"Tutkahakuinen ohjus" harhaanjohtava termi

Wonder79

Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista. Ohjus ei siis hakeudu tutkaan, vaan heijastukseen, joten siitä pitäisi paremminkin käyttää termiä "tutkaohjattava ohjus".

Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen.

Kysymys kuuluukin: Miksi pitäisi nimittää AMRAAMin ja HARMin kaltaisia ohjuksia?

3

561

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Termi....

   "Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan ilmasta-ilmaan tai maasta-ilmaan -ohjusta, joka hakeutuu ampujan (puoliaktiivinen) tai ohjuksen (aktiivinen) maalinosoitustutkan heijastukseen maalista."

   Vaan kun ei tarkoiteta:

   http://www.fas.org/man/dod-101/sys/smart/agm-88.htm
   "AGM-88 HARM

   The AGM-88 HARM (high-speed antiradiation missile) is a supersonic air-to-surface tactical missile designed to seek and destroy enemy radar-equipped air defense systems"

   "Antiradiation missiles have an unparalleled ability to home in on enemy emitters and disrupt or destroy the elements of an integrated air defense system (IADS). However, they are not classic precision-guided weapons, such as laser-guided munitions. On the contrary, ARMs cannot be steered and under certain conditions may not guide on the target that they were originally fired"

   HARM esimerkiksi on edelleen tutkahakuinen ohjus, niin toimintaperiaatteeltaan kuin nimeltäänkin.

   AMRAAM:ssa sen sijaan on tutkaHAKUPÄÄ joka toimii avauksessa kuvatulla tavalla; ts. aktiivisesti tai puoliaktiivisesti yhdessä koneen monitoimitutkan kanssa(tai jopa yhdistelmänä molempia; arvaus..)

   http://www.fas.org/man/dod-101/sys/missile/aim-120.htm
   ["It employs active, semi-active, and inertial navigational methods of guidance to provide an autonomous launch and leave capability against single and multiple targets in all environments."]

   Lisäksi tutkaohjatulla ohjuksella tarkoitetaan yleensä Crotale- tai SA-3 -tyyppistä ohjusta jossa maalinseurantatutkan signaaliin on ympätty mukaan komentokanava ohjuksen reititystä varten.

   http://crotale.drysoft.org/kalusto.php

   "Ilmeisesti "tutkahakuinen" on helposti väännettävissä lämpöhakuisesta ohjuksesta, joka sen sijaan hakeutuu lämpölähteeseen"

   Näin se on ja tutkahakuinen ohjus; yllätysyllätys; hakeutuu tutkaan ja lämpöhakuinen lämpöön...

   • Wonder79

    Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?


   • Edellinen
    Wonder79 kirjoitti:

    Tämä tuli selväksi! Tutkahakuisella ohjuksella tarkoitetaan siis HARMin ja Shriken kaltaista passiivista tutkaan hakeutuvaa ohjusta. Miksikäs Sparroweja ja Amraameja sitten kutsutaan?

    Hyvä kysymys.Itseasiassa suomenkielessä ei taida olla yhtä yksiselitteistä sanaa tai nimeä joka kattaa em. toimintaperiaatteen yksiselitteisesti.

    Ilmavoimat näyttävät käyttävän yleistermiä "tutkaohjus"
    http://www.ilmavoimat.fi/index.php?id=168
       
    Boeing F-18C ja F-18D Hornet:
    Aseistus: Tutka- ja infrapunaohjukset, 20 mm tykki


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   318
   3473
  2. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   259
   2079
  3. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   5
   1951
  4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   87
   1470
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   27
   1081
  6. Miksi tapasinkaan sinua

   Olen tavattoman harmissani, kun koskaan törmäsin sinuun. Olisi paljon parempi, ettemme olisi koskaan nähneetkään toisiamme.
   Ikävä
   36
   848
  7. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   57
   823
  8. Oot leuhka

   ja ihan s***anan itteäs täynnä. En kyllä millään ymmärrä miksi. Oli ihan jees olo siihen asti taas että sun omahyväisen naaman näin. Kukaan toinen he
   Tunteet
   86
   802
  Aihe