Millä säällä mikäkin loimi?(loimikeskustelua )

Maija S.

Filtti (viltti)
jos hevonen on hieman "pintahiessä" liikuttamisen jälkeen, voidaan heittää "irtonainen" viltti selkään

Puuvillaloimi
Kun pakkasta alkaa olemaan enemmän kuin muutama aste, voi puuvillaloimen laittaa hevoselle tarhaan
Jos tallissa on todella kylmä ja hevosella ei ole talvikarvaa/vetoisa paikka, voi laitata loimen myös sisälle.

Toppaloimi
Yli 15 asteen pakkasilla toppaloimen kanssa ulos.

Verkkoloimi
Jos ei ole kamalan kylmä, mutta hevonen on hieman hiessä voi sitä talutella esim. verkkoloimen kanssa/laittaa tarhaan verkkis

Fleeceloimi
Jos hevonen on hieman hikinen/kuljetuksessa/tallissa on suhteellisen koleaa voidaan käyttää fleeceloimea

Villaloimi
Viileinä&kalseina päivinä voidaan pitää tallissa. Ulkona myös voidaan käyttää ulkoloimen alla.

~~
Meneekö edes ähellekään noin? Puuttuuko joku olennainen loimi/onko tuossa kaksi samaa eri nimikkeillä? Entä noiden loimien käyttölämpötiloista?
Miten noita loimia kannattaisi yhdistellä/mitkä yhdistelyt ovat järkeviä?

Entä mitä loimia 170cm 9v. hannover-tamma, jolle tulee jonkun verran talvikarvaa tarvitsisi tarhaan/talliin?

Nuo lämpötilat noihin loimiin on siis yritetty sujutata hannoverille :)

22

11023

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ponini on Hollannista, joten se on tottunut kuumiin kesäpäiviin. Sillä on siis lyhyt karva. Tämän lisäksi sillä on krooninen selkäkipu, jonka haluan pitää mahdollisimman alhaisena. Eli loimitan sitä melko paljon.

      Talvella sillä on sisällä sisä-toppaloimi(300g.), ja tarhassa talliloimen päällä toinen toppis(300g.) ja kaulakpl.
      Syksyllä ja keväällä sisällä villaloimi ja ulkona markiisi(sadeloimi jossa on fleece-vuori)
      Kun ilmat vielä lämpenevät vaihdan talliloimen villasta fleeceen.
      Jos on yli 15 astetta lämmintä ei ponillani ole ollenkaan loimea, paitsi sateella.

      Olen huomannut että loimittamisesta ei kannata tinkiä, jos hevosella ei ole kunnon talvikarvaa. Ei ole yhtään kivaa hakea tärisevää ponia pakkasesta joka on tottunut helteisiin(kokemusta on..)

      Loimitan myös hevoseni(budjonny). Sillä on melko samanlainen systeemi sillä haluan että karva pysyy lyhyenä. Silloin karva kiiltää ja putsaamistakin on vähemmän;) Talvikarva on myös haitaksi jos kisaa, harjoitteluissa hevonen hikoaa ja voi vilustua kun on märkä.

      Itse ehkä käyttäisin tammallasi samanlailla loimia, riippuu tietenkin mihin se on tottunut. Hevosesta kyllä huomaa jos sillä on loimissa kuuma sillä silloin se hikoaa.

      • <3 <3 <3 <3 <3

        hei mulla on lv-t.... se kärsi jonkin aikaa sitten selkä kipuja... syötimme sille lääke kuurin b-vitamiinia... ja käytämme yhä selän lämmitintä... jota saa käyttää noin 4h alussa ja lisätä aikaa vähän kerrallaan.... ja nyt ei enää hevoseni kärsi selkä kivuista... oot oikeessa että lämpö auttaa selkä kipuihin;)......!!!


      • Minävainvain
        <3 <3 <3 <3 <3 kirjoitti:

        hei mulla on lv-t.... se kärsi jonkin aikaa sitten selkä kipuja... syötimme sille lääke kuurin b-vitamiinia... ja käytämme yhä selän lämmitintä... jota saa käyttää noin 4h alussa ja lisätä aikaa vähän kerrallaan.... ja nyt ei enää hevoseni kärsi selkä kivuista... oot oikeessa että lämpö auttaa selkä kipuihin;)......!!!

        Mutta krooninen on jatkuvaa... sitä voi toki helpottaa, mutta ei poistaa...


    • Nimetön

      loimituksesta puheen ollen, olen sitä mieltä, että liika loimituskaan ei ole terveellistä. varsinkaan suomehevoselle, joka tarpeen vaatiessa kasvattaa pitemmän karvan. Itselläni on ravihevonen ja rotu siis suomenhevonen. Lointa pidän tietysti treenien jälkeen niin kauan, että hevonen on täysin kuiva ja tarpeen vaatiessa vaihdan kuivan välillä. Tarhassa pidän lointa yli -20 asteella, tuulisella -10 astetta ja sateisella - 0. Tallissa suokkia on turha loimittaa, paitsi treenin jälkeen. Jos loimitat talvella aina tallissa, niin joudut loimittamaan ulkonakin. Hevoseni on pysynyt terveenä talvet ja kesät. Minun mielipiteeni ja asiastahan saa olla montaa mieltä ja kukin taaplaa tyylillään...

      • blackwitch

        Järki on tallella sinulla!!! suokit ei tarvitse todellakaan aina loimea ulos jos on hieman pakkasta, mutta jos pakkanen kiristyy todella pahksi niin sitten voi miettiä uudelleen! :D hyvä hyvä!!!


    • pollukka

      jos joka paikkaan pukee hevoselle loimen, on turha odottaa, että karva kasvaa talvella.
      minulla on lv-tamma jota ei loimitettu viime talvena ulos kertaakaan. ei tarvinnut, kun sille kasvoi pitempi karva. aivan turhaa hötkyämistä, kun hevonen aivan hyvin tottuu ilmastoon, kuin ilmastoon. tosi kovat pakkaset on sitten asia erikseen.

      • salmak

        komppaan aivan täysin edellistä kirjoittajaa.
        Meillä ei olekaan kuin tasan kaksi loimea per hevonen. sadeloimi ja toppis, kun täällä suunnalla talvi on oikeasti kylmä! Viime talvena lämppäreitä loimitin tasan kerran, nekin kyllä kasvattaa kunnon turkin. Joskus kun seuraa noita loimitteluja niin tuntuu että on tytöiltä jäänyt barbi-pukemis-leikit kesken ;) ymmärrän kyllä jos hevonen kipeytyy herkästi kuten joku kirjoittaja mainitsi, mutta liika on liikaa terveellä eläimellä.


    • Zkat

      oma hevonen ulkoilee jo tarhaloimella kun lämpötila laskaa alle 10asteen. (tarhaloimi vedenpitävä, jossa ohut fleecevuori.)

      Kun ensimäiset pakkaset tulee, lisää edellä mainitun loimen alle ohuen talliloimen;
      Tallissa pakkasilla päällä yleensä ohut villa tai fleeceloimi.

      Kun pakkanen laskee sinne -10 vaihdetaan kunnon toppikseen jossa kaulakappaleet yms. Tallissa yhä edellä mainitut.

      hevonen on pv, ei kasvata talvikarvaa ja on kisakäytössä..

      Mutta monet esim. suokit ja jotkut ponit pärjäävät mainiosti esim. pelkän sadeloimen turvin, talvikarvansa ansiosta. Toiset hevoset on pakko loimittaa suomen talvessa (kuten omani) toiset pärjäävät vähemmällä.
      KOkeilemalla näkee mikä on paras tapa pitää hevonen lämpimänä :)

      • Hessu-pv.

        Oma polleni on 9v. pv-ruuna, jolla aiemmassa kodissa(ratsastuskoulu) ei käytetty loimia ollenkaan.
        Meillä siin on nyt yritetty pitää kaikki samantapaisena, ainoa muutos on ollut juuri tuo loimitus. Nykyisellä tallilla hepat kun on parhaimmillaan klo9-22 ulkona, säästä täysin riippumatta, olen hankkinut hevoselle pari loimea.

        Meillä on siis seuraavanlainen loimitussysteemi:

        Kun on viileää/tuulista & sataa (siis ihan oikeasti sataa, ei mtn tihkua/pientä ripottelua) laitetaan sadeloimi selkään
        ->Kaapista löytyy 2 sadeloimea, joista toinen verkkovuorella ja toinen fleecevuorella kylmemmille säille

        Sitten kun menee pakkasen puolelle, puetaan hevoselle yksinkertaisesti fleeceloimi sen paksummin vuoratun sadeloimen alle.

        - on meillä smmonen villaloimikin, vaikkei sitä ole pahemmin käytetty viimeisten 2 vuoden aikana (se ostettiinkin mahdollisia paukkupakkasia varten)

        Ja talliloimea Hessu ei ole koskaan nähnytkään, boksissa kun seisoo vain öisin ^^

        P.S.Niitä fleeceloimia meillä on useampikin, kun käytetään tarvittaessa kuivatukseenkin, kunnollinen verkkoloimi on ostoslistalla/haaveena


    • agrologi

      Loimitus on suunniteltava ihan hevosen mukaan, mutta jotain kommentteja suunnitelmaasi.

      Filtti: Tosiaankin sopii hyvin liikutuksen jälkeen talliin, kun kiinnittää loimivyöllä sään takaa ja nipsulla edestä. Ei voi jättää hevosen selkään, kun ei ole valvomassa, koska ko yhdistelmä ei pysy paikallaan esim piehtaroidessa. Filtti mieleumminkin toisen loimen alla lisälämpönä ja ns. varaloimena, kun varsininen loimi pesussa tms.

      Puuvillaloimi ja Fleece (ns. talliloimi): Talliloimena kylmemmillä keleillä tai kun hevonen hikinen. Eli siihen käyttöön mihin suunnittelit filttiä. Hyvä myös sadeloimen tai toppiksen alle, jos tarvitaan lisälämpöä. Eivät sovellu ulkokäyttöön kuin korkeintaan tilapäisesti, koska eivät pidä vettä ja tuulta (läpimärkä loimi kylmentää enemmän kuin lämmittää).

      Toppaloimi: Talvella ulos. Huomio pakkasen lisäksi tuuli ja sade, kun määrität milloin laitat. Jos hevosesi kasvattaa ok laatuisen talvikarvan satsaisin mielummin hyvään fleecevuoriseen sadeloimeen ja laittaisin kovimmilla pakkasilla alle talliloimen lisälämmöksi. Oikealle toppaloimelle on aika vähän käyttöä, jos hevosen antaa kasvattaa kunnon talvikarvan.

      Verkkoloimi: Kuivatukseen. Käytetään aina toisen loimen alla. Verkkoiloimen ideana on että siirtää kosteuden hevosen karvasta ja ihosta päälyloimeen. Mukava myös kevyemmin hikisellä hevosella, kun estää märkää/kosteaa päällysloimea "makaamasta" suoraan ihoa vasten

      Sadeloimi: Päälykangas vettä pitävää. Sisällä kangas, verkko, tai fleecevuori. Suojaa hevosta kastumiselta sateella ja tuulelta. Fleecevuorinen myös lämmittää.

      Villaloimi: Ihan niinkuin ajattelit

      Itse hankkisin hevoselle hyvän talliloimen (siis sellaisen mikä todella istuu ja jossa on kunnon kiinnikkeet) ja hyvän sadeloimen (samat kriteerit). Koska näistä talliloimi on oikeastaan välttämätön (vaikka ei käyttäisi arkena niin tarvitaan varalta, jos hevonen esim. sairastuu ja palelee sen vuoksi) ja sadeloimi taas on monikäyttöinen suoja ulkona pahimmilla keleillä, varsinkin jos talliloimea käytää lisälämmikkeenä. Sitten muita loimia (verkkoloimi, vara talliloimi tai filtti, mahdollinen villaloimi jne.) voisi katsella tarjouksista ajan kanssa tai ostaa käytettynä, kun oppii tuntemaan minkälainen kuumakalle tai vilukissa oma hevonen on ja miten paljon itse tykkää loimittaa (mitä enemmän loimitat, sen enemmän saat jatkossa loimittaa, kun hevonen tottuu loimitukseen ja ei kasvata kunnon talvikarvaa, Flipattu hevonen tarvitsee aina loimen kun lämpötila on alle 15 astetta tai vähänkään vetää/tuulee).

    • Aurora89

      - 10 astetta tai kylmempi: Sisällä tallitoppis, ulkona ulkotoppis sisäloimen päälle
      Sateella: sadeloimi
      Kuivatukseen: fleeceloimi

      Meillä kotona siis täysin kylmä talli, samat asteet tallissa kuin ulkona. Asukkeina shetlanninponi ja eestinhevonen. Loimitetaan siksi kylmällä hyvin, ettei talvikarva pääsisi kasvamaan aivan mahdottomaksi.

