voiko osteoporoosista...

eräs vaan...

..."parantua?"

Minulla todettiin pari viikkoa sitten osteoporoosi lannerangassa, mitä ilmeisemmin anoreksian seurauksena...

Kuulemma luumassa kasvaa 20-vuotiaaksi asti, ja vielä sen jälkeenkin, ja siksi olenkin miettinyt että olisiko ne tutkimustulosteni alaspäin menevät käyrät vielä mahdollista saada nousemaan ylöspäin, edes hiukan, vai olenko jo lopullisestin pilannut kaiken?? Olen 17-vuotias...

Toinen mieltäni askarruttanut asia on ne kivut...

Onko tämän ikäisenä mahdollista tuntea osteoporoottisia kipuja ja menettää pituutta?

Tuntuu että saatuani sen diagnoosin, selkääni on särkenyt jatkuvasti, mutta voi tietysti olla että se on psykosomaattista koska ennen tietoa osteoporoosistani en ole huomannut mitään kummempia kipuja...

9

2401

Vastaukset

 • et ole ainoa. Minullakin todettiin osteoporoosi 17-vuotiaana, eli reilu vuosi sitten. Saan lääkehoitona Fosamaxia, ja tietysti oikean syömisen oppiminen ja liikunta on tärkeää. Luuntiheystesti tehdään vuosittain, eli olettaisin että ainakin jonkinasteinen paraneminen on mahdollista.

  Minulla on osteoporoottisia kipuja lähinnä jaloissa, niiden ja pahan alipainon takia sitä osattiin alunperin epäillä. Pehmennyt luu kuulemma puristaa hermoa ja kivut aiheutuivat siitä. Lääkityksen myötä kipu on kylläkin lähes hävinnyt, eli ehkä minunkin tilanteeni on parempi kuin vuosi sitten.

  Olen jäänyt aikaisin alkaneen anoreksian takia muutenkin todella lyhyeksi enkä tahtoisi menettää yhtään enempää pituutta. Se on kai kuitenkin mahdollista, joten teen kaikkeni parantaakseni tilannettani.

  • Tosin olen jo yli kolmekymppinen. Mutta vuosikausien anoreksia ja sen aiheuttamat hormonihäiriöt johtivat osteoporoosiin.
   Tänä vuonna sain diagnoosin, ja nyt nappaillaan Fosamaxia.
   Sitä en tiedä mikä on ravinnon merkitys enää tässä vaiheessa kun vahinko on tapahtunut. Onko sen väliä?
   Millaisia muuten nuo kivut ovat?
   Miten ne eroavat normaalista lihasjännityskivuista?


 • Mineraalitasapaino kuntoon, sitten tarvitset "kehokommunikaatioharjoituksia" ja liikuntaa.

  Kts. "Osteoporoosin ehkäisy" tältä palstalta.

  • Eilen kävin lääkärissä ja hän sanoi olevansa hyvin optimistinen tän mun luuston suhteen :D voi kuulemma korjaantua lähes ennalleen (niinku edellisesssä viestissäki sanotaan, kiitos siitäkin).

   Eikä tarvinnu onneksi edes aloittaa, ainakaan vielä, mitään kallista osteoporoosi-lääkettä, lisäkalkkia ja estrogeeniä vaan määrättiin...

   Niistä selkäkivuista se sano että joskus ne voi johtuu siitä luustosta, kun sinne voi esim. tulla jotain minimaalisia mikromurtumia jotka särkee tms. mutta mun kohdalla voi kyse olla ihan lihassäryistäkin, sitä vaan helposti tulee vainoharhaiseks ja alkaa pelätä heti pahinta kun vähänkin on joku paikka kipee :)

   Oikeesti oon tosi ilonen tosta, tää antaa muuhunkin paranemiseeni ihan uutta puhtia, tuntuu kuin ois saanu toisen tilaisuuden, kunhan vaan nyt en mokaa tätä :|


 • Kyllä voi,

  itselläni löydettiin osteoporoosi selästä ja osteopenia lannerangasta n.5 vuotta sitten. Aloitettiin heti lääkitys (Fosamax ja kalkki). Käytyäni juuri tsekkaus-mittauksessa kävi ilmi, että selkäni luumassa on jo lisääntynyt ja muuttunut mittausarvojen perusteella osteopeniaksi. Suosittelen kaikille lääkitysen aloittamista siitä on todella apua vaikkakin paraneminen on hidasta.

  Alaselkäni oli aikoinaan niin kipeä esim. öisin, että kylkeä kääntäessä piti lantiota liikutta käsien avulla kyynärpäitä patjaan tukien. Tämä kurjuus alkoi myös pikkuhiljaa helpottumaan alettuani lääkityksen. Nykyisin selkä on kipeä ainoastaan jos rasitan sitä liikaa, aivan kuten terveillä ihmisilläkin.

  Lääkityksen aloittamista ei kannata "pelätä"!!!

  • Mikä sinulla oli osteoporoosin syynä?
   Mietin vain sitä kun itselläni osteoporoosi johtuu liian alhaisesta painosta ja anoreksiasta, ja joku lääkäri pamautti, että lääkityksestä ei ole mitään apua jos paino ei nouse. Aikaisemmin on kyllä sanottu, että kalkista ei ole hyötyä jos on liian laiha, mutta Fosamaxin pitäisi joka tapauksessa imeytyä.
   Syönkö lääkkeitä turhaan?


 • Kyllä luun tiheys voi kasvaa. Olen 63 ja dexa otettu 3 kertaa, myös syöpälääkityksen takia. Toisella kertaa olin osittain osteporoosissa, eli tiheys huonontunut, nyt kolmannella kerralla luun tiheys kasvanut. Luulen, että positiivisiin tuloksiin vaikutti kalsiumin, d-vitamiinin ja huomio K2 vitamiinin otto nyt viimeisenä vuotena +tärinäkone.

 • Jos haluaa niin varmasti paranee. Mutta jos noudatat virallisia ravinto-suosituksia, niin et varmasti parane ja silloin kalsium jää verisuonien seinämiin!

  ......jatkuu. Jotta Kalsium pystyisi imeytymään luustoon, niin tarvitaan RASVALIUKOISTA D-vitamiinia riittävästi!
  *Jotta D-vitamiini pystyisi imeytymään täydellisesti, niin tarvitaan tyydyttynyttä-rasvaa! Eli ilman tyydyttynyttä-rasvaa ja riittävästi D-vitamiinia Kalsium ei pysty imeytymään-josta seurauksena on Kalsiumin plakkiintuminen verisuonien seinämiin, sekä luuston heikkeneminen=Paha!

  *Hyvä kolmiyhteys:
  >>>1.Juot RASVAISTA lehmänmaitoa(rasva%=4,3r%) 1L/vrk josta;
  -Saat rasvaa yhteensä 43'grammaa, josta tyydyttyneitä rasvahappoja=24'grammaa, eli saat riittävästi rasvahappoja Kalsiumin/D-vitamiinin imeytymiseen=OK!
  >>>2.Saat Kalsiumia 1230'milligrammaa, jonka vähimmäis-saantisuositus=800'mg/vrk.
  -Saat riittävästi Kalsiumia=OK!
  >>>3.Saat D-vitamiinia 10'migrogrammaa, jonka vähimmäis-saantisuositus=50ug....75ug/vrk, joten otat D-vitamiinia lisää purkista 50'mikrogrammaa/vrk jolloin;
  -Saat riittävästi D-vitamiinia=OK!
  Jatkuu..............

  http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/2016-helmikuu-11-valta-luunmurtumat-ja-vahvista-luustoasi-anna-elimistollesi-oikeat-tyokalut/

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  179
  3568
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1097