Vähän helppiä =)

Jaana-

Olen saamassa ekaa omaa hevosta puolen vuoden päästä. Kokemusta on riittämiin ja olen lukenut kaikkea hevosista. Olen 14 vuotias tyttö. Yhtä asiaa vielä en ole ymmärtänyt, ruokintaa. Se kuulostaa moni mutkaiselta. Mistä tiedän mitä tulevan hevoseni pitää saada ja mitä ei, kuinka paljon?
Olen harkinnut tinkeriä tai pv:tä. Kuulostaako järkeviltä ekaksi roduksi? Mietin itse ruunaa, ruuna vai tamma parempi?

Riittääkö 3 tonnia hevoseen vuodessa? eipä varmaankaan..? Jos talli vuokra on 350e/kk...

Ja jos tiedätte kyseisistä roduista hyviä/huonoja puolia, olisin kiitollinen jos kertoisitte. =)

Kiitos!

12

1510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Dude

      pv ruuna kuulostaisi aika hyvältä. Jos sulla on polle sitten vuokratallilla, niin kysäseppä niiltä mitä mieltä ovat. heinää saa antaa 3-5 siivua hevosen koosta riippuen ja kauraa ehkä semmoinen litra.. Kysele muilta tosta kaurasta ja sitten kivennäisiä jokunen desi, riippuen merkistä..

    • miina

      En ainakaan tinkeriä suosittelisi ensimmäiseksi hevoseksi, että ennemmin pv. Riippuu tosin käyttötarkoituksesta. Jos haluat maastoilla ja mennä kentällä, pv on hyvä. Jos haluat vain maastoilla, suosittelisin suomenhevosta koska ne ovat niin varmajalkaisia. Enkä myöskään suosittele kovin nuorta hevosta heti alkuun. Suosittelisin ruunaa, riippuu tietysti tapauksesta, mutta yleensä mukavampia kuin tammat.

      Ruokintahan riippuu täysin hevosen liikunnan määrästä ja terveydestä. Jos hevonen on ollut ähkyherkkä en suosittele kauroja lainkaan. Mutta sanotaan että jos ratsastat esim. joka päivä 1-2 tuntia, niin että hevonen tulee jonkin verran hikeen, ehkä puoli litraa kauroja, n.dl kivennäistä ja jotain täysrehua pari kolme desiä kaksi kertaa päivässä (mikäli hevonen on täysin terve, saa olla tarhattuna päivät ja saa jokapäiväistä liikuntaa.) Heiniä n. 3-4 kertaa päivässä riippuen hevosen koosta ja kunnosta (laiha/lihava) n. 5-6 kg. Kesäisin jos hevonen on rehevällä laitumella se ei tarvi muuta ruohon lisäksi kuin vettä ja suolakiven. Keskustele asiasta paremmin jonkun kokeneen hevosihmisen kanssa (esim. ratsastustalleilla tai kysy eläinlääkäriltä suosituksia.) Mutta tärkeää on että et anna kauroja liikaa! Mieluimmin liian vähän kuin liikaa koska ähky tulee joillekkin melko herkästi. Ja kun ostat hevosen, voit kysyä entisiltä omistajilta kuinka he ovat ruokkineet hevosen jos se on hyväkuntoisen näköinen.

      Rahan meno on sattuman varaista, koska hevosesi voi sairastua ja joudut viemään sen eläinlääkäriin tai ostat uuden satulan tms.

      Toivottavasti tästä selvityksestä oli edes vähän apua.

    • noopeli

      Eipä tuo 3 tonnia taida ihan riittää, mutta melkein. =)
      Niin, no kun ostat hevosen, kysy sen omistajalta mitä se on tähän mennessä syönyt. Sitten voit ruokkia hevosta saman kaavan mukaan, paitsi jos hevonen ei ole saanut siihen mennessä jotain tärkeää ruokaa. Hevonen tarvitsee kilon heinää sataa painokiloa kohti. Eli jos hevosesi painaa esim. 600kg, se tarvitsee 6kg heinää päivässä. :) Lisäksi hevonen tarvitsee suola/mineraalikiven. Jos ostat esim. lämppärin, ja ratsastat sillä 1-2h päivässä, veikkaisin että se tarvitsee n. 5 litraa kauraa päivässä.. No, ehkä tallin omistaja osaa auttaa sinua. Kysy häneltä! =)

      • hepan omistanut

        5l kauraa päivässä?!

        Älä missään nimessä anna aluksi liikaa kauraa sille. Periaate on se, että anna ennemmin liian vähän kauraa kuin liian paljon, koska liian vähästä kaurasta ei ole ns. haittaa kuten liian paljosta kaurasta. Huomaat sen sillain että lisäät pikkuhiljaa kauran määrästä hevosen vireystilan mukaan. Jos hevonen on hirveän laiska ratsastaessa (ja siis normaalisti ei pitäisi olla) niin sitten enemmän kauraa, jos taas vauhtia riittäisi liikaakin niin vähennät kauraa ym. Vapaa päivänä hevoselle ei kannata antaa kauraa.

        Jos annat 5l kauraa päivässä ja hevonen on nuori tai virkeä muutenkin niin kyllä se näkyy joko hevosen jaloissa se kaura tai sitten tulee ähky ym. Riippuu tietenkin mitä hevonen on syönyt ennemmin. Itse en ikinä antanut hevoselleni yli 3l kauraa päivässä, vaikka menin sillä pitkää maastoratsastustakin (4-5h->). Hevoseni vauhdista huomasi heti liian kauran!

        Heinistä: Anna ennemmin liikaa heinää kuin liian vähän. Heinä on hevosen perusruoka ja sitä ei voi antaa hevoselle liian paljon. Hevonen kyllä jättää syömättä jos liikaa annat. Jos hevonen rupeaa lihomaan, lisää liikuntaa tai vähennä heinää.

        Opit tuntemaan hevosesi ajan kanssa ja lopuksi tiedät mitä hevosesi tarvitsee. Kaikenkaikkiaan ruokinta riippuu hyvin paljon hevosesta. Ei voi sanoa mitään tarkkaa mitta-asteikkoa, koska kukin hevonen on yksilö ja ruokinta pitää mitoittaa juuri sille omalle hevoselle.


    • niksu

      hevoset on kevyellä liikunnalla. Heinää niillä on aina saatavilla. Prixiä saavat aamulla litra ja illalla litra.

    • Hmm

      Jos tallivuokrakin on jo 350 €/kk pelkästään siihen menee jo yli 4000€/vuosi.
      Mut sit varmaan onki täyshoidolla eikä ruokaan kulu enää lisää euroja.
      Hevonenhan pitää madottaa 2-4 (n.10€/"kuuri") kertaa vuodessa ja rokottaa 1-2 vuoden välein. Kengitys/kavioiden vuoleminen n.7 viikon välein, hintahaitari on tosi suuri riippuen siitä missäpäin suomea asut, 25-120€/kerta. Ja hampaitakin pitää raspata, hevosesta riippuen, muutamia kertoja vuodessa.

      Kevyessä käytössä oleva terve aikuinen hevonen ei tarvitse kuin heinää, kauraa ja kivennäistä. Heinän antamisesta on tullut jo hyvä neuvo, n. 1kg/100 elopainokiloa kohti. Kauraa annan omalle pv:lle 1-2l/päivä, riippuen siitä mikä on seuraavan päivän ohjelma. Ennen lepopäivää ei tarvitse niin paljon kauraa kuin jos liikkuu seuraavana päivänä. Jos antaa prixiä, kannattaa lukea säkistä tarvitseeko erillistä kivennäistä ollenkaan.
      Talvella voi syöttää valkosipulijauhetta/rouhetta, ehkäisee aika tehokkaasti ainakin yskää.

      Kannattaa ensimmäiseksi hevoseksi ostaa kokenut rauhallinen ja koulutettu ratsu. Joku 15v ruuna vois olla ihan hyvä vaihtoehto. Paljon vuosia vielä edessä, mutta tasaantunut jo nuoruuden hurvitteluista. Ruuna siksi ettei sillä ole tammamaisia oikkuja, naisista kun ei koskaan tiedä ;)

      Tulipas siihen tekstiä, toivottavasti on jotain apua =)

    • toxic69

      Meidän suomenhevonen, n. 150cm korkea, saa paalin heinää päivässä. Hevosilla on tietenkin eri tarve ruokaan, siihen vaikuttaa mm. rotu, ikä, sukupuoli, liikunta, terveys.. Kannattaa kysyä sitten hevosen myyjältä, paljonko ovat suunnilleen antaneet heinää. Monilla talleilla hevosilla on koko ajan heinää tarhassa, mutta sitä pitää tietenkin rajoittaa mikäli hevonen lihoo.

      Pv voisi tarvita kauraa litran verran, kannattaa tämäkin kysyä sitten myyjältä. Itse suosin kauran sijasta pellettiä, jonka seassa on jo tarvittavat kivennäiset ja mineraalit. Näin niitä ei tarvitse lisäillä sekaan.

    • Moi!
      Ruokinnastahan ollaan monta mieltä. Toisesta kaura on parempaa, toinen syöttää mielummin prixiä, mysliä yms. Vuodessa menee ainakin näihin rahaa: kengitys, rokotus, madotus, tallipaikka, raspaus, uusittavat varusteet. Pitää myös olla varaa maksamaan ell.kuluja mikäli vahinkoja/sairauksia ilmenee. Jos tallin vuokra on 350e/kk, niin luulisin että selviät vuodesta 5 tonnilla. Kunhan hevosella on tarvittavat varusteet valmiina ettei niitä tarvi ostella.
      Hevosen ruokinta PITÄÄ olla selvillä ostaessa sitä. Myös ruokinta-ajat. Itselläni on isoponitamma ja isompi ruuna, ponny saa kauraa, prixiä, vehnälesettä ja mineral plussaa(yht.2l), ja hevonen kauraa, prixiä, rouheita, mysliä, vehnälesettä, viherpelletejä, mineralia ym.(yht.noin 6l, on lihotuskuurilla). Molemmilla on tietenkin myös suolakivet.
      Tammathan näyttävät kiimansa hyvin yksilöllisesti, omastani sitä ei huomaa ollenkaan. Itseasiassa meidän herra on paljon arvaamattomampi kuin tamma. Hevosetkin ovat hyvin yksilöllisiä, roduista riippumatta.
      Kun olet löytänyt sopivan hevosen, joka tuntuu "omaltasi", suosittelen paljon että pyydät kokeneen ja osaavan valmentajan mukaan heppaa katsomaan ja koeratsastamaan sen(maksat vaikka että saat "lausunnon").
      Että näin. Sori jos on vähän epäselvää tekstiä, on vaan niin kiire! x)

      • hei haloo!!!!!!

        joko syötät kauraa tai sitten täys rehua esim. prixiä.mutta ei molempia hevosen vitamiini tasapaino heittää härän pyllyä jos molempia annat. prixin kanssa ei tarvi antaa kivennäistä prixissä on kaikki.tinker ruuna ois hyvä ensi hevonen.ittelläni on tinker tamma rotu on tosi rauhallinen ja kiltti. toki täytyy muistaa että hevoset on yksilöitä jne....


      • hei haloo!!!!!! kirjoitti:

        joko syötät kauraa tai sitten täys rehua esim. prixiä.mutta ei molempia hevosen vitamiini tasapaino heittää härän pyllyä jos molempia annat. prixin kanssa ei tarvi antaa kivennäistä prixissä on kaikki.tinker ruuna ois hyvä ensi hevonen.ittelläni on tinker tamma rotu on tosi rauhallinen ja kiltti. toki täytyy muistaa että hevoset on yksilöitä jne....

        Tottakai lasken vitamiini-pitoisuudet uudestaan, sehän on itsestäänselvyys! Ja prixissä ei todellakaan ole tarpeeksi vitamiineja. Progressissa on, ei prixissä. Jos syöttäisin prixiä enemmän, vähentäisin vitamiineja nykyisestä. Jos taas syöttäisin pelkästään kauraa, saisi heppani enemmän vitamiineja. Haloo?


    • mistymaarit

      Jos sun heppa on täyshoitotallilla, niin sun ei ite tartte ruokkia sitä.
      Mä en voi antaa mun 25v lv-tammalle kauraa kuin 2dl päivässä, muuten sitä ei pidättele mikään. Aikaisemmin syötin racing prixiä, mut teolliset rehut on arvokkaita. Tänä syksynä oon kokeillut yön yli turvotettua ohraa (4dl)ja se on ok mun hepalle. Lisäks runsaasti heinää 5-7 kg päivässä.

      • minä--

        Meillä pv-ruuna (suht energinen)joka kisaa jonkun verran aluetasolla,ja liikkuu päivässä suunnilleen 1-2 h saa ruokaa näin:
        aamu päivä ilta
        heinää: 4 siivua 3 siivua 4 siivua
        buil up: 1l 1/2l 1l
        prognes: 3dl - 3dl

        ja joka ilta tälläisen puuron:
        pellavaa: 1/2 l
        melassia: 1/2 l
        mineral : 1/2 l
        loraus öljyä
        vailkosipulij. 1 mitta
        sankko melkein täyteen kuumaa vettä

        ja sit meidän poni (145 cm) saa näin:
        aamu päivä ilta

        kauraa: 1/2 l 1/2l 1/2l
        melassia: - - 3dl
        pellavaa: (ei aina) 2dl
        mineral : 2dl
        loraus öljyä 1 mitta valkosipulij.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4995
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3167
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1780
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1635
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1256
    8. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1237
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1217
    Aihe