Kokoomuksen kieroilu sotessa ei näytä edes laantumisen merkkejä

Anonyymi-ap

Ensin kustiin silmään Kela-korvauksien korottamisella ja nyt Orpon omalääkärimalli-puheet ovat paljastuneet ihan silkaksi bluffiksi.

"Kommentti / Petteri Orpon omalääkärimallissa ei ole kyse oikeasta omalääkäristä – Hallituksen pitäisi nyt vastata yhteen kuumaan kysymykseen

Oikea omalääkäri ei ole sellainen, joka tapaa potilaansa vain kerran vuodessa ja potilas hoidattaa vaivansa käytännössä muualla tai maksaa suuremman käyntimaksun."

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/91478f33-4030-417d-a215-fb2f9756e58f?ref=ampparit:d1c4

"Petteri Orpon (kok) hallitus esitteli reilu viikko sitten Kela-korvausten uudistuksen, jota kuvailtiin samalla omalääkärimallin etenemiseksi. Todellisuudessa mallilla ei ole mitään tekemistä oikean omalääkärin kanssa.

EU-maiden tunnetuimmat omalääkärimallit ovat Tanskassa ja Italiassa. Molemmissa omalääkärillä käyminen on potilaalle ilmaista. Suomen hallituksen suunnittelemassa mallissa käynti maksaisi julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun verran. Tällä hetkellä maksu on 28 euroa.

Julkisuudessa on tällä viikolla puhuttanut myös se, että todennäköisesti suomalaisen ”omalääkärin” vastaanotolle pääsisi tähän hintaan vain kerran vuodessa esimerkiksi uusimaan reseptejä.

Oikea omalääkäri ei kuitenkaan ole sellainen, joka tapaa potilaansa vain kerran vuodessa ja potilas hoidattaa vaivansa käytännössä muualla tai maksaa suuremman käyntimaksun.

Muualla Euroopassa, esimerkiksi juuri Tanskassa ja Italiassa, potilas pääsee omalääkärin vastaanotolle aina, kun haluaa. Vaikka joka päivä.

Reseptejä ei sen sijaan esimerkiksi Italiassa tarvitse käydä uusimassa lääkärin vastaanotoilla, vaan sähköposti tai whatsapp-viesti omalle lääkärille riittää. Eikä reseptin uusiminen maksa mitään.

Italia on myös onnistuneesti saanut julkisen ja yksityisen yhteistyöhön terveydenhuollossa. Italialaiset omalääkärit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia, joiden palkkion maksaa julkinen puoli, eli oma kotimaakunta.

Esimerkkiä voisi ottaa myös siitä, miten jatkotutkimukseen tai erikoislääkärille lähetettävä potilas voi Italiassa omalääkärin lähetteellä valita haluamansa tutkimuspaikan tai erikoislääkärin niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta.

Tutkimusprofessori emeritus Arpo Aromaa ja plastiikkakirurgian professori emerita Sirpa Asko-Seljavaara muistuttavat Lääkärilehdessä

Kelan vuosina 1985–1993 kokeilemasta omalääkärimallista, joka pohjasi ammatinharjoittuuteen.

Aromaa ja Asko-Seljavaara nostavat esiin muun muassa sen, että kyselytutkimuksen perusteella potilaiden tyytyväisyys oli kaikissa ammatin, koulutuksen ja tulojen perusteella jaetuissa väestöryhmissä sama. Tavallisissa terveyskeskuksissa vähän koulutetut ja pienituloiset olivat muita tyytymättömämpiä.

“Kolmekymmentä vuotta sitten mallia ei otettu käyttöön. Arviomme mukaan vaikeasti ymmärrettävistä poliittisista syistä”, Aromaa ja Asko-Seljavaara sanovat.

He arvioivat samalla, että malli toimisi tänään muuttuneissa olosuhteissa aivan yhtä hyvin kuin kokeilun ajankohtana.

Suomessa on perinteisesti tyrmätty kaikki muista maista tulevat kansainväliset esimerkit ja toimintamallit. Hyviä kokemuksia löytyy kuitenkin Suomestakin. Kuuma kysymys kuuluukin, miksi oikea omalääkärimalli ei silti kelpaa?

4

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vanhukset pääsee van etävastaan otolle kun ottaa kuvan baivastaan ja löjetää sen könnykällä etälääkäriin kuten mullekisn sanottu kun oli ihottumaa tukan seassa

      Eihän siitä kuvaa saanut

    • Anonyymi

      Kokoomus pitää saada pois sotkemasta sotea.

    • Anonyymi

      Terveysjättisidonnaisuuksiensa vuoksi Kokoomus pitäisi jäävätä pois Soteasioissa.

      • Anonyymi

        Ehdottomasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe