lestadiolaisuusko ainut oikea

urmas

miten voitte sanoa uskonnostanne sen olevan ainut oikea kun keksijänäkin joku höperö mökin muori joka sai lars paran pään sekaisin höpinöillään.




Lestadiolaisuus


Lars Levi Laestadius oli lestadiolaisen herätyksen aloittaja Ruotsin Lapista. Hän sai ratkaisevan hengellisen kokemuksen keskusteltuaan "Lapin Marian" kanssa. Yksinkertainen kansannainen osasi auttaa arvostetun ja oppineen pastorin ymmärtämään evankeliumin totuuden. Laestadius aloitti saarnaamisen uudella voimalla ja herätys alkoi. Pian herätys levisi myös Suomen puolelle.





Lars Levi Laestadius, Lapin herättäjä.


Lestadiolaisuuden korostuksia ovat elämäntapojen muutos (vain täysraittius hyväksytään), henkilökohtainen sielunhoito ja synninpäästö sekä kiinteä yhteenkuuluvuuden tunne. Synninpäästön sanoina käytetään "Kaikki synnit anteeksi Jeesuksen Kristuksen nimessä ja veressä".

Uskovaisen elämän tulee erota selvästi ei-uskovaisen elämästä. Siksi esimerkiksi sekä vanhoillis- että esikoislestadiolaisuudessa katsotaan, että televisiota ei tule omistaa eikä katsoa. Myös pukeutumisessa tulee näkyviin yksinkertaisuus. Meikkausta ei hyväksytä.



Vanhoillislestadiolainen maallikkosaarnaaja puhuu seuroissa.
maallikko = ei pappi


Lestadiolaisuudelle on ollut tyypillistä voimakas esivallan kunnioitus. Lestadiolaisuudessa puhutaan ns. kahden munankuoren opista. Sen mukaan valtio, yhteiskunta ja kirkko ovat ikäänkuin munankuoria, jotka Jumala on asettanut suojelemaan elävää kristillisyyttä.

Lestadiolaisuuden huonona puolena on ollut alttius hajaantumiseen. Sekä vanhoillis- että esikoislestadiolaisuudessa on ollut myös melkoista hengellistä ylpeyttä. Siellä on ollut jopa vallalla ajatus, että Jumala pelastaa vain heidän omaan liikkeeseensä kuuluvat.





Vanhoillislestadiolainen perhe kirkkokahvilla
ennen seuroja. Lapsia on paljon.


Vanhoillislestadiolaisuus katsoo, että ehkäisyä ei saa käyttää. Tämä on johtanut suureen lapsilukuun (perheessä voi olla jopa 15 lasta). Vanhoillislestadiolaisten suviseurat ovat suurin vuotuinen tapahtuma Suomessa. Seuravieraita voi olla jopa 80 000 - 100 000.

Esikoislestadiolaisuuden mukaan herätysliikkeen johtohahmoja ovat Jällivaaran alueen vanhimmat saarnamiehet Ruotsin Lapista. Heitä kutsutaan nimellä "Lapin vanhimmat". Esikoislestadiolaisuus korostaa koruttomuutta ja elämän yksinkertaisuutta. Nämä tulevat näkyviin sekä pukeutumisessa että sisustuksessa.

Uusheräys on kolmas suuri lestadiolaisen liikken haara. Sillä ei ole niin selviä ominaispiirteitä kuin vanhoillis- että esikoislestadiolaisuudessa. Uusheräys on tehnyt jo kauan lähetystyötä.


Aktiivinen kartta 1700- ja 1800-luvun herätysliikkeistä.



TEHTÄVÄT

A. Kysymykset tältä sivulta:

Kuka oli lestadiolaisen herätyksen aloittaja Ruotsin Lapissa?
Missä lestadiolaisuus syntyi?
Miten "Lapin Maria" liittyi lestadiolaisuuden syntyyn?
Miksi Laestadius puhui saarnoissaan "taivaallisesta Vanhemmasta" eikä "taivaallisesta Isästä"? ( katso linkki )
Mitä asioita lestadiolaisuus korostaa?
Missä asioissa tulee lestadiolaisuuden mukaan uskovaisen elämän erota ei-uskovaisen elämästä?
Miten moneen osaan lestadiolaisuus on hajaantunut?
Kerro kaksi asiaa
a) vanhoillislestadiolaisuudesta ja
b) esikoislestadiolaisuudesta

B. Lars Levi Laestadius. Elämäkerta, toiminta ja tehtävät.

C. Anni, lestadiolainen nuori, kertoo. Teksti ja tehtävät.

D. Juha, lestadiolainen mies, kertoo. Teksti ja tehtävät.

E. Tarkasta tietosi: Helppo tietotesti. Monivalintakysymyksiä.



LINKIT ULKOPUOLELLE

Vanhoillislestadiolaisuus eli SRK-lestadiolaisuus - Vanhoillislestadiolaisuuden oma sivu

Uusiheräys - Uudenheräyksen oma sivu. (osa lestadiolaisuutta)

Lähetysyhdistys Rauhan Sana - Rauhan Sanan oma sivu. (osa lestadiolaisuutta)

Lestadiolaisuus - Ev.lut. kirkon Aamenestä öylättiin -sanaston perustiedot

Lestadiolaisuuden hajaannukset. Dosentti Jouko Talonen, STI

Lars Levi Laestadius, Pohjoiskalotin herättäjä. Perusteellinen luento. Seppo Leivo, STI

Lestadiolaisuus. Laaja monikielinen, kuvitettu kokonaisuus. Mauri Kinnunen.



TAKAISIN HERÄTYSLIIKKEET-SIVULLE



______________________

Ankaraan parannussaarnaan liittyi kuitenkin julistus taivaallisen Vanhemman rakkaudesta (Laestadius ei puhunut taivaallisesta Isästä; syynä taisivat olla hänen huonot kokemuksensa omasta isästään).

Nämä sanat lestadiolaisperheiden lapset oppivat jo pienestä pitäen, koska yleensä iltarukoukseen liittyy päivän pahojen tekojen ja sanojen ja syntien anteeksijulistaminen.

"Televisiosta tulee kaikkea pornoa sekä synnillistä ja huonoa elämää."

Huomaa, että munankuoret (valtio, yhteiskunta ja kirkko) ovat, kuten kananmunassa, itsessään kuolleita. Niissä ei ole elävää kristillisyyttä.
Kuoret eivät kuitenkaan ole tarpeettomia, vaan pikemminkin välttämättömiä elävän kristillisyyden suojia.
Tästä syystä lestadiolaisuus ei ole halunnut erota ev.lut. kirkosta, vaikka lestadiolaisuus ei katsokaan kirkon uskonelämän olevan oikeaa ja elävää.

Eri lestadiolaisia suuntauksia on ainakin yhdeksän.

Esikoislestadiolaisissa seuroissa:
NAISET
Aikuisilla naisilla tulee olla huivi päässä. Huivi on sidottu leuan alle. Koruja ja meikkiä ei saa olla. Hiusten tulee olla pitkät. Naisten tulee käyttää hametta tai mekkoa.
MIEHET
Miehillä tulee olla siisti asu päällä. Pukua ei vaadita. Solmion käyttöä ei hyväksytä.

Rukoushuoneella ei saa olla ruukkukukkia eikä kukkakaupan leikkokukkia.
Luonnonkukat voidaan hyväksyä.
Mitään soittimia ei käytetä.

7

1612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • urmas

      vetipä hiljaiseksi tämän seurakunnan.

      • tokk

        toki toki


      • Mies33

        Nyt kyllä Urmas veti pisteet kotiin...
        Varmaan kaksi viikkoa kerännyt noita tietoja netistä..
        Varmaan sai tarivaspaikan heti kerralla..


      • there is
        Mies33 kirjoitti:

        Nyt kyllä Urmas veti pisteet kotiin...
        Varmaan kaksi viikkoa kerännyt noita tietoja netistä..
        Varmaan sai tarivaspaikan heti kerralla..

        Liittyykö se tervaan vai Terijokeen, vai onko tuo toinen sana Saksaa vai siansaksaa.


      • Stille Nacht

        -vetipä hiljaiseksi tämän seurakunnan.-

        Minkä seurakunnan? Kuinka sellaisen seurakunnan voi hiljaiseksi vetää, jota ei edes ole olemassa?


    • kaksjatkoonen

      Yksi samankaltainen usko kulkee maan päällä, nimi voi vaihdella vuosien saatossa.

      Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kaikki yhtä. Ilman Isää ei ole Poikaa,ilman Poikaa ei ole Isää ja ilman Isää ja Poikaa ei ole Pyhää Henkeäkään.

      Kun ihminen tulee uskoon, hän saa Pyhän Hengen, kun hän tekee syntiä Pyhä Henki pakenee sydämestä ja anteeksiantamusta tarvitaan. Tarvitaan pestä pois syntiä. Ei ihminen tule täydelliseksi uskoon tultuaan, mutta Pyhä Henki tulee sydämeen asukkaaksi ja opettajaksi. Ihminen voi myös luopua kokonaan uskostaan ja silloin Pyhä Henki pakenee. Se on surullista.
      Jeesus yksin oli täydellinen.

      Apostoli Paavali, entinen Saul,Kristittyjen suuri vainooja kohtasi Damaskoksen tiellä näyssä Jeesuksen ja hän tuli sokeaksi. Kun Saul sitten tosissaan rukoili, ei apu tullut hänelle suoraan ylhäältä, vaikka kohtasi tiellä Jeesuksen, vaan hänen luokseen lähetettiin jo Pyhän Hengen saanut Ananias päästämään Saul synnin siteistä. Kun Ananias pani kätensä Saulin päälle, hänet kastettiin (Pyhällä Hengellä) hän sai näkönsä jälleen. Ja silloin Saul vasta huomasi tilansa, kuinka hän tietämättömänä oli vainonnut kristittyjä.

      Raamatussa on monia samankaltaisia esimerkkejä, kuinka lähetetään Pyhän Hengen saanut ihminen luokse. Kun uskotaan.

      Jeesus jätti tänne maan päälle vallan omilleen, Pyhän Hengen saaneille saarnata syntejä anteeksi. Ei omasta voimastaan. Sitä ei järki käsitä, ei ymmärretty Jeesuksen aikanakaan. Se oli ihmisille hullutusta. Jeesusta ja niin myös opetuslapsia vihattiin jopa niin paljon, että heitä tapettiin, vaikka he halusivat lähetyskäskyä noudattaen vain hyvää ihmisille.

      Efesossa, alkuseurakunnan aikoihin saarnasi väkevästi Apollos niminen mies. Hän tunsi tarkoin raamatun ja puhui Jeesuksesta. Paljon ihmisiä uskoi hänen puheensa ja ottivat vesikasteen. Mutta siitä puuttui jokin. Kun Paavali tuli Efesoon, hän kysyi, saitteko Pyhän Hengen, kun tulitte uskoon. He vastasivat, että ei he ole sellaisesta kuulleetkaan. Sitten Paavali pani kätensä heidän päälleen ja he saivat Pyhän Hengen, kun he sen uskoivat.

      Akyilla ja Priskilla, Paavalin tyätoverit olivat kerran kuulemassa Apollosta ja he neuvoivat hänelle tarkemmin oikean tien.

      Kun puhutaan kaksiteräisestä miekasta, se tarkoittaa Hengen miekkaa. Miekan toinen terä nuhtelee ihmistä synnistä ja toinen tarjoaa armoa. Jeesuksen seuraajille annettiin käsky lähteä viemään evankeliumia eteenpäin kaikkeen maailmaaan. Kaikkia ihmisiä kutsutaan parannukseen. Niin hyvä Jumala meillä on, että yhä kaikesta vastustuksesta huolimatta Hänen kätensä ovat ojennettuina. (kts Apostolien teot 18 ja 19 luvut)

    • mmm

      jos lestadiolaisuus olisi ainoa oikeanlainen "oppi" niin sittenhän kaikki ennen 1800-luvulla perustetut seurakunnan jäsenet ja muutkin olisivat helvetissä ja sehän ei tietenkään ole Jumalan tahto.Raamatussa ennustetaan että viimisillä ajoilla(aivan pian jos ootte yhtään seurannu ajanmerkkejä raamatun profetioista)maailman valtaa suuri herätys ja myös viimeaikoina on profetoitu,että myös Suomessa kristillisien eri herätysliikkeiden ja seurakuntien rajat rikotaan ja kristinuskosta tulee yhteinen asia kaikille kristityille ja yhdistää kaikki.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe