Lämpökäsitelty vs. painekyllästetty?

terassia pihaan

Miten eroavat sään- ja kosteudenkestoltaan ns. lämpökäsitelty ja painekyllästetty lauta?

Riittääkö lämpökäsiteltyyn jonkinlainen öljykäsittely esim kerran vuodessa, jotta säilyy siistinä ja hyvänä?

Painekyllästetyt hukkapalat ovat ongelmajätettä, ilmeisesti lämpökäsitelty ei ole ja voi polttaa vaikka takassa?

10

28588

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokemusta on

      Älä tee samaa virhettä kuin minä. Tein lämpökäsitellystä puusta portaat talomme edustalle kaksi vuotta sitten ja aion purkaa ne viimeistään ensi kesänä. Askelmien pinta hilseilee ja askelmat halkeilevat naulausten kohdilta. Täällä pääkaupunkiseudulla jotkut puutavaraliikkeet ovat luopuneet lämpökäsitellystä puutavarasta huonon kestävyyden vuoksi.

      Se painekyllästetty puu, jota olemme tottuneet näkemään muutama vuosi sitten, eroaa nykyisestä painekyllästetystä hieman. Joku EU:n direktiivi kielsi aikaisemmat kyllästemyrkyt, jolloin niitä jouduttiin kehittämään luontoystävällisempään suuntaan.Painekyllästetty puutavara on siitä huolimatta ongelmajätettä, josta syystä sitä voi viedä VELOITUKSETTA kaatopaikalle.

      Toisin sanoen - suosittelen antamistasi vaihtoehdoista mielummin painekyllästettyä.

      • terassia pihaan

        Kiitos vinkistä!


    • uusiks meni

      Vahvistukseksi päätöksentekoosi, unohda lämpökäsitelty ulkona. Meillä useita neliöitä lämpökäsitellystä männystä tehtyjä terasseja/parvekkeita, öljytty keväisin, ikä kaksi vuotta ja ulkonäöstä voisi päätellä ikää olevan 20 vuotta. Ensi kesänä menee vaihtoon kaikki myös meillä...

    • käsitelty

      Rakensin myös pari vuotta sitten terassin lämpökäsitellystä männystä ammattilaisten varoitteluista huolimatta. (nyt siis kolmas kesä meneillään)

      Laitoin myös laudat sydänpuoli ylöspäin varoituksista huolimatta. kuulemma tikuttaa helpommin tuolloin. (Kailan oppien mukaan sydänpuoli ylöspäin oleva puu kupertuu ja halkeilua esiintyy enemmän siten nkymättömällä puolella.) No miten sitten kävi? Halkeilua ei juurikaan esiinny, mutta laudat ovatkin kovertuneet ja vesi jää lillumaan niihin pidemmiksikin ajoiksi. Ilmeisesti Kailan opit ei päde lämpökäsiteltyyn puuhun.

      Aikaa sain muutenkin palamaan triplasti enemmän kun käytin ruuveja ja porasin niille reiät etukäteen minimoidakseni halkeamista.

      Aurinko harmaannuttaa pinnan parissa vuodessa todella rajusti ja alueilla joissa aurinko ei juurikaan vaikuta on ero todella suuri. muutama viikko sitten öljysin terassin taas kahteen kertaan ja tuli oikeastaan aika upea ruskea patina. Sääli että ei ollut harmaantunut kaikkialta samalla tavalla.

      Nyt jos tekisin terassin, investoisin leveämpiin käsittelemättömiin lautoihin (vähintään 15cm) ja antaisin auringon harmaannuttaa niitä pari-kolme vuotta ja vasta sitten öljyäisin.

      Tukirakenteet sitten kestopuusta ja jako tarpeeksi tiuhaan ettei notku. Mulla muistaakseni 28mm paksu lauta ja 50cm välein juoksut.

      Mullat pois terassin alta ja sen verran korkeutta maahan että ilma kiertää ja pitää terassiperustukset ja laudat kuivana.

      Lautojen välisestä etäisyydesta vielä sen verran että lämpökäsitelty puu laajenee hieman ja painekyllästetty kutistuu. En tiedä myydäänkö enää painekyllästettyjä lautoja vai onko ne enemmänkin painekäsiteltyjä :).

      Onnea terassin rakenteluun.

    • Zuzzki

      olet aivan oikeilla jäljillä että se on ongelmajätettä ja että sitä ei voi polttaa takassa, koska siitä lähtee sellaisia myrkyllisä kaasuja poltettaessa...muuta en ossaa sanoa... :D

    • Lämpöpuu

      Se on hyvä yritys joka tarjoaa lämpökäsitelty puu
      Lämpökäsitelty puu

    • tutkittu on

      Tutkimusten mukaan lämpökäsitelty puu ei korvaa missään tapauksessa kestopuuta. Lämpökäsitelty puu ei sovellu ulkokäyttöön, ei edes kalusteisiin.
      Hyvää lämpökäsitellyssä puussa on se, että siitä saatu tikku ei ala märkimään ihon alla.
      Se vaan ei käy ulos, vaikka siihenkin tarkoitukseen sitä kaupitellaan.

      • Nafullaonasiaa

        Kokemukseni lämpökäsitellystä puusta eroaa melkoisesti ym. kommenteista. Itse rakensin n.25m2 ulkoterassin lämpökäsitellystä puusta keväällä 2010. En tehnyt mitään pintakäsittelyä ja ainoa muutos pinnassa oli harmaantuminen. Kesällä 2013 käsittelin terassin ruskealla puuöljyllä ja pinta on talven jälkeen kuin uusi.

        Kiinnitin terassilaudat sivukiinnikkeillä valmiisiin uriin. Yhtään halkeamaa, tikkuisuutta, tms. ongelmaa en ole havainnut. Lämpökäsitelty puu on kovaa ja voisin kuvitella, että vetämällä ruuvit suoraan puun läpi ruuvin reikien ympäristö saattaa tikkuuntua.

        Jos jotain tekisin toisin, se olisi pintakäsittely heti rakennusvaiheessa, jotta käsittelyn voisi tehdä vaalealla/läpinäkyvällä öljyllä, jolloin pinnan hieno sävy tulisi esiin ja pysyisi sellaisena.


    • Anonyymi

      Minulla on runkopuut maata vasten ja lämpökäsiteltyä lautaa terassi..Ollut jo 17 vuotta,öljyän kerran vuodessa..niin kaunis yritetty lauta,yhtään ei hilseilevä eikä halkeilee..ja kaiken lisäksi on ihan taivasalla ilman kattoa..sään armoilla.Painekyllästetyt paksut runkopuut alkavat lahoamaan,kun ovat ihan maata vasten..viisastuneena lautan seuraavaksi jotain koroketta runkopuun alle..mulla kokemusta painekyllästetystä ja lämpökäsitellystä terassista.Ja seuraavakin terassi on lämpökäsiteltyä.

    • Anonyymi

      Lämpökäsitelty puu ei sovi terassille. Purin juuri lahoja ja muurahaisten syömiä lautoja, ikää alle 10 vuotta. Kannattaa unohtaa lämpökäsitelty muualla kuin saunassa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      4985
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3277
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1245
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      731
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      728
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      697
    Aihe