Miksi sämpylätaikina kohoaa huonommin kuin

pullataikina?

Nestettä molemmissa ohjeissa 5 dl ja hiivaa 2 kuivahiivapussia... Johtuuko sämpylätaikinan sokerin vähyydestä vai mistä? Tahtoo kuohkeita sämpylöitä :)

9

12270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vetoinen?

      ethän yritä kohottaa taikinaa vetoisassa/viileässä paikassa? silloin se ei millään kohoa, mikään taikina. laita vaikka uuni jo lämpiämään ja taikinakulho siihen lähelle. tai tiskialtaaseen lämpimähköön veteen lillumaan. :)

    • piparipulla

      aina näin:
      Käytän pääosin nesteenä maitoa, loraus vettä. Neste on selvästi kuumempaa käyttäessäni kuivahiivaa! Lisään hiivan aina jauhojen mukana. Laitan taikinan oitis alustuksen jälkeen liina päällä nousemaan tiskialtaaseen, jossa on polttavan kuumaa vettä suoraan raanasta. Kyllä kohoaa, mutta ottaa aina aikansa. :)

      • sämpylä

        Hiiva tarvitsee vähän sokeria toimiakseen kunnolla. Laita vaikka 1-2 teelusikallista sokeria / siirappia taikinaan. Itse käytän 5 dl:n sämpylätaikinaan yhden pussillisen kuivahiivaa, hippusen öljyä ja tuon pienen siirppilisän. Ihan kuohkeita on tullut. Muista tuo lämpimässä ja vedottomassa kohotus.


      • piparipulla
        sämpylä kirjoitti:

        Hiiva tarvitsee vähän sokeria toimiakseen kunnolla. Laita vaikka 1-2 teelusikallista sokeria / siirappia taikinaan. Itse käytän 5 dl:n sämpylätaikinaan yhden pussillisen kuivahiivaa, hippusen öljyä ja tuon pienen siirppilisän. Ihan kuohkeita on tullut. Muista tuo lämpimässä ja vedottomassa kohotus.

        ovat onnistuneet ilman makeaa lisää. Jo kahdessa sukupolvessa leivottu sämpylät ilman sokeria (isälläni mm.diabetes) ja joskus jopa pullakin. Kyllä ovat kohonneet. En ole itse huomannut, hassua kyllä, mitään eroa kohoamisessa oli sitten sokeria tai ei.


    • kohotan samassa paikassa

      Siksipä sitä ihmettelen...

    • ja vaivaamista

      Ite teen sämpylä taikinani seuraavasti:
      Ensin lämminvesi ja osa jauhoista kuivahiiva ja ruokalusikallinen siirappia sekoitetaan löysäksi, noin vellin vahvuiseksi liemeksi jonka jätän ainakin puoleksitunniksi vedottomaan lämpimään paikkaan. Sinä aikana hiiva "herää" toimimaan ja alkaa kasvattaan rihmastoaan, toiminnan huomaa kuplinnasta, eli tässä vaiheessa vellin pitää kuplia reilusti.

      Tämän jälkeen lisään jauhoja esim. kapustalla sekoittaen kunnes taikina on noin vahvan puuron vahvuista. Taas taikina saa levätä ja nousta vedottomassa lämpimässä paikassa esimerkiksi leivinliinan alla noin 20 min - reilusti puolituntia.

      Kun taikina on selvästi noussut.

      Tässä vaiheessa alustan taikinan, lisään vähitellen loput jauhot samalla kun vaivaan taikinaa niin että siihen syntyy sitko. Sitkon huomaa siitä että taikia alkaa irrota kädestä eikä eikä tartu kiinni niinkuin alussa. Lisään siihen myös hiukan (n.1 dl) tavallista ruokaöljyä.

      Kun taikina on vaivattu, jätän sen vielä hetkeksi nousemaan ja turpoamaan. (15 - 20 min.)

      Hyvin nousseesta ja alustetusta taikinasta on helppo pyöräytellä sitten sämpylöitä.


      Hiivataikinan ideanahan on että siinä hiivan avulla saadaan tärkkelysmassa kuohkeaksi. Kaikissa jauhoissa ei ole gluteenia yhtäpaljon, joten eri jauhotkin käyttäytyvät taikinassa eri tavalla.

      Vaaleissa kuorituissa vehnäjauhoissa on eniten, niinpä vaaleaan pullataikinaan tulee helpoiten sitko, kun taas ohra, ruis, graham, yms. jauhoihin ei sitkoa synny. Eli mitä enemmän vaaleata vehnäjauhoa sen helpommat sämpylät ovat valmistaa ja taas mitä enemmän muita jauhoja sen heikompi sitko on, mutta sämpylät ovat kuitupitoisempia.

      Omaan sämpylätaikinaani käytän vehnäjauhoja, karahiutaleita (tai muita hiutaleita), pellavan siemenrouhetta, seesamin siemeniä, spelttiä, ruisrouhetta, aina vähän sen mukaan mitä sattuu kotona olemaan, kuitenkin niin että n. 2/3 osaa vehnäjauhoja ja 1/3 osa muita kuivia aineita.

      Olennaista on myös huomioida että jauhot turpoavat nesteessä, joten taikina tarvitsee siis aikaa jotta sen rakenteesta tulee hyvä, ei liian tiukka. Ja juuri sen takia on hyvä lisätä koko jauhomäärä vähitellen jolloin kuiva-aineet turpoavat tasaisemmin. Onnistuneita sämpylöitä.

    • pulla mestari

      kaikesta

    • paakarikylli

      ... kohota koskaan kuin kerran.
      en pullataikinaa enkä sämpylätaikinaa. teen taikinan ja siitä samantien välissä kohottamatta sämpylöiksi/pulliksi/mitä nyt tekeekin. sitten vasta pellillä kohotan lämpimässä liinan alla n. puol tuntii, joko hellan päällä kun uuni on kuuma tai sitten kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällä.
      mutta kohotan aina vain kerran ja aina kohoaa mahlottoman paljon.
      en ole koskaan ymmärtänyt useamman kohotuskerran tarkoitusta... varsinkaan kun lopputuloksessa en näe mitään eroa :)

    • I think I would know

      Ei se ainakaan sokerista arvatakseni johdu.

      Onhan vesi/maito tarpeeksi lämmintä?
      Annathan hiivan vaikuttaa keskenän veden kanssa hetken ennen kuin lisäät loput aineet?

      Ja ihan vaa vinkkinä jos et ollu kuullu, että suolaa ei saa lisätä vesi-hiiva litkuun pitkäksi aikaa sillä suola pilaa hiivan.

      Kuinka pitkä on ollut taikinan lepoaika?

      Nostatuksella saisi ainakin leipäs kohoamaan, sellasta ei tosin normi talouksissa ole. Mutta meidän ope neuvo että nostatuskaapin voi korvata esim laittamalla tiskialtaaseen kuumaa vettä ja valmiiksi muotoillut leivät altaan päälle.

      Ja vielä vinkki:
      Leipään saa ruskean värin heittämällä uunin pohjalle vettä paiston aikana, tai esim ruiskuttamalla suihkupulla vettä uuniin. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      192
      1331
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1148
    3. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      870
    4. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      864
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      790
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      745
    7. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      53
      712
    8. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      692
    9. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      689
    10. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      667
    Aihe