akvaarion puhdistuksesta...

...............

heips. On jo pitemmän aikaa askarruttanut muutama ihan perusasia akvaarion hoidosta kun tapoja tuntuu olevan yhtä monta kun akvaarioiden omistajiakin.

Eli kun lappoatte altaan pohjan otatteko sieltä pois kaikki kivet ja koriste-esineet yms. vai annatteko olla? Entä irrotatteko kasveja hiekasta puhdistuksen ajaksi?
Miten sitten puhdistatte lasit, magneetilla vai jollain raapalla?

Entä kun vaihdatte veden, kuinka kauan "seisotatte" vettä ennen altaaseen laittoa vai voiko veden laittaa altaaseen suoraan kraanasta?

Siinähän noita kysymyksiä olikin jo muutama, jos noihin joku jaksas vastata ensin niin uskallan kysyä muutakin =)

5

1435

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nermal

      Terve!
      Tässä pikainen vastaukseni.
      Altaissani on kaikissa hieno hiekkapohja, joten perusteellista pohjan lappoamista ei edes voi tehdä. Imaisen vain letkulla pohjan lähettyviltä suvantokohdista näkyvät kagit niin, ettei hiekka pölise mukaan. Kiviä ja kantoja en siirtele. Joskus harvoin saatan muutaman kiven ottaa ylös puhdistettavaksi (lähinnä liiasta jaavansammaleesta). Kasviakaan en irrottele, mitä nyt normaali karsinta. Pointti piilee siinä, ettei hiekan sekaan pääse kaggeja.

      Aikanaan, kun oli sorapohja, oli kiviäkin ym. välillä pakko siirrellä, kun kaikki mönjä pääsi kivien alle. Tämänkin tein vain muutaman kuukauden välein. Muutoin "imuroin" pohjaa letkun päässä olevan suppilon avulla (suppilo soraan syvälle ja kagit nousee). En kuitenkaan imuroinut koko pohjaa kerralla bakutasapainon säilyttämiseksi. Kasvien kohdalla pitää olla varovainen, ettei juuret vahingoitu. Joskus tarpeen vaatiessa nyppäsin kasvejakin irti (todella harvoin), jotta sain pohjan kunnolla imuroitua. Täytyy kuitenkin aina muistaa, että hyödyllisiä bakuja elelee niiden kivien, kantojen ym. pinnalla. Eipä siis kannata putsata niitä kaikkia kerralla.

      Lasit (silloin harvoin, kun tarvitsee; partis pitää kyllä puhtaana) putsaan magneetilla. Minusta kätevin tapa. Joskus, jos tuntuu tulevan levää, joka ei niin lähde, käytän vanhaa kovaa muovista kanta-asiakaskorttia tvs. ja rapsuttelen levät sillä pois (ei naarmuta laseja).

      Jos kraanavettä ei tarvitse mitenkään käsitellä (esim. kovettaa synnyttäville hammaskarpeille), sen voi kyllä lykätä suoraan vaikka letkun avulla kraanasta altaaseen. Kunhan vesi on n. samanlämpöistä. Niin ja vedenvaihdot kerran viikossa (n. 50% vaihtoon kalastosta ym. riippuen).
      Kysy vaan rohkeesti lisää =)

    • ella

      Jos vedessä ei ole klooria, sen voi laittaa suoraan vaikka letkulla altaaseen mutta hidasta tahtia ettei tule kaasukuplia.

      Kukahan seisottaisi 500 litraisen altaan vesistä 50% viikossa ;) heh.... olisi aikamoinen homma.

      Meillä on myös hiekkapohja, lappoa emme edes omista.

      Kasvit kärsivät jos ne aina kiskotaan irti.

    • Vaari-o

      Mulla on akvan hiekkana hienoa, rae kooltaan 0,5-1,2 hiekkapuhallus hiekkaa jota ei tartte juuri lappoilla.
      No kun mulla oli Lehtikala katras hoidettavana, ne sonti aikas lailla ja suodatin ei pystynyt "sulattamaan" kaikkia jätöksiä, joten silloin lapposin paskat hiekan pinnalta ilman että irrottelin kasveja ja siirtelin kantoja.

      Irrotin kyllä kiviä jos oli ahtaat paikat mihin ei lapolla muten päässyt mutta muuten en koskenut koristeisiin.


      Lasit puhdistan tarpeen vaatiessa lasiskrapalla, magneetin oon todennut kelvottomaksi myyntikikaksi. Vahvavartinen skrapa on monta kertaa nopeempi ja helpompi tapa puhdistaa lasit.

      Vettä en seisota ollenkaan, miksi pitäisi, vaan lasken vanhan veden akvasta, n. puolet, letkun kautta suoraan suihkuhuoneen viemäriin imaisemalla kerran voimakkaasti letkun viemärin päästä jolloin vesi alkaa virtaamaan ja sen jälkeen asteen pari viileämpää vettä tilalle samalla letkulla suihkun liittimestä.
      Ostin LVI liikkeestä sopivia pikaliittimiä joilla liitän letkun suihkun lähtöön ja saan näin helposti akvan taas täyteen.

      Kysäse vaan muutkin kyssät ihan rohkeesti vaan...

      Kerro ekaks akvan koko, kalasto, vesiarvot jotka tiedät; PH, KH, GH, NO2, NO3 ..., lämpötila, vedenvaihto rutiinit ja suodattimen puhdistus väli sekä suodatin malli ja kenties merkki, ulko- vai sisäsuodatin... muukin varustus kuten lämmitin ja valaistus, niin päästään perille akvastasi ja osataan neuvoa tarkemmin.

    • aloittelija2011

      Hei!
      Hommasin käytetyn akvaarion ja ostin siihe sorakiviä. Miten ne sorakivet pitäisi pestä ennen kuin laittaa akvaarioon. Akvaario on siis tällä hetkellä tyhjä. En voi oikein tehdä mitään, koska en tiedä miten pestä ne kivet.

    • Keltabarbi

      Kivet ja hiekka kannattaa pestä kunnolla ennen akvaarioon laittamista.Pohjan hoidosta saat varmasti niin monta neuvoa,kuin on vastaajaakin.Itse suoritan sellaisen perusteellisemman pesun pohjalle n.1-2.kertaa vuodessa tarpeen mukaan voi tapahtua useamminkin.Tässä tekee mieleni sano,että millä aikanaan joskus alkuaikoina sain akvaarioni tasapainon sekaisin oli liikaruokinta.Se myös vaikuttaa pohjan kuntoon.Kyselet neuvoja esim.tai tässä,akvaarioseuran jäseniltä,ja yleensä kokeneilta akvaarion pitäjiltä.Aloitat nyt rohkeasti vaan laittamaan akvaariota toimintakuntoon!Niin,miten kivet voisi pestä?Suosittelen ehdottoman puhdasta kynsiharjaa.Syy,ettei siinä vaan olisi saippuaa.Itse aikoinaan vahingossa ostin pesusienen,joka tietämättäni oli tarkoitettu auton pesuun ja oli saippuoitu.Piti puhdistaa sillä etulasi sisäpuolelta.Sisusta piti tyhjentää.Toivotan hetkiä hyvän harrastuksen parissa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5828
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3555
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1905
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1502
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1376
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe