Keksittyjä perinteitä...
Italialainen keittiö saattaa olla yksi maailman tunnetuimmista ja rakastetuimmista – usein kuviteltu kokoelmaksi vanhoja reseptejä ja paikallisia perinteitä, joita taitavat nonnat ovat säilyttäneet vuosisatojen ajan. Mutta nyt ruokahistorioitsija paljastaa yleisiä myyttejä ja vääriä tarinoita väittäen, että italialainen keittiö sellaisena kuin me sen tunnemme, on tuskin muutaman vuosikymmenen vanha.
Ruoka on epäilemättä olennainen osa maan kulttuuria ja identiteettiä – niin paljon, että italialaiset arvostavat napolilaista pizzaa tai pastaa alla carbonaraa yhtä paljon kuin saappaan muotoisen niemimaan suuria historiallisia ja taiteellisia aarteita. Tarinat ovat täynnä vuosisatoja vanhoja paikallisia riitoja siitä, missä kaupungissa on parasta täytettyä pastaa, kun taas jokaisella paikallisella juustolla tai suolalihalla on todennäköisesti linkkejä renessanssiin tai keskiaikaan.
Alberto Grandi , elintarvikehistorioitsija. Grandi väitti haastattelussa, että pasta alla carbonara keksittiin Italiassa heti toisen maailmansodan jälkeen käyttämällä Yhdysvaltain armeijan tarvikkeita, kuten pekonia ja munankeltuajauhetta, mikä vastustaa yleistä uskomusta, jonka mukaan aito resepti sisältää porsaanleuan ja roomalaisen pecorinojuuston.
Ajatus siitä, että monilla rakastetuilla resepteillä ja tuotteilla, kuten juustoilla tai suolalihalla, on satojen vuosien historia, Grandi ja Soffiati väittävät, on puhdasta fantasiaa. Ruokailu muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Mikään tuote tai resepti ei ole aina ollut sellainen kuin me sen nyt tunnemme, ja useimmilla ruoilla on lyhyempi historia kuin useimmat ihmiset kuvittelevat.
Onko italialainen keittiö todella amerikkalaista?
Grandi väittää, että maahanmuutto teki italialaisesta keittiöstä sen, mitä se nykyään on. Miljoonat ihmiset lähtivät Italiasta 1800- ja 1900-luvuilla ja muuttivat Etelä-Amerikkaan, Pohjois-Amerikkaan ja Euroopan maihin. He jättivät jälkeensä köyhyyden koetteleman maan, jossa ruokavalio rajoittui muutamiin tuotteisiin. Pellagra, B3-vitamiinin puutteesta johtuva sairaus, oli endeeminen useilla alueilla Italiassa 1800-luvun lopulla.
New Yorkin Ellis Islandille laskeutuneet italialaiset jättivät taakseen nälän ja kurjuuden. Ja juuri "uudessa maailmassa", Grandi väittää, italialaiset maahanmuuttajat löysivät vaurauden ja ainekset luodakseen reseptejä, jotka lopulta tekivät italialaisen ruoan suosituksi maailmanlaajuisesti.
Monet italialaiset eivät kuitenkaan tunne tätä historiaa. He saattavat kuvitella, että heidän rakastetut reseptinsä ovat syntyneet Italiassa, siirtyneet muuttumattomina sukupolvelta toiselle ja lopulta viettäneet italialaiset siirtolaiset ulkomaille. "Saattaa vaikuttaa siltä, että muu maailma ei tiennyt kuinka syödä, ennen kuin yhtäkkiä italialaiset saapuivat", Grandi sanoo. Hän uskoo, että on puhdasta myyttiä – sosiaalisen median suosiota – että nonnat opettivat amerikkalaisia valmistamaan täyteläistä, aitoa italialaista ruokaa.
Pizza on tunnetuin esimerkki tästä. Se syntyi halvana katuruokana Napolissa, 1800-luvulla se oli melkein synonyymi köyhyydelle ja saastalle. Pizza on "uunissa paahdettua kuoritettua leipätaikinaa, jonka päällä on kastiketta vähän kaikkea", kirjoitti Pinocchio-kirjailija Carlo Collodi vuonna 1886 . Hän lisäsi, että pizzassa oli "monimutkaista likaa, joka vastaa täydellisesti sen myyjän ilmaa".
Eikö ole olemassa sellaista asiaa kuin italialainen keittiö?
