Runkoruusun talvetus

Europeana

Tuli toukokuussa hankittua upea runkoruusu Nina Weibul ja nyt kesän edetessä pidemmälle alkoi huoli koko komeuden talvettamisesta. Jos jollakulla on hyviä neuvoja niin kiitollisena vastaanotetaan kaikki.

Meillä on talvetuspaikkavaihtoehtoja vähän: ensimmäinen on talvivarasto, jossa ei ole lämmitystä, mutta aurinko pääsee satunnaisesti lämmittämään sitä. Se on siis täyskylmä, mutta tuulelta suojaisa. Toinen vaihtoehto on puolivaloisa kylmävarasto, johon satunnainen tuuli pääsee tuivertamaan ja muuten on avoimempi kuin edellinen. Sitten kolmas vaihtoehto on noin 15 asteinen pimeä varasto, johon aurinko ei pääse paistamaan, mutta pohjoispuolen ikkuna löytyy. Siis missä ihmeessä meinaan runkoruusun talvettaa?

6

3798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Santtu

      Jos kestää kukkaro, vie runkoruususi kasvitarhalle. He talvettavat sen sinun puolesta maksua vastaa. ainakin täällä meillä päin Meri-lapissa tämän päivän hintaa en vaan tiedä.
      Ite talveksi vien kaikki omat ruusut purkkeineen päivineen kellariin. Minulla on monia eri ruusuja, ja kaikki ovat menneet talven yli.
      Äitini talvettaa osan ruusuista kaivamalla ne maahan . Vuoraa ensin katiskaverkkoon ja sitten styroksia päälle. Monesti vielä vanhat peitot ja sitten puiden lehdet ja kerros turvetta ja multaa. Kauan menee ennekuin lumi ja routa sulaa. Kukinta on myöhäsempää. Asumme aika korkealla. Kemin ja Rovaniemen välillä-
      Ruusujen loistoa nyt vaan nautitaan.T. Santtu

    • paivi_annikki

      Minulla on ollut runkoruusuja usean vuoden ajan. Asun Keski-Suomessa, joten talvella lunta riittää. Olen talvettanut mm. Nina Weibull -runkoruusun laittamalla juuri ennen maan routaantumista ruusun pitkälleen ruukkuineen kukkapenkkiin siten, etä olen kaivanut ruukun kohdalle pienen syvennyksen. Näin runko-osa on ollut maata pitkin. Päälle olen laittanut havuja tai pakkaspeiton. Pari epäonnistumista on tullut: viime talvena myyrät söivät yhden (täytynee laittaa tänä vuonna myyräkarkoitinta). Toisena vuonna keväällä, kun otin ruusut jo esille peittojen alta, (olivat kyllä talvehtineet hyvän vihreinä), niin ilmeisestikin multa oli vielä jäässä ja kävi kova tuuli, niin versot kuivuivat. Keväällä kannattaneekin istuttaa ruusut uudelleen ja suojata aluksi tuulelta ja pakkasöiltä vaikka pakkasharsolla.

    • Mökin tonttu

      Meidän runkoruusut viettää talvet maakellarissa, joka on tietysti pilkkopimeä ja muutama plussa-aste kovillakin pakkasilla. Hyvin viihtyvät talven yli, joskus yrittävät vielä näissäkin oloissa tikistää haaleita kukkia...

    • eka kerta

      milloin runkoruusut voi viedä ulos

    • Tikistys

      Voi ne nytkin viedä, mutta yöksi nostaisin sisälle.

    • Äitienpäivälahjat

      Otanpa uudelleen tämän asian esille. Sain viime äitienpäivänä runkoruusun, jonka laitoin terassillemme. Hyvin pian huomasin, että kasvi pudotteli lehdet ja kuivettui melkein tyngäksi. Kerroin miniälle ja hän haki samasta kaupasta uuden tilalle.

      Tämä toinen menestyi aika hyvin ja niin meni kesä 2013. En heittänyt toistakaan pois, vaan vein sen taivasalle seinustalle, jossa sekin toipui ja alkoi kukkimaan uudelleen. Nyt minulla oli kaksi runkoruusua syksyllä, joten miettimään, mitä tehdä talvella?

      Meillä on ikkunallinen, lämpöeristetty varasto, jossa päätin pitää pientä lämpöä yllä, ja vein kasvit sinne ämpärissä. Vein myös hienosti kasvaneet muratit samaan varastoon. Yllätys oli suuri, kun toinen runkoruusuista alkoi kukkimaan.

      Se oli tämä, jonka laitoin ulkosalle. Se oli toipunut ja siinä oli kaksi voimakasta oksaa, jossa olivat nuppurykelmät. Ajattelin, että pian se siitä kukkansa kuivattaa, mutta ei niin käynyt. Siellä se on kukkinut koko talven, ja vieläkin on neljä kukkaa jäljellä.

      Muratitkin ovat menneet talven yli oikein hyvin. Hieman ne ovat kasvattaneet uusia heikkoja oksanpäitä, mutta kunto on ollut oikein hyvä koko talven. Olen kastellut niitä noin kerran kuukaudessa kunnolla, joten liikaa vettä todellakaan ei ole mennyt.

      Taitaa tämä valoisa, itäpuolella oleva, 8 astetta olla ihan hyvä talvehtimispaikka, vaikka pimeää suositallaan. Tosin en tiedä, miten suuren sähkölaskun saan, kun pakkaset ovat ohi. Korvaavatko nuo viisi talvehtijaa sen uudella, runsaalla kesäkasvulla? Se on vielä arvoitus. Kun kevät todella tulee ja vien ne ulos, saan nähdä, mikä on kokonaistulos.

      http://kuva.moblog.fi/moblogdata/web/10298/418447.jpg

      Lähetin Pohjalaiseen kuvankin tästä ihmeestä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      33
      2194
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      7
      1866
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1331
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1220
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1205
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      13
      1135
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1071
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1025
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1024
    10. 12
      997
    Aihe