20-v suokki..

kertokaa

Onko 20-vuotias hevonen jo vanha? Siis sillai vanha että pitääkö sitä varoa rasittamista liikaa? Kestääkö esim. parin tunnin keskireippaita lenkkejä? Mitä tulisi ottaa huomioon noin vanhan hevosen kanssa? Mitkä paikat on alttiita rasittumaan eniten vanhalla hevosella (jalat, selkä..)? Kertokaa oman vanhan hevosen liikuttamisesta, vaivoista ja muusta..

6

1463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .......

      Jalkoja on varottava rasittamasta liikaa eli ei hyppäämistä tai kovalla tiellä ratsastamista. Kova hiekkatie ja hevonen on mennyttä kalua...Kengitys tulee olla myös hyvä.
      Kahden tunnin lenkkiä tuskin voi täysillä vetää mutta muuten menee jos hevonen on hyvässä kunnossa. Riippuu paljon siitä missä kunnossa se on aiemmin ollut.

      Ja kaikkein heikoimmat taitaa olla ne keuhkot eli ei pölyistä heinää ja mahdollisimman paljon ulkonapitoa.

    • pumba

      Mun kaverilla on 27-vuotias suomenhevostamma ja kaverini laittoi sen vasta n.2 vuotta sitten eläkkeelle mutta tällä tammalla on kyllä aina ollu kova kunto ja meno halut suuremmat kuin laki sallii.
      Mikäli hevosellasi vain on hyvä kunto niin kyllä sillä voi vielä mennä..pitää vain tarkistaa heppa hyvin ratsastuksen jälkeen jotta heti havaitset jos joku paikka alkaa oireilla.

    • hev.hoitaja

      Ajattelin vai sanoa, että yli 16 vuotiaalla hevosella ei saa kuntoa niin hyvin kohoamaan kuin nuoremmalla. Lihaksisto on jo muuttunut ja liikunnan muoto siirtyy hyvän "kunnon ylläpitoon", ei niinkään parantamiseen. Eli vanhemman hevosen kunto riippuu siitä minkälainen se on ollut alunperin. Jos hepalla on huono lihaksisto esim. yli 20 vuotiaana, niin sitä ei saa kohotettua superhyväksi enää hetkessä, jos lainkaan. Täytyy siis ottaa yksilöinä hevosen kunto ja kuunnella sitä, jos heppa on timmissä ja jaksaa niin tottakai kannattaa pitää yllä sitä kuntoa säännöllisellä liikunnalla, jottei latistu ja menetä kuntoa. Mikäli kunto on hepalla hieman huono jo, niin kannattaa varovaisesti lähteä liikkeelle ja mennä hevosen resurssien mukaan, ei siitä tule kiitäjää ilman lihaskipuja. Tosiaan 27 vuotias suokki voi tykittää ihan innoissaan kun kunto on ollut aina hyvä.

    • minäkin täällä

      Vanhuus käsitteenä on ihan hevosesta kiinni. 20 vuotiaalle pari tuntia on paljon, jos se on huonossa kunnossa, mutta joillakin menohalut alkavat vasta tulla parin tunnin jälkeen. Hevosesta kyllä pitäisi huomata, jos sitä ei enää huvita mennä. Itse en koskaan käskytä hevosta, ellei sillä itsellä ole haluja, koska hevopsesta on niin vaikea päätellä mahdollisia kipuja yms.

    • Maija

      No toki ei kannata joka päivä 5ttä tuntia ratsastaa ja toki riippu hevosesta kestääkö.Ihan hyvin voi kestää jos ei ole huono kunto!

      • 26v:n omistaja

        Itse omistan 26-vuotiaan täysveriruunan. Liikunta on todella tärkeää vanhallekin hevoselle. Jos vaan seisotat sitä, niin hevonen kuihtuu. Itse teen pääasiassa sitä, mistä hevonen tykkää. Usein tämä on muutaman kilometrin kävelylenkki maastossa. Oli ihana viime viikonloppunakin huomata herran energiataso. Maastossa innostui ja tuli sellaiset pukkisarjat, että olin vähällä lentää alas. Maastolenkit ovat senkin vuoksi hyviä, että ylä- ja alamäet pitävät lihaskuntoa yllä. Hevonen käyttää niissä mm. takaosan lihaksia ihan erilailla kuin tasaisella mentäessä. Lisäksi pysyy mieli virkeänä. En ratsasta todellakaan joka päivä, mutta useamman kerran viikossa kuitenkin.

        Toinen tärkeä tosiaan on ulkoilu. Heppani on ulkona kesällä yötä päivää ja talvellakin aamusta vähintään klo 16 asti. Jos on kova lumimyrsky tms ja hevonen ei pääse päivään laitumelle, niin herra tosiaankin osoittaa mieltään sen takia ja seuraavalla kerralla ulos päästäessä takapuoli lentää, kun pukkeja tulee.

        Kolmas muistettava on hampaiden huolto. Säännöllinen tarkastus ja raspaus!! Lisäksi kannattaa vähitellen siirtyä kaurasta muuhun rehuun. Vanha hevonen ei nimittäin enää käytä sitä hyödykseen niin hyvin. Itse syötän hepalle 16 täysrehua ja lisäksi mm. öljyä, porkkanoita, pellavarouhetta, valkosipulia ja vitamiinit/kivennäiset. Tuoreheinä toimii mielestäni hepalla paremmin ja ei pölisekään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2466
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      60
      1368
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1156
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1123
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1101
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe