Ei kiitos implantille

Kuuroutunut86

Ei kiitos implantille, on tämän kommentin pääaihe. Olen syntynyt kuulevana vuonna 1986 ja lievä huonokuulo löydettiin minulta vuonna 1993 kun olin 7-vuotias. Kuulin silloin kun menin kouluun hyvin vielä ilman kuulolaitteita ja pärjäsin monta vuotta ilman kuulolaitteita. Kunnes 5-luokalla kuuloni muuttui keskivaikeaksi ja jouduin aloittamaan vakituisen kuulolaitteen käytön, mutta kuulin yhä ilman kuulolaitteita jonkin verran puhetta.
Kun 6-luokka päättyi, minut siirrettin valtion kuulovammaisten kouluun ei pelkästään kuulon vuoksi vaan myös huonon koulunmenestyksen takia. Protestoin suuresti isääni ja kuntoutusohjaajaa jotka minut sinne laittoivat. Oli ahdistavaa mennä muiden huonokuuloisten ja kuurojen joukkoon jotka lähinnä pelkästään viittoivat. Myös huonokuuloiset vaikka he saattoivat kuulla puhetta kuulolaitteilla. Joten, oli pakko opetella viittomaan että saisin kavereita. Kaveerasin ennen viittomista lähinnä kuulevien dysfasia-oppilaiden kanssa. Oli myös vaikeaa tottua jatkuvaan pakotettuun kuulolaitteiden käyttöön.
Opin melko nopeasti viittomaan, alle puolessavuodessa. Siitä oli minulle jokseenkin hyötyä. Kuuloni alkoi jälleen huonontua 7-luokan lopussa. En enää kuullut puhetta ilman kuulolaitteita. Viittomisesta alkoi olla suurempi hyöty ja minulla oli jo huonokuuloisia ja kuuroja ystäviä. 9-luokan aikana kuuloni alkoi dramaattisesti huonontua ja audiologi (korvatautien lääkäri) ja kuulontutkija alkoivat pohtia keinoja mitä tässä tapauksessa pitäisi tehdä koska en enää kuulolaitteidenkaan kanssa saanut puheesta hyvin selvää, jotain selvää sain ja ympäristön ääniä kuulin. Ilman laitteita olin lähes kuuro ja sitä minun oli vaikea hyväksyä. Minulle ehdotettiin sisäkorvaimplanttia. Sanoin ei kiitos koska..... JATKUU seuraavalla.

57

14766

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuuroutunut86

      ....Osasin viittoa jo sujuvasti. Olin tutustunut kuurojen kulttuuriin, käynyt kuurojen tilaisuuksissa ja kuurojen yhdistyksillä muutaman kerran. Viitoin jokseenkin sujuvasti sekä olin taitava huulilta lukija. Audiologi ja kuulontutkija äimistyivät, että miksi kieltäydyn implantista koska lähes kaikki nykyään kuuroutuneet ottavat implantin, jotta saisivat kuulon takaisin. Sanoin, että pärjään huulilta luvulla ja viittomilla, sekä kerroin myös kuinka upeita ja mahtavia kuurot ihmiset ovat ja siitä että kuurot pitävät toisistansaan huolta koska he ovat niin pieni yhteisö ja lähes kaikki Suomen kuurot tuntevat toisensa sekä yhteisöllisyys on tiivistä. Halataan lähes aina kun tavataan toisia. Audiologi ja kuulontutkija eivät osanneet viittoa ja kerroin myös kuinka upea ja rikas kieli viittomakieli on.
      Valitsin kuurojen yhteisön ja viittomakielen omaan elämään. Audiologi ja kuulontutkija eivät ymmärtäneet sitä lähinnä omasta mielestäni siksi koska he eivät osaa viittomakieltä ja eivät tiedä millaista kuurojen kulttuuri on. Tämän takia he minulle implanttia tuputtivat ja määräsivät. Luulen, että jos he tietäisivät millaista kuurojen kulttuuri on ja jos he osaisivat viittoa niin ymmärtäisivät mitä tarkoitan ja miksi en ota implanttia. Yhä kaikki Suomen kuulonhuollon hoitohenkilöstö mainostaa sisäkorvaimplanttia vastakuuroutuneille ja syntymäkuuroille vauvoille ja kuuroituneille lapsille, joilla ei ole VIELÄ kosketusta ja yhteyttä kuurojen kulttuuriin ja viittomakieleen. Näin sellaiset henkilöt ja perheet hyväksyvät ja leikkauttavat itselleen ja kuuroille perheenjäsenille yhteiskunnalle kallin implanttileikkauksen. Heille pitäisi kertoa myös että ilman kuuloa voi olla ONNELLINEN kuten minäkin olen nyt. Siis tutustua viittomakieleen ja kuurojen kulttuuriin.
      Kuulen kuulolaitteilla vielä jonkin verran, kuulen ihmisen puhetta josta en saa enää juurikaan selvää ja kuulen ympäristön ääniä.
      Minulla olisi nyt sisäkorvaimplantti JOS en olisi tutustunut kuurojen kulttuuriin ja viittomakieleen sekä olisin jatkanut kuulevien koulussa. Silloin olisin ollut lähes täysin tietämätön kuurojen maailmasta ja olisin elänyt ei-viittovien huonokuuloisten kanssa, jotka ovat myös implantin puolestapuhujia. Kuuroutuminen olisi ollut minulle šokki ja tottakai olisin ottanut implantin. Osasin jo viittoa ja siten valmistautua täydelliseen kuurouteen, joten se EI ollut minulle enään šokki.
      Ymmärrän todella hyvin perheitä joille syntyy kuuro tai vaikeasti huonokuuloinen vauva. Sehän on aina šokki, kun vauva on kuuro. Ensimmäinen vaihtoehtohan on vahvat kuulolaitteet ja sitten vasta implantti. Implantti ei ole ratkaisu, aina ei voi olla täydellinen lapsi. Kuurona voi olla myös onnellinen. Jos lapseni syntyisi kuurona, antaisin hänen itse päättää myöhemmin haluaako implantin vai ei ja olen aivan varma että ei, koska on jo tutustunut muihin kuuroihin lapsiin ja muihin viittoviin huonokuuloisiin lapsiin. Ei tarvitsisi käydä koko ajan raskaassa puheterapiassa ja kuulon kuntouttamisessa. Lapsi voisi elää vapaana.

      Tämä on minun elämän tarinani ja näkökulmani. Olen 19v. ja elän kuurona elämäni loppuun asti. Pystyn opiskelemaan lähes mitä tahansa vaikka kuulo puuttuu. Pystyn elämään täysipainoista elämää vaikka kuulon puuttuminen karsii muutamia ammatteja pois joukosta.
      Kommentoikaa vapaasti!

      • -TP-

        Luin mielenkiinnolla koko kirjoittamasi jutun läpi.

        Tunnen henkilökohtaisesti pari ihmistä,jotka ovat itsekin kuuroutuneita, ja he ovat myös ennättäneet tutustua kuurojen maailmaan ennenkuin kuuroutuivat täysin.He ovat tietenkin oppineet hallitsemaan viittomakielen hyvin suomen kielen rinnalla.Tosin toinen heistä on käynyt kuulovammaisten koulun.

        Hekään eivät halua mitään sisäkorvaistutetta,vaikka heille on myös suositeltu sisäkorvaistutetta sairaalan kuulokeskuksessa. He ovat kuitenkin miettineet ja päättyneet omaan henkilökohtaiseen valintaansa,etteivät ota sisäkorvaistutetta,kun he ovat löytäneet oman paikkansa elämässään.

        Olen iloinen,että sinä "kuuroutunut86"-nimimerkki olet silti löytänyt oman paikkasi elämässäsi ja ennen kaikkea hyväksynyt itsesi kuin mitä olet nyt sellaisena. Uskon,että se on tärkeintä kun on löytänyt oman paikkansa ja itsensä omassa elämässään kuulon puutteesta huolimatta.

        Sisäkorvaistutteen ottaminen on hyvin henkilökohtainen asia, siksi minusta on kovin kurjaa, että jopa sairaalan lääkäri ja henkilökunta on moittinut ja arvostellut sinua "kuuroutunut86"-nimimerkkiä kun olet tehnyt oman päätöksesi.

        Toisaalta en yhtään ihmettelisi sairaalan lääkärin,asiantuntijan tai henkilökunnan epäammattimaista ja epäeettistä käytöstä, kun he yrittivät pakottaa sinua "kuuroutunut86"-nimimerkkiä ottamaan sisäkorvaistutteen.
        Sillä olen saanut kuulla aivan paljon ihmeellisiä juttuja heistä, kuten sen, että he ovat kieltäneet perheitä edes ottamasta viittomakielen kursseja kun heillä on sisäkorvaistutteen saanut lapsi, vaikka lapsi olisikin täysin oppinut omaksumaan puhutun kielen.

        Onneksi ihan kaikissa sairaaloissa (tai no,toivon mukaan) ei ole niin tuollaista,vaan joissakin on tuollaista.

        Olen itse syntymäkuuro, ja minun aikoinani,eli siis syntyessäni ei ollut mitään puhettakaan sisäkorvaistutteesta,kun sellaista ei vielä rantautunut tänne Suomeen. Eikä minulle koskaan ole puhuttu tai suositeltu mitään sisäkorvaistutetta, tosin lääkärit itsekin tietävät jo, että sellaista on turha enää suositella aikuisille syntymäkuuroille,kun se ei hyödytäkään puuttuvan kuulomuistin tai kuulohavainnon takia.

        Olen tosiaan pärjännyt kuurona koko elämäni näinkin kivasti: kirjoittanut ylioppilaaksi,päässyt opiskelemaan, päässyt työelämään, saanut paljon sekä kuuroja,huonokuuloisia että kuulevia ystäviä, saanut ihanan nykyisen avomiehen (kuuleva)... opiskelenkin nyt ammattikorkeakoulussa työn ohessa ja työpaikkakin on hyvä (valitettavasti en halua sanoa työpaikan nimeä,ettei minua tunnistettaisi täällä...)
        Ja niin paljon muita ihania pieniä asioita elämässäni.

        Niin tottahan se on,että joutuu karsimaan myös muutamia ammatteja pois listalta kuulon takia.

        Mutta kannattaa muistaa se kiistaton tosiasia,että eivät kuulolaitteilla tai sisäkorvaistutteella varustetut huonokuuloisetkaan pääse ihan kaikkiin ammatteihin,joissa vaaditaan nimenomaan _täydellistä_ kuuloa (lue:kuuleva vailla mitään kuulon apuvälineitä). Esimerkiksi poliisin,armeijan alan,tai lentokapteenin jne. ammatteihin ei voi päästä kuuro, ja kuulolaitteella/sisäkorvaistutteella varustettu huonokuuloinen. Eli lopputuloshan on aina sama.

        No mitähän tässä muuta.. Kuin että pitää ruveta tekemään lähtöä kohtapuoliin,kun on tärskyt ystävättäreni kanssa. :)

        Sinulle "kuuroutunut86"-nimimerkille kaikkea hyvää elämänpolullesi ja virtuaalihalauksia!


      • implantille

        Onneksi jokainen saa itse päättää asioistaan. Onneksi lasten vanhemmat saavat päättää lapsistaan.

        Itse olin tutustunut kuurojen kulttuuriin ja hallitsin viittomakieltä ennen syntymäkuuron lapseni implantointia. Lapsuudesta saakka olen tuntenut naapuruston kuuroja, naaapurin pienet kuurot kävivät meillä ollessani itse jo teini-ikäinen, mutta koska tuolloin emme osanneet kieltä jäi kommunikointi ja vuorovaikutus mahdottoman puutteelliseksi. Tuolloin tuntui mahdottomalta, että ne lapset eivät kyenneet keskustelemaan, ilmaisemaan ajatuksiaan edes tuttujen naapureiden kanssa.Lapsista varmaan oli kiva käydä meillä, mutta itse tunsin ahdistusta siitä, että heillä oli oltava joku sisaruksista tulkkina, että saivat kerrottua ajatuksensa vieraille.. Myöhemmin opiskelin viittomakieltä ja tutustuin paremmin kuurojen kulttuuriin. SAin kuuron lapsen ja valitsin implantin, sillä implantti ei sulje pois kuurojen kulttuuria ja viittomakieltä. Kuurous sen sijaan sulkee paljon, se on pakko tunnustaa. Implantin avulla lapsemme on saanut huomattavasti ja ehdottomasti enemmän kuin olisi saanut kuurona. Ja vaikka lapsemme on puhekielinen, hän hallitsee myös viittomakielen.

        Viisi vuotta implantoinnin jälkeen: Lapsi on yleisopetuksessa ilman avustajaa. Pärjää opettajan mukaan erinomaisen hyvin implanttikuulonsa avulla. Koko ajan toki tarkkailemme tilannetta. Lapsi kertoo kuten muutkin asioista, jotka on saanut tietoonsa pelkästään kuulonsa avulla esim. kertoili toisen opettajansa sairastuneen vakavasti ja tämän olevan pois kymmenen viikkoa, sitten kertoi sijaisen nimen ja sanoi tämän olevan sijaisena kaksi viikkoa ja kertoi kuka tulee sitten sijaiseksi...Tai kun kertoi perusteellisesti täistä ja saivareista, joita oli havaittu joillakin oppilailla koululla. Kertoi, miten on toimittava kotona,jos tavataan täitä... Näistä kaikista päättelen lapsen kuulevan tavallisessa n. 24 oppilaan luokkatilanteessa. Suuremmissa ryhmäkokoontumisissa esiintyy varmaan ongelmia kuulemisen suhteen, mutta tällaisiin tilanteisiin suunnittelemme FM laitteen käyttöä.

        Lapsi harrastaa partiota ja urheilua, huolehtii itse informaatiot kotoa harrastuksiin ja harrastuksista kotiin. Lauantaina lähetin lapsen isoon partiotapahtumaan levollisin mielin. Hän kyllä pärjää ja saa asiansa ajetuksi. Ja niin oli tapahtunut. Edelleen lapsi kävi myimässä naapurustossa partiokalentereita, eikä tarvinnut tulkkia tai papereita mukaan. Viipyili kaksi tuntia jutellen kussakin paikassa jopa niin, että piti käydä kaupustelija noutamassa kotiin. Oli ollut niin kiva keskustella pappojen ja mummujen kanssa..

        Tulee mieleen, miten oltaisiin toimittu em tilanteissa, jos implanttia ei olisi. Tottakai tiedän, että kuurokin harrastaa, mutta miten paljon enemmän se vaatii järjestelyjä ja suunnittelua, tulkkeja jne. Mielestäni suurta tietämättömyyttä ja suorastaan typeryyttä edustaa ajatus "ei implantille". Pitäisi hiukan katsoa nokkaa pidemmälle eikä jäädä siihen halausasteelle.


      • -TP-
        implantille kirjoitti:

        Onneksi jokainen saa itse päättää asioistaan. Onneksi lasten vanhemmat saavat päättää lapsistaan.

