Aihe

Akvaarion hiekan vaihto

Vaari-o

1. Hanki sitä puhallus hiekkaa, 100l/25kg. Sekä parit paksut sukka housut (polvisukatkin käy, kunhan on paksut).

2. Pese se huolellisesti hienosta pölystä puhtaaksi vaikka 30 l saavissa n. 10kg kerralla jatkuvasti vedellä huuhdellen ja lapiolla tms. myöhien hiekkaan jotta kevyt pöly irtoaa ja tulee esiin veden pinnalle. Kaada likainen vesi viemäriin ja huuhtele taas puhtaalla vedellä ja pöyhi jne. jatka näin kunnes hiekka on puhdasta pienestä pölystä joka nostaa akvaariosi veden sameaksi jos et pese tarpeeksi huolellisesti. Jatkuva pesu 10kg/45min-1h onnistui mulla ja sain hiekan puhtaaksi eikä vesi samentunut hiekan vaihdon jälkeen ollenkaan.

Mikä on hyvää hiekkaa, sävy saisi olla tummahkoa, ite suosittelen jotain punagraniitti tai mustagraniitti pohjaista puhallus hiekkaa, vaaleat hiekat tuppaavat luomaan liian valoisan ympäristön arimmille kaloille, esim. Bilteman hiekka on mielestäni liian vaaleaa vaikka monet sitä käyttävätkin.

3. Nyt on vanhan hiekan poiston aika. Kalat kannattaa ottaa tässä vaiheessa pois akvaariosta sekä kaikki kasvit ja koristeet. Suodattimenkin voit nyt poistaa käytöstä ja laittaa omaan ämpäriinsä. Kaikkiin ämpäreihin voi laittaa akvaarion vanhaa vettä. Tarvitset siis muutaman ämpärin kaloille ja kasveille. Hiekasta kannattaa säästää noin kolmannes, vajaa puolet ja vanhan hiekan voi sitten vaikka laittaa sitten ojan pohjalle.

4. Kun akvaario on vanhasta hiekasta kokonaan tyhjä voit laittaa uutta pestyä hiekkaa tilalle, paksuudeltaan n. 3-5 cm riippuen tulevan kasviston juuriston tarpeesta. Kasvit, kivet, juurakot ja muut koristeet voi laittaa samalla kun laitat akvaarioon nyt vettä puolilleen sekä suodattimen porisemaan ym. muun mahdollisen tekniikan. Kaikille kasveille kasviravinteet juurille.

5. Nyt on sitten sen sukka housu niksin paikka, laita sukkiksiin akvaarion vanhaa hiekka, minkä toivottavasti säästit, niin paljon kuin vain jaksat kauhoa. Solmi sukkahousujen päät hyvin ja nosta ne varovasti akvaarioon. Tästä uusi hiekka saa sen tarvittavan bakteeri kannan mitä tällä hetkellä puhtaassa pessyssä hiekassa ei ole (ei ole pesemättömässäkään). Mittaa NO2 – nitriitti sekä NO3 – nitraatti arvoja ja totea että nitraattia on akvaariossa ja nitriitti pysyttelee nollissa. Kalat voi laittaa akvaarioon tämän jälkeen mutta olisi hyvä jos voisit pitää kaloja toisessa akvaariossa ihan varmuuden vuoksi. Tämä on helppo toteuttaa jos vaihdat samalla akvaariota suurempaan.

Vanhan akvaarioon hiekan voi poistaa niiltä osilta bakteerisukkahousu ymppi sydeemiksi uuteen akvaarioon ja pitää kaloja sen aikaa vanhassa akvaariossa kunnes on todettu ettei uuteen akvaarioon tule varmuudella nitriitti piikkiä joka tarkoittaa sitä, että seurannan aikana NO2 arvo äkisti nousisi jostain syystä, mikä tosin on epätoden näköistä. Itselläni ei näin käynyt.

Nyt on akvaarioon vaihdettu uusi hiekka ja toden näköisesti akvaarion vesi sumentuu muutamaksi päiväksi koska hiekkaa ei kuitenkaan ole jaksettu pestä huolellisesti.

Nyt saakin sitten laittaa korjauksia sekä palautetta jutusta jos jokin seikka ei olekkaan paikkaansa pitävä tai sitten on olemassa parempi keino vastaavaan toimenpiteeseen…

14

3455

  Vastaukset

  • Siis toi on niinkuin hiekan vaihto hiekkaan, ei soran vaihto hiekkaan? Miksi hiekkaa pitäisi vaihtaa jos sen sinne on kerran laittanut?

   Jos soran vaihtaa hiekaksi, sorasta lapotaan lietettä joka laitetaan/sekoitetaan siihen hiekan pinnalle. Näin se bakukanta tulee siihen ihan heti.

  • Ite aikanaan vaihdoin ensin puolet vedenvaihdon yhteydessä, jolloin kaloja ei tarvinnut turhaan stressata: saivat olla altaassa ja pirun uteliaita olivatkin. Kasvitkin kelluttelivat siellä toisella puolella. Viikon päästä taas vedenvaihdon yhteydessä se toinen puoli, jonka olin rajannut palasella muovia.
   Tulos: ei nitriittipiikkiä, ei sameaa vettä, ei kaloille rajua stressiä, mitä kyllä tulee Vaarion ehdottamasta pyydystämisestä ja saavissa elämisestä. Ihan turhaa kiusata kaloja.

   Ja Vaarion kirjoittamaa "vanhan hiekan voi sitten vaikka laittaa sitten ojan pohjalle" ei sitten pidä tehdä. Ojat kun yleensä laskevat vesistöihin, joissa on kaloja ja vanhan soran mukana siirtyy mahdolliset akvaarion taudinaiheuttajat (tubi ym!)...

  • Vanha hiekka tulisi vaihtaa? Ja minkätakia hiekkapohja pitää vaihtaa?
   Eikö olisi parempi vaihtaa vaikka puolet ja sekoittaa uusi hiekka vanhan joukkoon?

   • Hiekka ei mihinkään kulu, sitä ei tarvitse ihmisen elinaikana vaihtaa. Eli asia jos se tukkeutuu, silloin se pitää pestä. Pesussa tuhoutuu bakteerikanta mutta jos suodattimet jättää pesemättä ja ruokkii varoen ja jättää vaikka kourallisen tai pari vanhaa hiekkaa pesemättä siihen aivan pinnalle, bakukanta palautuu taas nopeasti.


   • henu kirjoitti:

    Hiekka ei mihinkään kulu, sitä ei tarvitse ihmisen elinaikana vaihtaa. Eli asia jos se tukkeutuu, silloin se pitää pestä. Pesussa tuhoutuu bakteerikanta mutta jos suodattimet jättää pesemättä ja ruokkii varoen ja jättää vaikka kourallisen tai pari vanhaa hiekkaa pesemättä siihen aivan pinnalle, bakukanta palautuu taas nopeasti.

    Pohjaa vain pöyhitään vedenvaihdon aikana, jolloin lappoilmiö vetää pohjasta irtoavan tauhkan pois.
    Viikottain puhdistetaan pöyhimällä jokin osa pohjaa, kunnes se voi taas hyvin. Ei ole kummoinen homma.


   • vaikka pohja tukkeutuisi kirjoitti:

    Pohjaa vain pöyhitään vedenvaihdon aikana, jolloin lappoilmiö vetää pohjasta irtoavan tauhkan pois.
    Viikottain puhdistetaan pöyhimällä jokin osa pohjaa, kunnes se voi taas hyvin. Ei ole kummoinen homma.

    JOs se pohja on oikeasti tukkeutunut, siellä on niin myrkyllisiä aineita että tonkimalla saat kalat hengiltä!


  • Jos vaihtaa sorapohjan uuteen sorapohjaan, en oikein jaksa katsella tuota mustavalkoista pohjaa. En hiekkaakaan haluaisi, koska siellä pitää olla sitten niitä kotiloita, jotka voivat kantaa jotain epämiellyttäviä kaloihin tarttuvia tauteja/loisia (kokemuksesta voin sanoa).

   • Enkä myöskään ota. Ja pohja ihan kunnossa. Viikottain tulee kumminkin sitä hiekkaa tönittyä kun partis tekee omia mylläyksiä.


  • Paljon jäi tärkeitä asioita pois mutta onneks voi aina korjata kirjottamaansa...

   Oottekos miettineet sitä kun tuollaista hommaa alkaa tekemään, siis vaihtamaan SORASTA PUHALLUS HIEKKAAN akvaarion pohja hiekkaa.

