maakellari

mummo

Olen ihan ummukka. Muutin taloon jossa on maakellari. Siitä olin aluksi innoissani, mutta intoni loppui, kun keväällä huomasin ettei siellä ollut säilynyt mikään vaan kaikki oli homeessa. Olisiko kellään tietoa mitä pitäisi kellarille tehdä. Toivoisin voivani viedä sinne syksyn satoa ja ennenkaikkea toivoisin niiden myös siellä säilyvän.

13

34629

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tietää

      Mikä meni homeeseen. Oliko kellarissa perunoita tai muuta vastaavaa, joka homehtui vai hillopurkkeja. Homehtuivatko ne päältä vai sisältä? Jos kellari itse on homeessa, se viittaa liialliseen kosteuteen, joka tulee joko katon vuotamisen tai maapohjan kosteuden kautta. Kohtuullinen kosteus on toisaalta välttämätöntäkin vihannesten säilymiselle. Jos ylimääräistä vettä ei tule ylhäältä eikä alhaalta, vika voi olla siinä, että tuuletus ei toimi. Jonkinlainen pieni ilmareikä kellarissakin pitää tuuletusta varten olla. Vaikka sen kovia pakkasia vasten sitten sulkisikin.

    • tärkeä

      Itselläni myös maakellari,lattia ja katto betonista, seinät muurattu harkoista, tuplaovet, tuuletusputki katolle.
      Sydäntalvella oli niin kosteaa, että vesi tiivistyi ja tippui katosta niskaan kellarissa käydessä ja tavarat tuppasi homehtumaan herkästi.
      Myös seiniin ja hyllyihin kertyi härmää.
      Tein seuraavat parannukset ja nyt vaikuttaa hyvältä:
      - oviin pienet, suljettavat tuuletusritilät, toiseen oveen ylös ja toiseen alemmas etteivät ole ihan samalla kohdalla ja tuule suoraan läpi
      - sisäkattoon liimasin ohuet styroksilevyt
      - sisäseinät käsittelin pariin kertaan kalkkivellillä (ainakin Agrimarketista saa kalkkia, eikä maksa paljon)
      - kruunuksi vielä säilytystilaan pieni sähköinen pakkasvahtilämmitin käytettäväksi kovimmilla pakkasilla. Ei vie paljon sähköä, kuivattaa ja vähän kierrättääkin ilmaa lämmön vaikutuksesta.
      On hyvä peli vaikken sitä lämpimänäpitämisen vuoksi tarvitse.

      Keskikesällä kellari on syytä kuivattaa ja tuulettaa eli hyllyt ja muut kalusteet ulos ja ovet auki muutamaksi viikoksi. Samalla tulee siivottua. Syysöisin taas 'kerään kylmää' ovet raollaan ja päiväksi ovet kiinni. Talvella saakin ovia pitää sitten riittävästi kiinni.

      Nyt on kellarissa pysynyt tasainen viileys ja kosteus ja mehut sun muut voivat hyvin. Vieläkin on viimekesäisiä marjamehuja ja ihan priimakunnossa. Perunat jo itävät, mutta eivät muuten pilalla.

      Puhdista ja kuivaa säilykkeesi myös ulkopinnoilta ennen kellariin viemistä.

      Toivottavasti vinkeistä on apua.

      • tämä

        Niin, unhotui mainita, että sydäntalvella joudun pitämään räppänöitä kiinni ja tuuletusputkenkin laitan umpeen. Muuten tulee liian kylmä.

        Lämpömittari on hyvä varuste kellariin.


      • mummeli
        tämä kirjoitti:

        Niin, unhotui mainita, että sydäntalvella joudun pitämään räppänöitä kiinni ja tuuletusputkenkin laitan umpeen. Muuten tulee liian kylmä.

        Lämpömittari on hyvä varuste kellariin.

        kiitos paljon vinkeistä. Siellä ei ollut nyt ekana talvena kuin arkoja kukkia ja kukkasipuleita ja yrttien taimia. Joku kertoi myös rikin polttamisesta kellarissa.Mitähän se tarkoittaa? Yksi virhe lienee ollut se, että siellä oli tukittu ilmanvaihto luukku. Sen oli entinen asukas tehnyt.


      • kellaritonttu
        mummeli kirjoitti:

        kiitos paljon vinkeistä. Siellä ei ollut nyt ekana talvena kuin arkoja kukkia ja kukkasipuleita ja yrttien taimia. Joku kertoi myös rikin polttamisesta kellarissa.Mitähän se tarkoittaa? Yksi virhe lienee ollut se, että siellä oli tukittu ilmanvaihto luukku. Sen oli entinen asukas tehnyt.

        Tuuleta kellari hyvin. Eli ovet sepposen selälleen koko kesäksi ja kiinni ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Itse olin ainakin tukkinut tuuletuskanavat talvella ettei pakkanen pääse käsiksi perunohini.

        Ps. Perunoiden ja betonin välissä minulla on laudoitus. Betoni kun tuppaa hikoilla.


      • jarski..

        Saisko udella sen kalkkivellin reseptiä?


      • resepti
        jarski.. kirjoitti:

        Saisko udella sen kalkkivellin reseptiä?

        Ei se resepti kovin kummoinen ole, en nyt muista onko se kerrottu pussin kyljessä - mutta muuta ei tarvita kuin vettä ja rakennuskalkkia.

