Luin juuri mielenkiintoisen kirjan The Myth of Bloody Mary (Linda Porter, 2007). Maria I Tudor on kenties mustamaalatuin Britanian hallitsija historiassa. Tämä johtuu siitä, että seuraajat käänsivät ulkopoliittista kurssia ja edustivat vastakkaista puolta uskonnollisessa skismassa. Asiaa auttoi myös kuuluisa kirja teloitetuista marttyyreistä, joita kiihkoportestanttinen kirjailija esitteli kuuluisassa kirjassaan. Kohtaloita hehkutetaan ja kirjalliset ansiot omaava propagandateos on kulunut jokaisen sukupolven käsissä 1500-luvulta alkaen.
Kuitenkaan ei ollut mitään eroa uskonnon vuoksi teloitettujen määrissä ennen Marya ja Maryn jälkeen. Elisabetin kaudella jo katolisia alettiin mestailla ja pian he olivat erittäin vainottuja. Toisaalta Henrik VIII oli poltellut koko ajan "liian paavillisia" tai "liian protestanttisia". Maryllä ei ollut juuri vaikeuksia ajaa parlamentissa läpi kerettiläisten polttamista. Pahikmat vaikeudet olivat siinä, että aateliset opelkäsivät katoliselta kirkolta ja luostareilta takavarikoitujen ja jaettujen maiden palauttamista. Siksi MAryn ensimmäinen lakiehdotus ei mennyt läpi. Ei hän kuitenkaan ollut maita palauttamassa. Hänen katolisuutensakin oli paranneltu versio entisyydestä ja hän halusi kitkeä rappioilmiöitä ja lisäötä kansankieltä ja korotaa saarnaajien tasoa.
Mary oli ensimmäinen kuningatar, joka hallitsi Englantia itsevaltiaana ilman kuningasta. Siten on hämmästyttävää, miksi modernin ajan feministit eivät ole innostuneita hänestä tai kuningatar Isabellasta Espanjassa. Hänellä oli oma näkemys j atahto ja hän käänsi valtiolaivan suunnan. Kuningatar Elisabetia (seuraajaa)on hehkutettu, mutta etenkin alkuaikoina hän oli vain keulakuva eikö tyahtonut saada minkäänlaista pienintäkään täysin omaa päätöstä läpi.
Elisabet I on myös esitetty rohkeana sota-ajan palopuheiden pitäjänä. Hänen koetteleumksensa eivät ole mitään Maryn selviytymistarinaan verrattuna. Jo nuorena hän ilmensi lujaa tahtoa uhmaamalla isänsä vaatimusta oikeuksistaan luopumiseen alistumisesta. Tämä taistelu oli koitua kuolemaksi ja vei ehkä prinsessan terveyden. Kun protsestantit rittivät syrjäyttää hänet, hän nousi valtaan kaappaamalla sen. Rohkea yritys onnistui: Hän sai salatietä selville veljensä kuolleen tautiin ja pakeni kartanostaan uskollisten palvelijoiden avulla pohjoiseen ja itäiseen englantiin, jossa alkoi lähetellä tukikutsuja aatelisille. JA häntä kannatettiin. Uuden nukkehallitsijan nimittänyt herttua ei lopulta ryhtynyt taisteluun Maryn kokoamaa armeijaa vastaan.
On väitetty, että Mary alisti maansa keisarin ja Enspanjan valtaan. Kuitenkin hänen avioliittonsa Philip II:n (keisari Kaarle V:n poika) kanssa perustui sopimukseen, jonka mukaan Mary hallintoineen päätti ulkopolitiikasta ja Philip II ei saanut tuoda espanjalaisia virkamiehiä eikä nimittää ketään. Periaatteessa hän oli vain siitosori. Näin keisari kuitenkin varmisti tukensa ja määräsi siksi poikansa naimaan yli 10 vuotta vanhemman Maryn. MAry tietenin neuvotteli miehensö kanssa usein, mutta hänellä oli periaatteessa viimeinen sana. Toisaalta mahtavan keisarikunnan kanssa ja siipan ei kannattanut hirveästi rettelöidä.
Mary maksoi edeltäjiensä velat ja teki monia uudistuksia, jotka kohensivat taloutta, hallintoa ja ihmisten elämää. Verisyyden sijaan tämä rohkea ja määrätietoinen nainen oli antelias ja hyväsydäminen luonteeltaan ja periaatteiltaan. Mone hänen uudistuksensa on luettu seuraajansa elisabet I:n uudistuksiksi, vaikka hän vain jatkoi Maryn uudistuksia.
Maria Verinen ei ollut verinen
6
175
Vastaukset
- Anonyymi
SDP:n Bile-Sanna on kuitenkin ollut AINA - "Bilettäjä" - siis SDP:n Bile-Sanna - !
- Anonyymi
Valitettavasti Mary kuoli jo 1558 viisi vuotta hallittuaan kulkutautiin. Tosin John Goyn mielestä hyvänlaatuiseen kasvaimeen.. Näin hän ei saanut käännettyä Englannn suuntaa, koska eliitissä oli rformisteja. Tosiasiassa vanha katolisuus olisi ollut korkeassa suosiossa kansan parissa.
- Anonyymi
Henrik VII ja VIII järjestivät säännöllisesti puhdistuksia näytösoikeudenkäyntien kera ja hallitsivat pelon avulla. Etenkin Henrik Viii oli hyvin kostonhimoinen. Mary ei ollenkaan. On syytetty, että arkkipiispa Cranmerin polttaminen olisi ollut kosto siitä, että hän oli ajanut Maryn vanhempien avioeroasiaa isän laskuun. Hän oli kuitenkin myös johtava protestantti ja varsin uhmakas. Hänei taipunut ja lisäksi kuulutti propagandaansa. Mary poltatti pari muutakin piispaa. Vajaa 300 poltetusta kerettiläisestä hän ei ollut vastuussa kuin lakinsa osalta. Näiden teloitksia ajettiin maaseudulla paikallisten toimesta eikä Marya juuri edes kiinnostanut.
Kun hän oli päässyt valtaan, hän teloitti vain vastassaan olleen herttuan ja pari nokkamiestä. Keulakuvaksi nostettua lapsikuningatarta (Lady Jane Grey) ei teloitettu ennen kuin päätön isä oli nostanut hänet uudelleen keulakuvaksi Wyattin epäonnistuneeseen kapinayritykseen. Antautunut Wyatt ja tärkeimmät juonittelijat teloitettiin.
Kun kuningatar oli noussut valtaan, hän piti valtaan avajaispuheen parlamentissa polvillaan luvaten pyhästi ajaa vain Englannin ja sen kansalaisten asiaa. Tämä oli poikkeuksellista ja kuultavasti kuulijoille monellekin nousi vedet silmiin liikutuksesta - Anonyymi
Maria Tudoria on myös moitittu siitä, että Englanti menetti hänen kaudellaan viimeisen alueensa Kanaalin eteläpuolelta eli Calaisin kaupungin. Jo edelliset hallitsijat olivat jättäneet kaupungin linnoitukuset retuperälle. Perinteisesti Calais oli yllättävän kevyesti iehitetty jopa soan aikana. Kukaan ei uskonut ranskalaisten talvioperaatioon. Melko heikosti sitä miehitettiin muutenkin. Kauounki oli varsin pieni ja pääasiallisesti ranskalaisväestöä asukkailtaan. Kaupungin hallinto oli tullut vuosienmittaan Englannille isoksi rasitukseksi, koska se maksoi paljon rahaa hyötyihinsä nähden.
Calais mahdollisti sodat Ranskassa, koska sieltä käsin voitiin ilman maihinnousua aloittaa operaatiot. Myöhempinä vuosisatoina kaupunkia ei yritetty vallata takaisin. Elisabet soti Espanjaa vastaan ja läheni Ranskaa. Myöhemmin englanti ei pyrkinyt suoriin valloituksiin Euioopassa, vaan vaikutti sitä rahoillaan ja liittopolitiikallaan sekä kaupan avulla. Kanaali oli luonnollinen raja ja kaupungin menetys kai vain ajan kysymys.
Calais on vain yksi veruke hyökätä Marya vastaan ja mustamaalata häntä - Anonyymi
Mary oli vain vähän aikaa suosikkinaishahmoni historiassa ja onhan hän edelleenkin. Mutta hänen edelleen kiilasi kirkkaasti hänen mummonsa eli Kastilian kuningatar Isabella. Hän olmi unionin ja avioliiton Aragonian kuninkaan Ferdinandin kanssa, mutta päätti kaikista Kastilian asioista oikeasti, vaikka F sai käyttää myös oikeutta ja sijaistaa.
Yhdessä he muodostivat yhdistyneen Espanjan. He pystyivät kukistamaan itsevaltaiset aateliset ja muodostamaan vahvan keskusvallan. Kaikissa saavutuksissa Isabella on se, jonka tahto ratkaisi, kun Ferdinand yleensä joko ei olisi tehnyt tai olisi tyytynyt vähempään. Esim. Granadan emiirikunnan kukistaminen: Ferdinand olisi tyytynyt solmimaan rauhan ensimmäisen suurvoiton jälkeen, mutta Isabella vei Reconquistan loppuun, koska halusi tätä. Se olikin melkoinen voimainponnistus, vaikka aluemaureilla oli enää vähäinen.
Isabella oli kantava vpoima myös inkvisition perustamisessa ja katolisen kirkon uudistamisessa, jolloin epäkohtia kitkettiin ja korruptiota. Näin Espanjasa ei tarvittu reformaattisia liikkeitä. Inkvisitio valvoi, ettei yhteiskunnassa käyttäneet valtaa kerettiläiset ja systeemin viholliset. Se oli jälkimainettaan parempi laitos.
Isabella oli myös Kolumbuksen sponsoroinnin taustalla, vaikka hän osoittautuikin aika kyvyttömäksi hallintomieheksi ja uskoi tai uskotteli pitkän aikaa purjehtineensa Aasiaan tms.
Isabellan valtaannousu ei ollut myöskään helppoa, vaan vaati melkoista taktista silmää ja liittoutumisia. Yhdistymistä ei katsottu hyvällä, joten Ranska ja Portugali yrittivät estää sen alkuunsa. Myös oli siis sodittava aatelisia vastaan, jotka kannattivat vastakkaista krununperijäehdokasta, joka oli kuitenkin nukkehahmo aatelisille. Tuolloin hän tukea kerätessään ja joukkoja värvätessään ratsasti niin paljon, että sai keskenmenon tai oikeastaan ennenaikaisen virhesynnytyksen.
Vaikka joissain leffoissa on esitetty Isabella soturikunbingattarea, niin ei hän sentään armeijoiden etunenässä sotaan niitä johtanut. Se jäi miesten työksi. Hän oli kuitenkin armeijoiden muodostaja ja vaarustaja ja lopulta eräänlainen päämajoitusmestari myöhemmissä sodissa. Myöhemmin hän huolehti sairaanhoidostra eli armeijaa seurasi hyvin varustettu kuningattaren sairaala. Isabella usein seurasi armeijaa ja nostatti henkeä sekä katsoi operaatioiden etenemistä. Ferdinanad hoiteli sodanjohdon, mutta joskus Isabella johti pieniä armeijan osastoja.
Kun Ranskan kuninkaat alkoivat laajentua Italiaan, Isabella ja Ferdinand alkoivat taistella siitä. Naittamalla lapsiaan he saivat muodostettua lopulta Kaarle Viidennen suurvaltakunnan- Anonyymi
Ilman Isabellaa ja Kolumbusta Espanjalla ei olisi ollut amerikkalaisia siirtomaita ja koo etelä-Amerikka puhuisi portugalia
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ootko nainen noin mustis musta
Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t744988- 332781
- 402544
Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin261953Kauan säkin jaksoit
Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐401862Miksi kaipaat
Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?291709- 901703
- 1661583
Mietin tässä T....
Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..241348Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät941210