   Mitä kalat pitävät siitä kun joutuvat olemaan siellä akvassa samaan aikaan kun pöllyyttätte ja vaihdatte vain puolikkaan akvan hiekasta kerralla, minkälainen biologinen räjähdys se on akvaariolle? Kannattaa ajatella mitä sieltä pohjalietteesä pöllähtelee ja kalat ovat samassa sopassa koko ajan kuin se että ne saavat olla puhtaassa vedessä hiekan vaihdon ajan...

   • Siis onko patu vaari-o?

    No mutta jos alunperin oli kyse soran vaihdosta hiekkaan niin miksi siinä hoettiin vaan hiekkaa eikä mainittu soraa? *ihmettelee*


   • henu kirjoitti:

    Siis onko patu vaari-o?

    No mutta jos alunperin oli kyse soran vaihdosta hiekkaan niin miksi siinä hoettiin vaan hiekkaa eikä mainittu soraa? *ihmettelee*

    Lisätäkseni ja kysyäkseni samaisesta aiheesta kun laitoin tota bilteman puhallushiekkaa muutama kuukausi sitten ja se on niin vaaleeta että ottaisin sen pois ja jos laittais rannalta merihiekkaa kun se on suht hienoa ja pyöristynyttäkin esim monnisille niin pitäisköhän tota merihiekkaa jotenkin ns.käsitellä ja desinfioida muutenkin kuin pesemällä?Puhallushiekkahan on teräväsärmäistä kun se on siihen tarkoitettukin,myöskään harjusorat ei ole niinkään pyöristynyttä


   • merihiekka kirjoitti:

    Lisätäkseni ja kysyäkseni samaisesta aiheesta kun laitoin tota bilteman puhallushiekkaa muutama kuukausi sitten ja se on niin vaaleeta että ottaisin sen pois ja jos laittais rannalta merihiekkaa kun se on suht hienoa ja pyöristynyttäkin esim monnisille niin pitäisköhän tota merihiekkaa jotenkin ns.käsitellä ja desinfioida muutenkin kuin pesemällä?Puhallushiekkahan on teräväsärmäistä kun se on siihen tarkoitettukin,myöskään harjusorat ei ole niinkään pyöristynyttä

    kuvíssa se kyllä pyöristyneeltä näyttää:
    http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/vinkkeja.php#pohja

    Onhan se aikoinaan mannerjään hiomaa ja kuljettamaa.


   • ei ole pyöristynyttä kirjoitti:

    kuvíssa se kyllä pyöristyneeltä näyttää:
    http://www.aquahoito.info/suomi/ohjeita/vinkkeja.php#pohja

    Onhan se aikoinaan mannerjään hiomaa ja kuljettamaa.

    Kyllä tuossa kuvassa ainakin noi isot stemut on pyöreitä.Onko ne pienemmätkin? Kyllä monesta soramontusta löytyy teräväsärmäistä mutta tuolta rannalta löytyy meren pyöristämää hienoakin.


  • Mulla on jossakin kohtaa edessä soran vaihto hiekkaan, mutta asiaan liittyen löytyy muutama kysymys.

   Mulle sanottiin, että kannattaa kerralla vaihtaa kaikki, on pienempi stressi kaloille ja laittaa jotakin bakteerikantaa tukevaa veteen, varmaan esim easy-start. Sukkahousuja akvaariooni en laita. Ja jos nyt oletetaan, että on parempi vaihtaa kerralla kaikki, niin luulisitteko, että tuo easy-start olisi hyvää ainetta ja tulisiko sitä laittaa uuden akvaarion perustamis ohjeiden mukaan, siis annostus? Kokemuksia?

   En halua akvaariooni kotiloita, niin kerran viikossa riittää ilmeisesti pohjan möyhintä. Möyhitäänkö aivan lasiin saakka vai pienemmältä alueelta? Ja kuinka tarkkaan möyhitään, käydäänkö jokainen cm2 läpi vai suurin piirtein?

   Monissa ohjeissa lukee, että kannattaa laittaa kasviravinnetta vaihtaessa hiekan, niin onko tämä välttämätöntä?

   Nyt olisi liuta kysymyksiä ja toivoisin saavani niihin vastauksia, kiitos etukäteen!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   352
   15930
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   549
   8548
  3. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   56
   4952
  4. Baha kadrum/Marzun mies

   Löytyy googlettamalla mukavaa luettavaa. Aivan kamala väkivalta rikollinen!! Ja veljensä samanlaista roskasakkia.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   138
   2089