Huomasin muutamapäivä sitten, että kesällä mehumaijalla valmistettu punainen viinimarjamehu
oli alkanut käymään jääkaapissa. Mehuun oli lisätty valmistuksen yhteydessä vain tavallista sokeria. Mitenkä tuo käyminen on mahdollista vaikka hiivaa ei ole ollenkaan mukana?
Miksi mehu alkaa käymään?
6
9835
Vastaukset
- pajaa
laitappa litran appelsiinimehupurkki pakkaseen yöksi, ota aamulla pois, revi pakkaus auki ja laita se mehujää litraan haaleaa vettä, lisää muutama sata grammaa sokeria ja odota 2 viikkoa. siihen tulee yli 20% alkoholia.
toimii. hedelmissä yms on jotain proteiineja tms joiden kemiallinen rakenne muuttuu jäädyttyään sellaiseksi että se muuttaa sokerin veden kanssa etanoliksi.
ite tehny muutaman kerran kun köyhänä opiskelijana ei oo aina varaa kunnon juomiin. maistuu ihan ok kun ei tarvitse hiivaa laittaa...
meinaan pointtina että jos olit jättänyt sen mehun pakkaseen niin se voi aiheuttaa saman reaktion.- Pappa
Tarkemmin sanottuna tuo mehupullo oli ollut ensin pakastimessa noin kuukauden ja sen jälkeen otettiin sieltä jääkaappiin käyttöä varten.
- Heitän hiivat tosta vaan
Pappa kirjoitti:
Tarkemmin sanottuna tuo mehupullo oli ollut ensin pakastimessa noin kuukauden ja sen jälkeen otettiin sieltä jääkaappiin käyttöä varten.
Mehumaijan idea taitaa olla edelleenkin se, että lähes 100-asteinen mehu laitetaan lämpimiin pulloihin ja aivan täyteen. Kumitulpalla kiinni. Näin ei jää tilaa mikrobipitoiselle ilmalle ja mehu säilyy jopa vuosikausia. Jos mehua on jäähdytetty ja sen jälkeen pakastettu, niin varsinkin avonaiset astiat keräväät ilmassa luontaisesti olevia villihiivoja ja käyminen odottaa vain sopivaa lämpötilaa. Pakastaminen auttaa asiaa kuten tuossa appelsiinikiljuesimerkissä. Entsyymitoiminta vilkastuu kun mehu sulaa ja mehun sokerit ja ilmasta tullut hiiva muodostavat alkkohoolia. Marjojen ja hedelmien kuorissa on myös villihiivasieniä, mutta ne eivät kestä mehumaijan höyrystämistä. Hiivat kuolevat yleensä kun lämpötila saavuttaa n. 45 - 50 astetta.
- snake
kilju kävi 2 viikkoa. avasin kannen ja siellä lillu semmosia homeen näkösiä klönttejä. onko enää juontikelpoista?
- ......................
siksi koska marjojen kuorissa ja ilmassa on hiivaa.
esimerkiksi leivän hapanjuuri valmistetaan vain laittamalla vettä ja jauhoja astiaan, ja odottamalla. viini tehdään nykypäivänäkin usein lisäämättä hiivaa, kuten tehtiin tuhansia vuosia ennen nykyisen hiivamöykyn keksimistä. - Anonyymi
Niin mehu käy siinä missä muutkin mistä löytyy omaa sokeria .
Esim Pirkka appelsiini tuoremehu. 100ml on 8.5g sokeria eli litrassa on 85g jo 10l on reilu 800g sokeria.
Jos esim appelsiini helvettiä haluaa niin kannattaa laskea mukaan myös mehusta irtoava sokeri koska sekin käy siinä missä lisätty sokeri.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va1192725Mies pyysi rahaa
Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?2151129Jos tapaisimme uudelleen?
niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J701121- 401035
- 61021
Mites nyt suu pannaan
Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va38951- 36926
- 47914
Taas Lieksassa tyritty
Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke123883Nähdäänkö ensi viikolla
paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.36837