Kysymyksiä potkunyrkkeilystä

larssi

1.Onko kickboxing ja porkunyrkkeily sama laji?
2.Onko potkunyrkkeily vaan kunnon kohottamiseen tarkoitettu (eikä itsepuolustuslaji ollenkaan)?
3.Onko pn:ssä matsia?
4.Eihän pn:ssä ole mitään liikesarjoja tms turhuuksia kuin esim taekwondossa?
5.Kannattaako aloittaa jos tahtoo kohottaa kuntoa ja päästä kunnolla matsaamaan?
..
kiithän

7

1939

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nakki

      1. Ovat sama laji.
      2. Potkunyrkkeily tähtää kilpailuun ja siinä samassa kunto nousee hyvin ;). Itsepuolustusta se ei ole, mutta toki potkunyrkkeilijä osaa lyödä kovempaa ja ottaa iskuja vastaan paremmin kuin tavallinen kadun tallaaja. Mikäli on siis oppi mennyt perille. Se, mihin se on tarkoitettu, riippuu harrastajasta. Itse harrastan kunnon sekä kontaktin takia, ja kisoihinkin todennäköisesti menen kun mahdollisuus tulee (ja taidot riittävät varmasti).
      3. Harjoituksissa sparrataan, eli on jos sitä matsaamisella tarkoitat. Ja kisaamaankin pääsee missä näkee kuinka hyvä oikeasti on vai onko ollenkaa.
      4. Riippuu mitä tarkoitat liikesarjoilla. Pistareihin ja mitseihin tehdään erilaisia lyönti- ja potkukombinaatioita, esim. etusuora - takasuora - kiertopotku, sellaisia mitä voisi otteluissakin käyttää. Ilmaan kyllä huidotaan jonkun verran, aina kun on uusi tekniikka, sitä harjoitellaan aluksi tekemällä yksin ilmaan. Ja varjonyrkkeilyssä myös tehdään erilaisia sarjoja yksittäisten tekniikoiden lisäksi.
      5. Kunto kohoaa varmasti eli sen kannalta kannattaa ja jos tahdot päästä kunnolla matsaamaan juuri potkunyrkkeilyssä niin silloin kannattaa myös. Mikäli haluat kunnon painimatsia niin silloin laji on väärä :).

      Itse suosittelen lämpimästi, otin sen krav magan rinnalle kakkoslajiksi ja kunto on noussut entisestään. Ja matsaamaankin pääsee melkein joka treeneissä, kun taas magassa on erilliset sparritreenit. Kannattaa vaikka kokeilla puolisen vuotta, siinä oppii hieman lajin perusteita ja puolessa vuodessa pääsee sparraamaankin. Peruskurssilla sitä ei vielä välttämättä paljoa ole. Mutta kannattaa kokeilla vähän aikaa ennemmin kuin jättää kokeilematta!!!!!!!!!!!!!!

      • AndyS

        Edellinen kirjoittaja sanoikin jo melkein kaiken oleellisen. Liikesarjoista tarkentaisin sen verran, että ilmeisesti kyse oli mm. taekwondossa ja karatessa käytetyistä usean kymmenen tekniikan ennalta määrätyistä sarjoista (tul, poomse, kata). Sellaisia ei potkunyrkkeilyssä ole. Ulkomailla tosin kilpaillaan myös "musical forms" nimisessä systeemissä, jossa tehdään musiikin tahdissa tällaisia sarjoja, joita käsittääkseni kehitetään itse. Suomessa tällaista toimintaa ei kuitenkaan ole potkunyrkkeilyn piirissä lainkaan.


    • itsepuolustaja

      Kyseessä on puhtaasti urheilulaji, joka (kuten esim nyrkkeily tai paini) on hyvää kuntourheilua, mutta ei missään nimessä itsepuolustusta.

      Valitettava harhaanjohtavaa mainontaa on joidenkin seurojen esim. kuntonyrkkeily tms. mainoksissa, että "itsepuolustustaito kohenee kuin itsestään".

      Lajissa ei kuitenkaan treenata itsepuolustusta, joka sisältää mm. riskianalyysin tekoa, tilanteiden tunnistamista ja välttämistä, aggressiivisen ihmisen puhumalla rauhoittelua, ja toimimista aloitteellisesti, jotta pääsee pakoon tilanteesta; tai vaistonvaraista puolustautumista yllättäviin hyökkäyksiin, ja tilanteen jatkamista siihen saakka, että on päästy paikalta ja soitettu seim. poliisi ja/tai sairaankuljetus.

      Lisäksi itsepuolustuksen treenaamiseen kuuluu kamppailu maassa, useita hyökkääjiä vastaa, erilaisella välineellä aseistautunutta hyökkääjää (hyökkääjiä) vastaan, sekä arkipäivän esineiden käyttö itsepuolustuksen apuna.

      Eli: potkunyrkkeily (kuten mikään muukaan kilpaurheilu) ei ole itsepuolustuslaji

      • flammee

        " Eli: potkunyrkkeily (kuten mikään muukaan kilpaurheilu) ei ole itsepuolustuslaji "

        Oletko vakaasti sitä mieltä että taito lukea vastustajaa (= tietää milloin ja millä tavoin se on hyökkäämässä), hyökkäysten välttäminen väistämällä ja torjumalla, sekä vastahyökkäysten suorittaminen nopeasti ja voimakkaasti ei paranna itsepuolustustaitoa? Eihän se optimaalista välttämättä ole tuo kehään tähtäävä treeni, mutta kyllä se silti voi olla erittäin hyödyllistä itsepuolustuksen kannalta. Ja jos vielä vastustaja sattuu hyökkäämään oikealla nakkikiskaheijarilla, niin eikös potkunyrkkeilyssä kuitenkin aika paljon käytetä aikaa hieman vastaavien, mutta tehokkaampien lyöntitekniikoiden välttämiseen? Voi jopa olla että potkunyrkkeilyä harjoitellut on paremmassa asemassa kuin oikeata itspuolustuslajia treenannut jos vastustajia on vain yksi ja se on aseeton ja hyökkää noin.. Toki potkunyrkkeilyssä voi mahdollisesti oppia suojauksen vähän huonosti kun todellisuudessa ei ole käytettävissä isoja hanskoja ja suojautuminen ei olekkaan niin helppoa ja ollaan totuttu siihen että mitään kummempia esteitä liikkumiselle ei ole. Enpä kuitenkaan usko että nämä seikat muodostuvat kovin merkittäviksi loppujenlopuksi.


      • ad/hd

        Ei iptä ???
        Kyllä totuus on että katutilanteissa lyöjiä on yleensä yksi ja lyö "heijarilyönnin" päätä kohti!
        Harva potkunyrkkeilijä sitä kupolliin ottaa!?
        Se etteikö potkunyrkkeilijä löisi sen jälkeen vastaan (?) jää sit arvailuksi, samoin tulos (useimmat lajia treenanneet varmasti lyö keskinmääräistä lujempaa...?).
        Apuvälineistä sen verran, että esim. aika harva niitä keräilee mukaansa väittelytilanteessa ja eiköhän se silloin ole aika provo jo?
        Oikeast (esim.) kravmagassa ei niin kauheast ole sitä realistisuutta jos lyöjä osaa jotain (harjoitukset yleensä samojen kavereiden kans ja lyönnit hidastettuja jne. - ei tarkoitus hermostuttaa, vain herättää todellisuuteen) - toisin esim. nyrkkeilyssä, potkunyrkkeilyssä... ;o)


      • Vapaa-ajanviettäjät ry

        Harhaanjohtavuuttako on se että ihminen oppii lyömään oikein ja kunnon noustessa tressin sietokyky paranee myös väkivaltatilanteissa ym. kaikenkattavaa itsepuolustusta ei ole olemassakaan on kyllä huomattavasti kattavampia kuin kuntonyrkkeily. Mitä niihin maassamöyrmisiin tulee itsepuolustusta ajatellen, niin ei ole mielestäni kovin hyvä paikka itseään puolustaa, joku viisas on joskus sanonut että jos maassa joudutaan puolustamaan itseä yli 10 sekunttia ollaan kuolleita tai tajuttomia.


      • ad/hd
        Vapaa-ajanviettäjät ry kirjoitti:

        Harhaanjohtavuuttako on se että ihminen oppii lyömään oikein ja kunnon noustessa tressin sietokyky paranee myös väkivaltatilanteissa ym. kaikenkattavaa itsepuolustusta ei ole olemassakaan on kyllä huomattavasti kattavampia kuin kuntonyrkkeily. Mitä niihin maassamöyrmisiin tulee itsepuolustusta ajatellen, niin ei ole mielestäni kovin hyvä paikka itseään puolustaa, joku viisas on joskus sanonut että jos maassa joudutaan puolustamaan itseä yli 10 sekunttia ollaan kuolleita tai tajuttomia.

        Niin siis hiukan jäi pointti mulla ulos?
        Minun mielestäni on hyvä että harrastaa oli se sit vaik juoksua...
        Se mikä on tehokkainta on VARMASTI yksilöllistä ja kaikki kamppailulajit antavat paremmat valmiudet kuin ettei niitä harrastaisi.
        Maassa olo on varmasti vaarallista, varsinkin jos hyökkääjiä on enemmän kuin yksi... Sekin on kuitenkin taito, josta voi olla hyötyä esim. kuristaa tms. "vastus" ennen sitä hmm... kriittistä kymmentä sekunttia, tai taito selvitä ylös sieltä pikaisesti...?
        Aikoinaan yksi suuri guru sanoi että jos on "pikajuoksian jalat" tulee harvoin ongelmatilanteita... ;)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      188
      1532
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      27
      1277
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      317
      1170
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      144
      1104
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      98
      977
    6. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      105
      970
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      131
      958
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      228
      942
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      61
      930
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      86
      895
    Aihe