        Rautakaupasta (siis ainakin Agrimarket) haet säkillisen rakennuskalkkia, mainitse käyttötarkoitus niin antavat oikeaa laatua. Laita ämpäriin muutama litra vettä ja sirottelet siihen kalkkia kokoajan hämmennellen. Kun velli tuntuu suurinpiirtein 'tavallisen maalin vahvuiselta', niin anna seisoa viitisen minuuttia ja hämmennä sitten vielä. Jos velli on paksuhkoa, helposti isolla siveltimellä levitettävää, niin siitä vaan sutimaan. Jos vellissä on liikaa vettä, niin siitä se haihtuu.


    • oman rakentanut

      mun vinkki ois tämä, kaivakaa ilmanvaihtoputki kiertämään kellarin ympäri tai muuten maan alle niin pitkästi kuin mahdollista, tämä siksi että tuloilma lämpenee maalämmöllä joten se ei ole koskaan pakkasen puolella. Ja se täytyisi olla myös nouseva että mahdollinen kondenssivesi valuu poispäin kellarista. Oviin ei tarvi tehdä reikiä ollenkaa, vain säädettävä ilmastointi venttiili katossa olevaan poistohormiin ... niin ja vielä se pakkasvahti sinne talveksi. On tosi hyvä!

    • Ansku

      Heips!
      Meilläki on ongelmia maakellarin kanssa. Ostettiin tämä vanha talo lopputalvesta. Kehuivat että toimii ja säilyy tavarat hyvin.Joskus kuulemma kesällä ja syksyllä tulvii. No nyt tulvii!Kellarin seinät ja lattiat on betonia.Lattiassa keskellä iso kivi ja sen ympäriltä betoni halkeillut pois. Ylhäällä poistoilma on kunnossa mutta alhaalta tuleva tuloilmaputki on "kuopassa" jossa on maata näkyvissä.Ja tietenkin tämä kuoppa on nyt täynnä vettä. Siinä on automaattinen pumppu jokapumppaa vettä pois sen ollessa tietyllä korkeudella. Mut se vaan tulvii joka päivä. Teimme sinne alkukesästä puuhyllyt, jolloin ei vielä ollut kosteutta. Ne osin keräsivät hometta. Pesin ne homeenpoistoaineella....?Nyt olen tuulettanut kellaria viikon mutta kosteus ei meinaa hävitä. Paniikki meinaa tulla kun kohta pitäis varastoida satoa.Ilmeisesti pitäis nyt kalkita seinät ja etsiä se tuloilmaputken pää? Sitä kun ei tiedä onko se tukossa...vanha kellari kun on.Huhhuh...aikamoisen murheen lykkäs. Antakaa lisää vinkkejä jos vain on!!!Voiko kellarissa yleensä olla puisia hyllyjä?

      • Hantti

        Tuuletukselle ja kuivatukselle oikea ajankohta on kevät, jolloin ilma on kuivaa ja viileätä. Keskikesällä kellari päinvastoin kastuu, kun runsaasti vettä sisältävä lämmin kesäilma tulee kellariin ja jäähtyy.Syksyllä ensimmäisten pakkasten aikaan on myös sopiva aika, koska silloin kellari myös jäähtyy sopivasti ennen säilytettävien tavaroiden tuontia sinne.
        Veden tuloon voi syynä olla se, että maan pinta on alimmillaan juuri kellarin seinän kohdalla. Lumen sulamisvedet hakeutuvat maan ollessa vielä roudassa alimpiin kohtiin ja siitä routa sulaa ensin. Vesi imeytyy maahan ja löytää helposti rakoja, joista se sitten valuu kellariin. Kannattaa muotoilla kellarin ympäristön maan pinta siten, että se viettää kellarin seinän kohdalta pois päin ja on alimmillaan vasta metrin päässä kellarista. Tähän muotoillaan myös ojan tapainen, jota pitkin sulavedet valuvat pois.
        Toinen veden tulemiskanava on myös katossa oleva tuuletusventtiili. Lämpimämmän kellarin ilman kosteus tiivistyy poistoputkeen ja valuu alas. Tämän voi estää asentamalla putken alle roikkumaan muoviastia, johon valunut vesi tyhjennetään ajoittain.


    • AkuH

      Kellarin voi kalkita, siellä vöi polttaa rikkiä tai otsonoinnilla tappaa "pöpöt" . Olen kokeillut otsonointia ja todennut hyväksi.

      • KariH.

        Onkos jollakulla tietoa tai vinkkiä mistä materiaalista olis parhain tehdä maakellariin hyllyjä?! Tällä hetkellä puusta ja vesivanerista. Jos käyttää lautaa, millä aineella olisi paras käsitellä puu, jottei home iske? Ja onko mitään merkitystä poistoilman putken korkeudella katon pinnasta? Vanha maakellari täytyisi saada toimivammaksi. Onko parempi pitää vai purkaa vanha betoninen lattia? Onko maa lattia parempi? Kellari on mielettömän kostea tällä hetkellä. Miten olisi paras järjestää ilmastointi kesällä jottei kellari kostu? Maakellariin vie kolme ovea; ulko- väli- ja sisäovi. Kaupunkialueella on hieman huono pitää ovia auki jatkuvasti, varsinkin kun tavaraa on sisällä. Tyhjenee hyvin nopeasti :) Odotellen pikaisia vastauksia!!!! Kiitos!!! Salama iski maakellariin ja se täytyisi saada kuntoon ennen talvea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      164
      2783
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2011
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2006
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1816
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      68
      1557
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1212
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1201
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe