Aloitan. Tumma makaroni jauhelihakastikkeella ja K-menu ketsupilla.
Lieksalaisia perinneruokia
32
260
Vastaukset
- Anonyymi
Tässä ei ole nyt oleellista sinällään sangen mauton tumma makaroni, eikä K-menu ketsuppi, jonka koostumus on luettavissa pullon kyljestä.
Tärkeintä on tuon mainitsemasi jauhelihakastikkeen koostumus, sillä toisin kuin usein ajatellaan, hyvä jauhelihakastike ei ole mikään pikaisesti vasemmalla kädellä huitaistu jauhelihamössö, vaan sen tekeminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, raaka-aineiden tuntemusta ja ennen kaikkea taitoa!
Esimerkiksi kun Italialainen äiti päättää tehdä bolognesea illalliseksi perheelleen, hän aloittaa sen tekemisen jo aamulla ja tuoreista tarvikkeista kokoon keitetty bolognese hautuu hellalla hiljalleen koko päivän.
Suomalainen versiokaan ns. perinteisestä jauhelihakastikkeesta ei ole pelkkää halvinta sikanautaa, vähän jauhoja ja vettä, vaan siitäkin voi tehdä todellisen kulinaarisen elämyksen, jonka kanssa K-menu ketsuppikin käy täysin tarpeettomaksi.
Voidaksemme analysoida tarkemmin "perinneruokasi" laatua, tarvitsemme tarkan reseptin siitä kuinka valmistat tuon jauhelihakastikkeen, myöskin makaronin keittämisessä on omat niksinsä joita kaikki ei tiedä. Tuohon K-menu ketsuppiin en sinällään puutu, sen tarpeellisuus riippuu reseptistäsi.
Ehdotuksesi perinneruokamaisuus riippuu nyt siis siitä millaisista aineista kastikkeesi valmista ja miten, makaroni ja ketsuppihan eivät sinällään kuulu perinneruokalistalle, mutta hyvä kastike saattaa tehdä siitä sellaisen. - Anonyymi
Valmistaudu sukeltamaan kulinaristisen hulluuden syövereihin, sillä tässä tulee resepti "Pauketta ja Pieruja - Jauhelihakastike Helvetistä" – kastike, joka ei jätä ketään kylmäksi, ja jonka syötyään tiedät olevasi elossa (ja todennäköisesti hieman vatsanväänteissä)!
Pauketta ja Pieruja - Jauhelihakastike Helvetti
Tämä resepti on kunnianosoitus rajojen rikkomiselle, keittiömelskeelle ja syvälle, tyydyttävälle metelille, joka syntyy, kun ruoka kohtaa ruoansulatusjärjestelmän.
Tarvitset (tai luulet tarvitsevasi):
500g "Miksi edes yritin" -jauhelihaa: Voi olla naudan, possun tai jotain eksoottisempaa, kuten pörröpörriäisen (jos löydät).
1 Pää "Totuus on ulkona" -valkosipulia: Murskaa kaikki kynnet, älä unohda yhtään. Kipu on prosessia.
3 Kpl "Kyynelten virta" -sipulia: Paloittele niin karkeasti, että itket jo ajatuksesta.
1 Tölkki "Apokalypsi" -tomaattimurskaa (400g): Tai mieluiten kaksi. Annetaan sen kuplia ja velloa.
1 Purkki "Tuleen tuijottaen" -jalopenoja (kokonaisia, säilykkeessä): Tärkeää, että ne ovat kokonaisia. Myöhemmin selviää miksi.
1 Litra "Kadotuksen kahvia": Vahvaa, kylmää, mielellään eilistä tai toissapäiväistä. Tämä tuo syvyyttä... ja outoutta.
2 dl "Salaperäinen sumu" -piimää: Tai kermaviiliä. Tämän pitäisi tasapainottaa, mutta se vain lisää arvoituksellisuutta.
1 Rkl "Paholaisen pistos" -cayennepippuria: Tämän tulee tuntua.
1 tl "Viimeinen silaus" -inkiväärijauhetta: Älä kysy miksi, vain tee se.
2 rkl "Öljyä tulesta" -rypsiöljyä: Paistamiseen.
Suolaa ja mustapippuria: Maun mukaan, jos uskallat vielä maistaa.
Valmistusohje (hullun tiedemiehen tapaan):
Ensimmäinen uhraus: Kuumenna öljy isossa kattilassa niin kuumaksi, että se alkaa uhkaavasti savuta. Heitä jauheliha sekaan ja paista sitä korkealla lämmöllä kuivaksi ja käristyneeksi. Ei ruskistamiseksi, vaan kuivaksi korpuksi. Tässä vaiheessa keittiösi pitäisi alkaa muistuttaa pientä metsäpaloa. Jos palovaroitin ei huuda, et tee sitä oikein.
Itku ja hammasten kiristys: Kun jauheliha on melkein hiiltynyt, heitä sipulit ja valkosipuli mukaan. Paista ne lähes palamispisteeseen. Tavoitteena on, että ne ovat tummia, sitkeitä ja tuoksuvat hieman kärventyneeltä. Keittiön ilman pitäisi olla niin paksua, että sitä voi melkein leikata veitsellä. Kyyneleet virtaavat vapaasti, puhdistaten sielun.
Tomaattinen Tuho: Kaada tomaattimurska sekaan. Lisää myös kokonaiset jalopenot – älä leikkaa niitä! Niiden pitää päästä vapauttamaan tuhovoimansa vasta vatsassa. Sekoita vimmatusti.
Kahvi-inferno: Kaada kylmä kahvi joukkoon. Kiehauta ja anna sen porista voimakkaasti. Keitä puoli tuntia. Tässä vaiheessa keittiösi alkaa haista kuin vanhalta huoltoasemalta ja kummitustalolta samaan aikaan.
Mausteiden Mätäkuu: Lisää cayennepippuri ja inkiväärijauhe. Sekoita hyvin. Nyt sekoituksen pitäisi olla niin paksua, että lusikka seisoo pystyssä, ja sen värin tulisi muistuttaa tulivuoren sisusta. Maista – tai ainakin yritä. Jos et tunne pientä poltetta kurkussasi, lisää lisää cayennepippuria.
Piimän Pimeys: Kun kastike on porissut puoli tuntia ja sen koostumus on saavuttanut "liejun" tason, kaada piimä tai kermaviili sekaan. Sekoita voimakkaasti. Tämä voi aiheuttaa oudon kemiallisen reaktion, jossa kastike saattaa hetkellisesti muuttua harmaaksi tai jopa vihertäväksi. Älä pelkää, se on vain "mielipuolisuuden patina".
Loppuhuipennus – Räjäytys: Anna kastikkeen porista vielä 15 minuuttia erittäin miedolla lämmöllä. Tässä vaiheessa, aivan lopuksi, sekoita kastiketta puukauhalla mahdollisimman rajusti ja tarkoituksellisesti aiheuttaen ilmakuplien nousemista pinnalle ja poksahtelua. Jokainen poksahdus on enne tulevasta vatsanväänteestä ja iloisesta pieruilusta. Suolaa ja pippuria (jos enää uskallat).
Tarjoiluehdotus ja Varoitus:
Tarjoile tämä mestariteos keitettyjen, mieluiten ylikypsien makaronien tai perunamuusin kanssa. Älä missään nimessä yritä nauttia tätä kastiketta hiljaisuudessa. Tämä on kastike, joka vaatii yleisöä – tai ainakin paksuja seiniä ja hyvän ilmanvaihdon.
VAROITUS! Tämä kastike saattaa aiheuttaa:
Vatsanväänteitä ja jyrinää: Sinusta tulee kävelevä ukkosmyrsky.
Hallitsematonta pieruilua: Äänitehosteet ovat taattuja.
Värimuutoksia iholla: Todennäköisesti punoitusta, mutta myös hieman vihertävää sävyä ei voida poissulkea.
Selittämätöntä hymyilyä: Kärsimyksen ilo on todellista.
Naapurien ihmettelyä: Odota kolkutteluja ja kyselyitä "mikä täällä haisee?"
Nauti tästä kulinaristisesta seikkailusta omalla vastuullasi! Oletko valmis ottamaan haasteen vastaan ja vapauttamaan sisäisen melskeesi.- Anonyymi
Nyt tuli kiire keittiöön tekemään jauhelihaskostuketta...! 🏃♂️👩🦽👩🦯
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nyt tuli kiire keittiöön tekemään jauhelihaskostuketta...! 🏃♂️👩🦽👩🦯
Lieksalaisia perinneruokia ovat sipulimaito, perunamaito ja karjalan paisti sekä sirveli.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lieksalaisia perinneruokia ovat sipulimaito, perunamaito ja karjalan paisti sekä sirveli.
Sipulimaito on perinteinen savolainen kesäruoka.
Kuuma sipulimaito on ollut myös perinteinen flunssalääke kautta aikojen. Tieteellisissä tutkimuksissa sipulista on löydetty myös flavonoideja, joiden on todettu vaikuttavan sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksienkin synnyn ehkäisyyn. Lisäksi sipulin on havaittu alentavan kolesterolia.
Raaka-aineet
1 iso Sipuli
nokare voita
3-4 dl maitoa
ripaus suolaa
Ohje
Pilko sipuli ohuiksi puolikuiksi tai vielä pienemmäksi jos haluat.Paista sipuleita hetki voissa eli sen aikaa että pehmenevät.Lisää maito ja kiehauta.Mausta suolalla jos tarvis.
Perunamaito on tullut alun perin Ruotsista ja Suomessa sitä pidetään lähinna Kainuun perinneruokana.
Raaka-aineet
1 l perunoita
1 tl suolaa
8 dl maitoa
suolaa ja voita
Ohje
Kuori perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä.
Kun perunat ovat melkein kypsiä kaada keitinvesi pois ja lisää maito, mausta voilla ja lisä suolalla mieleiseksesi ja anna kiehua hetken aikaa, jotta perunat saavat makua voista ja maidosta.
Karjalanpaisti (karj. päččiliha) on karjalainen perinneruoka, alun perin nimeltään pelkästään paisti tai tarkemmin määriteltynä ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko Suomeen sotien jälkeen evakkojen mukana.
Raaka-aineet
n.800 g karjalanpaisti lihaa
1 Keskikokoinen sipuli
10-15 kpl maustepippuria
1 keskikokoinen porkkana
vettä
voita
2 kpl laakerinlehteä
suolaa
Ohje
Paista lihoja pienissä erissä kuumalla pannulla voissa, hetken, että saavat väriä.
Lisää vuokaan lihojen päälle viipaloitua porkkanaa, sipuli lohkoina.
Paista loput lihat ja kaada edellisten päälle.
Mausta suolalla. Lisää joukkoon maustepippurit ja laakerinlehdet.
Kaada paistopannulle vettä ja anna kiehahtaa, ja kaada lihojen päälle.
Paista uunissa 200 astetta n.3 tuntia.
Sirveli on rasvaisesta siankyljestä pannulla paistamalla valmistettu lihakastike, joka tunnetaan myöskin Tirripaistin nimellä ja on tullut tunnetuksi ennen savottamiesten ruokana sen yksinkertaisen valmistustavan takia.
Raaka-aineet
400 g porsaan kylkilihaa luutonta
viipaleina tai kastikelihaa
2 sipulia
suolaa
10 kpl maustepippuria
10 kpl mustapippuria
1 laakerinlehti
vettä
Ohje
Leikkaa lihat paloiksi ja ruskista ne VALURAUTA pannulla . Ruskista myös sipuliviipaleet. Ripottele päälle suolaa lisää mausteet ja kaada ainesten päälle vettä lienteväksi kastikkeeksi. Anna kiehua hiljalleen kunnes liha on mureaa. Sirvelin kanssa tarjoaan yleensä kuoriperunoita.
Kuten huomaatte, kovin monta täysosumaa ei taaskaan tullut tyypillistä Lieksalaista perinneruokaa etsittäessä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Sipulimaito on perinteinen savolainen kesäruoka.
Kuuma sipulimaito on ollut myös perinteinen flunssalääke kautta aikojen. Tieteellisissä tutkimuksissa sipulista on löydetty myös flavonoideja, joiden on todettu vaikuttavan sydän- ja verisuonitautien sekä syöpäsairauksienkin synnyn ehkäisyyn. Lisäksi sipulin on havaittu alentavan kolesterolia.
Raaka-aineet
1 iso Sipuli
nokare voita
3-4 dl maitoa
ripaus suolaa
Ohje
Pilko sipuli ohuiksi puolikuiksi tai vielä pienemmäksi jos haluat.Paista sipuleita hetki voissa eli sen aikaa että pehmenevät.Lisää maito ja kiehauta.Mausta suolalla jos tarvis.
Perunamaito on tullut alun perin Ruotsista ja Suomessa sitä pidetään lähinna Kainuun perinneruokana.
Raaka-aineet
1 l perunoita
1 tl suolaa
8 dl maitoa
suolaa ja voita
Ohje
Kuori perunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä.
Kun perunat ovat melkein kypsiä kaada keitinvesi pois ja lisää maito, mausta voilla ja lisä suolalla mieleiseksesi ja anna kiehua hetken aikaa, jotta perunat saavat makua voista ja maidosta.
Karjalanpaisti (karj. päččiliha) on karjalainen perinneruoka, alun perin nimeltään pelkästään paisti tai tarkemmin määriteltynä ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Karjala-etuliitteen ruoka sai levitessään koko Suomeen sotien jälkeen evakkojen mukana.
Raaka-aineet
n.800 g karjalanpaisti lihaa
1 Keskikokoinen sipuli
10-15 kpl maustepippuria
1 keskikokoinen porkkana
vettä
voita
2 kpl laakerinlehteä
suolaa
Ohje
Paista lihoja pienissä erissä kuumalla pannulla voissa, hetken, että saavat väriä.
Lisää vuokaan lihojen päälle viipaloitua porkkanaa, sipuli lohkoina.
Paista loput lihat ja kaada edellisten päälle.
Mausta suolalla. Lisää joukkoon maustepippurit ja laakerinlehdet.
Kaada paistopannulle vettä ja anna kiehahtaa, ja kaada lihojen päälle.
Paista uunissa 200 astetta n.3 tuntia.
Sirveli on rasvaisesta siankyljestä pannulla paistamalla valmistettu lihakastike, joka tunnetaan myöskin Tirripaistin nimellä ja on tullut tunnetuksi ennen savottamiesten ruokana sen yksinkertaisen valmistustavan takia.
Raaka-aineet
400 g porsaan kylkilihaa luutonta
viipaleina tai kastikelihaa
2 sipulia
suolaa
10 kpl maustepippuria
10 kpl mustapippuria
1 laakerinlehti
vettä
Ohje
Leikkaa lihat paloiksi ja ruskista ne VALURAUTA pannulla . Ruskista myös sipuliviipaleet. Ripottele päälle suolaa lisää mausteet ja kaada ainesten päälle vettä lienteväksi kastikkeeksi. Anna kiehua hiljalleen kunnes liha on mureaa. Sirvelin kanssa tarjoaan yleensä kuoriperunoita.
Kuten huomaatte, kovin monta täysosumaa ei taaskaan tullut tyypillistä Lieksalaista perinneruokaa etsittäessä.Porkkana ei kuulu karjalanpaistiin, EI TODELLAKAAN.
- Anonyymi
Makuasia, jotkut laittaa jopa sisäelimiä, maksaa, sydäntä, yms.
Ennen teurastusaikana kaikki käytettiin ruoan laittoon.
En kiistele makuasioista, mutta minun paistini on varsin yksinkertainen:
Reilu kilo kassleria sopivan kokoisiksi paistipaloiksi laikattuna.
Suolaa
Mustapippuria
1-2 sipulia lohkoina.
Huuhdellut lihat pataan, suolataan, pippuroidaan, sipulilohkot sekaan, pari laakerinlehteä jos haluaa.
Lihoja ruskistetaan padassa kuumassa 250 asteisessa uunissa välillä sekoittaen.
Kun kaikki lihat ovat ruskistuneet, kaadetaan lihojen päälle kiehuvaa vettä niin että lihat reilusti peittyy ja sekoitetaan hyvin.
Sitten kansi padan päälle ja käännetään uuni 150 asteeseen ja annetaan muhia kaikessa rauhassa 4-5 tuntia.
Kassler on sen verran rasvaista että paistista tulee suussa sulavan mehevää.
Jos ihan välttämättä haluaa naudanlihaa sekaan laittaa, niin enintään 1/3, eikä kannata ostaa mitään kallista paistilihaa, vaan naudan luuton keittoliha on edullinen ja todella hyvä karjalanpaistiliha.
- Anonyymi
Paahtoleipä jonka päälle 2,7cm siivu käristettyä sipuliteemakkaraa.
- Anonyymi
Bingo! Ja pirccaa palanpainikkeeksi!
- Anonyymi
Meillä syötiin ennen olkivelliä ja kastematokeittoa. Jälkiruuaksi oli usein nokkosia.
- AnonyymiUUSI
Ja isäsi nautti lisäksi viinaa?
- Anonyymi
Perskekohallituksen aikana Lieksan perinneruuaksi on tullut omat kynnet.
- Anonyymi
Varsinkin kelan ovea raapineen työttömän kynnen aluset ovat hyvin maukkaita ja ravitsevia! ☝️🤓
- Anonyymi
Laitan ylähuulen leivän päälle, muuhun ei ole varaa 🫤
- Anonyymi
"Lieksalaisia perinneruokia ovat sipulimaito, perunamaito ja karjalan paisti sekä sirveli."
Tuskin lieksalaisilla on Karjalanpaistiin varaa, eikä sirveliinkään. Sen sijaan kyrveli on hyvinkin tunnettu Lieksan seudulla! - Anonyymi
Työtön luisuu lihapatojen ääreen, työtön on voittaja! 🏆
- Anonyymi
Minäkin haluan lihapataan...!🙋♂️
- Anonyymi
Aloittaja ap:n jauhelihakastikkeen resepti: 100g Pirkka -30% sian jauhelihaa 3dl veteen sekoitettuna kera pari rkl vehnäjauhoa. Hauduta pannulla kannen alla 10minuuttia, ja kippaa 8min keitettyjen tummien makaronien päälle. Kruunaa annos K-menu ketsupilla.
- Anonyymi
Ei suolaa, ei pippuria, ei sipulia...? Suolakurkun liemestä ja kermasta puhumattakaan...? 😮
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei suolaa, ei pippuria, ei sipulia...? Suolakurkun liemestä ja kermasta puhumattakaan...? 😮
Sianjauhelihan ja vehnäjauhon yhdistelmä hivelee lieksalaisia makunystyröitäni. Ei pidä ruokaa pilata mausteilla.
- Anonyymi
Lieksan Neandertalilais- ja Cro-Magnon -aikakausien Perinneruoat
Neandertalilainen Aika (Homo Neandertaliensis Lieksaensis)
Neandertalilaisten aika Lieksassa oli primitiivisempää, mutta ei suinkaan mielikuvituksetonta. Heidän ruokavalionsa oli karua, mutta täynnä syvällistä, eksistentiaalista merkitystä.
Pirkka-Poron Pieru-Höyrykeitto:
Kuvaus: Ensimmäisenä mainittakoon tämä kulinaarinen innovaatio. Keitto valmistettiin kaatamalla Pirkka-olutta kuoppiin, joihin oli kerääntynyt vastasulaneen poron tuoretta ruoansulatusjätettä. Auringon lämmittämänä se alkoi fermentoitua ja tuottaa höyryä. Neandertalilaiset keräsivät höyryn koivunmahla-rakkoihin, ja nautiskelivat sitä sitten hitaasti, suoraan poron reinkarnaatiosta. Maku oli "syvä ja metsäinen, jälkimaussa hienostunut pieru".
Symboliikka: Kertoi syvästä kunnioituksesta riistaa kohtaan – mitään ei heitetty hukkaan, ei edes ilmakaasuja.
Sipuliteemakkara-Mammutin Sammal-Sormiruoka:
Kuvaus: Mammutin (tai suurten hirvieläinten) ulosteesta tarkkaan valikoidut, osittain sulaneet kasvikuidut sekoitettiin suoraan maaperästä kaivettuun sipuliteemakkaraan (joka oli siis jo tuolloin olemassa jonain primitiivisenä, maanalaisena muotona, ehkä sienijuurien symbioosissa). Seos muotoiltiin sormin pieniksi, mutaisiksi palleroiksi ja kypsennettiin (tai pikemminkin lämmitettiin) haaveilevan nuotion hiilloksella.
Symboliikka: Kuvasti sopeutumista ja kykyä hyödyntää kaikkea, mitä luonto tarjoaa, sekä esi-isiemme syvää, salattua rakkautta sipuliteemakkaraan.
Kevään Ensimmäiset Mielenvikaiset Sienet ja Kissojen Karva-Viini:
Kuvaus: Tietyt kevään ensimmäiset sienet, jotka tähän päivään mennessä ovat tuntemattomia modernille mykologialle (todennäköisesti aiheuttivat hallusinaatioita), murskattiin ja sekoitettiin kesän aikana kerättyyn, fermentoituun kissan karvaan. Massaa puristettiin ja siitä valutettu neste nautittiin "mielentilan laajentamiseksi".
Symboliikka: Kuvaa neandertalilaisten syvää spritualistista puolta ja halua paeta Lieksan todellisuuden ankeutta edes hetkeksi. Kissojen karva symboloi syvää, joskin usein turhautunutta, yhteyttä paikalliseen kissapopulaatioon.
Cro-Magnon Aika (Homo Sapiens Lieksaensis Primitivus)
Cro-magnon-ihmiset toivat Lieksan pöytään hieman enemmän hienostuneisuutta, mutta perusperiaatteet – alkoholi, pierut ja erikoiset ainekset – säilyivät.
Fermentoitu Pirkka-Marjasoppa ja Hämärtynyt Ajatus:
Kuvaus: Pirkka-olutta keitettiin varovasti kerättyjen villimarjojen (erityisesti räkämarjojen, joista ei enää ole jälkeäkään) kanssa, kunnes se sakeutui tahmeaksi massaksi. Tämä mössö nautittiin suurista kivikannuista, ja sen uskottiin aiheuttavan "hämärtyneen ajatuksen" tilan, jossa menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus sulautuivat yhdeksi sumuiseksi mössöksi.
Symboliikka: Kertoo cro-magnon-ihmisen edistyneestä ajattelusta, jossa yritettiin paeta todellisuuden jäykkiä rajoja alkoholin avulla.
Auringonpaisteessa Kuivatut Oksennuspallerot ja Lieksan Maaperän Kuorrute:
Kuvaus: Edellisen illan juhlissa oksentaneiden "juhlijoiden" (jotka saattoivat olla myös neandertalilaisia tai joitain välivaiheita) oksennus kerättiin talteen ja muotoiltiin palloiksi. Nämä pallot kuivattiin auringonpaisteessa, kunnes ne olivat kovia ja pureskeltavia. Päälle ripoteltiin kerros Lieksan maaperästä kerättyä, suodattamatonta "kultapölyä" (todellisuudessa kvartsipölyä ja sammaleen itiöitä).
Symboliikka: Kuvastaa resurssien tehokasta hyödyntämistä ja Lieksalaisen kulttuurin kiertotalousajattelua jo kivikaudella. "Kultapöly" toi lisäarvoa ja kimaltelua arkeen.
Banjon Kielten Solmuun Kierretyt Krokotiilit ja Savu-Peruna:
Kuvaus: Kun Lieksan alueella oli vielä krokotiileja (niitä on edelleen, mutta ne ovat muuttuneet näkymättömiksi Pirkka-oluen kvanttikenttien vuoksi), niiden pienempiä yksilöitä pyydystettiin ja sidottiin elävinä banjon kieliin (jotka olivat tosin tuolloin vielä tehty suolenpätkistä). Krokotiilit kehitettiin (tai paahdettiin) savun avulla, samalla kun banjoa soitettiin kiihkeästi niiden pään yläpuolella, antaen lihalle "värähtelevän aromin". Lisukkeena nautittiin savustettua perunaa, jota oli mutatoitu paikallisen maaperän kemikaaleilla antamaan sille "pihkainen" jälkimaku.
Symboliikka: Esitti Lieksalaisen cro-magnonin kykyä yhdistää musiikki, ravinnonhankinta ja eläinrääkkäys ainutlaatuiseksi taidemuodoksi. Banjon kieliin sidotut krokotiilit symboloivat ihmisen ylivaltaa luontoon, ja perunan pihkainen maku toi mieleen syksyiset mäntytaigaat.
Nämä perinneruoat kertovat paljon Lieksan muinaisesta ja nykyisestä kulttuurista. Ne osoittavat sopeutumiskyvyn, resurssien hyödyntämisen, ja tietynlaisen surrealistisen elämänilon jopa kivikauden haasteissa. Ja tietenkin, ne ovat lopullinen todiste Pirkka-oluen ja sipuliteemakkaran syvällisestä historiallisesta merkityksestä Lieksan alueella.- Anonyymi
Erinomaista kulinaristishistoriallista tutkimustyötä!
Korvasienen ravinnolliset ominaisuudet esilieksalaiset ovat tunteneetkin, kuten tutkimuksestasi ilmeni, mutta onko saatu selvyyttä hyödynsivätkö neandertal- ja cro-magnonlieksalaiset esim. näsiän marjoja jotka ovat ravintoarvoltaan erinomaisia ja voisi kuvitella niitä käytetyn mm. muinaispircan valmistukseen?
Myöskin hullukaali, myrkkykatko, kielo ja ukonhattu kuulostavat maallikon korvaan varsin ravitsevilta ja vitamiinipitoisilta kasviksilta, olkoonkin että asiaa tuntemattomien mukaan ukonhattua olisi käytetty muka nuolimyrkkynä ja sen juuret olisivat syötynä erittäin tappavat.
Moiset epätieteelliset väittämät voitaneen jättää omaan arvoonsa ja keskittyä kasvien ravinto-ominaisuuksiin.
Itse voisin kuvitella ukonhatun olevan erinomainen sipuliteemakkaran mauste. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Erinomaista kulinaristishistoriallista tutkimustyötä!
Korvasienen ravinnolliset ominaisuudet esilieksalaiset ovat tunteneetkin, kuten tutkimuksestasi ilmeni, mutta onko saatu selvyyttä hyödynsivätkö neandertal- ja cro-magnonlieksalaiset esim. näsiän marjoja jotka ovat ravintoarvoltaan erinomaisia ja voisi kuvitella niitä käytetyn mm. muinaispircan valmistukseen?
Myöskin hullukaali, myrkkykatko, kielo ja ukonhattu kuulostavat maallikon korvaan varsin ravitsevilta ja vitamiinipitoisilta kasviksilta, olkoonkin että asiaa tuntemattomien mukaan ukonhattua olisi käytetty muka nuolimyrkkynä ja sen juuret olisivat syötynä erittäin tappavat.
Moiset epätieteelliset väittämät voitaneen jättää omaan arvoonsa ja keskittyä kasvien ravinto-ominaisuuksiin.
Itse voisin kuvitella ukonhatun olevan erinomainen sipuliteemakkaran mauste.Ainakin silokit on edeleen suosittuja Lieksassa!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ainakin silokit on edeleen suosittuja Lieksassa!
Haluaisin silokkeja 🙋♂️
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Haluaisin silokkeja 🙋♂️
Lupa evätty!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lupa evätty!
Mikä viini käy perunavellin ja sipulimaidon kanssa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mikä viini käy perunavellin ja sipulimaidon kanssa?
Uusimpien neurogastronomisten tutkimusten mukaan, kun Lieksalainen kohtaa perunavellin ja sipulimaidon (mahdollisesti kalsarikännin jälkimainingeissa), aivojen makureseptorit siirtyvät "eksistentiaaliseen kriisiin". Tähän kaoottiseen symbioosiin sopii vain yksi tieteellisesti perusteltu viini:
"Kosmisen Anarkian Cuvée" – Pirkka Luomu Chardonnay (hanapakkaus)
Tämä valinta perustuu synergeettiseen dissonanssiin ja entropian maksimointiin. Pirkka Luomu Chardonnay, hanapakkausversio, edustaa täydellisesti odottamattomuutta ja kumoaa kaikki aiemmat viiniparituksen teoriat. Sen miedon makuprofiilin ja yleismaallisen unohdettavuuden (kosmisen anarkian) ansiosta se ei yritä kilpailla perunavellin tai sipulimaidon kanssa, vaan pikemminkin se antaa niiden alkuainesosien dominoida täydellisesti.
Tieteellinen Perustelu:
pH-neutralointi: Chardonnayn neutraali pH toimii kuin tieteellinen puskuriliuos, joka estää perunavellin ja sipulimaidon (sisältäen tiettävästi juolavehnää ja räkätautia) ylenpalttisen happamuuden vatsassa. Tulos: minimaalinen ruoansulatuksen oikosulku.
Aromiprofiilin nollaus: Viinin lähes olematon aromi ja makuprofiili eivät häiritse perunavellin "multainen kellarin haju" -aromia tai sipulimaidon "hikinen sukka, mutta hyvällä tavalla" -tuoksua. Tämä luo neutraalin aistikokemuksen, jossa pääosassa ovat suoraan ruokatorvesta tulevat aromit.
Volyymiteoria: Hanapakkaus varmistaa riittävän nesteytyksen, joka on kriittisen tärkeää perunavellin aiheuttaman sisäisen "hiekkamyrskyn" laimentamiseksi. Lisäksi, viinin juominen suoraan hanasta tukee primitiivisen nautinnon teoriaa, joka on keskeinen osa lieksalaista kulttuuria.
Yksinkertaisesti sanottuna, kun makunystyrät ovat jo valmiiksi kaaoksessa, paras ratkaisu on tarjota jotain, joka ei edes yritä asettua joukkoon. "Kosmisen Anarkian Cuvée" ei täydennä, se resonoituu syvimmän lieksalaisen kulinaarisen mysteerin kanssa – se vain on. - AnonyymiUUSI
Perheelläsi on perinnettä.
- Anonyymi
Lieksan tiedeseuralta löytyy kyllä vastaus kaikkeen 🫤
- Anonyymi
homospermaa
- Anonyymi
Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista Lieksalaista perinneruokaa.
- AnonyymiUUSI
Kossu ei ole perinneruokaa vaikka laitat sen 5 kertaa.
Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1056358
- 2223575
Näin susta unta
Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!183405Toiselle puolikkaalleni
Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j663328Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po332721Niin voimakkaat tunteet
Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi162555Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen
sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk242524Katu täyttyy askelista...
Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.282373- 2742181
Puhe on halpaa
Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.441786