Kissojen ulkoilutus??

stella

täällä tuntuu olevan tosi paljon sellaisia ihmisiä jotka vievät kissojaan valjaissa ulos. haluaisinkin tietää että viettekö kissoja joka päivä ulos? kesällä ja talvella? miten se käytännössä toimii kun lähdetään kissan kanssa "lenkille"???

Meillä on suunnitelmissa hommata kissa ja oon myös ajatellut tuota lenkitys juttua kun on aina se pelko että jos kissan päästää yksin valvomatta ulos, että se jää auton alle tms.. Ja eikös se ole laissakin säädetty että kissaa ei saa päästää yksin ulos??

15

1026

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laista en tiedä, mutta olet ehdottomasti oikeassa siinä että kissoja on vaarallista päästää kulkemaan vapaasti ilman valvontaa ulos. Maalla vaarana ovat pedot ja ihmiset, kaupungeissa ihmiset, autot jne. Voihan kissa myös eksyä :( Naapurisopukin säilyy kun kissat eivät vaeltele toisten pihoilla sotkemassa (joskus pelkkä läsnäolokin ärsyttää naapuria). Joten suosittelen ehdottomasti ulkoilua valjaissa.

      Valjaisiin totuttaminen kannattaa aloittaa aivan pikkuisena, heti kun valjaat sopivat päälle. Ensin pentuvaljailla sisällä ja sitten vasta ulos.

      Minä ulkoilutan 3kk ikäisiä pentujani joka päivä kun ei ole liikaa pakkasta (maksimissaan sellainen 5-7 astetta) ja kova ja kylmä tuuli, ja kun ei sada. Yksi tykkää talviulkoilusta, toinen ei. Mutta ehdottomasti minusta on kissallekin vaihtelua ja virkistävää päästä välillä ulkoilemaan. Ja tuleepahan itsekin vähän haisteltua ilmoja :)

      Meillä ulkoilu ("lenkkeily") tapahtuu niin että joko kissat tulevat itse rivarin ovesta pihalle kanssani tai kannan ne pihalle. Kissat saavat vaellella minne päin tahtovat ja sisälle lähdetään kun pikkuisia alkaa paleltaa. Kesällä voi olla että viihtyvät paremmin ulkona ja pidempään. Nyt "lenkit" muutaman minuutin mittaisia pyrähdyksiä roskiksella/postilaatikolla. Lenkkeilyä se ei missään nimessä ole kun kissat harvoin seuraavat kiltisti omistajaansa. Kutsumalla saa kyllä yleensä kissat seuraamaan itseään. Esim. minä saatan ottaa jonkun pennun mukaan kun haen postin.

      • stella

        tosi paljon kiitosta vastauksesta!! onko kukaan naapureistasi koskaan ihmetellyt kun menet kissan kanssa pihalla?? kyllä se varmasti meinaan näyttää huvittavalta kun kissa poukkoilee sinne tänne.. =) mutta jahka me se kissa hommataan, niin hommataan myös valjaat!


      • stella kirjoitti:

        tosi paljon kiitosta vastauksesta!! onko kukaan naapureistasi koskaan ihmetellyt kun menet kissan kanssa pihalla?? kyllä se varmasti meinaan näyttää huvittavalta kun kissa poukkoilee sinne tänne.. =) mutta jahka me se kissa hommataan, niin hommataan myös valjaat!

        No eipä ne ole tulleet mitään sanomaan. Yhdellä naapurilla on koiria ja hän vain on kerran sanonut kissojani söpöiksi. Yksi nuorimies tänään katseli verhojen takaa, huomasin :) Varmaan katsoi etten päästä kisua hänen pihalleen tai pissimään bemarin renkaisiin :D Epäilemättä se on hassun näköistä ja kun tähän asti oon käyttäny sellasta metrin mittaista hihnaa. Nyt kuitenkin vaihdan flexiin kun sellaisen ostin ja suosittelen kyllä! Kissa ei ole samanlainen kuin koira eikä sen kaularanka varmaan ole tottunut samanlaiseen paineeseen ja äkkipysäyksiin kuin koiran.


