Corpse Bride

Vihdoin Tim Burtonin Corpse Bride siis saapui Suomeenkin. Kävin sen ensi-illassa katsomassa, ja harvoin elokuvat saavat minussa sellaisia tuntemuksia aikaan. Alkutekstien aikana soiva Danny Elfmanin musiikki ja Tim Burtonin typillinen kamerankäyttö kirjaimellisesti meinasivat saada minut itkemään. Painajainen Ennen Joulua on yli vuosi sitten uudelleenherätetty lapsuudenmuisto, ja tavallaan Corpse Bride uudisti sitä ja toi sitä takaisin jollain uudemmalla tavalla.

Visuaalisesti elokuva on upea, samoin musiikillisesti. Juoni jää mielestäni vähän uupumaan, loppu tuntuu hätiköidyltä. Kuitenkaan en voinut olla vertaamatta sitä Painajaiseen ja siitä johtuen Bride tuntui jotenkin lattealta. Kehtaan edelleen kutsua sitä taideteokseksi, mutta siitä puuttui se omalaatuisuus mikä Burtonin aiemmissa töissä on. Toisaalta erinomainen ratkaisu oli käyttää ironiaa valaisussa ja väreissä: maailma herää eloon vasta kuolleiden maassa ja elävien maailma on harmaa ja kuollut.
Eniten kuitenkin harmitti se, miten laimeilta ja yksinkertaisilta lavasteet näyttivät, kun vertasi niitä Painajaiseen, Beetle Juiceen ja vastaaviin. Tällä kertaa ne olivat ikään kuin pelkkää taustaa, kun taas esim. Painajaisessa ne olivat selvästi osa tarinaa ja jo itsessään kiehtovia. Silti, ainakin minulle stop motion-animaatiotekniikka on aina jotain, mikä saa minut ällistymään joka kerta. Siinä vain on jotain kunnioitusta herättävää.

Sama koskee musiikkia. Kappaleet olivat äärimmäiseen kauniita ja sopivat Briden miljööseen, muutama sävellys jopa ahdisti rintaa (hyvällä tavalla). Silti niissäkin oli tietynlainen laimeus läsnä, mikään kappale ei iskenyt samalla tavalla kuin Elfmanin aikaisemmat teokset. Varsinkin laulukohtaukset tuntuivat jotenkin... lässähtäneiltä. Painajaisessa ne kuljettivat tarinaa eteenpäin. Tässä ne tuntuivat pysäyttävän sen kulun. Välillä jopa pisti korvaan, kun taas kerran tunnisti sieltä seasta ne Elfmanin itseltäänkopioidut supersankarisävelet, toisin sanoen tietyt pätkät, jotka löydyvät lähes identtisinä mm. Batmanin ja Spider-Manien tunnareista. Mm. "Remains of the Day"-kappale tosin muistutti elävästi yhtä kappaletta Jalista ja Suklaatehtaasta. Mutta instrumentaaliosuudet ja varsinkin pianopätkät olivat ihastuttavia.

Juoni taas... Vältän spoilereita ja totean vain, että loppu tuntui liian helpolta ja hätäiseltä, enkä oikein piitannut siitä, miten Emilyn olemassaolo ratkaistiin.

Ääninäyttelemisestä minulla taas ei ole mitään pahaa sanottavaa. Helena Bonham Carter oli mahtava, ja ällistyttävää kyllä, Depp, josta en todellakaan pidä, oli varsin miellyttävä epävarman, hiljalleen eloon heräävän Victorin roolissa. Ehkä se johtui siitä, ettei tarvinnut tuijotella Deppin pärstää.

En tiedä johtuuko kaikki Burtonin ns. vanhenemisesta vaiko yksinkertaisesti nykyelokuvamaailman normeista ja vaatimuksista, mutta Burtonin viimeisimmät leffat ovat olleet harvinaisen sovinnaisia. Niistä on puuttunut se räväkkyys ja omalaatuisuus, joista Burton tuli kuuluisaksi. Toisaalta taas ne ovat alleviivanneet sitä, millainen virhe on kutsua Burtonin töitä "goottikulttuuriin" kuuluviksi. Monilla tuntuu olevan ongelma erotella toisistaan "gotiikka" ja "gootti". Itse en ikinä mieltäisi Burtonia goottiohjaajaksi. Gotiikkaa hän kyllä käyttää.

Silti. Corpse Bride oli omasta mielestäni kaunis teos, ei missään nimessä huono tai edes pettymys. Nerojahan nuo ovat molemmat, niin Burton kuin Elfmankin. Tuntuu vain siltä, että siihen olisi voitu yrittää saada vähän enemmän syvyyttä ja uhkaavuutta.

4

513

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xvbakab

      Kiitti! tätä itsekin olen ajatellut mennä katsomaan. Vaikka olenkin yli-ikäinen ei-gootti;)

      • No ei siellä perjantainakaan yhdeksän näytöksessäkään kovinkaan paljoa g00tteja ollut :D


    • leffa-friikki

      Et voinut sitten pitempää latinaa kirjoittaa...:D ite en oo nähny Corpse Bridea mut meen kyl sen kattoo sit ku se tulii paikkakunnal....olen kyl muita tim burtonin ohjaamii elokuvii nähnyt esim mars hyökkää, saksikäsi edward, päätön ratsumies, apinoiden planeetta, painajainen ennen joulua, batman, jali ja suklaatehdas..... Et olen vähän tim burton friikki :D ja todellakin katon paljon PALJON elokuvii :D:D

    • Suloinen Victoriani

      Hyvät menneisyyden asukit! Olen ihminen tulevaisuudesta ja blää blää blää..

      Pidin arvostelustasi ja jes. Itse en osaa sanoa pidänkö enemmän Painajaisesta kuin Morsiammesta, mutta en tarkemmin harkittuna lähtisi vertailemaankaan, sillä juoni oli niin erilainen molemmissa tarinoissa. Pidin siitä, miten Emily oli se rohkeampi, kun taas Painajaisessa Jack oli selvästi se menevämpi. Oikeastaan pidin myös Victoriasta, joka oli myös aivan suloinen.

      Olen onnellinen miten elokuva loppui. Pidin lopusta hyvin paljon, eikä se itsellä tuntunut liian nopealta, (toisinkuin Frozenissa, jolla tosin ei ole mitään tekemistä Burtonin kanssa..) ja tarinan kerronta pysyi mukavan tasaisena koko elokuvan ajan. Kuten mainitsit, laulut tuntuivat vähän pysäyttävän ajan sen sijaan, että olisivat johtaneet tarinaa eteenpäin, se oli mielestäni aikas hyvä, koska laulujen sisältöön pääsi jotenkin syvemmälle, kuten "Tears to shed", jossa kerrottiin suloisesti miltä Emilystä tuntui ja miten epävarma hän loppujen lopuksi oli siitä, kelpaisiko hän Victorille. Sellainen mitä rakastin todella paljon oli Victorin ja Emilyn piano soolo! Aivan ihana! Yay!

      Miksi kommentoin tänne vasta nyt.. Ööh.. Yksi, kaksi, kolme... Yhdeksän vuotta myöhässä, on, koska löysin tämän palstan vasta kun laitoin hakuun Danny Elfman. Haha..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe