Millainen fretti yleensä on?

fretti-hakia

Moi! Mä haluisin fretin ja en tiiä miten hankkia se kun en ole valmis edes siihen seuraavien asioiden takia:
1. En tiedä monestiko sen häkki siivotaan viikossa? 2. Tarvitseeko fretit usein päästää vapaaksi? 3. Nakertaako/pureeko fretit taloa ja sotkeeko ne myös taloa? 4. Kuinka pitkän häkin fretti tarvitsee suunnilleen? Noh olisin halukas sitten ostamaan tytön! Mutta ei tarvitse kaikkiin vastata jos ei halua välttämättä!

11

1529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Madelain

      Minulla oli aikoinaan fretti, Eelis, ja silloin kun sellaisen hankin ei tällä paikkakunnalla niitä juuri ollut. Ainoat tiedot mitä sain löysin netistä.

      Eelis oli sen verran viisas yksilö, että jo ensimmäisellä viikolla se osasi tulla ulos häkistään, joten päädyimme siihen tilanteeseen, että herra sai temmeltää vapaasti. Kaikki sähköjodot piti tietenkin suojata ja mitään mihin herra olisi voinut yksin ollessaan tukehtua ei jätetty näkyville. Eelis teki tarpeensa hiekkalaatikkoon, alustana häkissä oli kangasta.

      Fretin olisi hyvä päästä jaloittelemaan ainakin kerran päivässä, me kävimme myös ulkoilemassa, kaupungissa valjaissa ja maalla ollessa vapaana.

      Jokainen fretti on yksilö, kauhukertomuksia tuhoista kuulin, mutta Eelis ei niitä tehnyt juuri ollenkaan.

      Häkin koko riippuu varmasti siitä kuinka paljon se viettää aikaansa siellä.

      Fretti on varsin ihana, tai ainakin Eelis oli. Toisia häiritsi "näätämäinen" haju joka Eeliksestä lähti, mutta kun Eelis leikattiin haju väheni. En osaa sanoa onko tämä haju nyt olenaisempaa sitten poika kuin tyttö freteille!

    • plalpalal
    • Miina

      Ihan ensimmäiseksi selaa tämän foorumin vanhoja viestejä. Lisäksi sinun kannattaa käydä lukemassa tietoa eri frettiyhdistysten sivuilta ja foorumeilta (löydät frettiyhdistykset esim. googlettamalla VS-Fretit, Fyry, Sfyry). Vasta kun olet hankkinut riittävästi tietoa freteistä, mieti tarkemmin sellaisen hankkimista. Ehdottomasti kannattaa myös käydä frettiperheessä tutustumassa livenä eläimeen ja kyselemässä tietoja.

      1. Mikäli fretti viettää suljetussa häkissä päivittäin aikaa, sen siisteys tulisi tarkistaa päivittäin. Tyhjentää hiekkalaatikko, vaihtaa raikas juomavesi, lisätä ruokaa. Petivaatteet kannattaa pudistella muutaman kerran viikossa vähintään, yleensä niihin ropisee ruuanmuruja ja hiekkalaatikosta hiekkaa/pellettejä tms.


      Fretti ei ole häkkieläin ja sen on päästävä päivittäin useamman tunnin ajaksi jaloittelemaan. Paras vaihtoehto olisi asunto/huone, jossa frettiä voi pitää turvallisesti vapaana ympäri vuorokauden. Ellei tällaista vaihtoehtoa ole, häkin tulee olla riittävän iso, jotta fretti mahtuu siellä nukkumaan ja jaloittelemaan ja siellä on riittävästi tilaa hiekkalaatikolle yms.

      En ihan tiedä mitä tarkoita talon nakertamisella. Meillä on saaneet olla seinät, huonekalut ja johdot aivan rauhassa freteiltä. Sen sijaan lattioilta tulee kaikki sellainen siivota aina pois, joka saattaa olla fretille vaarallista.
      Sotkemisesta sitten...silloin tällöin voi hätä tulla nurkkaan, jossa ei ole hiekkalaatikkoa. Lelut levitetään meillä sujuvasti lattioille. Siinä ne sotkut joita meillä fretit tekevät. Jotkut voivat kaivaa hiekkalaatikkonsa sisustan lattialle ja kukkamullat saavat melkovarmasti kyytiä, jos ovat frettien ulottuvilla.

      Häkin pituudesta en osaa sanoa, paljonhan se riippuu myös muista mitoista. Itse ajattelen niin, että minimikokoisessa häkissä on vähintään neliön verran pinta-alaa ja sekin on todella, todella vähän, jos eläin joutuu useamman tunnin häkissä säännöllisesti viettämään.

      Unohda hetkeksi se varsinainen hankita ja keskity muutaman vuoden ajan hankkimaan tietoa frettien ravitsemuksesta, frettiturvallisesta kodista, yleisimmistä sairauksista yms. Vasta sitten mieti uudelleen, onko sinulla edellytykset fretin hankintaan.

    • fretillinen

      1. En tiedä monestiko sen häkki siivotaan viikossa?

      Minä siivoan frettien häkistä kakkalaatikot ja pyyhin pohjan 2-3 kertaa päivässä siis n.21 KERTAA VIIKOSSA :)
      pyyhkeet riippumatot ravistan päivittäin ja puhtaat vaihdan n. 1-2 viikon välein.

      2. Tarvitseeko fretit usein päästää vapaaksi?

      Kyllä frettien täytyy päästä päivittäin useaksi tunniksi jaloittelemaan. Mielummin ei koskaan suljettaisi häkkiin.

      3. Nakertaako/pureeko fretit taloa ja sotkeeko ne myös taloa?

      Meillä fretit ei nakerra eikä jyrsi taloa, mutta syövät kyllä joskus vaatteisiin reikiä. Toisinaan ne pissivät ja kakkivat lattialle.

      4. Kuinka pitkän häkin fretti tarvitsee suunnilleen?

      Fretin häkin pitäisi olla VÄHINTÄÄN 120x60cm, mielellään 2 kerroksinen.

      Ota kunnolla selvää freteistä ennenkuin hankit sellaisen. Fretti ei ole helppo lemmikki ja se VAATII PALJON AIKAA JA KÄRSIVÄLLISYYTTÄ. Fretin ruoat lääkärit yms. yms. vievät myös satoja euroja vuodessa rahaa.

      • jonna

        ...maksavathan kaikki muutkin eläimet (koirat, kissat, hevoset yms....) vuodessa melko paljon. kun ottaa huomioon ruoat, Ell:n, tarvikkeet yms mahollista. eli ei se NIIN kalliiksi loppujen lopuks tuu ku mikää muukaa elukka


    • jetro uuu

      siivotaan 3 kertaa viikossa ja niiden pitää olla vapaita joka päivä 2-3 tuntia .fretit syö oven saranoitaja sotkee paljon .fretti tarttee 140-150 cm pitkän häkin ja tyttö fretit o tyhmii

    • tiucunen

      Sinuna harkitsin asiaa pitkään ja rauhassa.. älä lähde hätiköiden ottamaan mitään eläintä, kun sulla ei ole vielä tarpeeksi tietoa. Etsi tosiaan esim. vs-frettien forumilta infoa. Ja etsi sitä riittävästi.. niinkuin joku tuossa edellä sanoi, harkitse asiaa vielä vaikkapa pari vuotta.. jotta huomaat, onko fretti se oikea eläin sulle.

      • sasasadd

        Alkuperäinen kysymys on muuten 2005 vuodelta ... nykyisinhän tieto ja kokemus on lisääntynyt ja frettejä ei suositella pidettävän ollenkaan häkissä (vain esim. siivouksen ajan tms)


    • O____o

      Fretti vaikuttaa ihanalta eläimeltä minun mielestäni!
      Minulla olisi aikaa olla ulkona noin 4-5 tuntia päivässä fretin kanssa.
      Ja voisin leikkiä paljon fretin kanssa ja se saisi olla vaapaana huoneessani( Ehkä).
      Tiedän, että se on vaativa lemmikki, mutta haluaisin sydämeni pohjasta koiran ja fretti vakuttaa vähän samantapaiselta niinpä fretti olisi juuri sopiva minulle!
      Vaikka fretti on vaativa ei se koiraa vaativampi ole.

      • Saattaa ollakin

        Fretti ei välttämättä opi sisäsiistiksi.
        Se vaatii monta laatikkoa, yhdessä huoneessa meillä on kolme, ja silti saattavat kakata muualle.
        Oletko valmis siivoamaan kakkaa päivittäin?

        Omat frettini vohtyvät ulkona n10min kerralla, sekin niin että tyttö istuu vain olkapäilläni...
        Talvellako ajattelit myös olla 4-5tuntia ulkona?
        koiraa on (yleensä...) helpompaa opettaa tavoille, fretti on maailman jästipäisin otus, puhumattakaan että se on utelias, ja itsesuojeluvaisto puuttuu täysin.
        Suosittelen että rekisteröidyt Frettiliiton foorumille, ja rohkeasti huhuilet siellä että pääsetkö jonkun fretti-ihmisen luo tutustumaan fretteihin, ja näkisit millaista se elämä fretin kanssa oikeasti on.


    • 0_____o

      En tarkoittanut, että vain ulkona...Tarkoitin että myös sisällä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1174
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1006
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      13
      691
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      48
      687
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      604
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      35
      575
    Aihe