muikkukukon ohje hukassa

nuormies

Kysyisin sen wanhanajan hyvän muikkukukon ohjetta... olen 26v nuorimies ja haluaisin oppia vanhanajan kunnon mureiden ja maukkaiden sapuskoiden tekoa.
Niin, ja mitä kaikkea mateesta voi tehdä? Voiko sitä millään paistaa? Kaikki puhuvat vaan sopasta kun tulee mateesta puhe, mutta itse olen paistikalan ystävä.
Entäs särki? Onko sille tehty ennen jotain, vai vaan kissanruokaa?

15

6768

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1kg ahvenia,mateita,muikkuja
      2rkl suolaa,750g silavaa vähän pippuria.
      kuori:3/4 ltvettä1rkl suolaa,1tlhiivaa,1kg ruisjauhoja,250g ruislestyjauh.
      sekoita veteen suola,hiiva vähitellen jauhot.
      taikina vaivataan pöydällä jauhojen keralla sitkeäksi.sitten kaavilodaan noin 2cm paks levyksi.levyn keskelle ladotaankaloja kerroksittain sialihan kanssa,väliin suolaa ja pippuria(josku käytin kokon pippur.)kukko ummistetaan hyvin,silitetään tasaiseksi päältä ja paistetaan ensin kovassa lämmössä.sitten sen annetaan hautua vähemmässä lämmössä.Uuunisa kukon tulee olla kaikkiaan 4-5 tuntia välillä voidellaan silavalla;jos se vuotaa paikataan
      tähteeksi jääneellä taikinalla.Voi myö laittaa Folion sisään hautumaan,ennen kun ei ollut folioita. Makoisia kukkohetkiä.

    • Hintriika

      Minun äitini ainakin teki särjistä suolakalaa. Hyvää, vaikka vähän työläämpää syödä kuin isosta kalasta tehty! Mutta koska olet noin ennakkoluuloton nuorimies, et varmaan pelkää ruotojakaan. Siihenhän monen kalansyönti tyssää.

      Särkeä peltiketölkkiin säilöttynä olen nähnyt jopa ruokakaupoissa. Hinta vain hirvittää!

      Madekeiton ohella ainakin mademuhennos on vaihtoehto. Ohjeita löytyy esim. Googlen kautta.

      • kiekuu näin.
        Noin puoli litraa lämmintä vettä,suolaa pari teelusikkaa,voita nokare(maun mukaan)yksi kilo ruisjauhoja.
        Sekoitan kauhalla sen verran kun pystyn ja sitten laitan venäjauhoja pöydälle,vaivaan taikinan siinä sopivan kovaksi,lisäten jauhoja tarpeen mukaan.
        Taikinasata taputellen teen soikion,aika ohuen,(niin ison että kalat sopivat sisään) voihan sen myös kaulita.Tämän voi tehdä leivipaperin päälle,on helpompi nostella ja kääriä.

        Laitan vähänpohjalle riisiä, kalat ,raakasta lihaa suolaa,taas kaloja,lihaa sen "läskisemmän lihan jätän päälimäiseksi.(sianlihaa)
        Kaloja riippuen kalan koosta,keskikokoista muikkua noin kilo tai 60kpl pieniä ahvenia,eli sillai, että kuori ylttää päälle.
        Sitten kastan veistä vedessä ja tiivistän kukon saumat.

        Tämän jälkeen kukko uunin reiluksi puoleksi tunniksi,eli kun kuori on kova. Lämpö noin 200 astetta. Nostan kukon uunista,voitelen voilla, kierän leivinpaperin hyvin ympärille,kostutan sanomalehden,kierrän kukon siihen,viimeiseksi laitan tinapaperin ympärille.
        Nyt uuniin 100-150 asteiseen lämpöön, noin viisi tuntia,muikkukukko ehkä vähemmän.
        Sen jälkeen kierrän kukon paksuun pyyhkeeseen ja annan olla yön yli.Eli reilut kymmenen tuntia.
        Kukko on jäähtynyt ja pitäisi olla pehmeä ja makoisa.


      • saara.dma
        SkillaN kirjoitti:

        kiekuu näin.
        Noin puoli litraa lämmintä vettä,suolaa pari teelusikkaa,voita nokare(maun mukaan)yksi kilo ruisjauhoja.
        Sekoitan kauhalla sen verran kun pystyn ja sitten laitan venäjauhoja pöydälle,vaivaan taikinan siinä sopivan kovaksi,lisäten jauhoja tarpeen mukaan.
        Taikinasata taputellen teen soikion,aika ohuen,(niin ison että kalat sopivat sisään) voihan sen myös kaulita.Tämän voi tehdä leivipaperin päälle,on helpompi nostella ja kääriä.

        Laitan vähänpohjalle riisiä, kalat ,raakasta lihaa suolaa,taas kaloja,lihaa sen "läskisemmän lihan jätän päälimäiseksi.(sianlihaa)
        Kaloja riippuen kalan koosta,keskikokoista muikkua noin kilo tai 60kpl pieniä ahvenia,eli sillai, että kuori ylttää päälle.
        Sitten kastan veistä vedessä ja tiivistän kukon saumat.

        Tämän jälkeen kukko uunin reiluksi puoleksi tunniksi,eli kun kuori on kova. Lämpö noin 200 astetta. Nostan kukon uunista,voitelen voilla, kierän leivinpaperin hyvin ympärille,kostutan sanomalehden,kierrän kukon siihen,viimeiseksi laitan tinapaperin ympärille.
        Nyt uuniin 100-150 asteiseen lämpöön, noin viisi tuntia,muikkukukko ehkä vähemmän.
        Sen jälkeen kierrän kukon paksuun pyyhkeeseen ja annan olla yön yli.Eli reilut kymmenen tuntia.
        Kukko on jäähtynyt ja pitäisi olla pehmeä ja makoisa.

        Kiitos SkillaN kalakukon ohjeesta. En tiedä tulenko sitä koskaan tekemään, mutta ohje oli niin hyvä, että se täytyi tulostaan reseptivihkooni.

        Kaksi kysymystä:
        - jos laitetaan kukon sisälle pieniä ahvenia, niin nyljetäänkö vai suomustetaanko ne?
        - jätetäänkö selkäruoto kalaan, jolloin ruodot kai pehmenevät uunissa niin että ruodotkin voidaan syödä?

        Joskus sisä-Suomessa ajellessani, ostin Mikkelin torilta kalakukon, joka oli tosi hyvä. Onko Mikkeli myös kalakukkopaikkakunta vai onko se vain Kuoopiio?


      • saara.dma kirjoitti:

        Kiitos SkillaN kalakukon ohjeesta. En tiedä tulenko sitä koskaan tekemään, mutta ohje oli niin hyvä, että se täytyi tulostaan reseptivihkooni.

        Kaksi kysymystä:
        - jos laitetaan kukon sisälle pieniä ahvenia, niin nyljetäänkö vai suomustetaanko ne?
        - jätetäänkö selkäruoto kalaan, jolloin ruodot kai pehmenevät uunissa niin että ruodotkin voidaan syödä?

        Joskus sisä-Suomessa ajellessani, ostin Mikkelin torilta kalakukon, joka oli tosi hyvä. Onko Mikkeli myös kalakukkopaikkakunta vai onko se vain Kuoopiio?

        Kyllä ne pienetkin ahvenet perataan ja suomustetaan
        Kyllä Mikkeli on myös kukkokaupunki.


      • saara.dma kirjoitti:

        Kiitos SkillaN kalakukon ohjeesta. En tiedä tulenko sitä koskaan tekemään, mutta ohje oli niin hyvä, että se täytyi tulostaan reseptivihkooni.

        Kaksi kysymystä:
        - jos laitetaan kukon sisälle pieniä ahvenia, niin nyljetäänkö vai suomustetaanko ne?
        - jätetäänkö selkäruoto kalaan, jolloin ruodot kai pehmenevät uunissa niin että ruodotkin voidaan syödä?

        Joskus sisä-Suomessa ajellessani, ostin Mikkelin torilta kalakukon, joka oli tosi hyvä. Onko Mikkeli myös kalakukkopaikkakunta vai onko se vain Kuoopiio?

        kukon tekoa,äläkä säikähdä jos vähän vuotaa,jätä taikinaa vähän ja paikkaa veden ja veitsen kanssa.
        Kysyit suomustanko,niin teen, en nylje kalasta häviää makua.
        Ruodot jätän, evät ja pää pois ja ne kovatluut siitä mistä alkaa kalan ruumis,,, en tiedä mikä se on se nimi,hohoijaa,,,
        Onhan Mikkelissä kalakukkoja,mutta Kuopio se kuuluisin on.


    • auttavat
    • L-53

      paistettu made on erittäin herkullinen.
      perkaa (fileoi) made ruodottomaksi pyörittele kalapalat korpujauheessa ,paista voi öljyseokksessa kullan ruskeaksi .Mausteeksi suola ja ripaus valkopippuri muuten hino kalanmaku häviää.
      Kalankäsitteliä Risto Kosonen on tehnyt videon kalan fileoinnista ym. perkaamisesta suosittelen, ruotojen sylekseminen loppuu varmasti.

      • Pentuna (viime vuosisadan alupuolella) äiti teki kalakukkoa perinteiseen tapaan. En siihen ruistaikinasta tehtyyn kuoreen niin erityisesti tykästyny.
        Sen sijaan helppotekoiset patakukot onnistuvat lähes keltä vaan. Ylivoimaisesti paras patakukko, jossain päin sanotaan patahassi, valmistuu keraamisessa, sähkökäyttöisessä haudutuspadassa.

        Se on hyvä laite niin linnun kuin kinkunkin kypsennyksessä.

        L-53 kirjoittaa mateesta paistokalana. Se ON paistettuna suurta herkkua. Monet uskovat, ettei made ole 'syöntikelpoinen' kesällä. Ei pidä paikkaansa.
        Mateen, samoin kuin lohenkin nahka paistettuna on hyvää. Vanhaan aikaan mateen nahka vain kaltattiin puhtaaksi. Luulen mm. mestarikokki J Kolmonen tekisi samoin.


      • pilvi*
        capt.cöpenick kirjoitti:

        Pentuna (viime vuosisadan alupuolella) äiti teki kalakukkoa perinteiseen tapaan. En siihen ruistaikinasta tehtyyn kuoreen niin erityisesti tykästyny.
        Sen sijaan helppotekoiset patakukot onnistuvat lähes keltä vaan. Ylivoimaisesti paras patakukko, jossain päin sanotaan patahassi, valmistuu keraamisessa, sähkökäyttöisessä haudutuspadassa.

        Se on hyvä laite niin linnun kuin kinkunkin kypsennyksessä.

        L-53 kirjoittaa mateesta paistokalana. Se ON paistettuna suurta herkkua. Monet uskovat, ettei made ole 'syöntikelpoinen' kesällä. Ei pidä paikkaansa.
        Mateen, samoin kuin lohenkin nahka paistettuna on hyvää. Vanhaan aikaan mateen nahka vain kaltattiin puhtaaksi. Luulen mm. mestarikokki J Kolmonen tekisi samoin.

        miten, kuuman vedenkö kanssa vai raaputtamalla lima pois mateesta? Lohen nahka paistettuna erikseen on herkkua tosiaan :D

        Sitäpä pitääkin kokeilla, paistaa made ja nahka erillään, vaude! täytyy olla hyvää, se kalan paras makukin

        kun on juuri nahassa ja rasvassa. Nahka sisältää sidekudosainetta, jota elimistömme tarvitsee, siksi se nahka on niin sunatun hyvää!


      • capt. cöpenick
        pilvi* kirjoitti:

        miten, kuuman vedenkö kanssa vai raaputtamalla lima pois mateesta? Lohen nahka paistettuna erikseen on herkkua tosiaan :D

        Sitäpä pitääkin kokeilla, paistaa made ja nahka erillään, vaude! täytyy olla hyvää, se kalan paras makukin

        kun on juuri nahassa ja rasvassa. Nahka sisältää sidekudosainetta, jota elimistömme tarvitsee, siksi se nahka on niin sunatun hyvää!

        Eräs tuttavani, vanha herra neuvoi terävällä puukolla kalttaamaan esim lohen nahkan. Sen jälkeen hän ripottaa kaltattuun kalannahkaan hienoa suolaa ja pyyhkii kalan puhtaaksi talouspaperilla.
        Sitten kalan voi niin halutessaan nylkemättä valmistaa ruuaksi; keittää tai paistaa.


      • enpätiijä
        capt. cöpenick kirjoitti:

        Eräs tuttavani, vanha herra neuvoi terävällä puukolla kalttaamaan esim lohen nahkan. Sen jälkeen hän ripottaa kaltattuun kalannahkaan hienoa suolaa ja pyyhkii kalan puhtaaksi talouspaperilla.
        Sitten kalan voi niin halutessaan nylkemättä valmistaa ruuaksi; keittää tai paistaa.

        Pippuria ihmettelen kalakukossa?


      • .
        enpätiijä kirjoitti:

        Pippuria ihmettelen kalakukossa?

        Ei kuulu pippuri aitokukkoon.


      • kaneliako
        . kirjoitti:

        Ei kuulu pippuri aitokukkoon.

        Ripaus


      • pitäisi
        kaneliako kirjoitti:

        Ripaus

        ensin olla ainakin yksi muikku.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3623
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2459
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2304
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2067
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1539
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      14
      1342
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      127
      1302
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      266
      1285
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1275
    Aihe