12
139
Vastaukset
- Anonyymi
Armeija marssii vatsallaan. Mitä parempi ruoka, sitä parempi armeija.
- Anonyymi
Oikeaa lihaa sen täytyy olla. Muuten ei jaksa marssia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oikeaa lihaa sen täytyy olla. Muuten ei jaksa marssia.
Ilmakuivatettua kinkkua. Se ei pieretä, kun marssitaan.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oikeaa lihaa sen täytyy olla. Muuten ei jaksa marssia.
Loistavaa kopiointia, joka ei liity mitenkään palstan aiheeseen.
Kun kopioi, lähde pitää mainita. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Loistavaa kopiointia, joka ei liity mitenkään palstan aiheeseen.
Kun kopioi, lähde pitää mainita.Lähde.
https://kotiliesi.fi/wp-content/uploads/2021/05/4865927.jpeg
- Anonyymi
Mites italialainen keittiö liittyy tämän palstan aiheeseen?
- Anonyymi
Keskusta tekee meille ruuan. Kai nyt tyhmempikin huomaa.
- Anonyymi
Keittiöllä on valtiosta riippumatta selvä kytkös maataloustuotantoon, jonka puolustaja Suomen Keskusta on.
Ei Keskusta tietenkään ainoa keittiöön kytkeytynyt puolue ole. Esimerkiksi kokoomuslainen Marttaliitto antaa vinkkejä niin ruokaresepteihin kuin tiskaamiseenkin, mutta hakee nykyään hajueroa reseptien kotimaisuuteen. Tiskiaineeksi Marttaliitto suosittelee edelleen ulkomaalaista Fairyä. - Anonyymi
No ei mitenkään. Ootko amis vähän tyhmä?
New Yorkissa italialaiskortteleissa saa ylikypsää pastaa ja lihapullia tomaattikastikkeessa.
Ei sillä ole mitään tekemistä italialaisen keittiön kanssa. Kuten ei ole texmexillä aidon meksikolaisen keittiön kanssa.. Tai louisianan keittiöllä ranskalaisen keittiön kanssa.
Roomalainen levypizza, napolilainen pehmeäpohjainen ja ohut ja rapeapohjainen New Yorkin pizza ovat kaikki ihan eri ruokia.
Aitoon carbonaraan kuuluu sianposki mikä lähinnä muistuttaa kaupoissa myytävää suolakylkeä ei siis pekoni, keltuaiset, spagetti, pecorino juusto ei parmesaani suola ja mustapippuri. Muut ovat muunnoksia.- Anonyymi
Kyllä parasta Suomalaisen emännän tekemä ruskeakastike jauhelihapullilla. Siinä makua jota ei laitosruuista saa. Tääälläkin varmaan laihoilla laitosruuilla joissa ei makua. Meillä oli tänään juuri sitä + monet siinä rinnalla, peruna -riisi -puolukka... Eilen oli -rieska -suolalohi -perunamuusi -metsäsienikastike -kyljykset -kasvikset
-rosollit. Vedelmakiisseli jälkiruokana. Joka vaan sanoo että hän on saanut parempaa, ei ole näitä hyviä kotiruokia koskaan saanutkaan.
Emännät on eteviä ruuanlaitossa, joilla siihen taipumista, eikä vain avata muovipaketti jota lämmittää.
- Anonyymi
Lähde lienee wikipedia.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1061572
Miksköhän mä oon tuolla
Joskus antanut ymmärtää että olisin sun rinnoista pelkästään kiinnostunut 😂😁🤭 ja sä säikähdit että koskisin ilman lup81031- 59917
- 64758
- 1750
J miehestä oikeaa
Nimeä ei voi tänne julkaista mutta kannattaa olla varuillaan jos ”aistit” auki t nainen67688Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TARINALTA ISOISÄSTÄ, JOLLA ON PARTA
Pinnalliset käsitykset korkeammasta Todellisuudesta Heti kun luomisen motiivi tuli esiin - se haisi RAAMATULLISELTA TAR329681- 43660
Kysyit firman bileissä..
.. että tulisinko luoksesi yöksi... Oliko se vain heitto. Mitäs jos olisin tullut? Naiselta8629Miksi Suomessa uskotaan Usan kanssa tehtyihin sopimuksiin
Kaikki viestit Usan suunnasta on ollut jo pitkän aikaa sen kaltainen että muiden liittolaismaidenkin sotilaallista autta58617