Monet grönlantilaiset kokevat, että Tanska on historiansa aikana kohdellut heitä alistavasti tai vähintään epäreilusti. Grönlannin ja Tanskan suhde on monimutkainen, ja siihen liittyy siirtomaahistoriaa, kulttuurieroja sekä kiistoja itsehallinnosta ja resurssien hallinnasta.
1. Siirtomaahistoria
-Tanska kolonialisoi Grönlannin 1700-luvulla, ja siitä tuli Tanskan hallitsema alue. Tanskalaiset lähetyssaarnaajat ja kauppiaat tulivat Grönlantiin, mikä muutti dramaattisesti alkuperäiskansan, inuiittien, elämäntapaa.
-1953: Grönlannin asema siirtomaana virallisesti lakkautettiin, ja siitä tuli osa Tanskaa. Tämä tapahtui ilman täysimittaista grönlantilaisten kuulemista, ja monet grönlantilaiset pitivät tätä pakkointegraationa.
2. Assimilointipolitiikka
1900-luvun aikana Tanska pyrki sulauttamaan grönlantilaiset tanskalaisiin yhteiskuntarakenteisiin. Tämä ilmeni erityisesti:
-Kielen tukahduttamisena: Grönlannin alkuperäiskieli (grönlannin kieli) alistettiin tanskan kielen asemaan, ja monet lapset joutuivat kouluihin, joissa sai puhua vain tanskaa.
-Kulttuurin vähättelynä: Grönlantilaisten elämäntapaa ja perinteitä pidettiin usein "alkukantaisina" tanskalaisessa ajattelussa.
-Pakkoasuntopolitiikka: Grönlannin alkuperäisväestöä siirrettiin modernisoituihin asutuksiin, mikä hajotti perinteiset yhteisöt ja elämäntavat.
3. Sosiaaliset ja taloudelliset epätasa-arvot
-Grönlanti on köyhempi kuin Tanska, ja monet alueen resurssit, kuten kalastus ja kaivannaisteollisuus, ovat pitkään olleet Tanskan hallinnassa. Tämä on aiheuttanut tyytymättömyyttä grönlantilaisten keskuudessa.
-Grönlantilaiset ovat myös kohdanneet syrjintää tanskalaisessa yhteiskunnassa, ja monilla tanskalaisilla on ollut stereotypioita grönlantilaisista.
4. "Koe-eläinlapset" ja kiistellyt toimet
-1950-luvulla Tanska siirsi 22 grönlantilaista lasta Tanskaan osana kokeilua, jossa heidät "tanskalaisistettiin". Monet heistä menettivät yhteytensä perheeseensä ja kulttuuriinsa. Tämä tapaus on nähty merkkinä tanskalaisesta alistavasta politiikasta.
-Vuonna 2020 Tanska pyysi virallisesti anteeksi tätä projektia.
5. Nykyiset suhteet
-Grönlanti sai itsehallinnon vuonna 1979 ja laajemman itsehallinnon vuonna 2009, mutta se on edelleen osa Tanskan kuningaskuntaa. Tanska hallitsee esimerkiksi Grönlannin ulkopolitiikkaa ja puolustusta.
-Monet grönlantilaiset haluavat täydellistä itsenäisyyttä, mutta Grönlannin talous on vahvasti riippuvainen Tanskan tuista, mikä tekee itsenäistymisestä haastavaa.
Johtopäätös
Grönlannin asukkaiden kokema alistaminen on historiallisesti todellista, ja se vaikuttaa edelleen Tanskan ja Grönlannin välisiin suhteisiin. Tanskan siirtomaapolitiikka ja assimilointiyritykset ovat jättäneet syviä haavoja, mutta itsehallinnon lisääntyessä Grönlanti pyrkii aktiivisesti vahvistamaan omaa identiteettiään ja asemaansa.
Grönlantilaisten karmea historia tanskalaisten alistamana ja halveksimana kansana
Anonyymi-ap
1
96
Vastaukset
- Anonyymi
Woke juttuja !
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1822148
Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1641856Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I451834- 1231533
Ikäero suhteessa
Huomasin äsken Iltalehden tuoreen artikkelin, jossa kerrottiin, että vain 5% parisuhteista on yli 10v ikäero. Millaisia641388Liian paljon hylättyjä ääniä
Ottakaa avustaja mukaan jos ette osaa äänestää oikein. Moni varmaan sekosi kahden listan ja lipun takia. Oliko tarkoitus1731373Tiedän kyllä sen
Että käyt täällä. En kuvittelisi sellaista asiaa. Tiedän kyllä senkin, että olet ainakin ollut minusta kiinnostunut. Sen771191- 711023
Ähtärin vaalitulos ja nyt neuvottelut alkavat
Keskusta voitti yhden paikan Ähtärissä kun oli hyvin ehdokkaita ( 32) ja kansanedustaja veturina keräämässä ääniä. P301015- 15949