassa pitävänsä päätöksenteon sisällöistään omissa käsissä ja joutuneensa itse mahdollisen salajuonen uhreiksi.

Oikeusministeriön alaisen liittovaltion poliisin FBI:n tuomio­istuimelle luovuttama 277-sivuinen raportti paljastaa, että Venäjän massiivisen informaatio-operaation kohteena on ollut myös Eurooppa. Raportin julkaisi Politico-verkkosivusto torstaina.

Raportti perustuu FBI:n haltuunsa saamiin venäläisiin asiakirjoihin. Niiden mukaan informaatio-operaation takana on Venäjän presidentinhallinnon varakansliapäällikön Sergei Kirijenkon alaisuudessa toimiva ”sosiaalinen suunnittelutoimisto”. Raportti käyttää siitä englanninkielistä kirjainlyhennettä SDA.

Kirijenko on presidentti Vladimir Putinin vanha yhteistyökumppani, joka on toiminut muun muassa Venäjän pääministerinä ja ydin­energia­yhtiö Ros­atomin pääjohtajana.

Tyypillisissä sosiaaliseen mediaan kirjoitetuissa manipulaatioviesteissä kysytään raportin mukaan muun muassa, ”pitääkö meidän todellakin auttaa Ukrainaa” tai esitetään väittämiä, joiden mukaan ”amerikkalaiset ovat tosiaankin paskiaisia”.

Sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan suuntautunut kampanja käytti FBI:n tutkinnan mukaan hyväkseen vakiintuneiden uutiskanavien nimiä muistuttavia verkko-osoitteita. Kampanjassa luotiin raportin mukaan väärennökset muun muassa Reutersin, Der Spiegelin, Bildin, Le Monden, Le Parisienin, die Weltin, Frankfurter Allgemeine -lehden, Süddeutsche Zeitungin ja Delfin sivustoista.

Informaatio-operaation suunnittelijat pitivät asiakirjojen mukaan Saksaa erityisen haavoittuvana kohteena vaikuttamiselle. FBI:n haltuunsa saamat SDA:n asiakirjat kertovat kampanjan tavoitteista muun muassa näin: ”Aivan ensiksi meidän on saatettava huonoon valoon Yhdysvallat, Britannia ja Nato”, lukee Politicon siteeraamassa asiakirjassa.

Toinen tavoite on asiakirjan mukaan vakuuttaa saksalaiset siitä, että heidän pitäisi vastustaa ”tehotonta” pakotepolitiikkaa Venäjää vastaan.

FBI:n raportti ja oikeusministeriön asiakirjat sisältävät runsaasti uusia ja yksityiskohtaisia tietoja venäläistahojen toiminnasta. Sinänsä venäläisten digitaaliseen mediaan tukeutuvat informaatio-operaatiot eivät kuitenkaan ole uutinen – niillä on pitkä historia, ja menetelmät ovat olleet jo vuosia samankaltaisia.

Disinformaation levittämistä valvova ranskalainen Viginum jäljitti esimerkiksi viime vuonna kaikkiaan 193 venäläistaustaista ”uutissivustoa”, jotka levittivät Ukrainalle epäedullista propagandaa englanniksi, ranskaksi, puolaksi ja saksaksi. Verkostoa kutsuttiin koodinimellä ”Portal Kombat”. Asiasta kertoi muun muassa The Economist."

Seuraavaksi alkaa trollitoimistojen esiinkaivaminen Euroopan sisällä? Viiteryhmäähän ei tarvitse enää etsiskellä, kun FBI on sen jo löytänyt? Ruotsidemokraatit kärähtivät jo, mikä onkin ikäänkuin se johtolangan alkupää, joka johtaa jäljet suuremman sylttytehtaan kokonaisuudelle? Venäjä sai jo osittain tahtonsa läpi Saksassa AfD ainakin Thüringenin osavaltiossa. Saiko Venäjä tahtonsa läpi Suomessa jo puolitoista vuotta aikaisemmin, kun silloin vielä ID-ryhmän puolue päätyi Orpon hallitukseen? Miksi hallitus leikkaa Supolta, onkin perusteltu kysymys?

7

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      no niin persupakkomielteinen persuista pihalle potkittu rotuopin julistaja, nappi huuleen, nalle kainaloon, tuti suuhun ja tutimaan että jaksat aamulla nousta taas reippaana poikana itkemään persujen perään.

      • Anonyymi

        No niin sinä itseäsi toistava persukusipää. Otappa metri köyttä ja hirtä itsesi kun et kestä sitä ,että amerikan persupojat lentää linnaaan. Juuri niin. Voi tulla parikymmentä vuotta joka kyllä kuuluisi myös Tverin Vaippamiehelle .


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No niin sinä itseäsi toistava persukusipää. Otappa metri köyttä ja hirtä itsesi kun et kestä sitä ,että amerikan persupojat lentää linnaaan. Juuri niin. Voi tulla parikymmentä vuotta joka kyllä kuuluisi myös Tverin Vaippamiehelle .

        Supo-agentti Tynkkysen motiiveja voidaan todellakin perätä.

        https://www.suomenuutiset.fi/eu-komissaari-lahetti-elon-muskille-uhkailukirjeen-ennen-trumpin-haastattelua-komissaarin-sananvapauden-vastainen-herattaa-voimakasta-kritiikkia-tynkkynen-uskomatonta-royhkeytta-eun-nimissa/

        Miksi Tynkkynen on huolissaan valheita levittävän Elon Muskin sananvapaudesta? Musk on levittänyt omalla X-viestialustallaan juuri noita Venäjää tukevia propagandavideoita.

        "Russia Paid Millions to YouTubers to Help Russia & Trump Win"

        "Two Russian citizens who work for RT News have been indicted by the Department of Justice for money laundering and failing to register as foreign agents after paying millions to a group of right-wing podcasters and influencers including Lauren Chen, Tim Pool, Lauren Southern, Tayler Hansen, Matt Christiansen, Dave Rubin, and Benny Johnson."

        https://www.youtube.com/watch?v=dvd8jGSLzIM&t=862s

        Usalaisen evp ydinaseupseerin vlogivideo käynnistyy kohdasta, jossa käsitellään tätä ilmitullutta massiivista Venäjän vaikuttamisyritystä.


    • Anonyymi

      kuka vain voi ottaa sen kännykkä kameran käteen ja alkaa tuottamaan mediaa

    • Anonyymi

      Hiljaista tuli persuleirissä. Persu-Pravdan sivuilla ei sanaakaan tästä asiasta.

    • Anonyymi

      Persujen trollitoimistolla kätketään jo kamoja?

    • Anonyymi

      Yhteys Pietariin katkesi, kun persutrollit ovat ihan hiljaa asian suhteen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      582
      3856
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3308
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2739
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1957
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe