Tuberkuloosi

TB-puolisko

Puolisollani todettiin juuri tuberkuloosi kuukausien tutkimusten jälkeen.

Mitään muuta tietoa tartunnan lähteestä ei ole, kuin että lomailimme joitakin vuosia sitten Baltian maissa aika paljon.

Onko jollain lukijoista ollut tubi, tai muuten tietoa asiasta? Kuinka todennäköistä on, että se on minullakin ja miten sitä hoidetaan?

Olen ollut viime kuukausina väsynyt, ja on ahdistanutkin, mutta olen pistänyt ne sairastamieni lievän masennuksen ja astman piikkiin.

Olisin todella kiitollinen jos joku vastaisi, olen aika yksin tämän asian kanssa, kun mieskin on sairaalassa.

12

14023

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyi :(

      Eikö toi ollu ainaki johonki väliin tuhottu kokonaan maapallolta, no suomesta ainakin verrannollinenhan toi spitaaliin, myös tartunta riskiltään.

    • Hyi :(

      Mikä on tuberkuloosi?

      Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis –bakteerin aiheuttama infektio. Tavallisin tuberkuloosin muoto on keuhkotuberkuloosi. Tuberkuloosi voi kuitenkin ilmetä missä tahansa elimessä. Keuhkotuberkuloosin oire on pitkittyvä, jopa kuukausia kestävä yskä ja limainen yskös. Samalla voi ilmetä laihtumista ja yleiskunnon heikkenemistä. Keuhkoröntgenkuvassa on havaittavissa varjostumaa.
      Miten tuberkuloosi todetaan?

      Tuberkuloosi voidaan todeta viljelemällä bakteeri eritteestä tai kudosnäytteestä, ysköksen tuberkuloosivärjäyksellä, tai osoittamalla bakteerin läsnäolo geenimonistusmenetelmällä.
      Miten tartunta tapahtuu?

      Tuberkuloositartunta tapahtuu keuhkotuberkuloosia sairastavan potilaan yskiessä. Vain osalla oireilevista keuhkotuberkuloositapauksista esiintyy ysköksessä niin paljon tuberkuloosibakteereita, että lähiympäristöllä on riski saada tartunta. Tartuttavilla tapauksilla on todettavissa ysköksessä tuberkuloosibakteereita tuberkuloosivärjäyksen avulla. Muut kuin keuhkotuberkuloosia sairastavat eivät aiheuta tartunnan vaaraa.

      Valtaosalla tuberkuloositartunnan saaneista ei koskaan ilmene oireista tautia. Taudin kehittyessä ensi oireet ilmaantuvat yleensä kahden vuoden kuluessa tartunnasta, mutta ne voivat ilmetä vasta kymmenien vuosien kuluttua vastustuskyvyn heikentyessä ikääntymisen, perussairauksien tai puolustuskykyä heikentävien lääkehoitojen vuoksi.
      Miten tartunta ehkäistään?

      Tuberkuloosia ehkäistään rokottamalla lapset yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvalla BCG- eli tuberkuloosirokotteella BCG-rokote Tartuttavassa vaiheessa olevalle tuberkuloositapaukselle läheisesti, yleensä samassa taloudessa altistuneiden huolellinen tutkiminen ja seuranta (tuberkuloosin torjunta) on tarpeen sen selvittämiseksi, onko tapahtunut sellainen tartunta, jossa on vaara hoitoa edellyttävän oireellisen taudin kehittymiselle. Tartuntojen ehkäisemiseksi toteutetaan tuberkuloosin varhaiseksi toteamiseksi terveystarkastuksia sellaisissa ryhmissä, joissa tiedetään esiintyvän tuberkuloosia muuta väestöä enemmän
      Miten tuberkuloosia hoidetaan?

      Tuberkuloosin hoitona käytetään usean lääkkeen yhdistelmähoitoa, jonka toteutus on kansainvälisesti hyvin vakioitu. Vähintään kuusi kuukautta kestävä hoito on erittäin tehokasta ja sen tulokset ovat huolellisesti toteutettuna erinomaisia. Itä-Euroopan maissa sekä kehitysmaissa esiintyy tavanomaisille tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyisiä tuberkuloosibakteerikantoja, joiden hoito on tavallista monimutkaisempaa. Näitä tuberkuloosibakteerikantoja on ilmennyt Suomessa harvoin.
      Tuberkuloosi Suomessa

      Yleisen hygienian ja elintason parantumisen, tehokkaan hoidon ja rokotusten myötä tuberkuloositapausten määrä on vähentynyt Suomessa jatkuvasti vuosikymmenien ajan. Suomi kuuluu nk matalan tuberkuloosin esiintyvyyden maihin. Suuri osa Suomessa todetuista tapauksista havaitaan ikääntyneillä henkilöillä, jotka ovat saaneet tartunnan vuosikymmeniä aikaisemmin tuberkuloosin ollessa yleinen kansantauti. Vastustuskyvyn heikentyessä iän myötä piilevänä ollut infektio saattaa aktivoitua. Tarkempia tietoja Suomen tuberkuloositapauksista on valtakunnallisen tartuntatautirekisterin www-palvelussa osoitteessa www.ktl.fi/ttr

    • Kandi

      Nykyisin tubia tosiaan esiintyy vähemmän, kun lapset rokotetaan sitä vastaan. Kuitenkin vanhemmasta väestöstä varmaan suurin osa on sairastanut tubin nuoruudessaan, yleensä oireettomana tai pelkillä flunssan oireilla. Elimistö ei pysty tuhoamaan bakteeria, mutta voi tehokkaasti rajoittaa sen johonkin ihan pieneen pesäkkeeseen. Tauti voi aktivoitua uudelleen, mikäli immuunipuolustus jostain syystä heikkenee eikä enää jaksa pitää bakteereja aisoissa. Tällaisia syitä ovat esim. normaali ikääntyminen, AIDS ja joku yleiskuntoa heikentävä pitkäaikaissairaus.
      Oireeton henkilö ei voi tartuttaa tubia, vaan bakteeri leviää vain erittävän potilaan kautta, siis potilaan ysköksissä on todettavissa bakteereita. Baltia on hyvin todennäköinen tartunnanlähde, ja on hyvinkin mahdollista, että myös sinä olet saanut tartunnan. Siitä ei kuitenkaan ole sinulle haittaa, koska elimistö pitää ne muutamat säilyneet bakteerit hyvin kurissa. Sinua siis tuskin tarvitsee hoitaa, paitsi vasta sitten, jos tauti joskus aktivoituu. Ei se aktivoidu välttämättä koskaan.

      • .Hoitaja.

        Mutta on hyvä tappaa ne pöpöt ihan vaan sen takia että olet kävelevä Tubin levittäjä, jokainen flunssasi levittää tautia työ kavereista kaupan kautta koko maan laajuiseksi, josta saattaa tulla isokin ongelma huomaamatta. esim joku muu lintu epidemian tapainen sairaus voi laskea ihmisten immuuni kykyä sen verran että ne yhdessä tappaa 99% suomen kansasta.


      • ktb

        Ei niitä rokotuksia valitettavasti enää laiteta lapsille!!!!!Olisko säästösyistä??Joten tauti pääsee valloilleen...


    • tytti

      Älä turhaan huolehdi.

      Äidilläni oli keuhkotubi joskus 15 vuotta sitten. Häntäkin tutkittiin aika pitkään, epäiltiin keuhkokuumetta ym. kunnes ottivat nuo tubikokeet. Sairaus kun ei ole kovin yleinen nykypäivinä. Joskus viime vuosisadan alussahan sitä oli aika paljon Suomessa ja sairastuneita hoidettiin keuhkotautiparantoloissa. Äitini oli ilmeisesti saanut pöpön nuoruudessaan, pöpö oli koteloitunut ja sairaus sitten puhkesi vasta vanhemmalla iällä.

      Meistä lähipiiristä kukaan muu ei sairastunut, ei edes samassa taloudessa asuneet, mutta kaikki kävimme varmuuden vuoksi seurannassa (keuhkokuvauksissa) kahden vuoden ajan. Kuvia otettiin muistaakseni puolen vuoden välein. Ja äitikin parani, tosin lääkekuuri oli silloin melko pitkä, noin yhdeksän kuukautta.

      Samassa huushollissa asuva ei välttämättä sairastu mutta sairastuneen lähipiirin tilanne halutaan tartuntatautilain nojalla varmistaa taudin leviämisen estämiseksi. Tästä syystä sairastunutkin saattaa olla sairaalassa aluksi eristyshuoneessa niin kauan kunnes lääkitys alkaa purra ja tartuntavaara menee ohi.

      Mutta ei kannata turhaan huolestua, lääkkeet alkaa tehota aika nopeasti ja sairastunut toipuu silmissä kun saa oikeat lääkkeet.

    • ktb

      Kun puolisollasi on todettu tuberkuloosi pääset automaattisesti tutkimuksiin, koska kuulut hänen lähipiiriin. Ja sitä kautta tietenkin sitten myös hoitoon, jos olet saanut tartunnan.

      • tipsu111

        NYKYPÄIVÄNÄ TOSI HARVINAINEN, LEVIÄÄ YLEENSÄ ALKOHOLISTIEN PIIREISSÄ.


    • as

      olen nunna

      • lol

        mäkin oon


      • lol

        as oot pastori


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua

      Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊
      Ikävä
      93
      1438
    2. Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta

      Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi
      Maailman menoa
      184
      1400
    3. 76
      1175
    4. Oletko koskaan suuttunut jostain kaivatullesi?

      Mitä hän teki tai mitä tapahtui, mistä suutuit?
      Ikävä
      90
      1125
    5. Tekis mieli tulla rakastelemaan sua nyt heti

      Heti eikä kolmastoista päivä.
      Ikävä
      81
      985
    6. j miehelle

      Mitä meille oikein tapahtui?
      Ikävä
      83
      979
    7. Me emme...

      Näe, emmekä kuule toisiamme. Ajattelen silti sinua joka päivä💔
      Ikävä
      39
      952
    8. Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa

      Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa
      Kemijärvi
      66
      905
    9. Satonen Kelaan, on paras mies ?

      Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v
      Kansallinen Kokoomus
      78
      888
    10. Korjaamo Kiesifix

      Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/
      Oulainen
      5
      841
    Aihe