    • yeah right

      Itse aloitin opettaa toista kissaa valjaisiin heti luovutusiän jälkeen, toisen kissani sain vasta 4,5kk:n ikäisenä ja sitä ennen se ei ollut koskaan käynyt ulkona valjaissa. Hyvin tottuivat molemmat ja nopeasti. Toisen kanssa teen ihan melko pitkähköjäkin "lenkkejä" ja se jolkottelee vierelläni eikä malta haistella juurikaan hajuja. Asumme aika rauhallisella seudulla että rauhassa voi ulkoiluttaa. Nykyisin vien molempia jopa yhtäaikaakin ja ihan pihapiiriin vaan puihin kiipeilemään ja haistelemaan ulkoilmaa. Muutaman kerran viikossa, koska eivät kovin kauaa viihdy pakkasella..

      mukavaa ja hauskan näköistä touhuahan se on :)

    • Ponyni

      Meillä kaksi kissaa. Vanhempi 11v ja nuorempi vajaa 2v.
      Nuorempaa en ikinä ole saanut pihalle. Se ei laita nokkaansa edes ovesta ulos. Kerran juuri meille tulon jälkeen olimme pihalla mutta vain muutaman minuutin.
      Vanhempi kisu tykkää kyllä olla pihalla. Käymme noin 2-3 kertaa viikossa lenkillä. Kierrämme siis saman matkan ja jo tottumuksesta kissamme tassuttelee reitin mitään *kiukuttelematta* =)
      Pihalla käymme ympäri vuoden. Ainoastaan kauheilla pakkasilla ja todella helteisellä ilmalle jätämme lenkit väliin ... !!

    • stella

      kaikille paljon kiitosta vinkeistä!! ja oikein hyvää kevään ja kesän odotusta kaikille kissoille ja kissan omistajille!!!

    • aczu

      kun mun kissa on valjaissa se kävelee silleen että maha koskee melkein maahan,matalasti. valjaat ovat sopivasti joka kohdasta.mikähän on syy?

      • Kissallinen.

        Meilläkin on välillä matalaa menoa, mutta olen tulkinnut, että on joku vieras haju tai ehkä näkyvillä jotain jännittävän-pelottavaa-ärsyttävää...


      • ukkonooa

        erilaisia valjaita? Yleensähän kissa tekee noin alussa, kun ei vielä ole tottunut valjaisiin ja siitä tuntuu, että joku pitää siitä koko ajan kiinni. Jos kuitenkin jatkuu pidempään, valjaat eivät joko ole istuvat tai joku niiden osa (esim. lukko) painaa jotenkin ikävästi (ei siis ihmisen mielestä, mutta kissan mielestä kuitenkin) :)

        Voisin myös kuvitella, että naaraskissa, jolla on kiima päällä, saattaisi alkaa viistämään maata, kun valjaat "halaavat" sitä niskasta ja hartioista ?!


      • Anonyymi

        Silloin kun kissa kulkee lähes maata viistäen se pelkää hyökkäystä ja sitä ettei se voi suojautua pakenemalla.
        Oman metsäkissan valjastotuttelu piti lopettaa toivottomana tehtävänä.

        Kuulin myöhemmin että valjaisiin olisi pitänyt totuttaa ilman talutinta siten että niitä olisi vaiheittain tiukattu lopulliseen hallintatiukkuuteen.
        Ulkoilutusta olisi pitänyt suorittaa aina huomaamattomalla flexitaluttimella niin että se olisi voinut vetää sitä perässään ilman kiinnipitämistä.
        Huonojen alkukokemusten jälkeen se vierasti jopa helistinpantaa jota se oli kantanut jo pitkään.


    • -.-

      Meillä kissat joutuivat opettelemaan valjaissa ulkoilun vasta vanhemmiten. Hyvin oppivat ensi kummastelun jälkeen. Homma toimii nykyisin niin, että kissat kertovat milloin ulos haluavat, toimii hyvin koska eivät koskaan ole ulkona hirveästi käyneet niin eivät sinne kokoajan ole hinkumassakaan. Kesällä ulkoilu oli suoranainen hittituote, nyt ei ulkoilu kiinnosta juurikaan.

      Kesällä toinen halusi vain ulos auringonpaisteeseen lepotuolissa olevan tyynyn päälle nukkumaan ja haistelemaan ulkoilmaa. Toinen halusi pienen totuttelun jälkeen ihan lenkille. Tämä lenkkeilijä on välillä halunnut talvellakin ulos katselemaan, kovin kauaa ei kyllä halua olla. Utelias oli lumen suhteen, taisi olla uusi kokemus. :)

      Kyllä se ulkoilu sisäkissallekin on elämys vailla vertaa, eikä se raitis ilma kissallekaan myrkkyä ole. Vapaana ulkoilun ollessa liian vaarallista, niin valjasulkoilu on sille hyvä vaihtoehto silloin jos tälläinen rauhallinen ulkoilupaikka lähellä on. Meillä on oma aidattu rivitalon piha käytössä ja läheisessä puistossa käyn tämän lenkkeilijän kanssa. Ihmisiä se tietysti vähän ihmetyttää, mutta pääasiassa tykkäävät ihan hyvää kun huomaavat ettemme aiheuta kellekään haittaa ja kissoista pidetään hyvää huolta. :)

      Välillä mietittää se, että yritetään nyt kovasti tehdä kaikista kissoista sisäkissoja, siis ideahan on sinänsä hyvä, että ulkoilu ominpäin on tosiaan liian vaarallista kissoille mutta aika virikkeetöntä se sisäkissuuskin voi olla jos omistaja ei panosta lemmikkiinsä yhtään. Ei sitä kissakaan terveenä pysy ilman aktiviteetteja, sitä yhdessä paikassa kököttämistä ilman sallittua tekemistä voisi testata joskus itsekukin.. Ei varmaan kukaan kauaa jaksaisi..

      Lemmikki vaatii omistajaltaan viitseliäisyyttä ja aikaa. Ei eläin ole jotain joka pistetään tylsistyttyä siihen kaappiin se on siinä jaloissa 24/7, vaikka sitä ei aina jaksaisikaan ja vaatii vielä kaikenlisäksi tekemistäkin ja seuraa kokoajan voidakseen hyvin.

    • ---

      Meillä on kaksi vanhaa kissaa(15 ja 12 vuotias). Asuttiin ennen omakotitalossa ja siellä ne oli ulkona päivät pitkät,joskus jopa pari päivää putkeen. Nyt jouduimme muuttamaan kerrostaloon(5 kertaa pienempi asunto kuin entinen) ja kissat muuttivat tietenkin mukana. Olen alkanut käyttää niitä valjaissa ulkona,ihme kyllä ne on niihin tottunut, mutta esim. yöllä kissat maukuu ihan hirveesti,kun ne haluis ulos(tietenkin tottumuksesta). Alkaa yöunet mennä, enkä tiedä mitä tekisin. Parveke on lasitettu,joten sieltä ne aina kattelee ulos,mutta inhottaa kun en voi päästää niitä vapaaksi ulos:(

      En haluaisi luopua kissoista,mutta olen miettinyt että olisko niillä parempi olla isommassa kodissa missä ne pääsee ulos..? Ja onko teillä käynyt näin että olette muuttaneet kerrostaloon omakotitalosta ja kissoista on tullut yhtäkkiä sisäkissoja? Kiitos jos joku saman kokenut vastaa tähän:)

    • Anonyymi

      Minun kissan ikä ei ole tiedossa, mutta veikkaisin jotain 5v. koska on nuoren oloinen, mutta ehti tehdä ennen leikkautusta sukulaisellani okt:ssa asuessa parit pennut. Tuli sinne ominpäin asumaan aikuisena. Ei tiedetä mistä tuli. Sukulainen kuoli niin kissa tuli mulle kerrostaloon sisäkissaksi alkutalvesta viimevuonna. Sopeutu ihmeen hyvin. Verkotin parvekkeen, että edes siellä saisi "ulkoilla". Valjaisiin oppiminen näytti toivottomalta: kökötti vaan kauhistuneen näköisenä matalana paikallaan. Kunnes toissapäivänä raakasti kannoin kissin valjaissaan ulos. Rupes tulemaan liikettä. Toki vieläki liikkuu paljon matalana, mutta nousee välillä ylöskin ja minusta näyttää, että nauttii ulkoilusta näinkin. Olen niin iloinen, kun näyttää, että kissaa voi ulkoiluttaa ja ottaa vaikka pienille puistoretkille mukaan. Että kantaa repussa/sylissä ja päästää välillä jalottelemaan. Eihän se mikään koira ole, että pitkiä matkoja seurais.

      • Anonyymi

        Kissa oppii kyllä seuraamaan kuin koira, ainakin kun on opetellut sen koirien kanssa kuten oma kollini.

        Kissa vaan ei kulje vierelläni millään konstin.
        Se kulkee joko edellä tai 5-10m perässä.
        Kotiinpäin se menee sitten suorinta tietä oikomalla etukäteen ja jää sitten portille istumaan kehuja odottaen.

        Erikoista on myös että sillä on oma erilainen naukaisu lenkin aikana jota se toistelee jotain 5- 6m välein ja käydessään metsässä tarpeillaan.
        Pisin lenkki on ollut n. 3km jossa välillä istuskeltiin kantojen nokassa tauolla.


    • Anonyymi

      Toki vien valjaissa ulos useamman kerran viikkoon. se on mukavaa, kun on kiireinen fyysinen työ. Kissan kanssa voi rauhoittua ulkoillessa. Se viihtyy reviirillä jonka on itse vallannut, tarkkailee(niin!) lintuja, jopa koiria jotka kulkevat sen reviirin vieritse omistajansa kanssa.
      Kissan valjaskoulutus on järkevää aloittaa jo heti luovutusiän jälkeen uudessa kodissa, pentuvaljailla. Se tapahtuu siten, että leikin varjolla, iloisin mielin kumpikin pirteänä, sekä koulutettava että kouluttaja, valjaat laitetaan hetkeksi. Heti kun rimpuilu alkaa, valjaat pois.
      Tätä vaihetta toistetaan vaikkapa 2 krt pv, kunnes kissa hyväksyy valjaat. sitten aikaa valjaat päällä pidennetään, aina sitä mukaa kun kissa tykkää valjaista.
      Kun kissa rentoutuu, eli leikkii ja nukkuukin valjaat päällä, se on valmis ulos valjaissa. pieni hetki, ja vaikka useammin päivässä.
      Kun kissa ei enää pelkää pahoin ulkomaailmaa, sen kanssa voi alkaa tutustua järkevissä rajoissa ulkomaailmaan.
      Tässäkin on se, että ei väkisin, vaan kissan ehdoilla/kantamalla pelottavissa kohdin.
      Näin kissa oppii nauttimaan ulkoiluista, ja luottamus oman hoitajan apuun hädässä, lisääntyy.
      Lopulta homma on kivaa, yhteistä ajanviettoa ulkona. sitä mitä kohti on erinäisiä kertoja opeteltu.
      Aikuisen kissan kanssa on otettava hyvin harkiten, koulutus. suuttuessaan aikuinen kissa on sellainen petoeläin, että hampaat voivat olla luuta myöten omistajankin kädessä. Tai kasvoissa.
      Mikäli kissan saa ymmärtämään, ettei tehdä ikäviä, se voi hyvinkin suostua valjaisiin, mutta opetus kuten pennullakin. Ja: Hanki kerralla H mallin valjaat. Ne kaksi-renksua-lapaluiden seudulta yhdessä- valjaat ovat helpompia kuin Houdinin kamppeet olivat, kissan lähteä lipettiin.
      H- valjaan kuuluu olla niin napakka, että sekä kaulanauhan, että mahanauhan saa vaivatta kiinni, muttei juuri väljää ole. H valjas on se, missä kaulanauhan ja mahanauhan välissä on nauha. semmoinen valjas ei kurista kissaa, jos on sopiva kooltaan. Ja osta kerralla laadukas mukava valjas. Ne joissa on hyvin kova reuna, ja harvempi kudos, hankaavat kissan karvaa ja ihoa. Oma kissa ei tykännyt pentuvaljaistaan siksi. Kun hankin kunnon valjaat, ulkoilu on ollut kivaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      937
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      767
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      58
      721
    Aihe