        Itse olin tutustunut kuurojen kulttuuriin ja hallitsin viittomakieltä ennen syntymäkuuron lapseni implantointia. Lapsuudesta saakka olen tuntenut naapuruston kuuroja, naaapurin pienet kuurot kävivät meillä ollessani itse jo teini-ikäinen, mutta koska tuolloin emme osanneet kieltä jäi kommunikointi ja vuorovaikutus mahdottoman puutteelliseksi. Tuolloin tuntui mahdottomalta, että ne lapset eivät kyenneet keskustelemaan, ilmaisemaan ajatuksiaan edes tuttujen naapureiden kanssa.Lapsista varmaan oli kiva käydä meillä, mutta itse tunsin ahdistusta siitä, että heillä oli oltava joku sisaruksista tulkkina, että saivat kerrottua ajatuksensa vieraille.. Myöhemmin opiskelin viittomakieltä ja tutustuin paremmin kuurojen kulttuuriin. SAin kuuron lapsen ja valitsin implantin, sillä implantti ei sulje pois kuurojen kulttuuria ja viittomakieltä. Kuurous sen sijaan sulkee paljon, se on pakko tunnustaa. Implantin avulla lapsemme on saanut huomattavasti ja ehdottomasti enemmän kuin olisi saanut kuurona. Ja vaikka lapsemme on puhekielinen, hän hallitsee myös viittomakielen.

        Viisi vuotta implantoinnin jälkeen: Lapsi on yleisopetuksessa ilman avustajaa. Pärjää opettajan mukaan erinomaisen hyvin implanttikuulonsa avulla. Koko ajan toki tarkkailemme tilannetta. Lapsi kertoo kuten muutkin asioista, jotka on saanut tietoonsa pelkästään kuulonsa avulla esim. kertoili toisen opettajansa sairastuneen vakavasti ja tämän olevan pois kymmenen viikkoa, sitten kertoi sijaisen nimen ja sanoi tämän olevan sijaisena kaksi viikkoa ja kertoi kuka tulee sitten sijaiseksi...Tai kun kertoi perusteellisesti täistä ja saivareista, joita oli havaittu joillakin oppilailla koululla. Kertoi, miten on toimittava kotona,jos tavataan täitä... Näistä kaikista päättelen lapsen kuulevan tavallisessa n. 24 oppilaan luokkatilanteessa. Suuremmissa ryhmäkokoontumisissa esiintyy varmaan ongelmia kuulemisen suhteen, mutta tällaisiin tilanteisiin suunnittelemme FM laitteen käyttöä.

        Lapsi harrastaa partiota ja urheilua, huolehtii itse informaatiot kotoa harrastuksiin ja harrastuksista kotiin. Lauantaina lähetin lapsen isoon partiotapahtumaan levollisin mielin. Hän kyllä pärjää ja saa asiansa ajetuksi. Ja niin oli tapahtunut. Edelleen lapsi kävi myimässä naapurustossa partiokalentereita, eikä tarvinnut tulkkia tai papereita mukaan. Viipyili kaksi tuntia jutellen kussakin paikassa jopa niin, että piti käydä kaupustelija noutamassa kotiin. Oli ollut niin kiva keskustella pappojen ja mummujen kanssa..

        Tulee mieleen, miten oltaisiin toimittu em tilanteissa, jos implanttia ei olisi. Tottakai tiedän, että kuurokin harrastaa, mutta miten paljon enemmän se vaatii järjestelyjä ja suunnittelua, tulkkeja jne. Mielestäni suurta tietämättömyyttä ja suorastaan typeryyttä edustaa ajatus "ei implantille". Pitäisi hiukan katsoa nokkaa pidemmälle eikä jäädä siihen halausasteelle.

        Sinä implantoidun kuuron lapsen vanhempi, joka kirjoitit,että kuurous sulkee paljon asioita ja sitä sinun täytyi tunnustaa.

        En tiedä mitä tuolla tarkoitit, kun et määritellyt tarkemmin mitä tai millaisia paljon asioita kuurous sulkee.

        Ymmärräthän kai sen,ettei toisen ihmisen puolesta voi koskaan mennä sanomaan; tämä tai tuo tai joku puuttuva ominaisuus on sulkenut paljon asioita häneltä. Siis koskaan ei voi mennä sanomaan niin toisen ihmisen puolesta,jonka niin sanottuja selviytymiskeinoja ei ole edes tiennyt aiemmin.Tai edes tunne kyseistä ihmistä.

        No okei, että minä kuurona voin sanoa ainoan yhden asian; nimenomaan puuttuvan yhteisen kielen takia tulee joskus ongelmia.

        Mutta yllämainitusta ongelmasta huolimatta on AINA kiinni OMASTA ASENTEESTA, siis kuuron omasta asenteesta, miten hyvin on pärjännyt kuulevien kanssa,ja ylipäätään ympäristössä ja myös yhteiskunnassa.

        Omakohtaisesta kokemuksestani tiedän todella hyvin,että kuulevat ihmiset osaavat kyllä aistia heti kuurosta ihmisestä, jos kuuro ihminen on aivan sinut itsensä kanssa. Juuri tämän hyvän ja vakaan asenteen kautta pystyy kommunikoimaan ja olemaan kuulevien kanssa, ainakin minun osaltani huuliltalukemisella, eleellä, kynä paperilla ja joskus viittomakielelläkin, kun jos kuuleva on oppinut sen omasta tahdostaan.

        Tähän mennessä tapaamani kuulevat eivät koskaan ole sanonneet,että heitä on haitannut minun kuurouteni, tosin he ovat sanonneet,että kommunikointi on vähän erilaista mutta mitä siitä. Enemminkin he ovat sanonneet sen,että ovat voineet aistia minusta,ettei ole mitään pelättävää tai jotain kummallista.

        Tottakai on tullut törmättyä sellaisiin ihmisiin,joilta puuttuu viitseliäisyyttä tai ovat muutenkin "vaikeita ihmisiä", mutta se on heidän oma ongelmansa, jos he eivät halua suhtautua johonkin ihmiseen,joka on vähänkin "erilainen". Eikä heidän kanssaan tarvi keskustella.

        Pienenä olin harrastanut niin paljon ja monipuolisia harrastuksia: kuvaamataitokerhoa, ratsastusta,jumppakerhoa... jne. ja näissä olin aina ollut kuulevien kanssa. Ja vieläpä nämä olivat tapahtuneet -80 luvulla,jolloin tulkkipalveluja ei ollut vielä edes kunnolla kyhätty pystyyn. Eli näissä harrastuksissa olin onnistunut olemaan toisten kuulevien lasten kanssa, joko eleellä, tai viittomalla,kun toiset lapset olivat kiinnostuneita myös siitä. Ja kerhon ohjaajatkin olivat onnistuneet saamaan kontaktin minuun.

        Kaiken huipuksi olin löytänyt itselleni avopuolison,joka on nimittäin täysin kuuleva. Ennen hän ei osannut tippakaan viittomakieltä eikä edes ole koskaan tavannut ketään kuuroa tai huonokuuloista ihmistä ennen minua.
        Kyllä tämä jo edes kertoo siitä, että todellakaan kuurous ei sulje mitään paljoa asioita!!!!!!

        Ja olen töissä siinä työpaikalla, jossa kaikki työtoverit ovat kuulevia,heidänkin kanssaan olen pärjännyt upeasti. Ja esimiehenikin on kohdellut minua tasavertaisesti. Vaikka vain yksi tai pari heistä osaa jonkin verran viittoa, mutta heitä en edes koskaan ole pyytänyt tulkeiksi, vaan toimin aina oma-aloitteisesti eli: otan itse kontaktin työtovereihin joko puhumalla tai kirjoittamalla.

        Joten kyllä oma asenne on semmoinen asia, että OMALLA TERVEELLÄ JA VAKAALLA ASENTEELLA pärjää paremmin kuin hyvin!!! Vaikka tässä puuttuukin kuulo.

        Minäkään en koskaan voi mennä sanomaan vaikkapa sokean tai fyysisesti vajavaisen ihmisen puolesta,
        että voi kun tuollainen sulkee jo paljon asioita häneltä. Olen aivan varma,että hekin ovat löytäneet omat selviytymiskeinonsa elämässään.

        No niin,eipä voi mennäkään sanomaan mitään tai olla katsomatta nokkaa pidemmälle tuon implantin asiassa, MUTTA EI MYÖSKÄÄN VOI MENNÄ SANOMAAN ETTÄ KUUROUDEN TAKIA ELÄMÄLTÄ SULKEUTUISI PALJON ASIOITA!


      • edellinen
        -TP- kirjoitti:

        Sinä implantoidun kuuron lapsen vanhempi, joka kirjoitit,että kuurous sulkee paljon asioita ja sitä sinun täytyi tunnustaa.

        En tiedä mitä tuolla tarkoitit, kun et määritellyt tarkemmin mitä tai millaisia paljon asioita kuurous sulkee.

        Ymmärräthän kai sen,ettei toisen ihmisen puolesta voi koskaan mennä sanomaan; tämä tai tuo tai joku puuttuva ominaisuus on sulkenut paljon asioita häneltä. Siis koskaan ei voi mennä sanomaan niin toisen ihmisen puolesta,jonka niin sanottuja selviytymiskeinoja ei ole edes tiennyt aiemmin.Tai edes tunne kyseistä ihmistä.

        No okei, että minä kuurona voin sanoa ainoan yhden asian; nimenomaan puuttuvan yhteisen kielen takia tulee joskus ongelmia.

        Mutta yllämainitusta ongelmasta huolimatta on AINA kiinni OMASTA ASENTEESTA, siis kuuron omasta asenteesta, miten hyvin on pärjännyt kuulevien kanssa,ja ylipäätään ympäristössä ja myös yhteiskunnassa.

        Omakohtaisesta kokemuksestani tiedän todella hyvin,että kuulevat ihmiset osaavat kyllä aistia heti kuurosta ihmisestä, jos kuuro ihminen on aivan sinut itsensä kanssa. Juuri tämän hyvän ja vakaan asenteen kautta pystyy kommunikoimaan ja olemaan kuulevien kanssa, ainakin minun osaltani huuliltalukemisella, eleellä, kynä paperilla ja joskus viittomakielelläkin, kun jos kuuleva on oppinut sen omasta tahdostaan.

        Tähän mennessä tapaamani kuulevat eivät koskaan ole sanonneet,että heitä on haitannut minun kuurouteni, tosin he ovat sanonneet,että kommunikointi on vähän erilaista mutta mitä siitä. Enemminkin he ovat sanonneet sen,että ovat voineet aistia minusta,ettei ole mitään pelättävää tai jotain kummallista.

        Tottakai on tullut törmättyä sellaisiin ihmisiin,joilta puuttuu viitseliäisyyttä tai ovat muutenkin "vaikeita ihmisiä", mutta se on heidän oma ongelmansa, jos he eivät halua suhtautua johonkin ihmiseen,joka on vähänkin "erilainen". Eikä heidän kanssaan tarvi keskustella.

        Pienenä olin harrastanut niin paljon ja monipuolisia harrastuksia: kuvaamataitokerhoa, ratsastusta,jumppakerhoa... jne. ja näissä olin aina ollut kuulevien kanssa. Ja vieläpä nämä olivat tapahtuneet -80 luvulla,jolloin tulkkipalveluja ei ollut vielä edes kunnolla kyhätty pystyyn. Eli näissä harrastuksissa olin onnistunut olemaan toisten kuulevien lasten kanssa, joko eleellä, tai viittomalla,kun toiset lapset olivat kiinnostuneita myös siitä. Ja kerhon ohjaajatkin olivat onnistuneet saamaan kontaktin minuun.

        Kaiken huipuksi olin löytänyt itselleni avopuolison,joka on nimittäin täysin kuuleva. Ennen hän ei osannut tippakaan viittomakieltä eikä edes ole koskaan tavannut ketään kuuroa tai huonokuuloista ihmistä ennen minua.
        Kyllä tämä jo edes kertoo siitä, että todellakaan kuurous ei sulje mitään paljoa asioita!!!!!!

        Ja olen töissä siinä työpaikalla, jossa kaikki työtoverit ovat kuulevia,heidänkin kanssaan olen pärjännyt upeasti. Ja esimiehenikin on kohdellut minua tasavertaisesti. Vaikka vain yksi tai pari heistä osaa jonkin verran viittoa, mutta heitä en edes koskaan ole pyytänyt tulkeiksi, vaan toimin aina oma-aloitteisesti eli: otan itse kontaktin työtovereihin joko puhumalla tai kirjoittamalla.

        Joten kyllä oma asenne on semmoinen asia, että OMALLA TERVEELLÄ JA VAKAALLA ASENTEELLA pärjää paremmin kuin hyvin!!! Vaikka tässä puuttuukin kuulo.

        Minäkään en koskaan voi mennä sanomaan vaikkapa sokean tai fyysisesti vajavaisen ihmisen puolesta,
        että voi kun tuollainen sulkee jo paljon asioita häneltä. Olen aivan varma,että hekin ovat löytäneet omat selviytymiskeinonsa elämässään.

        No niin,eipä voi mennäkään sanomaan mitään tai olla katsomatta nokkaa pidemmälle tuon implantin asiassa, MUTTA EI MYÖSKÄÄN VOI MENNÄ SANOMAAN ETTÄ KUUROUDEN TAKIA ELÄMÄLTÄ SULKEUTUISI PALJON ASIOITA!

        Kuurous estää sen, mitä ja implantin tuomalla kuulemisella voitetaan.

        Kaiken mikä liittyy tavalliseen kielelliseen vuorovaikutukseen eri ihmisten kanssa eri tilanteissa. Kun kykenee kommunikoimaan, vaihtamaan ajatuksia vieraidenkin ihmisten kanssa esim kaupoissa, terveyskeskuksessa, puistoissa jne. Sillä on mieletön merkitys. Lapsi juttelee ihmisten kanssa ja vaihtaa ajatuksia. Se ei olisi meidän kuurolle mahdollista ilman implanttia. Ja kyllä lapsi varmaan ilman implanttiakin harrastaisi (ei tässä ihan tonttuja olla), mutta ilman tuota mahdollisuutta kuulla ja puhua kommunikaatio vieraiden ja harrastuskavereiden kanssa olisi viisomista ja osoittelua ja useimpien kanssa jäisi viisomiseksi ja osoitteluiksi. Valitettavasti osoittelulla ei pääse osalliseksi yhteisistä jutuista ja asioista. Kun ei ole yhteistä kieltä, niin ei ole. Yhteiset jutut ei toimaa.


      • syntymäkuuro
        edellinen kirjoitti:

        Kuurous estää sen, mitä ja implantin tuomalla kuulemisella voitetaan.

        Kaiken mikä liittyy tavalliseen kielelliseen vuorovaikutukseen eri ihmisten kanssa eri tilanteissa. Kun kykenee kommunikoimaan, vaihtamaan ajatuksia vieraidenkin ihmisten kanssa esim kaupoissa, terveyskeskuksessa, puistoissa jne. Sillä on mieletön merkitys. Lapsi juttelee ihmisten kanssa ja vaihtaa ajatuksia. Se ei olisi meidän kuurolle mahdollista ilman implanttia. Ja kyllä lapsi varmaan ilman implanttiakin harrastaisi (ei tässä ihan tonttuja olla), mutta ilman tuota mahdollisuutta kuulla ja puhua kommunikaatio vieraiden ja harrastuskavereiden kanssa olisi viisomista ja osoittelua ja useimpien kanssa jäisi viisomiseksi ja osoitteluiksi. Valitettavasti osoittelulla ei pääse osalliseksi yhteisistä jutuista ja asioista. Kun ei ole yhteistä kieltä, niin ei ole. Yhteiset jutut ei toimaa.

        Siltä kuulostaa, ettet kunnioita ollenkaan viittomakieltä kun nimität sen viisomiseksi ja osoitteluksi. Ne näyttävät siis sinun silmissäsi rumilta. Mielestäni kaikki on vaan kiinni asenteesta! Viittomakieli on tunnustettu kieli ja sekin on rikkautta jos siihen tutustutaan ja opitaan. Erilaisuus on yhtä rikkautta!


      • ---
        syntymäkuuro kirjoitti:

        Siltä kuulostaa, ettet kunnioita ollenkaan viittomakieltä kun nimität sen viisomiseksi ja osoitteluksi. Ne näyttävät siis sinun silmissäsi rumilta. Mielestäni kaikki on vaan kiinni asenteesta! Viittomakieli on tunnustettu kieli ja sekin on rikkautta jos siihen tutustutaan ja opitaan. Erilaisuus on yhtä rikkautta!

        Se edellinen tarkoitti varmaan kuuron kommunikaatiota kuulevien kanssa (jotka eivät osaa vk:ta), onhan se osoittelua! Eihän se nyt kieltä hyvänen aika ole.

        Mitä vikaa on ylimääräisessä aistissa, joka toimii edes jotenkin. Jos kuurot ovat nimenomaan kulttuurinen ja kielellinen yhteisö, eihän kuulovamman "väheneminen" pitäisi siihen yhteisöllistyyteen vaikuttaa. Voihan implantoitu edelleen viittoa.


      • --- kirjoitti:

        Se edellinen tarkoitti varmaan kuuron kommunikaatiota kuulevien kanssa (jotka eivät osaa vk:ta), onhan se osoittelua! Eihän se nyt kieltä hyvänen aika ole.

        Mitä vikaa on ylimääräisessä aistissa, joka toimii edes jotenkin. Jos kuurot ovat nimenomaan kulttuurinen ja kielellinen yhteisö, eihän kuulovamman "väheneminen" pitäisi siihen yhteisöllistyyteen vaikuttaa. Voihan implantoitu edelleen viittoa.

        No herranen aika kyllähän viittomakieli nyt kieli on! Niikuin mikä tahansa muukin kieli.


      • rautalangasta
        cocogirl kirjoitti:

        No herranen aika kyllähän viittomakieli nyt kieli on! Niikuin mikä tahansa muukin kieli.

        Joo, totta viittomakieli on kieli. Ei kai sitä nyt kukaan kielläkään. Mutta viittomakielinen ei voi käyttää tätä kieltä sellaisen kanssa, joka ei sitä osaa. Ja todella harva osaa. Mutta kaikki osaa osoitella, viisoa, pudistaa kieltävästi päätään, nyökätä myöntymisen merkiksi jne. Sellainen osoittelu toimii tietyissä tilanteissa, mutta se EI ole kieltä. Se on just sitä osoittelua, jolla ei paljon ajatuksia vaihdella tai keskustella syvempiä. En käsitä, miksi kuurot antavat aina ymmärtää, että joo kyllä kommunikointi sujuu vähemmälläkin, vaikka sitten osoittelulla. Mun mielestä se on oman kielen ja oman kommunikaation aliarvioimista ja väheksymistä, jos väittää, että osoittelu on viittomakieltä.

        Just sama juttu, kun kiinalainen ja suomalainen keskustelisivat keskenään kumpikin omalla kielellä toisesta mitään ymmärtämättä. Yhteinen kieli puuttuu, silloin ei kommunikaatio suju, vaikka molemmat käyttää kieltä.

        Ja vielä, implantti todella antaa kuulon ja sitä kautta puhekielen. Sehän tässä tää pointti oli.


      • on...
        rautalangasta kirjoitti:

        Joo, totta viittomakieli on kieli. Ei kai sitä nyt kukaan kielläkään. Mutta viittomakielinen ei voi käyttää tätä kieltä sellaisen kanssa, joka ei sitä osaa. Ja todella harva osaa. Mutta kaikki osaa osoitella, viisoa, pudistaa kieltävästi päätään, nyökätä myöntymisen merkiksi jne. Sellainen osoittelu toimii tietyissä tilanteissa, mutta se EI ole kieltä. Se on just sitä osoittelua, jolla ei paljon ajatuksia vaihdella tai keskustella syvempiä. En käsitä, miksi kuurot antavat aina ymmärtää, että joo kyllä kommunikointi sujuu vähemmälläkin, vaikka sitten osoittelulla. Mun mielestä se on oman kielen ja oman kommunikaation aliarvioimista ja väheksymistä, jos väittää, että osoittelu on viittomakieltä.

        Just sama juttu, kun kiinalainen ja suomalainen keskustelisivat keskenään kumpikin omalla kielellä toisesta mitään ymmärtämättä. Yhteinen kieli puuttuu, silloin ei kommunikaatio suju, vaikka molemmat käyttää kieltä.

        Ja vielä, implantti todella antaa kuulon ja sitä kautta puhekielen. Sehän tässä tää pointti oli.

        Niin todellakin implantti antaa kuulon, mutta se ei kuitenkaan tee ihmisestä täysin kuulevaa.. valitettavasti. Vaan se tekee joko vähemmän tai enemmän huonokuuloiseksi.

        Kuuloimplantin varassa ihminen on aina huonokuuloinen, kuten myös tavallisen kuulokojeen varassa. Ja silloin ihminen on täysin riippuvainen kuuloimplantista tai tavallisesta kuulokojeesta,jotta voi kuulla mitä puhutaan jne. Lisäksi pitää vielä huolehtiakin siitä,että patterit ovat aina mukana.

        No, elämä ei kuitenkaan ole koskaan täydellistä, toisaalta onneksi on aina löydettävissä ratkaisuja. ;)


      • äiti
        on... kirjoitti:

        Niin todellakin implantti antaa kuulon, mutta se ei kuitenkaan tee ihmisestä täysin kuulevaa.. valitettavasti. Vaan se tekee joko vähemmän tai enemmän huonokuuloiseksi.

        Kuuloimplantin varassa ihminen on aina huonokuuloinen, kuten myös tavallisen kuulokojeen varassa. Ja silloin ihminen on täysin riippuvainen kuuloimplantista tai tavallisesta kuulokojeesta,jotta voi kuulla mitä puhutaan jne. Lisäksi pitää vielä huolehtiakin siitä,että patterit ovat aina mukana.

        No, elämä ei kuitenkaan ole koskaan täydellistä, toisaalta onneksi on aina löydettävissä ratkaisuja. ;)

        Mielestäni implantin antama kuulo on vajaanakin todella tärkeä juuri siitä syystä, että se antaa sellaisen kuulon, jolla voi oppia puhekielen yhtä täydellisesti kuin kuulevatkin. Se on oleellisinta. Puhekielen kautta kuuro implantisti voi liittyä ympäröivään maailmaan ihan eri tavalla kuin ilman kuuloa.

        Implanttilapset pitävät itseään kuulevina, koska he kuulevat. He tiedostavat, että kuulo on joissakin tilanteissa huonompi kuin muilla, mutta esim. päiväkodissa tai koulussa hoitajat ja opettajat eivät ollenkaan aina tajua lapsen olevan huonokuuloinen, sillä niin hyvin implantilla kuulee.

        Patterit eivät todellakaan ole ongelma. Kaikkeen tottuu. Pattereiden mukana pitäminen on yhtä automaattista kuin joillekin kännykän, nenäliinan, huulirasvan, tamponin, kukkaron...Kukkaro on sitä paitsi kätevä paikka pitää patterit mukana. Kolme pastillin kokoista patteria ei paljon mukana paina esim. kännykkään verrattuna.


      • itsekin huonokuuloinen
        äiti kirjoitti:

        Mielestäni implantin antama kuulo on vajaanakin todella tärkeä juuri siitä syystä, että se antaa sellaisen kuulon, jolla voi oppia puhekielen yhtä täydellisesti kuin kuulevatkin. Se on oleellisinta. Puhekielen kautta kuuro implantisti voi liittyä ympäröivään maailmaan ihan eri tavalla kuin ilman kuuloa.

        Implanttilapset pitävät itseään kuulevina, koska he kuulevat. He tiedostavat, että kuulo on joissakin tilanteissa huonompi kuin muilla, mutta esim. päiväkodissa tai koulussa hoitajat ja opettajat eivät ollenkaan aina tajua lapsen olevan huonokuuloinen, sillä niin hyvin implantilla kuulee.

        Patterit eivät todellakaan ole ongelma. Kaikkeen tottuu. Pattereiden mukana pitäminen on yhtä automaattista kuin joillekin kännykän, nenäliinan, huulirasvan, tamponin, kukkaron...Kukkaro on sitä paitsi kätevä paikka pitää patterit mukana. Kolme pastillin kokoista patteria ei paljon mukana paina esim. kännykkään verrattuna.

        Olen se sama kirjoittaja kuin edellisessä kirjoittamassa viestissäni, jossa mainitsin kuuloimplantin ja kuulokojeen varassa elävän ihmisen olevan aina huonokuuloinen.

        Jos mä nyt vaikka kerron ja kirjoitan omakohtaisesta kokemuksestani, koska olen nimittäin itsekin huonokuuloinen. Niin olen huonokuuloinen toisesta korvastani jo syntymästäni lähtien ja saanut ensimmäiset kuulolaitteeni 1,5 vuotiaana.

        Tietenkin kuulolaitteen avulla olen pystynyt oppimaan puhumaan, etenkin kun kuulokojeen avulla kuulen suht. hyvin, vaikka toinen korva onkin kuuro.

        Tosin puhutun suomen kielen rinnalla osaan myös viittoa aika hyvin, sillä olen ollut tekemisissä koko ikäni sekä kuulevien että kuurojen kanssa. Ja olen ollut koulussa sekä kuulevien että kuurojen kanssa. Vasta nyt aikuisena olen alkanut tutustua myös huonokuuloisten toimintaan, kuten Kuulohuoltoliittoon ja Moottorikorvien toimintaan.

        Myönnän rehellisesti, että minulla tuppaa silloin tällöin unohtua patterit kotiin, ja myös joilla tuntemillani huonokuuloisilla on ollut sama tilanne.
        Mutta valitettavasti minulle ja joillekin tavallisen kuulokojeen käyttäjille on sattunut niin,että kuulokoje lakkasi toimimasta tai rupesi vain simahtamaan, että meidän on ollut pakko mennä kuulokeskukseen korjauttamaan, joka ei joskus tapahdu niin samana päivänä.

        Viime kesänä, jolloin oli niin helteistä,että jopa kuulokojeeni kärsi liiallisesta kosteudesta ja tietenkin simahti kaiken kesken työpäiväni... Silloin kuulevat työtoverini tajusivat vielä kirkkaammin, etten todellakaan pysty kuulemaan kunnolla ilman kuulokojetta.

        Onneksi työpaikallani on sellainen mahdollisuus pitkään lounastaukoon, että menin lounastauolla kuulokeskukseen ja pyysin niin mahdollisimman ystävällisesti,että voisi saada jo sen takaisin samana päivänä. No kuinkas kävikään,kun ei tarvinnut odottaa kuin vain puoli tuntia, kunnes se hemmo tuli sanomaan kuulokojeen olevan valmis korjauksesta. Ja sanoi vielä,että siihen oli päässyt kosteutta.

        Kyllä minä sanon sen,että on tällaista riippuvuutta kuulokojeen käytöstä,mutta se tuskin ketään haittaisi.

        Toisaalta sanon myös, että niin kauan kuin olen kuullut tavallisella kuulokojeella, niin olen kyllä mieluummin huonokuuloinen kuin kuuleva. Voin aina nukkua kaikki yöt rauhassa ilman että tarvitsisi kuulla avopuolisoni kuorsausta. Ja minunkaan ei tarvitsisi välttämättä kuulla miten toinen ihminen puhuu paskaa toisesta ihmisestä, vaan voin vain tyynesti napsauttaa kuulokojeeni kiinni.
        Välillä nautin jopa niin hiljaisuudesta,kun laitan kuulokojeeni pois pöydälle.Ihan oikeasti.

        On varsin mielenkiintoista, jos todellakin implanttilapset pitävät itseään kuulevina... Koska toiset huonokuuloiset, siis tavalliset kuulokojeen käyttäjät,joiden kanssa olen tekemisissä, ovat sanonneet, että heillä on huonokuuloisen identiteetti. Siis he eivät koskaan ole pitäneet itseään kuulevina. No,en minäkään ole koskaan pitänyt itseäni kuulevana, kun en edes kuule ilman tätä kuulokojetta.

        Tosin kuulokojeen ja kenties myös implantin tuoma äänimaailma ei ole täysin samanlainen kuin mitä täysin normaalikuuloinen itse kuulee tai kokee omassa äänimaailmassa. Tästä olen kyllä paljon keskustellut oman kuulevan avopuolisoni ja muidenkin kuulevien kanssa.

        Olen aina ihmetellyt joidenkin täysin normaalikuuloisten ihmisten kaksinaismoraalia, joihin olen kyllä törmännyt omassa elämässäni.Ja niin myös muut tuntemani huonokuuloiset/kuurot.
        Jotkut kuulevat ihmiset oikein missioivat siitä, miten voikin olla tärkeää kuulla kuulokojeen tai implantin avulla, mutta ne kumminkin pilkkaavat ja naureskelevat rumasti selän takana,miten hassusti tai miten erilainen puheääni huonokuuloisella on.

        Turha on mennä sanomaan tuon yllämainitun olevan tuulesta temmattua, vaan minulla on ikävä kyllä omakohtaista kokemusta tuosta. Ja niin joillakin huonokuuloisilla.
        Minkäs me voimme sille mitään,kun meidän puheääni on vähän erilainen,vaikkakin puhutaan täysin ymmärrettävästi.

        Onneksi valtaosa ihmisistä on kuitenkin yllättävän fiksuja.. muutenkin nykyään monet ihmiset ovat jotenkin tietoisempia huonokuuloisten/kuurojen olemassaolosta verrattuna minun lapsuuteen,jolloin tiedettiin todella vähän huonokuuloisista/kuuroista.


      • äiti
        itsekin huonokuuloinen kirjoitti:

        Olen se sama kirjoittaja kuin edellisessä kirjoittamassa viestissäni, jossa mainitsin kuuloimplantin ja kuulokojeen varassa elävän ihmisen olevan aina huonokuuloinen.

        Jos mä nyt vaikka kerron ja kirjoitan omakohtaisesta kokemuksestani, koska olen nimittäin itsekin huonokuuloinen. Niin olen huonokuuloinen toisesta korvastani jo syntymästäni lähtien ja saanut ensimmäiset kuulolaitteeni 1,5 vuotiaana.

        Tietenkin kuulolaitteen avulla olen pystynyt oppimaan puhumaan, etenkin kun kuulokojeen avulla kuulen suht. hyvin, vaikka toinen korva onkin kuuro.

        Tosin puhutun suomen kielen rinnalla osaan myös viittoa aika hyvin, sillä olen ollut tekemisissä koko ikäni sekä kuulevien että kuurojen kanssa. Ja olen ollut koulussa sekä kuulevien että kuurojen kanssa. Vasta nyt aikuisena olen alkanut tutustua myös huonokuuloisten toimintaan, kuten Kuulohuoltoliittoon ja Moottorikorvien toimintaan.

        Myönnän rehellisesti, että minulla tuppaa silloin tällöin unohtua patterit kotiin, ja myös joilla tuntemillani huonokuuloisilla on ollut sama tilanne.
        Mutta valitettavasti minulle ja joillekin tavallisen kuulokojeen käyttäjille on sattunut niin,että kuulokoje lakkasi toimimasta tai rupesi vain simahtamaan, että meidän on ollut pakko mennä kuulokeskukseen korjauttamaan, joka ei joskus tapahdu niin samana päivänä.

        Viime kesänä, jolloin oli niin helteistä,että jopa kuulokojeeni kärsi liiallisesta kosteudesta ja tietenkin simahti kaiken kesken työpäiväni... Silloin kuulevat työtoverini tajusivat vielä kirkkaammin, etten todellakaan pysty kuulemaan kunnolla ilman kuulokojetta.

        Onneksi työpaikallani on sellainen mahdollisuus pitkään lounastaukoon, että menin lounastauolla kuulokeskukseen ja pyysin niin mahdollisimman ystävällisesti,että voisi saada jo sen takaisin samana päivänä. No kuinkas kävikään,kun ei tarvinnut odottaa kuin vain puoli tuntia, kunnes se hemmo tuli sanomaan kuulokojeen olevan valmis korjauksesta. Ja sanoi vielä,että siihen oli päässyt kosteutta.

        Kyllä minä sanon sen,että on tällaista riippuvuutta kuulokojeen käytöstä,mutta se tuskin ketään haittaisi.

        Toisaalta sanon myös, että niin kauan kuin olen kuullut tavallisella kuulokojeella, niin olen kyllä mieluummin huonokuuloinen kuin kuuleva. Voin aina nukkua kaikki yöt rauhassa ilman että tarvitsisi kuulla avopuolisoni kuorsausta. Ja minunkaan ei tarvitsisi välttämättä kuulla miten toinen ihminen puhuu paskaa toisesta ihmisestä, vaan voin vain tyynesti napsauttaa kuulokojeeni kiinni.
        Välillä nautin jopa niin hiljaisuudesta,kun laitan kuulokojeeni pois pöydälle.Ihan oikeasti.

        On varsin mielenkiintoista, jos todellakin implanttilapset pitävät itseään kuulevina... Koska toiset huonokuuloiset, siis tavalliset kuulokojeen käyttäjät,joiden kanssa olen tekemisissä, ovat sanonneet, että heillä on huonokuuloisen identiteetti. Siis he eivät koskaan ole pitäneet itseään kuulevina. No,en minäkään ole koskaan pitänyt itseäni kuulevana, kun en edes kuule ilman tätä kuulokojetta.

        Tosin kuulokojeen ja kenties myös implantin tuoma äänimaailma ei ole täysin samanlainen kuin mitä täysin normaalikuuloinen itse kuulee tai kokee omassa äänimaailmassa. Tästä olen kyllä paljon keskustellut oman kuulevan avopuolisoni ja muidenkin kuulevien kanssa.

        Olen aina ihmetellyt joidenkin täysin normaalikuuloisten ihmisten kaksinaismoraalia, joihin olen kyllä törmännyt omassa elämässäni.Ja niin myös muut tuntemani huonokuuloiset/kuurot.
        Jotkut kuulevat ihmiset oikein missioivat siitä, miten voikin olla tärkeää kuulla kuulokojeen tai implantin avulla, mutta ne kumminkin pilkkaavat ja naureskelevat rumasti selän takana,miten hassusti tai miten erilainen puheääni huonokuuloisella on.

        Turha on mennä sanomaan tuon yllämainitun olevan tuulesta temmattua, vaan minulla on ikävä kyllä omakohtaista kokemusta tuosta. Ja niin joillakin huonokuuloisilla.
        Minkäs me voimme sille mitään,kun meidän puheääni on vähän erilainen,vaikkakin puhutaan täysin ymmärrettävästi.

        Onneksi valtaosa ihmisistä on kuitenkin yllättävän fiksuja.. muutenkin nykyään monet ihmiset ovat jotenkin tietoisempia huonokuuloisten/kuurojen olemassaolosta verrattuna minun lapsuuteen,jolloin tiedettiin todella vähän huonokuuloisista/kuuroista.

        Se on lapsille niin yksinkertaista: kuuro ei kuule ja kuuleva kuulee. Siis jos implantilla kuulee, on kuuleva.

        Muuten, implanttilasten puheesta ei lainkaan käy ilmi tuo huonosti kuuleminen. Heillä ei ole tyypillistä huonokuuloisen intonaatiota, sillä implantilla on mahdollista kuulla kaikki äänteet yhtä hyvin. Puhe on sointuvaa ja ihan tavallisen kuuloista ainakin niillä kuuroilla lapsilla, jotka ovat saaneet implantin varhaisessa vaiheessa.


      • Nollakorva
        äiti kirjoitti:

        Se on lapsille niin yksinkertaista: kuuro ei kuule ja kuuleva kuulee. Siis jos implantilla kuulee, on kuuleva.

        Muuten, implanttilasten puheesta ei lainkaan käy ilmi tuo huonosti kuuleminen. Heillä ei ole tyypillistä huonokuuloisen intonaatiota, sillä implantilla on mahdollista kuulla kaikki äänteet yhtä hyvin. Puhe on sointuvaa ja ihan tavallisen kuuloista ainakin niillä kuuroilla lapsilla, jotka ovat saaneet implantin varhaisessa vaiheessa.

        Ei läheiset aina huomaa, että lähiomaisen puhe on jotenkin erilainen tai että siinä on "vieras korostus" koska ovat niin tottuneet läheisensä ääneen. Vieras ihminen kuitenkin huomaa eron. Näin olen monelta kuullut.
        Siitä vielä, kun implanttilapsi pitää itseään kuulevana. Ei lapsi vielä osaa tiedostaa, että on erilainen kuin muut. Murrosiässä sitten alkaa kokea olevansa erilainen kuin muut.


      • itsekin huonokuuloinen
        Nollakorva kirjoitti:

        Ei läheiset aina huomaa, että lähiomaisen puhe on jotenkin erilainen tai että siinä on "vieras korostus" koska ovat niin tottuneet läheisensä ääneen. Vieras ihminen kuitenkin huomaa eron. Näin olen monelta kuullut.
        Siitä vielä, kun implanttilapsi pitää itseään kuulevana. Ei lapsi vielä osaa tiedostaa, että on erilainen kuin muut. Murrosiässä sitten alkaa kokea olevansa erilainen kuin muut.

        En tiedä paljonko desibeliä "korjaantuu" kuulo tuolla implantilla,jos on saanut varhaisella vaiheella.

        Mutta tiedän muutamia huonokuuloisia,joiden kuulo "korjaantuu" tavallisilla korvatauskojeilla jopa 30-40% niin,ettei huomaa heidän puheäänistään mitenkään eroa.Näin on vahvistanut minun kuuleva avopuolisoni ja jotkut kuulevat,jotka ovat tavanneet heidät.

        Aika monilla huonokuuloisilla on kuitenkin monotoninen puheääni. Itselläni kuulo "korjaantuu" 80% tavallisella korvatauskojeella, ja taas toinen korva on kuuro, joten ei mikään ihme ole,kun puheääneni on monotoninen,vaikka puhunkin ymmärrettävästi.
        Kuulokojeeni on muuten Oticonin PerSonic, joka on tietenkin aika vahva kuulokoje, mutta auttaa kyllä.

        Ja kuulokäyräni on pysynyt aina samanlaisena,vieläkin nyt lähes kolmikymppisenä.


      • äiti
        Nollakorva kirjoitti:

        Ei läheiset aina huomaa, että lähiomaisen puhe on jotenkin erilainen tai että siinä on "vieras korostus" koska ovat niin tottuneet läheisensä ääneen. Vieras ihminen kuitenkin huomaa eron. Näin olen monelta kuullut.
        Siitä vielä, kun implanttilapsi pitää itseään kuulevana. Ei lapsi vielä osaa tiedostaa, että on erilainen kuin muut. Murrosiässä sitten alkaa kokea olevansa erilainen kuin muut.

        Niin, kerroinkin yleisesti implanttilasten normaalin kuuloisesta puheesta (mm. tv:ssä haastateltu Rosanna tyttö tässä taannoin). Ja sama kokemus muista implanttilapsista. Ei ollut kysymys pelkästään oman lapseni puheesta, jota mm myös vieraat ja asiantuntijat(kuntoutustyöryhmä ym) kyllä luonnehtivat täysin normaaliksi. Lapsen päiväkodissa puheterapeutti oli tarkkailemassa lasten kommunikaatiota yleisesti johonkin opiskeluunsa liittyen. Hänelle oli jälkeenpäin kerrottu meidän lapsen implantista. Hän ei ollut huomannut yhtään mitään, vaikka asiantuntija olikin. Implantin avulla kuuron (lapsellani esim.110 dB vaje) kuuloksi saadaan noin 20-30 dB. Kun kaikki äänteet kuuluvat yhtä hyvin, on selvä, että puhe kehittyy normaaliksi.

        Jos pienelle lapselleni tässä vaiheessa riittää se, että hän kuulee ja hän pitää itseään kuulevana, niin se riittää itsellenikin. Kyllä meillä kuulosta, kuuroudesta ja huonosti kuulemisesta on puhuttu. Tuttavissamme on kuuroja ja huonokuuloisia. Ei olla lapselle väitetty häntä kuulevaksi. Itse voin vain tukea oman lapseni kasvua ja kehitystä ja tavoitteena tässä vaiheessa luoda sellainen vahva itsetunto, joka kestää jossain vaiheessa elämää varmasti esiintulevan tarkastelun omasta itsestään suhteessa muihin. Luulen, että jokainen murkkuikäinen kokee jossain vaiheessa olevansa erilainen kuin muut. Oli sitten kuulovammaa tai ei. Ja onhan meitä erilaisia. Eräälle murkkuikäiselle maailman kaatava ongelma voi olla se, että on jäänyt lyhyeksi, toinen kasvaa liian pitkäksi, joku hikoaa liikaa, jollain iso nenä tai muuten vääränmallinen vartalo. Ja entäs ne muualta adoptoidut..Ei tulisi mieleenikään "lohduttaa" heidän vanhempiaan, että kyllä sitten murkkuikäisenä saavat asiasta kärsiä...


      • tässä...
        itsekin huonokuuloinen kirjoitti:

        En tiedä paljonko desibeliä "korjaantuu" kuulo tuolla implantilla,jos on saanut varhaisella vaiheella.

        Mutta tiedän muutamia huonokuuloisia,joiden kuulo "korjaantuu" tavallisilla korvatauskojeilla jopa 30-40% niin,ettei huomaa heidän puheäänistään mitenkään eroa.Näin on vahvistanut minun kuuleva avopuolisoni ja jotkut kuulevat,jotka ovat tavanneet heidät.

        Aika monilla huonokuuloisilla on kuitenkin monotoninen puheääni. Itselläni kuulo "korjaantuu" 80% tavallisella korvatauskojeella, ja taas toinen korva on kuuro, joten ei mikään ihme ole,kun puheääneni on monotoninen,vaikka puhunkin ymmärrettävästi.
        Kuulokojeeni on muuten Oticonin PerSonic, joka on tietenkin aika vahva kuulokoje, mutta auttaa kyllä.

        Ja kuulokäyräni on pysynyt aina samanlaisena,vieläkin nyt lähes kolmikymppisenä.

        syntymäkuuro lapsi,kuulon alenema 120db ja implantilla kuulee 20-25db,sanojen erotuskyky 98% eli tosi hyvät tulokset saatu. puhe ei ole normaalista poikkeavaa,ei edes sellaista kuin usein huonokuuloisilla on... implantilla saa kuultua puheen eri sävyjä,toisin kuin tavallisella kojeella,mikä taas edes auttaa saamaan omaan puheeseen vivahteita ja sävyjä...


      • itsekin huonokuuloinen
        tässä... kirjoitti:

        syntymäkuuro lapsi,kuulon alenema 120db ja implantilla kuulee 20-25db,sanojen erotuskyky 98% eli tosi hyvät tulokset saatu. puhe ei ole normaalista poikkeavaa,ei edes sellaista kuin usein huonokuuloisilla on... implantilla saa kuultua puheen eri sävyjä,toisin kuin tavallisella kojeella,mikä taas edes auttaa saamaan omaan puheeseen vivahteita ja sävyjä...

        Tosiaan huima ero 120db:n ja 20-25db:n välillä... Ymmärrän nyt, että 20-25 db:lla puheesta ei todellakaan huomaa mitään eroa tai jotain erikoista.

        Monilla tavallista kojetta käytävillä huonokuuloisilla on samanlainen puheen erotuskyky,eli 98% tai sitä vähemmän.Ja minullakin on suurinpiirtein samanlainen puheen erotuskyky, vaikka käytänkin yhtä kuulokojetta.

        Useat korvalääkärit ovat ihmetelleet,miten minulla voikin olla sujuva puheen erotuskyky ottaen huomioon vain yksi tavallinen kuulokoje ja vieläpä suhteellisen huono kuulo.

        Kyllä tuosta nyt jo tajuaa, että tavallisen kuulokojeen ja kuuloimplantin välillä on eroa.


      • Nollakorva
        äiti kirjoitti:

        Niin, kerroinkin yleisesti implanttilasten normaalin kuuloisesta puheesta (mm. tv:ssä haastateltu Rosanna tyttö tässä taannoin). Ja sama kokemus muista implanttilapsista. Ei ollut kysymys pelkästään oman lapseni puheesta, jota mm myös vieraat ja asiantuntijat(kuntoutustyöryhmä ym) kyllä luonnehtivat täysin normaaliksi. Lapsen päiväkodissa puheterapeutti oli tarkkailemassa lasten kommunikaatiota yleisesti johonkin opiskeluunsa liittyen. Hänelle oli jälkeenpäin kerrottu meidän lapsen implantista. Hän ei ollut huomannut yhtään mitään, vaikka asiantuntija olikin. Implantin avulla kuuron (lapsellani esim.110 dB vaje) kuuloksi saadaan noin 20-30 dB. Kun kaikki äänteet kuuluvat yhtä hyvin, on selvä, että puhe kehittyy normaaliksi.

        Jos pienelle lapselleni tässä vaiheessa riittää se, että hän kuulee ja hän pitää itseään kuulevana, niin se riittää itsellenikin. Kyllä meillä kuulosta, kuuroudesta ja huonosti kuulemisesta on puhuttu. Tuttavissamme on kuuroja ja huonokuuloisia. Ei olla lapselle väitetty häntä kuulevaksi. Itse voin vain tukea oman lapseni kasvua ja kehitystä ja tavoitteena tässä vaiheessa luoda sellainen vahva itsetunto, joka kestää jossain vaiheessa elämää varmasti esiintulevan tarkastelun omasta itsestään suhteessa muihin. Luulen, että jokainen murkkuikäinen kokee jossain vaiheessa olevansa erilainen kuin muut. Oli sitten kuulovammaa tai ei. Ja onhan meitä erilaisia. Eräälle murkkuikäiselle maailman kaatava ongelma voi olla se, että on jäänyt lyhyeksi, toinen kasvaa liian pitkäksi, joku hikoaa liikaa, jollain iso nenä tai muuten vääränmallinen vartalo. Ja entäs ne muualta adoptoidut..Ei tulisi mieleenikään "lohduttaa" heidän vanhempiaan, että kyllä sitten murkkuikäisenä saavat asiasta kärsiä...

        Ei tässä ollut tarkoitus loukata ketään vaan sanoa tosiasiat. Olen elänyt niin kauan, että olen nähnyt miten murrosiässä nuori alkaa etsiä itseään, ryhmää johon samastua. Jos omaa ryhmä, identiteettiä ei löydä niin silloin ihminen on tuuliajolla.


      • Joo""2
        implantille kirjoitti:

        Onneksi jokainen saa itse päättää asioistaan. Onneksi lasten vanhemmat saavat päättää lapsistaan.

        Itse olin tutustunut kuurojen kulttuuriin ja hallitsin viittomakieltä ennen syntymäkuuron lapseni implantointia. Lapsuudesta saakka olen tuntenut naapuruston kuuroja, naaapurin pienet kuurot kävivät meillä ollessani itse jo teini-ikäinen, mutta koska tuolloin emme osanneet kieltä jäi kommunikointi ja vuorovaikutus mahdottoman puutteelliseksi. Tuolloin tuntui mahdottomalta, että ne lapset eivät kyenneet keskustelemaan, ilmaisemaan ajatuksiaan edes tuttujen naapureiden kanssa.Lapsista varmaan oli kiva käydä meillä, mutta itse tunsin ahdistusta siitä, että heillä oli oltava joku sisaruksista tulkkina, että saivat kerrottua ajatuksensa vieraille.. Myöhemmin opiskelin viittomakieltä ja tutustuin paremmin kuurojen kulttuuriin. SAin kuuron lapsen ja valitsin implantin, sillä implantti ei sulje pois kuurojen kulttuuria ja viittomakieltä. Kuurous sen sijaan sulkee paljon, se on pakko tunnustaa. Implantin avulla lapsemme on saanut huomattavasti ja ehdottomasti enemmän kuin olisi saanut kuurona. Ja vaikka lapsemme on puhekielinen, hän hallitsee myös viittomakielen.

        Viisi vuotta implantoinnin jälkeen: Lapsi on yleisopetuksessa ilman avustajaa. Pärjää opettajan mukaan erinomaisen hyvin implanttikuulonsa avulla. Koko ajan toki tarkkailemme tilannetta. Lapsi kertoo kuten muutkin asioista, jotka on saanut tietoonsa pelkästään kuulonsa avulla esim. kertoili toisen opettajansa sairastuneen vakavasti ja tämän olevan pois kymmenen viikkoa, sitten kertoi sijaisen nimen ja sanoi tämän olevan sijaisena kaksi viikkoa ja kertoi kuka tulee sitten sijaiseksi...Tai kun kertoi perusteellisesti täistä ja saivareista, joita oli havaittu joillakin oppilailla koululla. Kertoi, miten on toimittava kotona,jos tavataan täitä... Näistä kaikista päättelen lapsen kuulevan tavallisessa n. 24 oppilaan luokkatilanteessa. Suuremmissa ryhmäkokoontumisissa esiintyy varmaan ongelmia kuulemisen suhteen, mutta tällaisiin tilanteisiin suunnittelemme FM laitteen käyttöä.

        Lapsi harrastaa partiota ja urheilua, huolehtii itse informaatiot kotoa harrastuksiin ja harrastuksista kotiin. Lauantaina lähetin lapsen isoon partiotapahtumaan levollisin mielin. Hän kyllä pärjää ja saa asiansa ajetuksi. Ja niin oli tapahtunut. Edelleen lapsi kävi myimässä naapurustossa partiokalentereita, eikä tarvinnut tulkkia tai papereita mukaan. Viipyili kaksi tuntia jutellen kussakin paikassa jopa niin, että piti käydä kaupustelija noutamassa kotiin. Oli ollut niin kiva keskustella pappojen ja mummujen kanssa..

        Tulee mieleen, miten oltaisiin toimittu em tilanteissa, jos implanttia ei olisi. Tottakai tiedän, että kuurokin harrastaa, mutta miten paljon enemmän se vaatii järjestelyjä ja suunnittelua, tulkkeja jne. Mielestäni suurta tietämättömyyttä ja suorastaan typeryyttä edustaa ajatus "ei implantille". Pitäisi hiukan katsoa nokkaa pidemmälle eikä jäädä siihen halausasteelle.

        Minulle on sanottu, että implantin toistama puhe on mekaanista tai vääristynyttä, josta ei saa selvää. Sitä suoistellaan täysin kuuroille. Jos on vähänkin kuuloa jäljellä ei mielellään implanttia.

        Kuulon heikkeneminen on todella rasittava ongelma, kun kaverit ja ihmiset katoavat ympäriltä eikä saa mitään työtä. Itse ole voimat menettänyt melkein kokonaan yrittäessäni keksiä, millä tulisin toimeen. En tyydy tukishittiin.

        Kuulovikojen korjaaminen on huonosti hoidettu (melko tutkimaton tie), eikä kukaan lotkautakaan korvaa, jos pyrkii eläkkeelle tai hakee työtä. Täysin väsynyt huonoon kuuloon. Enää kehtaa sitä kenellekään tunnustaa, uudet ihmiset välttelevät jne. Häpeä, masennus, että terveys on ikään kuin tallella, mutta ei kuule mitään. Kymmenen vuotta tätä ja olet pystyyn kuollut, väsynyt ja kyllästynyt.


      • Ihana Tyttö 2012

        Aivan upea tarina/näkemys kuurona syntyneen kohtalosta/pärjäämisestä.

        Impantti vai ei !!!

        Vaikea asia vanhemmille!!!


    • kuuleva

      Minua alkoi mietityttämään mitä esteitä implantin käyttäjällä on kun hänelle leikataan se. Täällä puhutaan vain implantin hyödyistä.
      Olen kuullut että ei voi harrastaa rajua liikuntaa, sekä ei voi sukeltaa uidessa kovin syvälle. (mutta tietystihän implantti otetaan pois kun mennään saunaan, uimaan ja suihkuun).
      Entä kuinka kallis leikkaus se on? Mahtaa olla yhteiskunnalle melko kallista.
      Sekä olen lukenut myös lehdestä, että eräälle suomalaiselle kuuroutuneelle yritettiin leikata implantti, mutta se epäonnistui ja nainen sai kasvohalvauksen ja ulkonäkö pilaantui loppuelämäksi ja ei saanut kuuloansa takaisin.

      PS. tämä ei ole hyökkäys ja haukkumaviesti implantinkäyttäjille, vaan silkkaa faktaa.

      • ratkaisee?

        Implanttiin tuhlatut eurot tulee yhteiskunta saamaan takaisin ihan varmaan.

        Jo se tuo euroja takaisin, että lapsi mahdollisesti käy koulunsa yleisopetuksessa ja ilman avustajaa. Enpä tiedä hintoja, mutta tiedän, että erityisluokkasijoitus maksaa ja kun kouluvuosia on 11, niin kallista se jo on. Ja ammattiin valmistava koulutus päälle.

        Tulkkien käyttö koko elämän ajan maksaa: kuka osaa laskea?-on niinikään kallista sekin. Joka tapauksessa implantoitu selviää arkeen (asioinnit, lääkärissäkäynnit, neuvolat, työpaikkahaastattelut jne) liittyvistä asioistaan ilman tulkkia. Ja jos rahasta puhutaan, joka käynti ilman tulkkia on säästöä.

        Puheterapian tarve näillä alle 2v implantoiduilla on erittäin vähäinen. Luultavasti jossain vaiheessa joka kuuro saa jonkin verran puheterapiaa. Kaikki eivät saa lainkaan puheterapiaa, kun kuuleminen ja puhuminen lähtevät kehittymään niin luonnollisesti. (SIIS: turha enää puhua raastavan raskaasta puheterapiarumbasta implanttia vastustettaessa.)

        Tästä seuraa toinen kulujen laskeminen: hoitotuki laskee alimpaan eli implanttilapsi/aikuinen tulee yhteiskunnalle sata eukkua kuukaudessa halvemmaksi. Sen osaa laskea eli 1200 eukkua vuodessa ja jos kertoo tämän vaikka 60:llä vuodella tekee PELKÄSTÄÄN se 60000 euroa. Ja kun implantti maksaa ehkä 30000 euroa, niin osaa jokainen laskea, että ei kannata puhua tuhlauksesta...


      • Mie vaan
        ratkaisee? kirjoitti:

        Implanttiin tuhlatut eurot tulee yhteiskunta saamaan takaisin ihan varmaan.

        Jo se tuo euroja takaisin, että lapsi mahdollisesti käy koulunsa yleisopetuksessa ja ilman avustajaa. Enpä tiedä hintoja, mutta tiedän, että erityisluokkasijoitus maksaa ja kun kouluvuosia on 11, niin kallista se jo on. Ja ammattiin valmistava koulutus päälle.

        Tulkkien käyttö koko elämän ajan maksaa: kuka osaa laskea?-on niinikään kallista sekin. Joka tapauksessa implantoitu selviää arkeen (asioinnit, lääkärissäkäynnit, neuvolat, työpaikkahaastattelut jne) liittyvistä asioistaan ilman tulkkia. Ja jos rahasta puhutaan, joka käynti ilman tulkkia on säästöä.

        Puheterapian tarve näillä alle 2v implantoiduilla on erittäin vähäinen. Luultavasti jossain vaiheessa joka kuuro saa jonkin verran puheterapiaa. Kaikki eivät saa lainkaan puheterapiaa, kun kuuleminen ja puhuminen lähtevät kehittymään niin luonnollisesti. (SIIS: turha enää puhua raastavan raskaasta puheterapiarumbasta implanttia vastustettaessa.)

        Tästä seuraa toinen kulujen laskeminen: hoitotuki laskee alimpaan eli implanttilapsi/aikuinen tulee yhteiskunnalle sata eukkua kuukaudessa halvemmaksi. Sen osaa laskea eli 1200 eukkua vuodessa ja jos kertoo tämän vaikka 60:llä vuodella tekee PELKÄSTÄÄN se 60000 euroa. Ja kun implantti maksaa ehkä 30000 euroa, niin osaa jokainen laskea, että ei kannata puhua tuhlauksesta...

        On hienoa, jos implantista on apua monille.
        Tässä on kuitenkin kerrottu vaan niistä lapsista jotka hyötyvät implantista. Olen kuullut muuta, että kaikkia se ei auta kuten ei auta kaikkia aikuisena kuuroutuneitakaan. Lehdessä on ollut juttua jossain Pohjanmaalla olevasta lapsesta jota implantti ei auttanut, ei alkanut puhua.
        On lapsia jotka eivät pärjää isossa luokassa ilman avustajaa. Tiedän erään nuoren joka opiskelee tulkin avulla vaikka hänellä on implantti. Eli se siitä säästöistä.


      • --------
        Mie vaan kirjoitti:

        On hienoa, jos implantista on apua monille.
        Tässä on kuitenkin kerrottu vaan niistä lapsista jotka hyötyvät implantista. Olen kuullut muuta, että kaikkia se ei auta kuten ei auta kaikkia aikuisena kuuroutuneitakaan. Lehdessä on ollut juttua jossain Pohjanmaalla olevasta lapsesta jota implantti ei auttanut, ei alkanut puhua.
        On lapsia jotka eivät pärjää isossa luokassa ilman avustajaa. Tiedän erään nuoren joka opiskelee tulkin avulla vaikka hänellä on implantti. Eli se siitä säästöistä.

        Tähän saakka koululaisina ovat olleet ne implanttilapset, jotka on leikattu melko myöhäisessä iässä ja se vaikuttaa suunnattomasti puheen oppimiseen. Nykyään leikataan aiemmin ja tulokset ovat huomattavasti parempia. Nyt on ekaluokalla ne lapset, jotka leikattiin 2,5 vuotiaina. Kolmen vuoden päästä ekkuluokalla on lapset, jotka saivat implantin puolitoistavuotiaina. Pitää vielä odottaa muutama vuosi niin nähdään mihin implantti kykenee.

        Implantti ei auta kaikkia, se on totta. Yksi ryhmä on aivokalvontulehduksen seurauksena kuuroutuneet. Heillä tapahtuu tulehduksen jälkeen nopeasti simpukan luutuminen, joka sitten estää implantin piuhan asentamisen tai estää piuhan asentamisen tarpeeksi hyvin. Tästä mm johtuu joidenkin aikuisena kuuroutuneiden implantista hyötymättömyys. Heitä on.

        Toinen ryhmä, jota implantti ei hyvin auta, on ne kuurot joilla simpukka on vajaakehittynyt ja kuurous johtuu siitä. Heitä on yllättävän paljon.


      • se on
        Mie vaan kirjoitti:

        On hienoa, jos implantista on apua monille.
        Tässä on kuitenkin kerrottu vaan niistä lapsista jotka hyötyvät implantista. Olen kuullut muuta, että kaikkia se ei auta kuten ei auta kaikkia aikuisena kuuroutuneitakaan. Lehdessä on ollut juttua jossain Pohjanmaalla olevasta lapsesta jota implantti ei auttanut, ei alkanut puhua.
        On lapsia jotka eivät pärjää isossa luokassa ilman avustajaa. Tiedän erään nuoren joka opiskelee tulkin avulla vaikka hänellä on implantti. Eli se siitä säästöistä.

        Kyllähän se on selvää, että kuuroissa on myös heitä, joilla on kielenkehityksen ongelmaa. Implantti ei hävitä kielenkehityksen ongelmia. Se tuo ainoastaan kuulon, ei poista muita ongelmia. Implantilla hyöty on parempi mitä "terävämpi" lapsi muutenkin on.


      • onko niitä?

        Implantti sinällään ei estä mitään. Implantin käytön kannalta taas on hyödyllistä ettei aseta tieten tahtoen implantin sisäistä osaa vaurioille alttiiksi. Eli ei iskuja. Siis pitäisi käyttää kypärää pyöräillessä, lasketellessa ja rullaluistellessa ja luistellessa kuten yleensäkin. Väkivaltaisia lajeja ei suositella tieten tahtoen = mm.jääkiekko, nyrkkeily, potkunytkkeily, jalkapallo, mutta on niitäkin implantisteja, jotka haluavat näitä harrastaa ja harrastavat. Itse en suosittele 7 vuotiaalle implantistille sen kummemmin nyrkkeilyä kuin jääkiekkoakaan väkivaltaisuuden takia.

        Suihkussa, uimisessa, saunassa jne implantti riisutaan pois. Eikä siis sisäiset osat estä em."lajien" harrastusta sen kummemmin kuin muutkaan kuulokojeet.

        Myös staattisen sähkön kanssa kannattaa olla varovainen. "sähkäri" saattaa pimentää käytössä olevan ohjelman.


      • huomioon
        Mie vaan kirjoitti:

        On hienoa, jos implantista on apua monille.
        Tässä on kuitenkin kerrottu vaan niistä lapsista jotka hyötyvät implantista. Olen kuullut muuta, että kaikkia se ei auta kuten ei auta kaikkia aikuisena kuuroutuneitakaan. Lehdessä on ollut juttua jossain Pohjanmaalla olevasta lapsesta jota implantti ei auttanut, ei alkanut puhua.
        On lapsia jotka eivät pärjää isossa luokassa ilman avustajaa. Tiedän erään nuoren joka opiskelee tulkin avulla vaikka hänellä on implantti. Eli se siitä säästöistä.

        Lues tarkemmin. Kun edes em. osa otetaan huomioon niin on jo säästetty implanttiin tuhlattu summa eukkuja. Kaikkien säästöjen ei siis tartte kaikkien kohdalla toteutua.


      • -TP-
        onko niitä? kirjoitti:

        Implantti sinällään ei estä mitään. Implantin käytön kannalta taas on hyödyllistä ettei aseta tieten tahtoen implantin sisäistä osaa vaurioille alttiiksi. Eli ei iskuja. Siis pitäisi käyttää kypärää pyöräillessä, lasketellessa ja rullaluistellessa ja luistellessa kuten yleensäkin. Väkivaltaisia lajeja ei suositella tieten tahtoen = mm.jääkiekko, nyrkkeily, potkunytkkeily, jalkapallo, mutta on niitäkin implantisteja, jotka haluavat näitä harrastaa ja harrastavat. Itse en suosittele 7 vuotiaalle implantistille sen kummemmin nyrkkeilyä kuin jääkiekkoakaan väkivaltaisuuden takia.

        Suihkussa, uimisessa, saunassa jne implantti riisutaan pois. Eikä siis sisäiset osat estä em."lajien" harrastusta sen kummemmin kuin muutkaan kuulokojeet.

        Myös staattisen sähkön kanssa kannattaa olla varovainen. "sähkäri" saattaa pimentää käytössä olevan ohjelman.

        Olen ymmärtänyt niin, että kuulon hermoradan pitää myös soveltua implantointiin,vai onko se niin? Jos kuulon hermorata on täysin rappeutunut, niin implantti ei enää auta(?)

        Minun pitää kommentoida tuota tulkkipalvelun kalleutta, että kyllähän se kallista on, mutta se on tuonut paljon mahdollisuuksia meille kuuroille,kuuroutuneille ja huonokuuloisille,joilta puuttuu implantti syystäkin.

        Pitää muistaa, että tulkkipalvelut eivät ole ainoastaan vain kuuroille,vaan myös kuuroutuneille ja huonokuuloisille. Tosin kuuroutuneet ja huonokuuloiset käyttävät enemmän kirjoitustulkkeja joissain suurissa tilaisuuksissa ja opiskeluissa jne.

        Ilman tuota toimivaa tulkkipalvelua en olisi päässyt opiskelemaan ammattikorkeakouluun,jossa opiskelen nimittäin parhaillaan. Muutkaan eivät olisi päässeet opiskelemaan yliopistoon,ammattikorkeakouluun tai muihin haluamaan opinahjoonsa ilman tuota tulkkipalvelua.

        Lisäksi nimenomaan tulkkipalvelun kautta saadaan paljon tietoja. Ja tulkkipalvelun kautta meidän asemamme on oikeasti parantunut verrattuna vaikkapa 30 vuoden takaiseen, jolloin monet kuurot eivät pystyneet hakemaan yliopistoon tai johonkin kuulevien kanssa opiskelemaan.

        Eli tuosta on paljonkin hyötyä meille kuuroille, kuuroutuneille ja huonokuuloisille.

        Sitä paitsi implantti ei todellakaan estä ottamasta yllämainittua tulkkipalvelua tai fm-laitetta, jos sattuu olemaan tarpeellista vaikkapa 100 opiskelijajoukon keskellä kuuntelemassa luentoa tai jossain suuressa tilaisuudessa.


      • -TP-
        -------- kirjoitti:

        Tähän saakka koululaisina ovat olleet ne implanttilapset, jotka on leikattu melko myöhäisessä iässä ja se vaikuttaa suunnattomasti puheen oppimiseen. Nykyään leikataan aiemmin ja tulokset ovat huomattavasti parempia. Nyt on ekaluokalla ne lapset, jotka leikattiin 2,5 vuotiaina. Kolmen vuoden päästä ekkuluokalla on lapset, jotka saivat implantin puolitoistavuotiaina. Pitää vielä odottaa muutama vuosi niin nähdään mihin implantti kykenee.

        Implantti ei auta kaikkia, se on totta. Yksi ryhmä on aivokalvontulehduksen seurauksena kuuroutuneet. Heillä tapahtuu tulehduksen jälkeen nopeasti simpukan luutuminen, joka sitten estää implantin piuhan asentamisen tai estää piuhan asentamisen tarpeeksi hyvin. Tästä mm johtuu joidenkin aikuisena kuuroutuneiden implantista hyötymättömyys. Heitä on.

        Toinen ryhmä, jota implantti ei hyvin auta, on ne kuurot joilla simpukka on vajaakehittynyt ja kuurous johtuu siitä. Heitä on yllättävän paljon.

        Implantoitu tuttuni ( siis kuuroutunut aikuisiän kynnyksellä) on itse kertonut minulle,että hänen taskukoje implanttinsa patterit kestävät vain 8 päivää, eli varsinaisia syöppöjä ne patterit on.Ja ne maksavat todella paljon, joita pitää itse kustantaa.

        Mutta hän sanoi sen,siitä on tullut niin rutiininomaista,ettei ajattele kummoisempaa.

        Samahan asia kuitenkin on tavallisen korvatauskojeen eli kuulolaitteen kanssa, kun niiden patteritkin ovat omakustanteisia,siis aikuisten kohdalla. Alle 16-18 vuotiaiden ei tarvitse maksaa, mutta täytettyään 16 tai 18 pitää sitten maksaa itse toistaiseksi.

        Kuulemma joissain paikkakunnassa on se 16 vuoden ikäraja,josta alkaa itse kuulolaitteen pattereiden omakustanteisuus ja taas jossain on se 18 vuoden ikäraja. Eli vaihtelee paikkakunnittain ja myös kuulokeskuksittain.

        En tiedä, pitääkö implantoitujen lasten vanhempien itse maksaa implantin patterit vai pitääkö implantoitujen maksaa itse patterit vasta täytettyään 16 tai 18,niinkuin samalla tavalla tavallisten kuulolaitteiden pattereiden kanssa.


      • ja akut
        -TP- kirjoitti:

        Implantoitu tuttuni ( siis kuuroutunut aikuisiän kynnyksellä) on itse kertonut minulle,että hänen taskukoje implanttinsa patterit kestävät vain 8 päivää, eli varsinaisia syöppöjä ne patterit on.Ja ne maksavat todella paljon, joita pitää itse kustantaa.

        Mutta hän sanoi sen,siitä on tullut niin rutiininomaista,ettei ajattele kummoisempaa.

        Samahan asia kuitenkin on tavallisen korvatauskojeen eli kuulolaitteen kanssa, kun niiden patteritkin ovat omakustanteisia,siis aikuisten kohdalla. Alle 16-18 vuotiaiden ei tarvitse maksaa, mutta täytettyään 16 tai 18 pitää sitten maksaa itse toistaiseksi.

        Kuulemma joissain paikkakunnassa on se 16 vuoden ikäraja,josta alkaa itse kuulolaitteen pattereiden omakustanteisuus ja taas jossain on se 18 vuoden ikäraja. Eli vaihtelee paikkakunnittain ja myös kuulokeskuksittain.

        En tiedä, pitääkö implantoitujen lasten vanhempien itse maksaa implantin patterit vai pitääkö implantoitujen maksaa itse patterit vasta täytettyään 16 tai 18,niinkuin samalla tavalla tavallisten kuulolaitteiden pattereiden kanssa.

        Lapset saavat kuulokojeisiin ja implantteihin patterit ilmaiseksi. Ihan samoin kuin monet muutkin vammaisryhmät saavat apuvälineensä ilmaiseksi. Olen käsittänyt, että aikuiset saavat Kelasta jonkinmoista tukea kuukausittain mm. patterikustannuksiin.

        Taskukojeissa käytetään ladattavia akkuja. Korvantausimplanteissa taas näitä pattereita, jotka kestävät viikon verran, kuten kuulokojeissakin.

        Pitää sitä maksaa mm. silmälaseistakin itse ja mitä huonompi näkö sen suurempi hyöty. Ihan mieluusti sitä varmaan patterit kuulokojeisiin ostaa. Kuuleminen on sen verran tärkeää.


      • ----
        -TP- kirjoitti:

        Olen ymmärtänyt niin, että kuulon hermoradan pitää myös soveltua implantointiin,vai onko se niin? Jos kuulon hermorata on täysin rappeutunut, niin implantti ei enää auta(?)

        Minun pitää kommentoida tuota tulkkipalvelun kalleutta, että kyllähän se kallista on, mutta se on tuonut paljon mahdollisuuksia meille kuuroille,kuuroutuneille ja huonokuuloisille,joilta puuttuu implantti syystäkin.

        Pitää muistaa, että tulkkipalvelut eivät ole ainoastaan vain kuuroille,vaan myös kuuroutuneille ja huonokuuloisille. Tosin kuuroutuneet ja huonokuuloiset käyttävät enemmän kirjoitustulkkeja joissain suurissa tilaisuuksissa ja opiskeluissa jne.

        Ilman tuota toimivaa tulkkipalvelua en olisi päässyt opiskelemaan ammattikorkeakouluun,jossa opiskelen nimittäin parhaillaan. Muutkaan eivät olisi päässeet opiskelemaan yliopistoon,ammattikorkeakouluun tai muihin haluamaan opinahjoonsa ilman tuota tulkkipalvelua.

        Lisäksi nimenomaan tulkkipalvelun kautta saadaan paljon tietoja. Ja tulkkipalvelun kautta meidän asemamme on oikeasti parantunut verrattuna vaikkapa 30 vuoden takaiseen, jolloin monet kuurot eivät pystyneet hakemaan yliopistoon tai johonkin kuulevien kanssa opiskelemaan.

        Eli tuosta on paljonkin hyötyä meille kuuroille, kuuroutuneille ja huonokuuloisille.

        Sitä paitsi implantti ei todellakaan estä ottamasta yllämainittua tulkkipalvelua tai fm-laitetta, jos sattuu olemaan tarpeellista vaikkapa 100 opiskelijajoukon keskellä kuuntelemassa luentoa tai jossain suuressa tilaisuudessa.

        Tietenkään ei implantista ole hyötyä, jos simpukasta eteenpäin aivoihin ei tapahdu mitään. Aivoissahan se kuuleminen tapahtuu lopulta, sinne se viesti pitää päätyä.

        Tulkkipalveluista vielä: tuolla aiemmin laskettiin implantin kalleutta ja siinä tuli tulkkipalveluista puhetta, kun joku perusteli että implantilla on mahdollista säästää yhteiskunnan varoja pitemmän päälle, vaikka kallis kertahankintana se onkin. Implantoidut selviävät arkielämästään ilman tulkkia. Suuremmissa tilaisuuksissa, luennoilla jne. sitten apu löytyy joko kirjoitustulkeista, FM laitteesta tai viittomakieliselle implantistille viittomakielen tulkista.


      • tulkki
        ---- kirjoitti:

        Tietenkään ei implantista ole hyötyä, jos simpukasta eteenpäin aivoihin ei tapahdu mitään. Aivoissahan se kuuleminen tapahtuu lopulta, sinne se viesti pitää päätyä.

        Tulkkipalveluista vielä: tuolla aiemmin laskettiin implantin kalleutta ja siinä tuli tulkkipalveluista puhetta, kun joku perusteli että implantilla on mahdollista säästää yhteiskunnan varoja pitemmän päälle, vaikka kallis kertahankintana se onkin. Implantoidut selviävät arkielämästään ilman tulkkia. Suuremmissa tilaisuuksissa, luennoilla jne. sitten apu löytyy joko kirjoitustulkeista, FM laitteesta tai viittomakieliselle implantistille viittomakielen tulkista.

        Miettikääpäs ihan käsi sydämellä hetken verran. Laittaisitko ooman alle kaksi vuotiaan lapsesi kalloleikkaukseen, kun tietäisit, että hän pärjäisi elämässään ilmankin sitä?

        Kuulevana, kuurona, huonokuuloisena ja implantin omistajana maailmassa pärjää. Miksi siis turhaan iso leikkaus?


      • Kimberly82
        -TP- kirjoitti:

        Olen ymmärtänyt niin, että kuulon hermoradan pitää myös soveltua implantointiin,vai onko se niin? Jos kuulon hermorata on täysin rappeutunut, niin implantti ei enää auta(?)

        Minun pitää kommentoida tuota tulkkipalvelun kalleutta, että kyllähän se kallista on, mutta se on tuonut paljon mahdollisuuksia meille kuuroille,kuuroutuneille ja huonokuuloisille,joilta puuttuu implantti syystäkin.

        Pitää muistaa, että tulkkipalvelut eivät ole ainoastaan vain kuuroille,vaan myös kuuroutuneille ja huonokuuloisille. Tosin kuuroutuneet ja huonokuuloiset käyttävät enemmän kirjoitustulkkeja joissain suurissa tilaisuuksissa ja opiskeluissa jne.

        Ilman tuota toimivaa tulkkipalvelua en olisi päässyt opiskelemaan ammattikorkeakouluun,jossa opiskelen nimittäin parhaillaan. Muutkaan eivät olisi päässeet opiskelemaan yliopistoon,ammattikorkeakouluun tai muihin haluamaan opinahjoonsa ilman tuota tulkkipalvelua.

        Lisäksi nimenomaan tulkkipalvelun kautta saadaan paljon tietoja. Ja tulkkipalvelun kautta meidän asemamme on oikeasti parantunut verrattuna vaikkapa 30 vuoden takaiseen, jolloin monet kuurot eivät pystyneet hakemaan yliopistoon tai johonkin kuulevien kanssa opiskelemaan.

        Eli tuosta on paljonkin hyötyä meille kuuroille, kuuroutuneille ja huonokuuloisille.

        Sitä paitsi implantti ei todellakaan estä ottamasta yllämainittua tulkkipalvelua tai fm-laitetta, jos sattuu olemaan tarpeellista vaikkapa 100 opiskelijajoukon keskellä kuuntelemassa luentoa tai jossain suuressa tilaisuudessa.

        Kyllähän tulkkipalveluja käyttävät myös ulkomaalaisetkin, joten tulkkipalvelu o laaja käsite. Sitä voidaan tulkata eri asioita, esim. ulkomaalaisten välillä tulkki osaa kääntää kieliä (esim. englantilainen vs. suomalainen (joka ei osaa englantia)), tai sitten käytetään tulkkia joka osaa viittomakieltä jne.. kieliähän ne kaikki ovat oli se sitten englanti tai viittomakieli.

        Tästä näkökulmasta viittomakielen tulkkaus ei ole ainoa tulkkipalvelu. ;)


      • ---
        Kimberly82 kirjoitti:

        Kyllähän tulkkipalveluja käyttävät myös ulkomaalaisetkin, joten tulkkipalvelu o laaja käsite. Sitä voidaan tulkata eri asioita, esim. ulkomaalaisten välillä tulkki osaa kääntää kieliä (esim. englantilainen vs. suomalainen (joka ei osaa englantia)), tai sitten käytetään tulkkia joka osaa viittomakieltä jne.. kieliähän ne kaikki ovat oli se sitten englanti tai viittomakieli.

        Tästä näkökulmasta viittomakielen tulkkaus ei ole ainoa tulkkipalvelu. ;)

        Niin ja vaikka tulkkipalvelu onkin varmasti yhteiskunnalle kallista, niin saahan se myös sen kautta jotain takaisin. Tulkit ovat työssäkäyviä ihmisiä, jotka maksavat veroja. Ilman tulkkia moni kuuro olisi voinut jäädä työpaikkaa ilman ja eläisi siis pelkillä tuilla, eikä maksaisi veroja myöskään :)


      • näinkin
        --- kirjoitti:

        Niin ja vaikka tulkkipalvelu onkin varmasti yhteiskunnalle kallista, niin saahan se myös sen kautta jotain takaisin. Tulkit ovat työssäkäyviä ihmisiä, jotka maksavat veroja. Ilman tulkkia moni kuuro olisi voinut jäädä työpaikkaa ilman ja eläisi siis pelkillä tuilla, eikä maksaisi veroja myöskään :)

        Ihan okei näkökulma. Tuo raha-asiahan täällä tuli esiin puhuttaessa implanttiin tuhlatuista yhteiskunnan varoista. Implanttileikkaukset ja mahdollinen puheterapiakuntoututus niinikään tuovat yhteiskunnalle euroja takaisin maksettavien verojen muodossa. Mutta muistutan edelleen, että toisaalta taas implantin tuoma säästö on elämän varrella moninkertainen, kun ei tarvitse niin raskaita yhteiskunnan tukia.


      • sydämellä
        tulkki kirjoitti:

        Miettikääpäs ihan käsi sydämellä hetken verran. Laittaisitko ooman alle kaksi vuotiaan lapsesi kalloleikkaukseen, kun tietäisit, että hän pärjäisi elämässään ilmankin sitä?

        Kuulevana, kuurona, huonokuuloisena ja implantin omistajana maailmassa pärjää. Miksi siis turhaan iso leikkaus?

        Hyvä tulkki. Implanttileikkauksen vastustajat mielellään käyttävät rohkeasti juuri näitä negatiivisia ja epätarkkoja ilmaisuja, josta seuraa edelleen vielä epätarkempi kuva asiasta. Kalloleikkaus käsitetään yleensä aivoleikkaukseksi ja sitähän tämä implanttileikkaus ei ole. Implantti on korvaleikkaus, jossa kalloon kajotaan sen verran, että päästään simpukkaan ja tehdään peti sisäiselle osalle kalloluuhun.

        Itse leikkaus on pieni. Aamulla sisään sairaalaan, leikkaus ja huomisin puolilta päivin kotiin.

        Ja todella käsi sydämellä: kyllä olen laittanut alle kaksivuotiaan ja yli kaksivuotiaan implanttileikkaukseen ja laittaisin samaan leikkaukseen tarpeen tullen vaikka kaksikuukautisen vauvan, sillä hyöty on todella vailla vertaansa. Leikkauksella/implantilla saatu kuulo on valtavan arvokas asia. Ihan yhtä arvokas kuin kaikille kuuleville.

        En silti väitä, etteikö kuurona voisi elää. Siitä ei ole kysymys.


      • Mie vaan
        näinkin kirjoitti:

        Ihan okei näkökulma. Tuo raha-asiahan täällä tuli esiin puhuttaessa implanttiin tuhlatuista yhteiskunnan varoista. Implanttileikkaukset ja mahdollinen puheterapiakuntoututus niinikään tuovat yhteiskunnalle euroja takaisin maksettavien verojen muodossa. Mutta muistutan edelleen, että toisaalta taas implantin tuoma säästö on elämän varrella moninkertainen, kun ei tarvitse niin raskaita yhteiskunnan tukia.

        Olen ymmärtänyt että aikuinen implantin käyttäjä saa kuitenkin tukea noihin implantin kuulolaitteen paristokuluihin, että kyllä siitäkin yhteiskunnan kuluja menee jatkossa.


      • tarvitsevat
        Kimberly82 kirjoitti:

        Kyllähän tulkkipalveluja käyttävät myös ulkomaalaisetkin, joten tulkkipalvelu o laaja käsite. Sitä voidaan tulkata eri asioita, esim. ulkomaalaisten välillä tulkki osaa kääntää kieliä (esim. englantilainen vs. suomalainen (joka ei osaa englantia)), tai sitten käytetään tulkkia joka osaa viittomakieltä jne.. kieliähän ne kaikki ovat oli se sitten englanti tai viittomakieli.

        Tästä näkökulmasta viittomakielen tulkkaus ei ole ainoa tulkkipalvelu. ;)

        Juu. Noita maahanmuuttajille tarkoitettuja tulkkipalveluja löytyy vähän joka kaupungista kielellä kuin kielellä. Niitä käytetään enemmän kuin viittomakielen tulkkipalveluja.
        Monet esim. somalitaustaiset naisethan eivät osaa suomea ollenkaan eivätkä ehkä opikaan kun miehet eivät heitä päästä kielikursseille.


      • ci-lapsen äiti
        -TP- kirjoitti:

        Olen ymmärtänyt niin, että kuulon hermoradan pitää myös soveltua implantointiin,vai onko se niin? Jos kuulon hermorata on täysin rappeutunut, niin implantti ei enää auta(?)

        Minun pitää kommentoida tuota tulkkipalvelun kalleutta, että kyllähän se kallista on, mutta se on tuonut paljon mahdollisuuksia meille kuuroille,kuuroutuneille ja huonokuuloisille,joilta puuttuu implantti syystäkin.

        Pitää muistaa, että tulkkipalvelut eivät ole ainoastaan vain kuuroille,vaan myös kuuroutuneille ja huonokuuloisille. Tosin kuuroutuneet ja huonokuuloiset käyttävät enemmän kirjoitustulkkeja joissain suurissa tilaisuuksissa ja opiskeluissa jne.

        Ilman tuota toimivaa tulkkipalvelua en olisi päässyt opiskelemaan ammattikorkeakouluun,jossa opiskelen nimittäin parhaillaan. Muutkaan eivät olisi päässeet opiskelemaan yliopistoon,ammattikorkeakouluun tai muihin haluamaan opinahjoonsa ilman tuota tulkkipalvelua.

        Lisäksi nimenomaan tulkkipalvelun kautta saadaan paljon tietoja. Ja tulkkipalvelun kautta meidän asemamme on oikeasti parantunut verrattuna vaikkapa 30 vuoden takaiseen, jolloin monet kuurot eivät pystyneet hakemaan yliopistoon tai johonkin kuulevien kanssa opiskelemaan.

        Eli tuosta on paljonkin hyötyä meille kuuroille, kuuroutuneille ja huonokuuloisille.

        Sitä paitsi implantti ei todellakaan estä ottamasta yllämainittua tulkkipalvelua tai fm-laitetta, jos sattuu olemaan tarpeellista vaikkapa 100 opiskelijajoukon keskellä kuuntelemassa luentoa tai jossain suuressa tilaisuudessa.

        "Olen ymmärtänyt niin, että kuulon hermoradan pitää myös soveltua implantointiin,vai onko se niin? Jos kuulon hermorata on täysin rappeutunut, niin implantti ei enää auta(?) "

        nykyään on olemassa aivorunko implantti jonka voi laittaa esim.kuulohermokasvaimen saaneelle. tämä siis istutetaan suoraan aivorunkoon,jolloin äänet ei kulje kuulohermon kautta. aikuisille näitä jo muutama laitettu,kuulostaa minustakin aika hurjalle...


      • ci-lapsen äiti
        tulkki kirjoitti:

        Miettikääpäs ihan käsi sydämellä hetken verran. Laittaisitko ooman alle kaksi vuotiaan lapsesi kalloleikkaukseen, kun tietäisit, että hän pärjäisi elämässään ilmankin sitä?

        Kuulevana, kuurona, huonokuuloisena ja implantin omistajana maailmassa pärjää. Miksi siis turhaan iso leikkaus?

        olen laittanut 1v 5kk ikäisen lapseni aikanaan leikkaukseen ja hetkeäkään en kadu! implantti ei vie mitään,pelkästään antaa :)


      • äiti
        tulkki kirjoitti:

        Miettikääpäs ihan käsi sydämellä hetken verran. Laittaisitko ooman alle kaksi vuotiaan lapsesi kalloleikkaukseen, kun tietäisit, että hän pärjäisi elämässään ilmankin sitä?

        Kuulevana, kuurona, huonokuuloisena ja implantin omistajana maailmassa pärjää. Miksi siis turhaan iso leikkaus?

        Lapsellani on implantti eli sisäkorvaistute. En ole koskaan murehtinut laitteen yhteiskunnalle tuomia patterikustannuksia tai muitakaan kustannuksia. Okei, ne eivät ole omasta pussista pois. Katson, että yhteiskunnan rahat eivät tähtellisempään asiaan voi mennä kuin siihen, että kuurolle lapselle annetaan kuulo.
        En ole katunut sekuntiakaan sitä, että vein lapseni leikkaukseen. Implantti antaa niin mahdottoman paljon, kun se antaa toimivan kielen ympäristön kanssa ja sitä kautta mahdollisuuden muiden kanssa olla osallisena äänimaailmassa.

        Yhteiskunnan varoja tuhlataan monin verroin vaikka siten, että työttämän ihmisen ei kannata lähteä töihin, kun työttömänä yhteiskunnan varoilla elää paremmin. Yhteiskunnan varoja käytetään myös omin teoin aiheutettujen sairauksien hoitamiseen niitä pahemmin kyseenalaistamatta. Eikä implantti ole ainoa tai kalleinkaan apuväline. On paljon apuvälineitä, joita ilman ihminen voi elää, mutta jotka kuitenkin ovat yksilön elämää ajatellen tarpeellisia ja yhteiskunnan varoin hankittavia. Elämänlaatu on tärkeä seikka ainakin vielä apuvälineihin satsattaessa. Mutta kuten implanttikin, niin monet apuvälineet antavat ihmiselle mahdollisuuden yhä itsenäisempään ja laadullisempaan elämään. Olkoon nyt kyse vaikka sähköpyörätuolista vanhan ajan pyörätuoliin verrattuna tai implantista. Ilman kallista sähkistä ihminen tulee eläneeksi myöskin.

        Implanttikeskusteluissa implantin vastustajat nostavat raha-asiat esiin huomaamatta ollenkaan, että kuurotkin nostavat joka kuukausi sievoisen summan jostain syystä, vaikka eivät katso olevansa millään tavalla vammaisia. Muut kielivähemmistöön kuuluvat eivät samanlaista tukea saa. Ihmettelen, että kuuroilla on otsaa jahkaista implantin kalleutta ylipäätään, kun he itse tällaista tukea nostavat ilman syytä.


      • Tuesta
        äiti kirjoitti:

        Lapsellani on implantti eli sisäkorvaistute. En ole koskaan murehtinut laitteen yhteiskunnalle tuomia patterikustannuksia tai muitakaan kustannuksia. Okei, ne eivät ole omasta pussista pois. Katson, että yhteiskunnan rahat eivät tähtellisempään asiaan voi mennä kuin siihen, että kuurolle lapselle annetaan kuulo.
        En ole katunut sekuntiakaan sitä, että vein lapseni leikkaukseen. Implantti antaa niin mahdottoman paljon, kun se antaa toimivan kielen ympäristön kanssa ja sitä kautta mahdollisuuden muiden kanssa olla osallisena äänimaailmassa.

        Yhteiskunnan varoja tuhlataan monin verroin vaikka siten, että työttämän ihmisen ei kannata lähteä töihin, kun työttömänä yhteiskunnan varoilla elää paremmin. Yhteiskunnan varoja käytetään myös omin teoin aiheutettujen sairauksien hoitamiseen niitä pahemmin kyseenalaistamatta. Eikä implantti ole ainoa tai kalleinkaan apuväline. On paljon apuvälineitä, joita ilman ihminen voi elää, mutta jotka kuitenkin ovat yksilön elämää ajatellen tarpeellisia ja yhteiskunnan varoin hankittavia. Elämänlaatu on tärkeä seikka ainakin vielä apuvälineihin satsattaessa. Mutta kuten implanttikin, niin monet apuvälineet antavat ihmiselle mahdollisuuden yhä itsenäisempään ja laadullisempaan elämään. Olkoon nyt kyse vaikka sähköpyörätuolista vanhan ajan pyörätuoliin verrattuna tai implantista. Ilman kallista sähkistä ihminen tulee eläneeksi myöskin.

        Implanttikeskusteluissa implantin vastustajat nostavat raha-asiat esiin huomaamatta ollenkaan, että kuurotkin nostavat joka kuukausi sievoisen summan jostain syystä, vaikka eivät katso olevansa millään tavalla vammaisia. Muut kielivähemmistöön kuuluvat eivät samanlaista tukea saa. Ihmettelen, että kuuroilla on otsaa jahkaista implantin kalleutta ylipäätään, kun he itse tällaista tukea nostavat ilman syytä.

        Niin tuesta vielä.Ihan kaikki kuurot eivät saa tukea, tai ainakaan sitä täyttä tukea. Taannoin on toisessa keskustelufoorumissa ollut keskustelua siitä, miten paikkakunnittain tuet vaihtelevat hurjan paljonkin. Ja tietysti riippuen siitä, miten lääketieteellisesti katsotaan tuo kuulokäyrä.

        Tiedän joitakin kuuroja, jotka saavat sitä alinta tukea,koska he osaavat puhua ja ovat myös kuulokäyrän mukaan huonokuuloisia, vaikka ovat käyneetkin kuulovammaisten koulun ja olleet paljon viittomakielisessä yhteisössä. Tiedänpä lisäksi jopa sellaisia, joille ei myönnetty yhtään tukea.
        Ja taas jotkut huonokuuloiset saavat itsekin täyttä tukea.

        Hassulta kuulostaakin, miten nämä tukiasiat vaihtelevat liiankin paljon eri puolella Suomea.Mutta samahan asia on esimerkiksi miten laitoshoidot, vanhusten hoidot, kotipalvelut vaihtelevat kanssa paikkakunnittain.

        Sitä paitsi olen ymmärtänyt,että implantoidut voivat myös anoa tukea, FM-laitetta ja tulkkipalveluja, jos niitä tarvitsevat. Tunnen ainakin pari implantoituja aikuista,jotka saavat
        alinta tukea ja myönnetettyä tulkkipalvelua(kirjoitustulkkia).

        Tässä keskustelussa ei kuuro ole nostanut implantoinnin kalleudesta esille, vaan tuo "kuuleva"- nimimerkki.


    • nuori aikuinen

      Olen aikuisena kuuroutunut ja tottakai halusin implantin koska koin ahdistavaksi olla kuuro joka ei kuulolaitteellakaan kuule kuin vähän. Olin nopeasti kuuroutunut ja en oppinut huulilta lukemaan saatikka edes viittomaan niin, mun valinta oli implantti.
      Mä tiesin, että se oli kallis leikkaus ja siinä oli halvaantumisen vaara, mutta mulla ei ollu muuta vaihtoehtoa ku mun suku on kuuleva ja olin ainoa jolla oli kuulovaurio. Mut olen oppinut hyväksymään sen et mä oon teknisesti kuuleva. Olen edelleen kuuro joka kuulee vain koneen avulla, luulin että saan täydellisen kuulon niinkuin ennen mutta ei. Kuulen implantilla 30 - 55 dB joka on lievästi hunokuuloisuuden verran. Toki petyin, mut pääasia on että ees jotenkin kuulen. Aluks musta tuntu et, mä oon joku robotti mut totuin pian implanttiin.
      Mä ymmärrän tosi hyvin sun kantas, Kuuroutunut86 tähän implanttijuttuun. Sä olit tutustunut kuurojen yhteisöön ja osannut viittoa, nii sulle oli luonnollinen valinta luopua tarjotusta implantista. Vähän kuitenkin ihmettelen että miten pärjäät muun suvun kanssas ku ne ei osaa viittoa. Mut luulen kyllä että pärjäät elämässä ihan hyvin ilman kuuloa, vaikka joudut käyttämään viittomakielentulkkipalvelua. Ite joudun joskus käyttämään kirjotustulkkausta, ku nytkin opiskelen.
      Olen käynyt tapaamassa muita implanttilaisia ja moni sanoi että implantti on hyödyllinen ja he ihmettelevät mikseivät viittomakieliset kuuroutuneet ota implanttia. Tapasin myös naisen joka on kuuro jolla ei ole implanttia, mut lukee kaiken huulilta vaikka ei kuule yhtään ja osaa puhua, hän sanoi et huuliolla pärjää niin hyvin että ei halua implanttia.
      On väärin että jotkut pakottavat leikkaamaan implantin. Onneksi sain itse valita. Mulla on kuuleva lapsi, jos hän olisi ollut kuuro nii olisin antanut hänen itse valita ottaisiko implantin vai ei. Ehkä ottaisi koska minullakin on mut ehkä ei jos olisin ollut kuuro viittomakielinen.
      tsemppii sul kuuroutunut86 elämään!

      • puhuva

        Puhekielen ja kuulon kehittymisen kannalta on parempi, mitä aikaisemmin implantti otetaan käyttöön. Eli nykyään leikataan syntymäkuurot lapset n. 1,5 vuotiaina. Tämän ikäiseltä ei paljoa vielä kysellä haluaako leikkaukseen ja haluaako implantin. Eikä asian kanssa kannata vitkastella. Puolitoistavuotiaana leikatun kuulon ja puhekielen kehitys on aivan erilaista kuin 2,5 vuotiaana leikatun.

        Kyllä implanttileikkaus, kuten monet muutkin asiat ovat vanhempien päätettävissä. Eri asia tietty, jos lapsi kuuroutuu vaikka 14 vuotiaana. Tällöin hänen kantaansa voi jo kysyä. Mutta tuolloinkin vanhemmat tekevät lopullisen päätöksen.


        Ja sairaalat ovat tehneet sellaisia päätöksiä, että esim. 8 vuotiaalle syntymäkuurolle ei enää implanttia leikata. Kuulon ja puheen kehittyminen ei ole enää mahdollista siinä määrin, mihin implantilla kyetään ylipäätään. Eli tämän ikäisen leikkaus olisi jo tuhlausta, koska hyötyä ei ole. Tiedän perheen, joka vitkasteli implanttileikkauksen kanssa niin kauan, että lapsi(syntymäkuuro) itse alkoi vaatia sitä 8-9 vuotiaana. Tuolloin se oli jo liian myöhäistä. Lääkärit päättivät ettei lapsi enää siitä hyödy.


      • Tonttu Tonttunen
        puhuva kirjoitti:

        Puhekielen ja kuulon kehittymisen kannalta on parempi, mitä aikaisemmin implantti otetaan käyttöön. Eli nykyään leikataan syntymäkuurot lapset n. 1,5 vuotiaina. Tämän ikäiseltä ei paljoa vielä kysellä haluaako leikkaukseen ja haluaako implantin. Eikä asian kanssa kannata vitkastella. Puolitoistavuotiaana leikatun kuulon ja puhekielen kehitys on aivan erilaista kuin 2,5 vuotiaana leikatun.

        Kyllä implanttileikkaus, kuten monet muutkin asiat ovat vanhempien päätettävissä. Eri asia tietty, jos lapsi kuuroutuu vaikka 14 vuotiaana. Tällöin hänen kantaansa voi jo kysyä. Mutta tuolloinkin vanhemmat tekevät lopullisen päätöksen.


        Ja sairaalat ovat tehneet sellaisia päätöksiä, että esim. 8 vuotiaalle syntymäkuurolle ei enää implanttia leikata. Kuulon ja puheen kehittyminen ei ole enää mahdollista siinä määrin, mihin implantilla kyetään ylipäätään. Eli tämän ikäisen leikkaus olisi jo tuhlausta, koska hyötyä ei ole. Tiedän perheen, joka vitkasteli implanttileikkauksen kanssa niin kauan, että lapsi(syntymäkuuro) itse alkoi vaatia sitä 8-9 vuotiaana. Tuolloin se oli jo liian myöhäistä. Lääkärit päättivät ettei lapsi enää siitä hyödy.

        Jospa jätettäis tää kiistely kun joulukin on pian tulossa. Alunperinhän tän ketjun aloitti joku joka ei halunnut implanttia. Kunnioittakaamme hänen päätöstään.
        Tosiasia on sekin, että kuulevat vanhemmat jotka saa kuuron lapsen ovat varmasti paniikissa kun eivät tunne ketään kuuroa tai tiedä, että kuuroilla on oma viittomakielinen kulttuuri jne. Ilman muuta sitä halutaan lapselle sama kieli kuin ittellään on. Silloin valinta on ilman muuta implantti.
        EIhän kukaan kuuleva voi ymmärtää millaista on elää kuurona kun omakohtainen kokemus siitä puuttu. Mullekin on työkaveri ihmetellyt, miten jaksan olla iloinen ja hyväntuulinen. Sanoi, että itse hän varmaan tekisi itsarin jos kuulo menisi.
        Itte kuurona olen ihan tyytyväinen elämääni. En kaipaa kuuloa vaikka olen ollut kuuleva vielä kouluiässä. EI elämän onni riipu kuulosta. Kyllä se on paljon muustakin kiinni. Katsokaa ympärillenne vaikka,miten paljon rikkinäisiä ja onnettomia ihmisiä elää tämän päivän maailmassa.


      • taas...
        puhuva kirjoitti:

        Puhekielen ja kuulon kehittymisen kannalta on parempi, mitä aikaisemmin implantti otetaan käyttöön. Eli nykyään leikataan syntymäkuurot lapset n. 1,5 vuotiaina. Tämän ikäiseltä ei paljoa vielä kysellä haluaako leikkaukseen ja haluaako implantin. Eikä asian kanssa kannata vitkastella. Puolitoistavuotiaana leikatun kuulon ja puhekielen kehitys on aivan erilaista kuin 2,5 vuotiaana leikatun.

        Kyllä implanttileikkaus, kuten monet muutkin asiat ovat vanhempien päätettävissä. Eri asia tietty, jos lapsi kuuroutuu vaikka 14 vuotiaana. Tällöin hänen kantaansa voi jo kysyä. Mutta tuolloinkin vanhemmat tekevät lopullisen päätöksen.


        Ja sairaalat ovat tehneet sellaisia päätöksiä, että esim. 8 vuotiaalle syntymäkuurolle ei enää implanttia leikata. Kuulon ja puheen kehittyminen ei ole enää mahdollista siinä määrin, mihin implantilla kyetään ylipäätään. Eli tämän ikäisen leikkaus olisi jo tuhlausta, koska hyötyä ei ole. Tiedän perheen, joka vitkasteli implanttileikkauksen kanssa niin kauan, että lapsi(syntymäkuuro) itse alkoi vaatia sitä 8-9 vuotiaana. Tuolloin se oli jo liian myöhäistä. Lääkärit päättivät ettei lapsi enää siitä hyödy.

        yli 3v syntymäkuuroa ei leikata,paras vaihe kuulemisen ja puheen opetteluun on juuri alle 3-vuotiailla. ei siinä paljon lapsen mielipidettä voi kysyä. niin tässä kuin monessa muussakin asiassa on vanhemman vastuu päättää lapsen asioista.

        nyt on jo leikattu 8kk ikäinen(näin olen kuullut)

        mitä aiemmin leikkaus tehdään sitä paremmat on ennusteet.


      • äiti tämäkin

        meillä nyt 5v syntymäkuuro joka on implantoitu 1,5v ikäisenä. kukaan ei voi tietää "kuinka hän kuulee" eli millainen on ääni,metallinen vai robottimainen...mutta tämä on ainoa mitä hän kuulee ja pärjää sillä. kun ei koskaan ole kuullut niin ei voi pettyä kuulemaansa. kuulokäyrä kulkee 20-25db tasaisesti ja sanojen erotus oli viimeksi 97% aikuisten sanastolla. lapsi puhuu ja on jo ikätasolla kielenkehityksessä.

        ketään ei saa tuomita sen takia että hänellä on implantti tai ettei hänellä ole. jokainen tekee omat ratkaisunsa ja me olemme vanhempina tehneet ne lapsen puolesta. tuskin koskaan hän tulee katumaan kuulemistaan. ainakin nyt hän haluaa kuulla ja ahdistuu kun prosessori ei ole päällä,vaatii heti saada takaisin. valkeassa talossa käydessämme eräs täti kysyikin lapselta kummin on kivempi implantilla vai ilman,niin lapsi vastasi et implantilla tietenkin,ilman ei kuule. lapsi tietää olevansa kuuro,mutta että implantin avulla hän voi ja saa kuulla,kuten kaikki hänen läheisensä.


      • vielä vähän
        taas... kirjoitti:

        yli 3v syntymäkuuroa ei leikata,paras vaihe kuulemisen ja puheen opetteluun on juuri alle 3-vuotiailla. ei siinä paljon lapsen mielipidettä voi kysyä. niin tässä kuin monessa muussakin asiassa on vanhemman vastuu päättää lapsen asioista.

        nyt on jo leikattu 8kk ikäinen(näin olen kuullut)

        mitä aiemmin leikkaus tehdään sitä paremmat on ennusteet.

        Kyllä toki 3 vuotiaille syntymäkuuroille leikataan implantti. Lähipaikkakunnallamme vastikään löytyi 4 vuotias umpikuuro, joka leikattiin. Muistaakseni alueemme yliopistosairaalassa raja on 7-8 vuotta, vaikka jo 6 vuotiaan syntymäkuuron leikkaus taitaa kuulon ja puheen oppimisen kannalta olevan melko hyödytöntä. Ja sitä paitsi harvassa ovat ne, jotka negatiivisen päätöksen tehtyään muutaman vuoden päästä päätyvätkin implanttiin. Eli käytännössä kaikki syntymäkuurot lapset on jo leikattu tai leikataan puolitoistavuotiaina tai pian sen jälkeen. Huonokuuloisia sen sijaan leikataan "pitkin matkaa".


      • se toinen tonttu
        Tonttu Tonttunen kirjoitti:

        Jospa jätettäis tää kiistely kun joulukin on pian tulossa. Alunperinhän tän ketjun aloitti joku joka ei halunnut implanttia. Kunnioittakaamme hänen päätöstään.
        Tosiasia on sekin, että kuulevat vanhemmat jotka saa kuuron lapsen ovat varmasti paniikissa kun eivät tunne ketään kuuroa tai tiedä, että kuuroilla on oma viittomakielinen kulttuuri jne. Ilman muuta sitä halutaan lapselle sama kieli kuin ittellään on. Silloin valinta on ilman muuta implantti.
        EIhän kukaan kuuleva voi ymmärtää millaista on elää kuurona kun omakohtainen kokemus siitä puuttu. Mullekin on työkaveri ihmetellyt, miten jaksan olla iloinen ja hyväntuulinen. Sanoi, että itse hän varmaan tekisi itsarin jos kuulo menisi.
        Itte kuurona olen ihan tyytyväinen elämääni. En kaipaa kuuloa vaikka olen ollut kuuleva vielä kouluiässä. EI elämän onni riipu kuulosta. Kyllä se on paljon muustakin kiinni. Katsokaa ympärillenne vaikka,miten paljon rikkinäisiä ja onnettomia ihmisiä elää tämän päivän maailmassa.

        Eihän tää nyt niin pahaa kiistelyä ole. Eikös ketjussa olla pysytty asiassa melko hyvin. Kyllä joulun allakin voi asioista olla eri mieltä.


      • taas...
        vielä vähän kirjoitti:

        Kyllä toki 3 vuotiaille syntymäkuuroille leikataan implantti. Lähipaikkakunnallamme vastikään löytyi 4 vuotias umpikuuro, joka leikattiin. Muistaakseni alueemme yliopistosairaalassa raja on 7-8 vuotta, vaikka jo 6 vuotiaan syntymäkuuron leikkaus taitaa kuulon ja puheen oppimisen kannalta olevan melko hyödytöntä. Ja sitä paitsi harvassa ovat ne, jotka negatiivisen päätöksen tehtyään muutaman vuoden päästä päätyvätkin implanttiin. Eli käytännössä kaikki syntymäkuurot lapset on jo leikattu tai leikataan puolitoistavuotiaina tai pian sen jälkeen. Huonokuuloisia sen sijaan leikataan "pitkin matkaa".

        Oulussa on kuulema ettei yli 3-vuotiaita mielellään leikata(siis syntymäkuuroja),kuuroutuneita tosiaan leikataan ikään katsomatta.


      • taas...
        se toinen tonttu kirjoitti:

        Eihän tää nyt niin pahaa kiistelyä ole. Eikös ketjussa olla pysytty asiassa melko hyvin. Kyllä joulun allakin voi asioista olla eri mieltä.

        asioilla on kaksi eri puolta ja ihmisillä on omat mielipiteet... ei riidan aihe näkemyserot.

        minun mielestä suomen ruotsalaisten tulisi suomessa puhua suomea,mutta monet ei silti käytä kuin omaa ruotsinkieltänsä.(tässä taas yksi mielipiteitä jakava asia)


      • Mustuaiset
        äiti tämäkin kirjoitti:

        meillä nyt 5v syntymäkuuro joka on implantoitu 1,5v ikäisenä. kukaan ei voi tietää "kuinka hän kuulee" eli millainen on ääni,metallinen vai robottimainen...mutta tämä on ainoa mitä hän kuulee ja pärjää sillä. kun ei koskaan ole kuullut niin ei voi pettyä kuulemaansa. kuulokäyrä kulkee 20-25db tasaisesti ja sanojen erotus oli viimeksi 97% aikuisten sanastolla. lapsi puhuu ja on jo ikätasolla kielenkehityksessä.

        ketään ei saa tuomita sen takia että hänellä on implantti tai ettei hänellä ole. jokainen tekee omat ratkaisunsa ja me olemme vanhempina tehneet ne lapsen puolesta. tuskin koskaan hän tulee katumaan kuulemistaan. ainakin nyt hän haluaa kuulla ja ahdistuu kun prosessori ei ole päällä,vaatii heti saada takaisin. valkeassa talossa käydessämme eräs täti kysyikin lapselta kummin on kivempi implantilla vai ilman,niin lapsi vastasi et implantilla tietenkin,ilman ei kuule. lapsi tietää olevansa kuuro,mutta että implantin avulla hän voi ja saa kuulla,kuten kaikki hänen läheisensä.

        Minulle laitetaan alasinluuhun implantti ja kuulokynnys parani lähes 100% aiemmasta tasosta. :D

        Ilmeisesti elimistöni on tottunut käyttämään vaan vasenta korvaa.

        Hyvin olen silti pärjännyt.


    • Liilulaa

      Haha, tiedän että implantteja on ehdotettu jopa 30-vuotiaille syntymäkuuroille...

    • joheikki3

      Aikanaan keksitään tepsivä keino kuulovammojen korjaamiseen. Siihen loppuu viittomakielisten uhoaminen. Jos joku halua apysyä kuurona siitä vaan, mutta omalla kustannuksella. Kovastipa sitä raahataan tulkkia viittomakielelle kääntämään teeveelamppujen loisteeseen siellä missä vallanpitäjät sattuvat olemaan.

    • Voima-Tapani

      Hei,

      teen artikkelia Voima-lehteen (http://fifi.voima.fi/) sisäkorvaimplanteista, niihin liittyvistä asenteista ja niiden vaikutuksesta kuurojen elämään, yhteisöön ja viittomakieleen. Haluaisin haastatella artikkelia varten sinua:

      - Aikuinen, jolla on jo jonkin aikaa ollut sisäkorvaimplantti
      - Vanhempi, joka olet kieltäytynyt lapsellesi tarjotusta implantista
      - Aikuinen, joka olet kieltäytynyt sinulle tarjotusta implantista.

      Jos olet kiinnostunut haastattelusta, ota yhteyttä minuun sähköpostitse: tapani.mottonen(at)voima.fi

      Ystävällisin terveisin,
      Tapani Möttönen

    • 5646

      Ei tietenkään sairauksia kuulu parantaa.

      Jos on jalka poikki, sitten ei tartte enää kävellä.

      Jos tulee syöpä, sitten vain kuollaan pois jne jne..

      Vitsi vitsinä.

      Itselläni mennyt makuhermot hajalla synnytyksessä, ja nyt ikää 26 vuotta, ja olisin täysin valmis menemään leikkaukseen jossa makuaisti eliminoitaisi kokonaan... Vaikka en itse tätä tunnekaan sairaudeksi, saati pysty edes kuvittelemaan millaista olisi olla "normaali" olen kuitenkin kova luonne. en pelkää

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1847
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1543
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe