Miksi mehu alkaa käymään?

Pappa

Huomasin muutamapäivä sitten, että kesällä mehumaijalla valmistettu punainen viinimarjamehu
oli alkanut käymään jääkaapissa. Mehuun oli lisätty valmistuksen yhteydessä vain tavallista sokeria. Mitenkä tuo käyminen on mahdollista vaikka hiivaa ei ole ollenkaan mukana?

6

10463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pajaa

      laitappa litran appelsiinimehupurkki pakkaseen yöksi, ota aamulla pois, revi pakkaus auki ja laita se mehujää litraan haaleaa vettä, lisää muutama sata grammaa sokeria ja odota 2 viikkoa. siihen tulee yli 20% alkoholia.
      toimii. hedelmissä yms on jotain proteiineja tms joiden kemiallinen rakenne muuttuu jäädyttyään sellaiseksi että se muuttaa sokerin veden kanssa etanoliksi.
      ite tehny muutaman kerran kun köyhänä opiskelijana ei oo aina varaa kunnon juomiin. maistuu ihan ok kun ei tarvitse hiivaa laittaa...

      meinaan pointtina että jos olit jättänyt sen mehun pakkaseen niin se voi aiheuttaa saman reaktion.

      • Pappa

        Tarkemmin sanottuna tuo mehupullo oli ollut ensin pakastimessa noin kuukauden ja sen jälkeen otettiin sieltä jääkaappiin käyttöä varten.


      • Heitän hiivat tosta vaan
        Pappa kirjoitti:

        Tarkemmin sanottuna tuo mehupullo oli ollut ensin pakastimessa noin kuukauden ja sen jälkeen otettiin sieltä jääkaappiin käyttöä varten.

        Mehumaijan idea taitaa olla edelleenkin se, että lähes 100-asteinen mehu laitetaan lämpimiin pulloihin ja aivan täyteen. Kumitulpalla kiinni. Näin ei jää tilaa mikrobipitoiselle ilmalle ja mehu säilyy jopa vuosikausia. Jos mehua on jäähdytetty ja sen jälkeen pakastettu, niin varsinkin avonaiset astiat keräväät ilmassa luontaisesti olevia villihiivoja ja käyminen odottaa vain sopivaa lämpötilaa. Pakastaminen auttaa asiaa kuten tuossa appelsiinikiljuesimerkissä. Entsyymitoiminta vilkastuu kun mehu sulaa ja mehun sokerit ja ilmasta tullut hiiva muodostavat alkkohoolia. Marjojen ja hedelmien kuorissa on myös villihiivasieniä, mutta ne eivät kestä mehumaijan höyrystämistä. Hiivat kuolevat yleensä kun lämpötila saavuttaa n. 45 - 50 astetta.


      • snake

        kilju kävi 2 viikkoa. avasin kannen ja siellä lillu semmosia homeen näkösiä klönttejä. onko enää juontikelpoista?


    • ......................

      siksi koska marjojen kuorissa ja ilmassa on hiivaa.
      esimerkiksi leivän hapanjuuri valmistetaan vain laittamalla vettä ja jauhoja astiaan, ja odottamalla. viini tehdään nykypäivänäkin usein lisäämättä hiivaa, kuten tehtiin tuhansia vuosia ennen nykyisen hiivamöykyn keksimistä.

    • Anonyymi

      Niin mehu käy siinä missä muutkin mistä löytyy omaa sokeria .
      Esim Pirkka appelsiini tuoremehu. 100ml on 8.5g sokeria eli litrassa on 85g jo 10l on reilu 800g sokeria.
      Jos esim appelsiini helvettiä haluaa niin kannattaa laskea mukaan myös mehusta irtoava sokeri koska sekin käy siinä missä lisätty sokeri.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      60
      5115
    2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      54
      4592
    3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      122
      4539
    4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      297
      1783
    5. 91
      1442
    6. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      82
      1439
    7. Sulla on mies

      Aivan liikaa naisia.
      Ikävä
      228
      1338
    8. 315
      1049
    9. Kadutko mitään?

      Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
      Sinkut
      199
      950
    10. Pääsit koskettamaan

      Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
      Ikävä
      50
      860
    Aihe