Kotiviini reseptejä

emy

Olisiko kellään kokemusta kotiviinin teosta? Itselläni on kolme omenapuuta ja ne notukvat omenoista, joten ajattelin kokeilla viinin tekoa.

Nyt vaan puuttuu hyvä resepti.

En tahtoisi mitään pahaa kiljun makuista litkua vaan hyvää ja raikasta viiniä.

Ostanko jonkin "valmispaketin" marketin hyllyltä ja isken omppumehun sekaan pönttöön porisemaan?

22

12200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Faxe

      Mikset tekisi omenasiideriä, se nimittäin onnistuu
      100%.

      Kuusi ämpäriä lohkotaan täyteen omenoita.
      Kiehuvaa vettä kaadetaan perään.
      Annetaan käydä lämpimässä n. kaksi viikkoa.
      Omenat murskataan ja siivilöidään.
      Siivilöity mehu laitetaan käymmisastiaan ja hienoa sokeria lisätään, itse lisään kaksi kiloa.
      Laitetaan käymään lämpöiseen paikkaan ja annetaan käydä niin kauan kuin käy.
      Pullotetaan jousikuormitteisillä korkeilla varustettuihin pulloihin.
      Pulloihin voi laittaa vähän hienoa sokeria, itse laitan kaksi teelusikallista.
      Laitetaan viileeseen paikkaan vähintään kolmeksi viikoksi ja nautitaan hyvästä siideristä, joka ei maistu hiivalle, koska hiiva ei lisätä missään vaiheessa, käyminen tapahtuu luonnon omalla hiivalla.

      • emy

        Tein joskus tosi kauan aikaa sitten siideriä ja ei oikein onnistunut. Tein aivan viinitarvikekaupasta saamieni ohjeiden mukaan, maku oli ok. mutta korkit lensivät kattoon avatessa ja puolet sisällöstä kuohui yli... pari pulloa räjähtikin että sellaset siiderit.


      • Kotiviinin ystävä
        emy kirjoitti:

        Tein joskus tosi kauan aikaa sitten siideriä ja ei oikein onnistunut. Tein aivan viinitarvikekaupasta saamieni ohjeiden mukaan, maku oli ok. mutta korkit lensivät kattoon avatessa ja puolet sisällöstä kuohui yli... pari pulloa räjähtikin että sellaset siiderit.

        Olen tehnyt kolme kertaa omenaviiniä reilun 10 vuoden kotiviinin valmistukseni aikana. Siitä on aika vaikeaa saada kirkasta, viimeisimmästäni tuli melko pian aika sakkaista ja siihen loppui omenien käyttö viiniin suuremmassa määrin.
        Aikaisempiin omppuviineihin laitoin osan omenoista maijamehuna (2,5 litraa), omppulohkoja 3,5 kg, raparperia 1,5 kg (pakastimesta), rusinoita 500 g ja kuivattua minttua mausteeksi tai toisessa pihlajanmarjoja vajaa kilo pakastimen kautta käytettynä. Kahdesta aiemmasta tuli kirkasta ja juotavaa, viimeisen pulloja roikkuu vielä kellarissa viiden vuoden jälkeenkin. Suodattamalla niitä voi juoda, maku ei ole paha.


      • Kotiviinin ystävä jatkaa...
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Olen tehnyt kolme kertaa omenaviiniä reilun 10 vuoden kotiviinin valmistukseni aikana. Siitä on aika vaikeaa saada kirkasta, viimeisimmästäni tuli melko pian aika sakkaista ja siihen loppui omenien käyttö viiniin suuremmassa määrin.
        Aikaisempiin omppuviineihin laitoin osan omenoista maijamehuna (2,5 litraa), omppulohkoja 3,5 kg, raparperia 1,5 kg (pakastimesta), rusinoita 500 g ja kuivattua minttua mausteeksi tai toisessa pihlajanmarjoja vajaa kilo pakastimen kautta käytettynä. Kahdesta aiemmasta tuli kirkasta ja juotavaa, viimeisen pulloja roikkuu vielä kellarissa viiden vuoden jälkeenkin. Suodattamalla niitä voi juoda, maku ei ole paha.

        Marjojen ja hedelmien lisäksi mukaan tietenkin käymispakkaus (esim. Favourite) ja sokeria kahdessa erässä, yht. n. 6-7 kg riippuen astian koosta. Käymispakkauksissa on hyvät teko-ohjeet. Puhtaus ennen kaikkea joka tilanteessa ja kolme lappoamista.
        Valkoiset karviaiset sopivat myös omenaviinin tekoon.
        Parhaita kotiviinejä tulee mielestäni herukoista sekä mustikka-vadelma -yhdistelmästä.


      • epo
        Kotiviinin ystävä jatkaa... kirjoitti:

        Marjojen ja hedelmien lisäksi mukaan tietenkin käymispakkaus (esim. Favourite) ja sokeria kahdessa erässä, yht. n. 6-7 kg riippuen astian koosta. Käymispakkauksissa on hyvät teko-ohjeet. Puhtaus ennen kaikkea joka tilanteessa ja kolme lappoamista.
        Valkoiset karviaiset sopivat myös omenaviinin tekoon.
        Parhaita kotiviinejä tulee mielestäni herukoista sekä mustikka-vadelma -yhdistelmästä.

        on omenaviiniresepti ainakin yksi: http://www.jaxpe.com/viini/


    • emy

      Kuulostaisiko tämä hyvältä?

      Noin 7 litraa omenamehua missä raparperia vähän hapokkuutta lisäämässä. Paketti rusinoita. Sokeria noin 5 kg. Käymispaketti on presto merkkinen.

      Antaako rusinat paljon makeutta viiniin? Onko sokeri määrä ok?

      • Kotiviinin ystävä

        Jos sinulla on 25 litran astia, nuo määrät ovat aika ok. Itselläni on 30 litran pytty ja laitan sokeria yht. n. 6-7 kg kahdessa erässä. Jos mehussa on sokeria, se pitää vähentää kokonaismäärästä. Sitruunahappoa on hyvä lisätä ½-1 pussi noiden aineiden lisäksi viiniin. Rusinoissa on n. 2/3 niiden painosta sokeria, luin viinikurssini ammoisista esitteistä.


      • emy
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Jos sinulla on 25 litran astia, nuo määrät ovat aika ok. Itselläni on 30 litran pytty ja laitan sokeria yht. n. 6-7 kg kahdessa erässä. Jos mehussa on sokeria, se pitää vähentää kokonaismäärästä. Sitruunahappoa on hyvä lisätä ½-1 pussi noiden aineiden lisäksi viiniin. Rusinoissa on n. 2/3 niiden painosta sokeria, luin viinikurssini ammoisista esitteistä.

        Kiitoksia vastauksista!

        Saan tänään kaikki mehut viiniä varten valmiiksi ja laitan "pojan porisemaan".

        Astia on sen 25 litraa ja mehuissa ei ole sokeria.

        Kunka kauan suurinpiirtein käyminen tällaisessa viinissä kestää? Entäs prosenttimäärä, kuinka vahvaa viinistä tulee?


      • Kotiviinin ystävä
        emy kirjoitti:

        Kiitoksia vastauksista!

        Saan tänään kaikki mehut viiniä varten valmiiksi ja laitan "pojan porisemaan".

        Astia on sen 25 litraa ja mehuissa ei ole sokeria.

        Kunka kauan suurinpiirtein käyminen tällaisessa viinissä kestää? Entäs prosenttimäärä, kuinka vahvaa viinistä tulee?

        Kuukaudessa suurinpiirtein viini on pullotuskunnossa, vähän vaihtelee, joskus kestää hieman pidempäänkin. (En harrasta mitään pikaviinejä.) Prosenttimäärä on ollut 12-15%, mikä on mielestäni aivan sopiva. Tärkeintä ei ole mahdollisimman suuri prosentti, vaan hyvänmakuinen viini - näin minun mielestäni. Lue tarkkaan viinipakkauksen ohjeet.


      • emy
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Kuukaudessa suurinpiirtein viini on pullotuskunnossa, vähän vaihtelee, joskus kestää hieman pidempäänkin. (En harrasta mitään pikaviinejä.) Prosenttimäärä on ollut 12-15%, mikä on mielestäni aivan sopiva. Tärkeintä ei ole mahdollisimman suuri prosentti, vaan hyvänmakuinen viini - näin minun mielestäni. Lue tarkkaan viinipakkauksen ohjeet.

        Paketissa sanotaan käymisajaksi 5-12 päivään. Nyt se on käymässä viidettä päivää. Käyminen hidastunut alkupäivistä huomattavasti. Lämpötila on ollut kohdallaan. Annan kuitenkin käydä loppuun asti rauhassa.

        Kyllä maku on ehdottomasti tärkeämpää kuin prosentit, mutta sekin kiva tietää.

        Monta kertaa pitäisi lapata viini, että siitä tulisi kirkasta?


      • Kotiviinin ystävä
        emy kirjoitti:

        Paketissa sanotaan käymisajaksi 5-12 päivään. Nyt se on käymässä viidettä päivää. Käyminen hidastunut alkupäivistä huomattavasti. Lämpötila on ollut kohdallaan. Annan kuitenkin käydä loppuun asti rauhassa.

        Kyllä maku on ehdottomasti tärkeämpää kuin prosentit, mutta sekin kiva tietää.

        Monta kertaa pitäisi lapata viini, että siitä tulisi kirkasta?

        Jos hankit ominaispainomittarin, otat sillä alkulukeman, lukeman lisätessäsi sokeria (ennen sokerin lisäystä ja sen jälkeen) sekä lukeman siinä vaiheessa, kun lopetat käymisen. Prosenttimäärän saa laskemalla poiskäyneet "öcklet" ja jakamalla loppusumman 8:lla. Helppoa, eikö vain;)
        Viinimittarin hankkimalla pääset helpommalla.
        Laitoitko sokerin yhdessä erässä?

        Eka lappomisen jälkeen mukaan tulee aika paljon sakkaa, koska viini on vielä käymistilassa. Kun lappo on tehty, laitetaan käymisen pysäyttäjä ja odotellaan pari, kolme päivää ennen muiden aineiden laittoa (bentoniitti, kirkaste ja selvike - näin minun käymispakkauksissani). Sitten seisotetaan 5 päivää ja lapotaan varovaisesti ja loppuvaiheessa hieman pyttyä kallistaen puhdas viini pois. Kun sakka lähestyy lappoletkua, lopeta lappoaminen. (Pyttyyn jääneestä viinistä voit halutessasi laittaa "selkeämmän" osan pulloon seisomaan ja kaataa viiden päivän kuluttua kirkkaan viinin toiseen pulloon.) Vielä kannattaa odotella 5 päivää ja lappoa kolmannen kerran, sillä viini on ikävän näköistä, jos siinä kelluu hiutaleita (sakkaa) myöhemmin. Sakalla on taipumus lisääntyä ajan kuluessa.


    • emy

      Nyt se on pullotusta vaille valmis. Mittasin prosentit ja mittaeri näytti 12. Lapottu on useamman kerran ja ainakin nyt näyttää tosi kirkkaalta. Saa nähdä ajan kuluessa. Maku on ihan hyvä, hieman kuiva. Meinaan laittaa vielä toisen pannun porisemaan.

      Kiitos kaikista neuvoista, toivottavasti niistä on apua muillekin.

      • Kotiviinin ystävä

        Onneksi olkoon onnistuneesta kotiviinikokeilustasi! Tässä vaiheessa voit lisätä makeutta, jos haluat - vaikka osaan viiniä. Minä pullotin tänään herukkakarviaisviinin, jonka ominaispainoksi jäi 6. Halusin siihen enemmän makeutta (ei mitään ällöä) ja laitoin puolikiloa 3 dl hedelmäsokeria (30 litran astia) ja se maistui sopivalle. Yksi pullo hajosi vähän aikaa korkituksen jälkeen. Räjähti vain yks' kaks'. Tällaisia yllätyksiä voi välillä tulla, harvoin tosin.


      • emy
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Onneksi olkoon onnistuneesta kotiviinikokeilustasi! Tässä vaiheessa voit lisätä makeutta, jos haluat - vaikka osaan viiniä. Minä pullotin tänään herukkakarviaisviinin, jonka ominaispainoksi jäi 6. Halusin siihen enemmän makeutta (ei mitään ällöä) ja laitoin puolikiloa 3 dl hedelmäsokeria (30 litran astia) ja se maistui sopivalle. Yksi pullo hajosi vähän aikaa korkituksen jälkeen. Räjähti vain yks' kaks'. Tällaisia yllätyksiä voi välillä tulla, harvoin tosin.

        Innostuin niin tästä viini touhusta, että eilen keittelin lisää mehua seuraavaan satsiin. Laitoin omenoiden lisäksi noin 1 litran pihlajanmarjoja ja noin puoli litraa mansikoita. Niistä tuli aivan ihanan väristä, punertavaa mehua. Käyn tänään ostamassa viinipakkauksen ja laitan viinit porisemaan. Toivottavasti vaan kaupasta löytyy sama presto-pakkaus. Tästä viinistä olisi tarkoitus tehdä makeampaa, eli lisäilen sitä sokeria sitten kun se on valmista.


      • Kotiviinin ystävä
        emy kirjoitti:

        Innostuin niin tästä viini touhusta, että eilen keittelin lisää mehua seuraavaan satsiin. Laitoin omenoiden lisäksi noin 1 litran pihlajanmarjoja ja noin puoli litraa mansikoita. Niistä tuli aivan ihanan väristä, punertavaa mehua. Käyn tänään ostamassa viinipakkauksen ja laitan viinit porisemaan. Toivottavasti vaan kaupasta löytyy sama presto-pakkaus. Tästä viinistä olisi tarkoitus tehdä makeampaa, eli lisäilen sitä sokeria sitten kun se on valmista.

        Tämä on harrastus, joka vie mennessään:) 12 vuotta on tullut tehdyksi. Laitoin tänään uuteen viiniin aronioita, omenalohkoja, vadelmia, karviais- ja herukkamehua. Aronioita en ole aiemmen laittanut noin paljoa (yli 2 kg), joten on mielenkiintoista kokeilla, millaista viinistä tulee.
        Yleensä useimmat kotiviinit paranevat muutaman kuukauden kypsytyksen jälkeen ja vuoden kuluttua esim. mustikoista tehdyt vasta ovat parhaimmillaan. Ei siis kannata juoda kaikkia heti, vaan seurata, kuinka mikäkin viini ikääntyessään muuttuu.


      • hmmm..
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Tämä on harrastus, joka vie mennessään:) 12 vuotta on tullut tehdyksi. Laitoin tänään uuteen viiniin aronioita, omenalohkoja, vadelmia, karviais- ja herukkamehua. Aronioita en ole aiemmen laittanut noin paljoa (yli 2 kg), joten on mielenkiintoista kokeilla, millaista viinistä tulee.
        Yleensä useimmat kotiviinit paranevat muutaman kuukauden kypsytyksen jälkeen ja vuoden kuluttua esim. mustikoista tehdyt vasta ovat parhaimmillaan. Ei siis kannata juoda kaikkia heti, vaan seurata, kuinka mikäkin viini ikääntyessään muuttuu.

        Kuinka kauan siis kotiviini säilyy? Onko se oltava kellarissa?


      • emy
        hmmm.. kirjoitti:

        Kuinka kauan siis kotiviini säilyy? Onko se oltava kellarissa?

        Sen pitäisi säilyä useampia vuosia. Säilytä pullot "pötköllään" niin ei korkki pääse kuivumaan. Itselläni pullot olivat aluksi pystyssä ja kun sen avasi, korkki murensi. Omat viinini eivät ole olleet pullossa vasta kun parisen viikkoa joten omaa kokemusta säilytyksestä ei ole vielä, toistelen tässä vaan viisaampien sanoja...

        Otappa google-haku ja haku sanoiksi kotiviini säilytys.


      • Kotiviinin ystävä
        hmmm.. kirjoitti:

        Kuinka kauan siis kotiviini säilyy? Onko se oltava kellarissa?

        Minulla viinit ovat kellarissa, jonka lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukaan jonkin verran. (Ei siis ole kunnon kellari.) Siellä ne ovat säilyneet vuodesta useampaan vuoteen. Alkuaikoina jätin "vuosikertaviinejä", mutta se loppui jossain vaiheessa ja vanhimmatkin viinit juotiin pois. Oli muuten erittäin hyvää ja kirkasta viiniä se, jonka tein ekaksi karviaisista ja joimme viimeisen pullon ehkä 7-8 vuotta myöhemmin. Osa viineistä alkaa tehdä sakkaa vuosien kuluessa, joten eiköhän se elinikä ole 3 kk:n ja 2 vuoden välillä hieman laadusta riippuen.


      • Kotiviinin ystävä
        emy kirjoitti:

        Sen pitäisi säilyä useampia vuosia. Säilytä pullot "pötköllään" niin ei korkki pääse kuivumaan. Itselläni pullot olivat aluksi pystyssä ja kun sen avasi, korkki murensi. Omat viinini eivät ole olleet pullossa vasta kun parisen viikkoa joten omaa kokemusta säilytyksestä ei ole vielä, toistelen tässä vaan viisaampien sanoja...

        Otappa google-haku ja haku sanoiksi kotiviini säilytys.

        Kiitos Emy tuosta viimeisestä vinkistäsi! Oikein huvitti, kun käytin googlea hyväkseni ja löysin oman tekstini, enkä edes muistanut tuota 10 v vanhaa omenaviinipulloa kuin vasta lukiessani sen;) Siitä arvaat, että tässä ollaan jo dementiaiässä...


    • Anonyymi

      voikohan kahvista tehdä viiniä vai onko sille jokin syy että ei voisi..

      • Anonyymi

        Entä virtsasta voiko tehdä viiniä, niin menisi hyötykäyttöön jollekkin. Kävis vaan jonkun tynnyriin tarpeet tekemässä.


      • Anonyymi

        Kannsttaa kokeilla!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuja ei aluevaltuustoissa näy

      Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.
      Maailman menoa
      74
      3870
    2. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      93
      3261
    3. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      116
      2547
    4. Mikä ihme teitä savolaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.
      Tuusniemi
      20
      1734
    5. Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä

      Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m
      Ikävä
      75
      1526
    6. Miten juhlitte ensi lauantaina?

      Se on kalenteriin merkitty juhlapäiväksi, niin sitä kai kuuluu juhlia.
      Maailman menoa
      127
      1523
    7. Varusmiehen kuolema

      Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä
      Kajaani
      83
      1431
    8. Mikä tekee naisesta

      Seksikkään ja viehättävän? Entä miehestä?
      Ikävä
      100
      1400
    9. Mitä ajattelet rakkaastasi tällähetkellä?

      Itse haluaisin jo hänen viereen..
      Ikävä
      55
      1103
    10. Huippu, kaupunki ostaa hotellin

      Hyvä juttu meillä on oma hotelli iloitsi Pirtihirmukin. Nyt vaan rekryt päälle ja uusi henkilökunta. Tarvitaan tekijöitä
      Ähtäri
      59
      1101
    Aihe