"Tutkahakuinen ohjus" harhaanjohtava termi

Wonder79

Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista. Ohjus ei siis hakeudu tutkaan, vaan heijastukseen, joten siitä pitäisi paremminkin käyttää termiä "tutkaohjattava ohjus".

Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen.

Kysymys kuuluukin: Miksi pitäisi nimittää AMRAAMin ja HARMin kaltaisia ohjuksia?

3

387

Vastaukset

 • "Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista."

  Vaan kun ei tarkoiteta:

  http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/agm-88.htm
  "AGM-88 HARM

  The AGM-88 HARM (high-speed antiradiation missile) is a supersonic air-to-surface tactical missile designed to seek and destroy enemy radar-equipped air defense systems"

  "Antiradiation missiles have an unparalleled ability to home in on enemy emitters and disrupt or destroy the elements of an integrated air defense system (IADS). However, they are not classic precision-guided weapons, such as laser-guided munitions. On the contrary, ARMs cannot be steered and under certain conditions may not guide on the target that they were originally fired"

  HARM esimerkiksi on edelleen tutkahakuinen ohjus, niin toimintaperiaatteeltaan kuin nimeltäänkin.

  AMRAAM:ssa sen sijaan on tutkaHAKUPÄÄ joka toimii avauksessa kuvatulla tavalla; ts. aktiivisesti tai puoliaktiivisesti yhdessä koneen monitoimitutkan kanssa(tai jopa yhdistelmänä molempia; arvaus..)

  http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/aim-120.htm
  ["It employs active, semi-active, and inertial navigational methods of guidance to provide an autonomous launch and leave capability against single and multiple targets in all environments."]

  Lisäksi tutkaohjatulla ohjuksella tarkoitetaan yleensä Crotale- tai SA-3 -tyyppistä ohjusta jossa maalinseurantatutkan signaaliin on ympätty mukaan komentokanava ohjuksen reititystä varten.

  http://crotale.drysoft.org/kalusto.php

  "Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen"

  Näin se on ja tutkahakuinen ohjus; yllätysyllätys; hakeutuu tutkaan ja lämpöhakuinen lämpöön...

  • Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?


  • Wonder79 kirjoitti:

   Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?

   Hyvä kysymys.Itseasiassa suomenkielessä ei taida olla yhtä yksiselitteistä sanaa tai nimeä joka kattaa em. toimintaperiaatteen yksiselitteisesti.

   Ilmavoimat näyttävät käyttävän yleistermiä "tutkaohjus"
   http://www.ilmavoimat.fi/index.php?id=168
      
   Boeing F-18C ja F-18D Hornet:
   Aseistus: Tutka- ja infrapunaohjukset, 20 mm tykki


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.