Huippuravintoloita kaatuu kuin heinää Lyhyen ajan sisällä useat ravintolat ovat ilmoittaneet lopetta

Anonyymi-ap

Huippuravintoloiden nurjassa saagassa tuorein kaatunut on The Rook, jonka lopettamisesta ravintoloitsija ja keittiömestari Hans Välimäki ilmoitti tiistaina.

– Ravintolan pitkäksi venähtäneen kesäloman aikana olemme pohtineet tulevaa ja päättäneet laittaa Rookin toistaiseksi tauolle, Välimäki sanoi sosiaalisen median viestissään yhdessä vaimonsa Maria von Graevenitz-Välimäen kanssa.

Ravintola avattiin vuoden 2023 loppupuolella. Verkkosivuillaan ravintola luonnehtii itseään luonteikkaaksi ranskalaiseksi korttelibistroksi, joka poimii ”parhaat palat perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä” ja yhdistää ”ne bistroruoan hienostuneempiin vivahteisiin”.

Loppu ravintolalle tuli, kun kuluvan vuoden kesätauko venyi syyskuuhun ja lopulta saatiin ilmoitus sen sulkemisesta.

Välimäen mukaan päätökseen ei liittynyt draamaa, vaan Rook ei ”enää sellaisenaan istunut” suunnitelmiin.

– Emme myöskään sulje pois, etteikö se vielä joskus palaisi. Kuka tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Välimäki sanoi.

Viime aikoina vastaavia ilmoituksia on saatu muiltakin korkeatasoisilta ravintoloilta. Syyt lopettamisten taustalla ovat vaihdelleet.

The Rookin tavoin vuoden 2023 loppupuolella avautunut The Room by Kozeen Shiwan sulki elokuussa ovensa toistaiseksi. Ratkaisu tuli asiakkaille yllättäen, sillä jo tehdyt pöytävaraukset peruttiin eikä uusia enää otettu.

The Room tunnettiin erikoisista ja hinnakkaista ruoka-annoksistaan. Television kokkiohjelmista julkisuuteen noussut Kozeen Shiwan hyödynsi fine dining -ravintolassaan taustaansa Lähi-idässä. Shiwan on kotoisin Irakin Kurdistanista ja työskennellyt aiemmin monissa ravintoloissa Suomessa ja ulkomailla.

Kesällä taas asetettiin konkurssiin maailman pohjoisinta Michelin-tähden saanutta ravintolaa pyörittänyt GSTQ North. Rukalla pari viimeistä vuottaan toiminut Tapio sai Michelin-tähden viime vuonna. Tämän vuoden toukokuussa ravintola sulki ovensa.

Ravintolan omistivat suomalais-brittiläinen pariskunta Connor Laybourne ja Johanna Mourujärvi. Omistajat kertoivat toukokuussa saaneensa perheenlisäystä.

– Ravintolan pyörittämiseen kuluva energia on nyt viisainta käyttää lapsen hyväksi, Laybourne kirjoitti tuolloin Instagramissa.

Hän kertoi päivityksessään, että kun Tapio perustettiin, pariskunnalla oli yksi tavoite: saada Michelin-tähti niin pohjoisessa kuin mahdollista. Alun perin ravintola avattiin vuonna 2018 Posiolle, mistä Mourujärvi on kotoisin.

Heidi’s Bier Bar Tampereella.
Heidi’s Bier Bar Tampereella. Kuva: Jussi Nukari

Edellä mainittuja lähempänä kaiken kansan kulutustottumuksia ovat Helsingissä toimiva texmex-ravintola Santa Fé, joka on hiljan hakeutunut yrityssaneeraukseen, tai kuudella paikkakunnalla toiminut Heidi’s Bier Bar, jonka emoyhtiö haettiin konkurssiin kesän korvalla.

Ravintola- ja yöelämä tuskailevat yhä vain heikkona pysyvän kuluttajaluottamuksen painaman kysynnän kanssa. Edellytyksiä kuluttamiselle tosin olisi, sillä moni asia on kääntynyt tukemaan ostovoimaa.

– Kulutuksen virkoamiselle kyllä on elementtejä. Korot ovat alhaalla, palkankorotuksia on tullut ja tulossa, inflaatio on hanskassa ja sitten vielä hallitus tekee ansiotuloverotuksen kevennyksiä, Matkailu- ja ravintolapalvelut Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo Ilta-Sanomille.

Kaikki tämä antaa kuluttajille pelivaraa vapaa-aikaan. Pulmana kuitenkin ovat työllisyyshuolet ja erityisesti nuorten työllisyysnäkymät, jotka ovat vähintäänkin varjoisat. Nuoret aikuiset ovat ravintola-alalle tärkeä asiakasryhmä, sillä juuri he kuluttavat illan ja yön palveluita eniten.

– Työllisyyden paraneminen olisi tärkeää ja alalla odotamme, että valoisampaa aikaa tulisi näkyviin, Lappi sanoo.

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Sanna Marin kysyi hämmästyneenä: Onko Suomessa jäänmurtajia?

        Nettilehden toimittaja kysyi Sanna Marinilta suoraan, että sovittiinko nuo jäänmurtajien kaupat jo 2019, jolloin Marin k
        Maailman menoa
        71
        3869
      2. Voiko normaali ihminen ryhtyä vasemmistolaiseksi?

        Tätä jäin pohdiskelemaan.
        Maailman menoa
        101
        3485
      3. SDP haluaa 40 000 nettomaahanmuuttajaa

        SDP:n Suunnanmuutos-vaihtoehtobudjetissa, käy ilmi, että demarit itse asiassa vaativat räjähdysmäistä ”työperäisen” maah
        Maailman menoa
        77
        3320
      4. Mikä tuota vasemmistolaisista jankkaavaa vaivaa?

        Pahasti on ihon alle, siis korvien väliin, päässeet kummittelemaan. Ei ole terveen ihmisen merkki jankata yhdestä asia
        Maailman menoa
        36
        2628
      5. Mitä ajattelit kun näit

        kaivattusi ensimmäisen kerran? xd
        Ikävä
        114
        1522
      6. Nyt meni lopulliset lämmöt.

        Alan käyttäytymään yhtä kylmästi miehiä kohtaan kuin mua kohtaan on käyttäydytty ja vain käytetty viimeiset pari vuotta
        Sinkut
        36
        1496
      7. Meitä ei tule

        Koska periaatteemme ovat rakkautta vahvempia. Tämä on siis koettelemus, jonka tarkoitus on vahvistaa meitä yksilöinä 😌
        Ikävä
        22
        1104
      8. Onko erityinen paikka jossa haluaisit nyt olla

        Onko joku spesiaali lempipaikka missä mieluiten olisit?
        Ikävä
        42
        1100
      9. Sulla on avaimet ja keinot

        Jos haluat jatkaa tutustumista. Itse olen niin jäässä etten pysty tekemään enää mitään. Pidempi keppi johon on helpompi
        Ikävä
        18
        1066
      10. Itseään kannattaa tarkastella realistisesti ja

        miettiä mihin ne rahkeet oikeesti riittää. Tyhmempikin ymmärtää että varakas ylemmän tason mies ei kelpuuta sellaista ku
        Ikävä
        118
        1006
      Aihe