Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vesiallas pelto-ojaan

Karita

Tonttiamme halkoo pelto-oja siten, että talomme ja puutarhamme ovat ojan yläpuolella rinteessä ja ojan toisella puolella on tasaista peltoa. Pelto on hyvin savista vanhaa merenpohjaa (Länsi-Uudenmaan rannikolla), jota ei ole viljelty aikoihin ja on päässyt villiintymään. Olemme aikeissa alkaa kunnostaa hoitamatonta peltoa puutarhan osaksi ja pelto-ojaa odottaa osittainen salaojitus. Keskelle ojaa haluaisimme tehdä vesialtaan, jonka suuruudeksi on kaavailtu noin 10 neliötä. Olisiko jollakulla näkemystä tai kokemusta tällaisen altaan perustamiseen liittyen? Pysyisikö vesi savisessa maassa pelkässä kaivannossa, vai tarvitseeko pinnoitteen pohjalle? Millainen pinnoite olisi paras, kestävä ja helppo asentaa? Entä millainen sala-ojitus altaan ympäristöön tulisi tehdä, jos altaan eristää maastostaan? Kuinka syvä altaasta kannattaisi tehdä? Ja entä millaisia vinkkejä olisi sen puhtaanapitoon? Lämmin kiitos kaikista mahdollisista kommenteista kysymyksiini liittyen ja erityisesti myös sellaisista huomioista, joita ei puutarhansa parissa ensimmäistä kesäänsä viettävä vielä osaa kyselläkään. Kiitos, kiitos, kiitos näin etukäteen!!!

2

1506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • savimaassa

      itselläni on tuollaiseen savipeltoon tehty "monttu" pihalampena.
      Aikoinaan se tehtiin talon rakentamisvaiheessa betonivalujen vedenottoa varten joskus 70-luvun lopulla, tosin ikinä se ei ehtinyt täyttyä ennen valujen loppumista...
      Siis kaivurilla kaivettiin niin syvä monttu, kuin koneella sai tehtyä, halkaisijaltaan se on joku 5...6 metriä. Syvyyttä oli alussa joku 4 metriä, mutta nykyisin sitä katsellessa arvioisin syvyydeksi enää alle 2 metriä. Lampi on kuivunut niiden kuivien kesien aikana kokonaankin, mutta tyypillisesti siinä vesi pysyy ihan hyvin läpi kesän.
      Jos teet ko. tyyppisen lammen ojan kohdalle, saat veden varmaan pysymään raikkaampanakin, jos ojassa vaan vesi liikkuu. Itse tarvitsin suihkulähteen, joka kierrättää vettä. Auringon määrä on varmaankin tärkein veden laatuun vaikuttava asia, kovassa paahteessa vesi lämpiää helposti liikaa.

      • on..

        samanlainen projekti menossa,keväällä kaivettiin traktorikaivurilla ojalle reilu levennys,penkat tuettiin kivillä ja kokeellisesti männyn kannoista sahattiin n.5cm paksuisia kiekkoja kivien väleihin.
        Osmankäämiä,rentukkaa ja päivänliljaa keväällä,nyt viimeviikolla istutin lumpeet ja ulpukat,samoin kurjenmiekat.
        Ulpukasta todennäköisesti tulee aika riesa,mutta sen saa aina pois jos liikaa innostuu kasvamaan.
        Noi kivet penkkojen tukena estävät maata täyttämästä lampea.

        Meillä vesi tulee ylempänä olevasta isosta lammesta joka on tänä kesänä päästy kaivamaan kallioon asti,ei tarvi savipohjalla kävellä kun uimaan menee.
        Oja pitää padota tarpeeksi tiiviisti,me jo jouduttiin kerran parantamaan patoa,nyt näyttää pitävän aika hyvin veden lammen puolella.
        Tein padon päälle betonista raparperinlehtilaatan ja kun ne oletetut kaatosateet tulee niin vesi teoriassa menee padon keskellä olevan laatan yli.
        Saas nähdä kuinka oikeesti käy.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2267
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe