Aihe

"Tutkahakuinen ohjus" harhaanjohtava termi

Wonder79

Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista. Ohjus ei siis hakeudu tutkaan, vaan heijastukseen, joten siitä pitäisi paremminkin käyttää termiä "tutkaohjattava ohjus".

Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen.

Kysymys kuuluukin: Miksi pitäisi nimittää AMRAAMin ja HARMin kaltaisia ohjuksia?

3

410

  Vastaukset

  • "Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista."

   Vaan kun ei tarkoiteta:

   http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/agm-88.htm
   "AGM-88 HARM

   The AGM-88 HARM (high-speed antiradiation missile) is a supersonic air-to-surface tactical missile designed to seek and destroy enemy radar-equipped air defense systems"

   "Antiradiation missiles have an unparalleled ability to home in on enemy emitters and disrupt or destroy the elements of an integrated air defense system (IADS). However, they are not classic precision-guided weapons, such as laser-guided munitions. On the contrary, ARMs cannot be steered and under certain conditions may not guide on the target that they were originally fired"

   HARM esimerkiksi on edelleen tutkahakuinen ohjus, niin toimintaperiaatteeltaan kuin nimeltäänkin.

   AMRAAM:ssa sen sijaan on tutkaHAKUPÄÄ joka toimii avauksessa kuvatulla tavalla; ts. aktiivisesti tai puoliaktiivisesti yhdessä koneen monitoimitutkan kanssa(tai jopa yhdistelmänä molempia; arvaus..)

   http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/aim-120.htm
   ["It employs active, semi-active, and inertial navigational methods of guidance to provide an autonomous launch and leave capability against single and multiple targets in all environments."]

   Lisäksi tutkaohjatulla ohjuksella tarkoitetaan yleensä Crotale- tai SA-3 -tyyppistä ohjusta jossa maalinseurantatutkan signaaliin on ympätty mukaan komentokanava ohjuksen reititystä varten.

   http://crotale.drysoft.org/kalusto.php

   "Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen"

   Näin se on ja tutkahakuinen ohjus; yllätysyllätys; hakeutuu tutkaan ja lämpöhakuinen lämpöön...

   • Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?


   • Wonder79 kirjoitti:

    Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?

    Hyvä kysymys.Itseasiassa suomenkielessä ei taida olla yhtä yksiselitteistä sanaa tai nimeä joka kattaa em. toimintaperiaatteen yksiselitteisesti.

    Ilmavoimat näyttävät käyttävän yleistermiä "tutkaohjus"
    http://www.ilmavoimat.fi/index.php?id=168
       
    Boeing F-18C ja F-18D Hornet:
    Aseistus: Tutka- ja infrapunaohjukset, 20 mm tykki


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   403
   26139
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   16449
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   399
   15225
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   117
   13207
  5. Joskus naista ei vaan tajua

   Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
   Parisuhde
   56
   3101