    • ...

      Minulla on islanninhevonen jolla on aika paksu talvikarva. edellisen omistajan luonna se asui pihatossa. mitä voisin tehdä jotta hevosen olo tallissa olisi mukavampi. se hikoaa tallissa koska karva on paksu. päivisin se pääsee tarhaan ulkilemaan. talli on vain tämän hetken ratkaisu

    • juupajuuloimitus

      Ittelläni on vuonis, jonka loimitan näin:
      sadekeleillä (ei pakkasta)ulos pelkkä fleece-vuorellinen sadeloimi.
      talvipakkasilla sisällä sisätoppis ja ulkona sisätoppiksen päällä vuorellinen sadeloimi. Kesällä ilman loimia. talvisin (kun on pakkasta alle -5) sisällä ilman loimea ja ulkona sadeloimi! Ponillani on juuri sopivan lämmin. Nämä loimitusrutiinit tallin omistaja päätti ja se on hyvä

    • kbu

      Hih, me ei käytetä paljon loimia, suokki on sen verran "karaistunut" ;)

      Ulos:
      n. alle -25 asteen pakkasilla heitetään toppis selkään.
      puuvillavuor. sadeloimi todella kurjalla sadesäällä.
      Sisällä:
      Vain jos hevonen on hikinen/märkä se jätetään kuivumaan fleecen kera.

      Hurja on meidän loimien määrä :D mutta todella hyvin ollaan pärjätty näillä. Toppistakin ollaan käytetty vähän niin ja näin, yleensä ton karva on niin julma (asuu pihatossa) että paistuu ton loimen kanssa oli sää mikä tahansa :D melko vähäinen on noitten loimien käyttö muutenkin, eivätkä pahemmin piittaakaan niistä, mieluummin menevät syömään jtn lämmikkeeksi(:

    • Erkki87

      meillä kaksi lv:tä ovat olleet kylmässä tallissa ympäri vuoden ja loimitettu ei olla. Molemmat ovat kasvattaneet muhkeat talvikarvat ja pärjänneet kaksi kylmää talvea hyvin. Heinää on ollut koko ajan edessä. Ikinä en enää rupea hevosta loimittamaan turhaan.

      • vastaus2

        joo ei turhaan loimia totta!!!;)


    • jos toi oikein meni?

      minusta nuo olivat oikein!? mutta en ole kaikkitietävä!:D verkkoloimen hommasin itse ulkoiluun, kuljetukseen ja suojaan auringolta ja ötököiltä(kesällä)! kyl on hyvä ihan, et jos tarvittet tollasen niin hommaa verkkoloimi! ja kooothan niissä on eli koko numero kaupassa=loimen selkäosan pituus, eli mittaa heppas selkä ennen kun alat metsästämään sopivaa loimea! (;

    • apluts

      Loimituksen tarpeellisuutta ajatellen kannattaa muistaa hevosen/ponin rodun alkuperä!
      Aavikko ja aro hevoset, kuten Arabialainen täysiverinen ja Akhal-Teke eivät millään voi pärjätä enää -10 asteessa ilman toppaloimea.
      Kun taas kylmemmistä maista tulleet hevoset ja ponit esim issikat, suokit ja shetlannin ponit pärjäävät reilusti n. - 20 asteen pakkaselle asti ilman loimitusta. Shetlanninponillekkaan tuskin tarvitsee -25 asteella loimea ulos - 30 kannattaa jo shettiksellekkin laittaa.

      Sitten täytynee tietysti muistaa hevosen käyttö, sekä klipataanko hevosta. Kisahevonen kannattaa loimittaa hyvin kun taas puskapollelle varmasti riittää kevyempi loimitus. Klipattu hevonen on loimitettava jopa tallissakin .

      Myös ruokinta vaikuttaa jonkun asteisesti loimituksen tarpeeseen. Hevonen jota ei loimiteta pakkasilla käyttää paljon energiaa itsensä lämmittämiseen, joten on hyvä ruokkia hieman enempi. Kun taas loimitetulle hevoselle riittää se normaali annos ruokaa.

      Siinä vähän näitä loimituksen periaatteita.

      • arabeista

        Arabialainen täysiverinen ei pärjää millään alle -10 pakkasasteen ilman toppaloimea... Joopa joo. Mulla kolme arabia ja -30 pakkasessa nuoremmilla on sadeloimet ja vanhemmalla sadetoppaloimi tai toppaloimi. Pahin keli on kylmä vesisade (lähinnä syksyllä), räntäsade tai lumisade pikkupakkasilla. Hevonen kastuu läpi.
        Olen huomannut, että sadeloimi (esim. fleecevuorella) on kaikista paras. Tallissa ei tarvitse loimea, meillä kylmä talli ja pakkasen puolella kovilla pakkasilla, ulos loimi vain silloin jos mahdollisesti kastuu, tuulee todella kovaa tai on todella kovat pakkaset. - 20 asteen pakkaset ei tunnu noissa arabeissa miltään. Karvoitukseltaan muistuttavat lähes shettistä, pitkä ja paksu turkki. Ei ne tietenkään talvella ole sellaisessa muutaman millin karvassa niin kuin kesällä!


    • etelän ihmeet :)

      Minä sanoisin että tuo talvikarvan kasvattaminen ja paleleminen on ihan hepasta kiinni, vaikka rotu olisikin kuumilta seuduilta kotoisin. Voi kyllä yleistää että pohjoiset rodut pärjää eteläisiä paremmin pakkasilla, ja kylmäveriset usein lämpimiä paremmin jo ihan ruumiinrakenteensa ja aineenvaihduntansa takia. Aina kannattaa kuitenkin katsoa ja kokeilla hevoskohtaisesti sekä pyrkiä tietysti siihen, että mahdollisimman vähän tarvitsisi loimittaa.

      Meillä molemmat ox-arabit pärjää kyllä vaikka millaisissa paukkupakkasissa, jos ovat vaan kuivia. Kasvattavat muhkean, tuuhean talvikarvapörrön eivätkä kyllä palele vielä -30 asteessakaan, jos on tyyntä. Hikiselle lykätään fleece ja jos on sekä kylmä ilma, tuulee että sataa kaatamalla, silloin laitetaan sadeloimet. Paukkupakkasten aikaan ei yleensä tuule ollenkaan, mutta jos olisi -20 tai enemmän ja kova tuuli, saattaisin panna sadeloimen päälle "tuulta pitämään". Toistaiseksi ei ole vielä sellaista tilannetta tullut vastaan, että hepoilla olisi ollut loimet ulkona missään muussa tilanteessa kuin syys-/kevätmyrskyssä ja silloinkin vain sadeloimet.

      Ja loimia tosiaan löytyy 2 per turpa, molemmille fleecet (tosin toinen niistä ei ole loimi vaan ihan irtonainen viltti) ja sadeloimet.

      • ----

        Näimpä, kyllä se ihan yksilöstä on kiinni mitä loimitusta hevonen tarvitsee.

        Loimitukseen vaikuttaa paljon myös hevosen käyttö ja tottumus.

        Jos loimia ei käytetä, hevonen kasvattaa pakasumman turkin kuin sellainen jota loimitetaan. Siksi jos hevosta loimitetaan alkusyksystä, ei sitä voi jättää ilman loimia sitten talvella.

        Samoin käyttö vaikuttaa: joku puskapolle saakin kasvattaa paksun turkin ja pärjää ilman loimea. Kilpahevosella taas on tärkeää huolehtia ettei lihakset pääse yhtään kylmettymään esim. liikutuksen jälkeen ja loimitus on paljon tärkeämpää. Toisaalta kilpahevoselle taas ei paksu turkki sovi, kun se haittaa muuta liikutusta.


    • Miumauuu

      Meillä issikka asuu pihatossa ja sillä on tasan yksi loimi, sadeloimi fleecevuorella, jota käytetään viileillä/kylmillä keleillä, jos heppa on hionnut. Vähä mietin, et pitäskö hankkii toinen loimi kesäks, jos on viileempii ja tuulisii kelei ja hikoo pahasti, mut en sit tierä et mimmosen hommais, jos hommaa ollenkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      690
      5294
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3554
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3337
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2583
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2399
    6. Mitkä kolme sanaa haluat nyt sanoa ikäväsi kohteelle?

      Niitä tässä odotan.
      Ikävä
      261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1497
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1379
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1160
    Aihe