Palmuelokuvat..

Palmufriiki

Mielelläni kuulisin muidenkin Palmufilmien ystäviltä kirjoituksia tästä upeasta kotimaisesta elokuvasarjasta. Esittele vaikka yksi oma suosikkisi tästä joukosta ja miksi juuri se on suosikkisi.
Itse haluaisin aloittaa Palmusarja viimeisellä elokuvalla vuodelta 1969, "Vodkaa, komisario Palmu". Tämä kiistelyäkin aiheuttanut "kuopus", jota on myös leimattu liian kaupalliseksi elokuvaksi, on jakanut palmulaisetkin kahteen leiriin. Se on myös ainoa Palmusarjan elokuva, joka ei alunperin ole Mika Waltarin kirjoittama. Waltari on loistava kirjailija ja kuin kruununa hänen Palmutuotannolleen tuli tämä viimeinen suoraan käsikirjoituksena kirjoitettu teos.
Vasta 90-luvulla alettiin ja opittiin arvostamaan tätä viimeistä ja omasta mielestäni parasta Palmuelokuvaa..
Missään muussa suomalaisessa elokuvassa ei ole saatu koolle noin paljon parhaita näyttelijöitä, aitoja julkisuuden toimittajia ja virkamiehiä, elokuvantekijän ammattilaisia ja aitoa pääministerin ääntä samanaikaisesti, kuin tässä.

Täytyy myös otttaa huomioon, että ajankohta oli varsin ainutlaatuinen. Neuvostoliitto oli voimissaan ja mikään toinen länsimaa ei olisi Suomen tavoin päässyt Moskovaan kuvaamaan filmiä tuolla tavoin. Tosin myönnytyksenä sille, elokuvasta jouduttiin tekemään jossain määrin neuvostomyönteinen, mutta toisaalta sehän kuuluikin Suomen ulkopolitiikkaan siihen aikaan..

Tämä "Vodkaa, komisario Palmu" oli myös ensimmäinen suomalainen kansainvälinen nykyelokuva ja juuri siksikin lajissaan ainutlaatuinen.
Sen muuten myös kokee ihan eri lailla katsottaessa nykylaitteilla, kuin sillä mustavalkoisella telkkarilla joskus 70-luvulla..

9

2552

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pocket Rocket

      Pitääkö paikkansa että Mika Waltari olisi kirjoittanut kyseisen käskirjoituksen ?

      • käsikirjoittajat

        Viimeisen Palmun käsikirjoittivat Matti Kassila ja Georg Korkman, Mika Waltarilla ei suornaisesti ollut elokuvan kanssa mitään tekemistä, vaikka päähahmot olivat Waltarin luomia.

        Aikaisemmat Palmu-elokuvat:

        Komisario Palmun erehdys, SF 1960
        ohjaus ja käsikirjoitus Matti Kassila, alkuperäisteos Mika Waltarin salapoliisiromaani Komisario Palmun erehdys vuodelta 1940.

        Kaasua, komisario Palmu, Fennada 1961
        ohjaus Kassila, käsikirjoitus Kassila ja Kaarlo Nuorvala
        alkuperäisteos Mika Waltarin salapoliisiromaani Kuka murhasi rouva Skroofin? vuodelta 1939 (ensimmäinen Palmu-tarina, voitti salapoliisiromaanikilpailun)

        Tähdet kertovat, komisario Palmu, Fennada 1962
        ohjaus ja käsikirjoitus Matti Kassila
        alkuperäisteos Mika Waltarin salapoliisiromaani Tähden kertovat, komisario Palmu vuodelta 1962 (Waltari kirjoitti Kassilan pyynnöstä uuden tarinan, kun kaksi olemassa olevaa oli filmattu)

        Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu
        Mika Waltarin Fennadalle tekemä elokuvakäsikirjoitus vuodelta 1963 - filmaus peruuntui näyttelijälakon takia


      • Palmufriikki

        Kuten aiemmassa kirjoituksessani olikin, tämä "Vodkaa" ei ollut Waltarin kirjoittama, vaan Kassilan ja Korkmanin (jotka unohdin mainita).


    • Korkki

      Niin tämä Vodkaa komisaario Palmu elokuva poikkeaa muista Palmu elokuvista kovasti, siinähän näkyy tekijöittensä poliittiset mieltymykset erittäin vahvasti vasemmistolaisuuden ja Neuvostoliiton ihailuna. Mutta semmoista se oli näissä kulttuuripiireissä niihin aikoihin, ja Neuvostoliittohan oli niihin aikoihin todellinen supervalta.

      Juoruna kerrottiin että elokuvassa olevan sänkykohtauksen näyttelevät Inga Sulin ja Turo Unho eivät "näytelleet" vaan olivat kuvauksissa oikeesti sillee.

      • Palmufriikki

        No jos sänkykohtauskin oli "aitoa", niin sehän vain lisää elokuvan aitoutta. Kaikki tuon elokuvan tekijät eivät olleet ajankohdasta huolimatta vasemmistolaisia, mutta suostuivat mukaan kuitenkin. Elokuva tuo mielestäni erinomaisesti esiin tuohon aikaan esiintyneen poliittisen kähminnän..


      • Anonyymi
        Palmufriikki kirjoitti:

        No jos sänkykohtauskin oli "aitoa", niin sehän vain lisää elokuvan aitoutta. Kaikki tuon elokuvan tekijät eivät olleet ajankohdasta huolimatta vasemmistolaisia, mutta suostuivat mukaan kuitenkin. Elokuva tuo mielestäni erinomaisesti esiin tuohon aikaan esiintyneen poliittisen kähminnän..

        Inga Sulin oli tuohon aikaan jo onnellisesti naimisissa, joten en usko että on ollut Turon kanssa oikeasti sillee...


    • V-D villekalle

      Kolmas Palmu oli paras omasta mielestäni, juoni oli hyvä ja näyttelijät jaksoivat koko elokuvan hyvin. Jokela toi Kokin parhaiten esille tässä elokuvassa.
      Roolit olivat hyvin jo näyttelijöiden hallussa.
      Palmu sarjan parassta antia oli kuitenkin itse Palmu eli Joel Rinne. Harmittaa vaan ettei Jussi jurkkaa käytetty kuin yhdessä elokuvassa.

    • Anonyymi

      Ainoa häiritsevä piirre Palmu-elokuvissa on Pentti Siimeksen ja Elina Salon roolihahmot eri elokuvissa. Ensin Pentti Siimes Erehdyksessä Rykämöä ja Kaasua-elokuvassa Kuurnaa. Samoin Elina Salo Aili Rykämöä ja Kaasua-elokuvassa Kirsti Skroffia. Ja Toivo Mäkelällä kaksi eri roolia kahdessa eri elokuvassa. Eikö olisi näihin rooleihin löytynyt muita näyttelijöitä.

      Joka tapauksessa kuuluu suomalaisiin klassikoihin ja ovat loistavia taideteoksia. Tulevaisuudessa Renny Harlin onnistuu kuitenkin varmuudella raiskaamaan ja häväistä nämä elokuvat ja nämä elokuvat varmasti loistavasti pilkataan ja uusien Palmu-elokuvien pääosissa kuitenkin häärää joku vastenmielinen Aku Hirviniemi. Heittäisikö letkautuksina Palmun roolissa ninnanunna- ja sanamuunnos- Hakkaraisletkautuksia.

    • Anonyymi

      siimes oli tähdet kertovatkin elokuvassa.

      tytöt suihkussa ok kohtaus....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5238
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2386
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1907
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1598
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1277
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1216
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1202
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe