Tasapainoakseli

Jepu

Tässäpä pöljä kysymys, mitä virkaa on tasapainoakselilla, miksei kaikissa moottoreissa ole sitä, onko muuta virkaa kuin tasoittaa käyntiä??

9

10730

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neortis

      muuta virkaa. Siksi se juuri onkin siihen laitettu. Se taas, miksi joissakin on sellainen ja toisissa ei, onkin jo monimutkaisempi juttu.

    • Holmer

      Ovat käytössä vain tietyntyyppisissä moottoreissa ja niiden tarkoitus on ainoastaan tasoittaa mäntien edestakaisesta liikkeestä syntyviä massavoimia.

      Jos unohdetaan vanhat toivottomat V4 moottorit, niin nykyään tasapainoakseleita käytetään ainoastaan R4 ja V6 moottoreissa.( pitäisi olla myös R 3 koneissa)

      Kaikki muut 6 ja useampisylinteriset moottorit on tehtävissä mekaanisilta massavoimiltaan värinättömäksi (paitsi vääntövätähtely ja V10 ) joten niissä ei luonnollisestikaan akseleita käytetä.

      R4 moottorissa jää vapaaksi sylinterin suuntaisia 2-kertaluvun massavoimia, joten tasapainoakseleita on oltava 2 kpl jotta sivusuuntaiset voimat saadaan kumottua.
      Akselit on yleensä sijoitettu eri tasoon, jolla saadaan myös kompensoitua vääntövärähtelyjä, pyörivät toisiaan vastaan ja tuplasti moottorin pyörintänopeudella.

      V6 moottoreissa massavoimat ovat tasapainossa mutta 2-kertaluvun momentit riehuvat vapaina (myös V10 .ssä ) ja yleensä näille ei tehdä mitään.

      Lisäksi muissa V6- moottoreissa, paitsi 60 asteisessa ja 90 asteisessa jossa vastakkaiset kammet samalla kaulalla (90-150 sytytysväli), jää vapaaksi 1-kertaluvun momentteja, jotka poikkeuksetta eliminoidaan tasapainoakselilla ( 1 kpl pyörii moottorin nopeutta ja vastakkaiseen suuntaan,)

      • Jepu

        kitos as. tuntevasta vast.


    • nyrkkisääntö

      Olen joskus antanut kertoa itselleni, että esim. nelipyttyinen suora kone voidaan rakentaa ilman tasapainoakselia kunhan ei mennä yli 2 litran.

      • Ei-enää-4m

        Kyllä se rakentaa voidaan, mutta tulos on hirveä nylkyttäjä, joka ei sovi kuin köyhille ja tärinästä tykkääville. Apulaitteetkaan eivät tykkää sen nilkuttavasta kierroksesta ja sen takia niitä pitää suojella kaikenlaisilla kumivirityksillä, jotka kestävä vain jonkin aikaa ennenkuin kumit tulevat ulos ja kärry on hinausauton lavalla tai ainakin muutaman päivän korjaamolla omistajaansa köyhdyttämässä entisestään ! Osta 6- tai 8- koneellinen auto !!


      • keinosiemenlinko

        ...ja lehmät lentää...


    • zxcsdfer

      Pienin värinätön kone on suora kuusisylinterinen.

      • bokseri

        Väärin. Kaksisylinterinen bokserimoottori (ei koira) on värinätön oikein tehtynä. (Brush flat-twin) siis pienin sylinteriluvultaan.


      • Värinää

        Bokserimoottori värisee kuitenkin kiertosuuntaan, sillä sylinterit eivät ole täysin samassa linjassa. Lisäksi kaksisylinterinen bokserimoottori on huomattavasti monimutkaisempi, kuin rivimoottorit, jos/kun halutaan muuttuvat venttiilien ajoitukset.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5088
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3337
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1010
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe