Ei kirkastu

Marja

Tein kotiviiniä punaisista viinimarjoista, mustikoista ja rusinoista. Tein ensin Mehumaijalla mehun ja siitä sitten käymään "Karahvi"-ohjelehtisen mukaan. Rusinat laitoin suoraan käymisastiaan.

Tein ns. vahvaa viiniä (sokeria 7 kg/30 l). Käyminen oli jotenkin laiskaa, vaikka huoneen lämoötila oli 23 ast. Ongelma on, että viini ei kirkastu. On kyllä hyvän makuista, mutta ei kaunista. Onko se jotenkin pilalla, voiko sen juoda. Vieraille en kehtaa tarjota.

23

4388

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kerropa lisää

      Millaiset ohjeet Karahvi-lehtinen antoi viinin pysäyttämisestä, kirkastamisesta ja selvittämisestä? Oletko lapponut viinin useampaan kertaan? Kirkastapas nyt ensin meitä tässä asiassa, niin sitten voimme selvittää, mikä meni pieleen. Marjapussia kannattaisi käyttää rusinoille tms.

      • Anonyymi

        Kun käytit viinimarjoja siinä syy laiskaan käymiseen, mehu oli liian hapanta.
        Sama vaikuttaa selviämiseen.
        Hiilihappoa viinissä on käymisen jälkeen, se on saatava pois jotta viini selviää.
        Ohjeen mukainen selvikeaineiden käyttö kyllä toimii, malttia kyllä tarvitaan.
        Hanallinen käymisastia tekee lappoamisesta helppoa, tarvitaan vain puhdas astia johon viini lasketaan ja heitetään sakat käymis asiasta.
        Kaadetaan viini takaisi käymisastiian.


    • nimetön
      • Marja

        Kiitos tiedoista. Luin kyllä mainitsemasi ohjeen, joka oli todella perusteellinen. Musta tuntuu, että kaadan viinini viemäriin. Ehkä tulee juotua vähemmän, kun on ostoviineissä.


    • bgbbgb

      suodata aktiivi hiilen läpi hiljaa

      tai tislaa ponua siitä ja laimenna marja mehulla niin maistuu marjalta ja ilman sitä pirun happo pommia joka jokaisessa viini pullossa väijyy

      • Ehdotus

        Oletko koskaan kuullut yhdyssanoista. Olet varmaan ajatellut pontikankeittoa suomenkieln oppitunneilla.


    • Viinimies

      Muistithan sekoittaa tuota viniä voimakkaasti jotta käymisessä syntynyt hiilihappo poistuu ... hiilihappo estää viini kirkastumisen.

      Eli vaikka reikäkauhalla sekoittelua noin 15 minuuttia ... huomaat kyllä kun pinta alkaa kuohumaan hurjasti .. .s on merkki siitä että hiilihappo vapautuu ...

      sitten ei muuta kuin normalit kirkastustoimiet peliin.

      • Marja

        Vielä en heittänyt viiniäni pois. Kyllä minä sitä ravistelin aina käymisen aikana, kuten ohjeessa sanottiin. Jos minä nyt sitten menen tonne varastoon viinisammioni viereen ja alan sitä sekoittelemaan. Pitääkö minun lisätä sinne vielä jotain kirkasteainetta: olen jo käymispakkauksen kirkasteen käyttänyt.


      • Viinimies
        Marja kirjoitti:

        Vielä en heittänyt viiniäni pois. Kyllä minä sitä ravistelin aina käymisen aikana, kuten ohjeessa sanottiin. Jos minä nyt sitten menen tonne varastoon viinisammioni viereen ja alan sitä sekoittelemaan. Pitääkö minun lisätä sinne vielä jotain kirkasteainetta: olen jo käymispakkauksen kirkasteen käyttänyt.

        Juuri tuo viiniin käymisen jälkeen jäänyt hiilihappo estää sen kirkastumisen.

        Eli 15 -20 m,inuuttia raivokasta sekoittelua jotta hiilihappo vapautuu käyneestä viinistä ja sitten se kirkastus aine peliin.

        Pari lappoamista niin että jätät syntyneen sakan reilusti pohjalle niin jo pitäisi pelittää ...

        Tämän hiilihappoasian opin eräältä vanhalta konkarilta ja sen jälkeen ei ole ollut ongelmia kirkastumisen kanssa.

        Kerro miten kävi ....


      • Marja
        Viinimies kirjoitti:

        Juuri tuo viiniin käymisen jälkeen jäänyt hiilihappo estää sen kirkastumisen.

        Eli 15 -20 m,inuuttia raivokasta sekoittelua jotta hiilihappo vapautuu käyneestä viinistä ja sitten se kirkastus aine peliin.

        Pari lappoamista niin että jätät syntyneen sakan reilusti pohjalle niin jo pitäisi pelittää ...

        Tämän hiilihappoasian opin eräältä vanhalta konkarilta ja sen jälkeen ei ole ollut ongelmia kirkastumisen kanssa.

        Kerro miten kävi ....

        Kiitos opetuksesta, mutta viinilleni kävi vähän huonosti. Kaasin sen takapihalle omenapuun juurelle. Viini haisi niin käyneelle ja vaahtosi kovin ravistellessani punttua. En olisi kuitenkaan uskaltanut juoda viiniä, vaikka se olisi ohjeellasi kirkastunutkin. Tiedänpähän ensi kerralla, jos vielä ryhdyn viinintekoon. Hyvää syksyä.


      • Viinimies
        Marja kirjoitti:

        Kiitos opetuksesta, mutta viinilleni kävi vähän huonosti. Kaasin sen takapihalle omenapuun juurelle. Viini haisi niin käyneelle ja vaahtosi kovin ravistellessani punttua. En olisi kuitenkaan uskaltanut juoda viiniä, vaikka se olisi ohjeellasi kirkastunutkin. Tiedänpähän ensi kerralla, jos vielä ryhdyn viinintekoon. Hyvää syksyä.

        Tuota ... ikävä kertoa että juuri tuo vaahtoaminen on merkki siitä että hiilihappo vapautuu viinistä ...

        Viinin taasen kuuluukin tuosa vaiheesa haiskahtaa käyneellä koska siinä on vielä sakkaa jonka laitoit sekoittaessasi liikkeelle ...


        Eli turhaa kaasit pois ..


      • Ese
        Viinimies kirjoitti:

        Tuota ... ikävä kertoa että juuri tuo vaahtoaminen on merkki siitä että hiilihappo vapautuu viinistä ...

        Viinin taasen kuuluukin tuosa vaiheesa haiskahtaa käyneellä koska siinä on vielä sakkaa jonka laitoit sekoittaessasi liikkeelle ...


        Eli turhaa kaasit pois ..

        Ei voi olla totta, viinit käyneet valmiiksi, niin sitten kaadetaan pois!


      • Marja
        Ese kirjoitti:

        Ei voi olla totta, viinit käyneet valmiiksi, niin sitten kaadetaan pois!

        Kyllä minä tiesin, että viini oli käynyt. Kyllä sitä sen verran tuli lipitettyä iltaisin telkkarin ääressä, että jalka vippas yön syrjänä, kun lähdin viemään koiraa yöpissalle. Hyvin se päähän nousi. Mutta jos sen olisin yksin juonut, kun en kehtaa vieraille tarjota, olisin alkoholisoitunut ennen joulua. Ehkä ensi syksynä koitan uudelleen; teen vanhalla hyväksi kokeilemallani tavalla, enkä sohella minkään mehumaijan kanssa.


      • Kotiviinin ystävä
        Marja kirjoitti:

        Kyllä minä tiesin, että viini oli käynyt. Kyllä sitä sen verran tuli lipitettyä iltaisin telkkarin ääressä, että jalka vippas yön syrjänä, kun lähdin viemään koiraa yöpissalle. Hyvin se päähän nousi. Mutta jos sen olisin yksin juonut, kun en kehtaa vieraille tarjota, olisin alkoholisoitunut ennen joulua. Ehkä ensi syksynä koitan uudelleen; teen vanhalla hyväksi kokeilemallani tavalla, enkä sohella minkään mehumaijan kanssa.

        Viini kyllä säilyy oikein tehtynä ja korkitettuna kylkiasennossa säilytettynä vuoden, pari, jopa enemmän, joten ei sen pakkojuontia olisi tarvinnut yksinkään juoden harjoittaa. Ja kypsyessään viinin makukin paranee, joten olisit saattanut "kehdata" tarjota jo loppuja pulloja muillekin. Toisaalta, jos itse tunnet, että juomisesta voi helposti tulla ongelma, turhaa on viiniä houkuttimeksi tehdäkään. "Viini on viisasten juoma:)"


      • Marja
        Kotiviinin ystävä kirjoitti:

        Viini kyllä säilyy oikein tehtynä ja korkitettuna kylkiasennossa säilytettynä vuoden, pari, jopa enemmän, joten ei sen pakkojuontia olisi tarvinnut yksinkään juoden harjoittaa. Ja kypsyessään viinin makukin paranee, joten olisit saattanut "kehdata" tarjota jo loppuja pulloja muillekin. Toisaalta, jos itse tunnet, että juomisesta voi helposti tulla ongelma, turhaa on viiniä houkuttimeksi tehdäkään. "Viini on viisasten juoma:)"

        Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.


      • ViiniPoika
        Marja kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.

        Tämä vinkki taitaa tulla vähän myöhässä, mutta hyvä ensi vuotta ajatelle.. Karahvi-käymisainepakkauksella viini ei oman kokemukseni mukaan kirkastu ja tulee vain paha mieli. Tähän mennessä parasta viiniä on tullut Vinesse-käymispakkauksella ja viini on kirkastunut. Totesin asian taas kerran, kun kokeilin jotain muuta pakkausta ja viini ei millään kirkastunut, kunnes laitoin Vinesse-pakkauksesta kirkasteen ja kyllä kirkastui.


      • Anonyymi
        Marja kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi. Viini on tosiaan viisasten juoma. En taida olla niin viisas, että olisin malttanut säilytellä satsiani 1-2 vuotta.

        Et kyllä ymmärtänyt näemmä mitään siitä mitä kommentoit: se, että viini säilyy 1-2 vuotta on vähän eri asia kuin, että sitä pitäisi säilyttää 1-2 vuotta, että se kirkastuu.

        Kirkastunattomuuteen on monia syitä. Mitä enemmän pektolaasia, sen enemmän entsyymiä, joka pitää laittaa oikeaan aikaan ja oikeaan lämpötilaan.
        Hyvä lappoaminen ja hiilidioksidit pois: jos on muovipönttö, niin vispaamista helpompi on laittaa kansi kiinni, peukalo reijälle ja ravistaa
        pönttöä raivokkaasti päästellen peulalon alta aina välillä "painetta" ulos .
        Kun ei enää mitään tule, on se homma ok, mikäli viini on käynyt tarpeeksi loppuun.
        Pysäytysaine sekaan, venaa 1&2 vrk, lapo ja kirkasteet.
        Toki on liuta asioita miksi se ei vieläkään kirkastu.
        Netistä löytyy hyviä ohjeita
        Ja tajuan kyllä, että ketjun aloituksesta on 19v.

        Vaan koskaan ei ole liikaa tietoa. Itselläni juuri jäi kirkastumatta enkä tiedä syytä.
        Otaksumia on useampia.

        No niin. Ihan hyvältä, tai suht hyvältä maistuu, en kaada puun juurelle. Chap!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et kyllä ymmärtänyt näemmä mitään siitä mitä kommentoit: se, että viini säilyy 1-2 vuotta on vähän eri asia kuin, että sitä pitäisi säilyttää 1-2 vuotta, että se kirkastuu.

        Kirkastunattomuuteen on monia syitä. Mitä enemmän pektolaasia, sen enemmän entsyymiä, joka pitää laittaa oikeaan aikaan ja oikeaan lämpötilaan.
        Hyvä lappoaminen ja hiilidioksidit pois: jos on muovipönttö, niin vispaamista helpompi on laittaa kansi kiinni, peukalo reijälle ja ravistaa
        pönttöä raivokkaasti päästellen peulalon alta aina välillä "painetta" ulos .
        Kun ei enää mitään tule, on se homma ok, mikäli viini on käynyt tarpeeksi loppuun.
        Pysäytysaine sekaan, venaa 1&2 vrk, lapo ja kirkasteet.
        Toki on liuta asioita miksi se ei vieläkään kirkastu.
        Netistä löytyy hyviä ohjeita
        Ja tajuan kyllä, että ketjun aloituksesta on 19v.

        Vaan koskaan ei ole liikaa tietoa. Itselläni juuri jäi kirkastumatta enkä tiedä syytä.
        Otaksumia on useampia.

        No niin. Ihan hyvältä, tai suht hyvältä maistuu, en kaada puun juurelle. Chap!

        Hyvä ja asiallinen kommentti, kiitos! Olen itse tehnyt kotiviiniä muutaman kerra, edellisestä kerrasta lienee jo lähes pari vuotta, ja kun omenoita tuli tänä vuonna enemmän kuin kyllin, valmistin mehujen lisäksi hieman omppuviiniä. Mutta tällä kertaa viini ei lähtenyt kirkastumaan ei sitten millään konstilla. Syynä lienee se, että töppäsin jossain vaihessa, ehkä liikaa sokeria hiivan sietokyvylle selvityiä siitä -> ei tule kuivaa lopputulosta -> estää kirkastusaineiden toimimisen/liikaa hiilidioksiidia em. aineiden toiminnalle. Viinissä on hyvä hieman makea maku (siis liikaa jäännössokeria?) ja ainoa esteettinen haitta on lievä sameus.


    • Anonyymi

      Viinimarjaviinille on ominaista että se kirkastuu vähän hitaasti. Turhaan kaadoit hyvän viinin pois. Olisit vain antanut kirkastua kunnolla viikon tai pari ja makeuttanut sitten sokerilla sopivaan makeuteen, sitten naamariin.

    • Anonyymi

      Pari neuvoa
      1 30l sopiva määrä sokeria on 5 kg marjojen yms kanssa tulee n 13% viiniä
      2 Viini kirkastuu kylmässä parhaiten, minulla on autotallissa kirkastumassa.
      3 Reilusti pektolaasia n 50g/ 30L
      4 Poistan hiilidioksiidia kun siirrän viinini autotalliin ja annan sakan laskeutua pohjalle päri päivää ja vasta sitten kirkastusaineet ohjeidon mukaan.
      5 Lisää kirkastus-aineita ja aikaa on joskus tarpeen.
      T Aloitelevaviinimaisteri

    • Anonyymi

      Oma kokemukseni on, että aivan kaikki viinit kirkastuvat, kunhan antaa aikaa, jopa ilman kirkastusaineita tai bentoniittia. Jättää pöntön puoleksi vuodeksi viileään, niin varmasti sakat laskeutuvat.

    • Anonyymi

      Tuon takia teen pelkkää kiljua. Viinin marjat voi hidastaa käymistä ja sitten siinä valmistamisessa kestää pari kuukautta. Riippuu käyttääkö esim. sitruunaa. Kyllä kotiviini on paremman makuista. Siihen viiniin kannattaa ostaa kaupasta tuoremarjoja, tekee niistä itse: pilkkoo, leikkaa, murskaa ne sekaan.

    • Anonyymi

      Saattaa käymistä hidastaa liian hapanliuos, kerran tämä oli syynä, kun ei käynyt kunnolla. PH-mittari ja viiniliitua peliin. Liika ahneus kostautuu , kun tavoitellaan %
      Ja laitetaan liikaa sokeria, ja liuos on hiivalle liian hapan.

      Täältä tietoa>https://kuvat.jyka.fi/kotiviinilaskuri/index.php

      Aloitteleva viinimaisteri tekeekin n 13% ja yleensä roseeta, laitan punaisia viinimarjoja ja käytän ne värittömiksi, ensin käy sokerit ja sitten marjat ,ottaa noin 14 vrk.

      Hiivoja on myös erilaisia , Lalvin ec 1118 kestää jopa 18% alkoholia ja on mielestäni parasta, vaikka vain 13% teenkin, lisää voi tulla marjoista hitusen. Joskus huonommilla hiivoilla jäi makeaksi ja joutui käynnistämään uudestaan, joka onnistuikin Lalvin ec 1118 avulla. Kotiviini on taitolaji ja kaikki mittarit ja aineet kannattaa hankkia kun ryhtyy opettelemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      204
      2368
    2. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      40
      1582
    3. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      135
      1232
    4. Lavrov suivaantui Stubbille perustellusti.

      Lavrov perusteli suivaantumistaan tosiasioilla Suomen tarinasta sotiemme jälkeen, tutkija Tynkkynen ja pankkihenkilö Sol
      Maailman menoa
      288
      1028
    5. Se ei ihan oikeasti vaatisi kuin yhden

      Tekstiviestin... Jos rakastat minua vielä toivoisin että laittaisit minulle viestiä. Rakastatko? Oletko oikeasti niin pe
      Ikävä
      56
      972
    6. Sukupuolia on vain kaksi- kohukassista tuli kova tuomio perheenisälle oikeudessa.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4d4db0d9-4dda-4ba6-a699-25d725683ad6 Miten näin normaalista kassissa olevasta tekstis
      Maailman menoa
      296
      940
    7. Kääminsä polttanut taksi suomussalmella

      Vieläkö sillä hermonsa menettäneellä hulluja ylinopeuksia ajavalla asiakkaansa haukkuvalla( jos ajat paska kyydin hänen
      Suomussalmi
      20
      912
    8. olisit voinut mies edes

      Pyytää anteeksi 🙏🫶
      Ikävä
      55
      906
    9. Jorma Uotinen avaa sanaisen arkkunsa TTK-miesparista ja koko uudistuksesta: "Sehän on..."

      Tanssii Tähtien Kanssa -parketilla nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa tanssiparina miespari kauden alusta asti. Mikko S
      Tanssii tähtien kanssa
      19
      774
    10. Aina ku nään sun kuvan

      Tekis mieli kirjoittaa viesti: Moi kulta, on ikävä❣️🤗 ihan noin vain, lyhyt ja ytimekäs 😁🤭
      Ikävä
      58
      763
    Aihe