Epilepsia ja tietokone?

Totinen paikka

Minulla on epilepsia, ja kun olen tietokoneella niin kohtauksia alkaa tulemaan(varsinkin jos pelaan jotain pelejä).
Onko muilla samanlaisia kokemuksia?
Ja miten se vaikuttaa sinuun?

13

3458

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tietoinen.

      Tietyn tyyppisissä epilepsioissa on aika klassinen koulukirjaesimerkki, että juuri erilaiset värien ja grafiikoiden vaihdokset aiheuttavat ongelmaa ja oireita. Siksihän asiaa vilkkuvalokokeillakin testaillaan.

      Itsellä parikin esimerkkiä, toinen omakohtainen. Aikanaan vuosia sitten oli epileptisyyttä vaikkei kovin kummoisia kohtauksia ollutkaan. Pientä epäilyä oli kuitenkin ilmassa ollut jo kauan ja oli seurantalinjalla, sitten tuli ammattiopistossa eteen kurssi, jossa tehtiin paljon erilaisia grafiikoita ym. tietokoneilla aika täyspäiväisesti. Huomasin, että kieppuvat ja kovasti värikkäät heittelyt ruudulla tekivät selvästi huonoa. Puhuin asiasta lääkärille joka otatti EEG:n ja sieltä löytyikin juuri tuohon samaan oireistoon viittaava pieni heitto. Koskaan en tuon jälkeen ole joutunut olemaan tekemisissä kyseisten ohjelmien kanssa ja tavallinen koneenkäyttö ei tee mitään ongelmia, lääkkeitä kokeilitiin tovi mutta lopetettiin, koska ongelmat olivat selvästi vältettävissä. Niin tietyistä asioista aiheutuvia olivat, muuten ei mitään. Sen jälkeen tekemäni ammatitkin olen valinnut niin, ettei kyseisiä haittatekijöitä ole.

      Kaverilla aikanaan myös samantyyppinen juttu. Tosin ei mitään ennakkovaroituksia edes. Oli (ja on edelleen:)) Nhl-lätkäsarjan himopeluri, pelasi tietokoneella Nhl-2000:sta tuntitolkulla putkeen ja sai kunnon kohtauksen ja epilepsiadiagnoosi oli selvä. Ironista muuten, että tuossa kyseisen pelin paketissakin on varoitus (en tiedä onko peleissä enää...) että jos on epileptisyyttä niin ei kannata pelata kuin tunti kerrallaan ja pitää taukoja, ja lopettaa jos alkaa tehdä huonoa. Noissa tuollaisissa urheilupeleissähän paljon liikettä ja värinvaihtelua onkin jos pelaa ihan nenä ruudussa kiinni. Itse pelailen pleikalla ja langattomalla kapulalla niin ei ainakaan itselleni ole mitään tullut enää.

      Lääkäri sanoi itselleni kun asiasta kysyin. "Ei tuohon mitään muuta ohjetta voi antaa, kuin että sinun on vain vältettävä tilanteita joissa tiedät oireita tulevan. Ei siihen muuta lääkettä ole. Melkein suosittelen, että katsot tuleeko muualla oireita ja jos ei tule niin ei ehkä kannata lääkkeitäkään syödä kauaa, sinällään turhaa jos on tuollainen selkeä tietystä asiasta provosoituva".

      Kyllä itse olin pidemmän aikaa melko varovainen pitkien koneen käyttöjen kanssa ym. ja tietty vähän mietitytti, kun juuri sellaiselle alalle olin valmistumassa, missä olisi juuri noita oireita-aiheuttavia hommia joutunut tekemään...Sen johdosta hieman muutoksia suunnitelmiin teinkin.

      Eli sen kanssa on vain elettävä ja suhteutettava asiat oireiden mukaan.

      • Aurinko

        Mulla tulee epilepstiset kohtaukset aina työpäivinä iltapäivällä, kun olen aamupäivän tuijottanut näyttöä. Vapaa-ajalla en koskaan saa kohtauksia. Olen puhunut asiasta neurologille, mutta hän oli sitä mieltä, että ei se tietokoneista johdu että saan kohtaukset aina töissä. Itseäni pelottaa töissä kamalasti. Minulle on tehty 2 EEG:tä, joissa kummassakin normaalilöydökset, eikä siellä vilkkuvalot tehneet pahaa.


      • Hugo.

        Itse olen huomannut, että NHL-lätkä on pahin... olen todellakin pelannut pelejä. NHL jääkiekkosarja siksi, että se on nopea ja pelkkä valkoinen tausta jää on niin kirkas, että heti tekee häijyä.


    • sauvatar

      pelaile,
      mutta näytön pitää olla hyvin hämäränä,
      sekä vain n. 1-2 tunin ajan putkeen
      pystyn olemaan koneella.

      Jos liian väsyneenä menen koneelle
      niin silmäni reagoivat heti ja
      joudun välittömästi sulkemaan koneen,
      muuten saan heti kohtauksen.

    • tarjasusanna

      olen saanut kohtauksen pelattuani poksia -

    • tuttu vaiva

      Tämä on tuttua, ja vaikka en pelaisikaan. Yleensä selailen kaikenlaisia sivuja, joissa toki saattaa olla liikkuvia mainoksia. Nykyään käytän kannettavaa kun en ole töissä.

      Onko vinkkejä, miten ehkäistä kohtauksia jos konetta täytyy käyttää?

    • Hugo.

      Kaikissa ainakin X-Box peleissä on varoitus juuri tästä vaivasta ja itse en esim. pysty pelaamaan valoallergia epileptikkona peliä juuri ollenkaan, jos välkkymistä on. Näytön säädöt ja hyvä näyttö auttaa asiaa, mutta kun itse saatan pelata yli 20 tuntia putkeen, niin silloin on oltava humalassa ja se ei taas tee hyvää seuvaavaksi päiväksi.

      Tuossa sanottiin juuri, että kannattaa kokeilla:
      1) Lopeta heti, jos ennakkotuntemuksia.
      2) Tumma näyttö ja mahdollisesti kaukana oleva näyttö ja aurinkolasit.
      3) Peli, joka ei vilku niin paljoa... esim. jalkapallo ja jotkut autopelit.
      4) Kun peliä oppii, niin ei aiheuta mielestäni niin helposti kohtaustuntemuksia.

      Jos saat kohtauksen, niin seuraava kohtaus saattaa tulla helpommin ja seurauksena on yleensä myös ajokortin menetys, sillä parempihan on kertoa lääkärille, sillä niillä sairaus saadaan kuriin yleensä. Monet jättävät kertomatta ja epilepsia pahenee ja pahimmassa tapauksessa sitten kuolee joskus kohtaukseen. 2006 annettu laki lääkärin toimimisesta poliisin vasikkana on tässä mielessä aivan susi ja aiheuttaa ongelmia lääkäreille ja potilaille luottamuksellisen potilassuhteen kannalta.

      Toivottavasti löydät keinot, että voit elää normaalia elämää. Käy testeissä jollain hyvällä neurologilla... HUS:ssa niitä on. Aikaa menee ajansaamisessa ja kai pitää olla lähete terveyskeskuksesta.

      T. Epileptikon elämä on tehty vaikeaksi nykyisin, kun kirjatkin on sähköisessä muodossa ja täysin paperin kaltaista näyttöä ei ole vielä keksittykään eli välkkymätöntä ja itse luen ammatikseni.

      Voimia asian selvittämiseen!

      • salleeni

        VideoEEGhen saatiin loihdittua kunnon kohtaukset juuri X-boxin pelaamisella.

        Kohtauksia saattaa aiheuttaa myös tietokoneen keskusyksikön hurina, jos on kuuloherkkä epilepsia.

        Itselleni pahin mahdollinen on alle 75hertsin virkistystaajuus, ominaisuus, mitä ei ainakaan läppäreissä onneksi enää ole. Vanhemilla pöytämallin koneitten näytöillä sen sijaan saa olla tarkkana. Töissä jouduin vaihdattamaan hienon ison litteän näytön toisenlaiseen, kun näkymä näytti vipattavan ja aiheutti kohtausauraa.

        Hugo, onneksi kuitenkin ihan perinteiset painetut kirjat on edelleen olemassa. Koskaan ei e-kirjat tule voittamaan painettua sanaa.


      • Hugo.
        salleeni kirjoitti:

        VideoEEGhen saatiin loihdittua kunnon kohtaukset juuri X-boxin pelaamisella.

        Kohtauksia saattaa aiheuttaa myös tietokoneen keskusyksikön hurina, jos on kuuloherkkä epilepsia.

        Itselleni pahin mahdollinen on alle 75hertsin virkistystaajuus, ominaisuus, mitä ei ainakaan läppäreissä onneksi enää ole. Vanhemilla pöytämallin koneitten näytöillä sen sijaan saa olla tarkkana. Töissä jouduin vaihdattamaan hienon ison litteän näytön toisenlaiseen, kun näkymä näytti vipattavan ja aiheutti kohtausauraa.

        Hugo, onneksi kuitenkin ihan perinteiset painetut kirjat on edelleen olemassa. Koskaan ei e-kirjat tule voittamaan painettua sanaa.

        Valitettavasti ei ole vaan kaikkia kirjoja saatavina enää ajantasaisina muutakuin e-kirjana ja kun lukee painetun kirjan tenttiin, niin tietenkin kysymykset uusista kohdista ja häviää pisteissä automaattisesti.

        Sinänsä todella kätevä systeemi systeemi e-kirja ekologisesti, sillä lakikirjallisuutta voi päivittää melkein reaaliajassa.

        Kiitos Salleeni muuten tuosta tiedosta, että sinulle aiheuttaa eniten ongelmia alle 75 virkistystaajuuden näytöt. Itselläni pöytäkoneessa vain 60 ja nyt ajattelinkin ostaa teräväpiirto eli HDMI-näytön ja pitää olla tarkkana, että tulee kerralla hyvä. Toivottavasti kaupassa voi vertailla, että miltä tuntuu silmissä... taitaa olla mahdotonta, koska ei lyhyt aika itselleni aiheuta ongelmaa, mutta kun 12 tuntia päivässä lukee, niin silloin on parempi olla erinomainen näyttö.

        Ja onneksi on tosiaan paperinäyttö ja jotenkin siihen on kiva laittaa reunahuomautuksia käsinkirjoittamalla. Olen huomannut, että käsinkirjoittamalla asiat jää paremmin mieleen kuin tietokoneen näppäilyllä. Tosin tietokoneessa on e-kirjoissa helppo tehdä referaatti copy-paste systeemillä mm. Wordiin, joka samalla auki. Todella nopeaa.

        Kiitos Salleeni, oli mukava kuulla sinusta!


    • mooser

      Mulla myös työpaikalla on pari tietokonenäyttöä (teen töitä eri työpisteillä) joilla en pysty olemaan, sillä niissä ilmeisesti näyttö välkkyy hyvin vähän, mutta tarpeeksi aiheuttamaan ensin hirveän päänsäryn jonkin ajan päästä kohtauksen. Eli on paljon ruudusta kiinni jota tuijottelee.

      • Hugo.

        Voisitkohan keskustella työsuojeluvaltuutetun kanssa, että saisi kaikille eri työpisteille sellaisen näytön, joka ei aiheuta kohtauksia, jos se on mahdollista.

        Kokemuksesta oppineena, niin asiassa kannattaa edetä hienovaraisesti tai asiallisesti eikä vaatien. Tosin itse olin valmis ostamaan aikoinaan hyvin kalliit näytöt, mutta työnantajan kommentti oli, että tännehän ei omia näyttöjä tuoda. Itse suutuin ja sain loppujen lopuksi potkut, kun en ymmärtänyt työnantajan kielteistä kantaa. Työnantaja luulisi kuitenkin välittävän työntekijän terveydestä, jos hän on järkevä. Kummankin etu.


      • Mooser
        Hugo. kirjoitti:

        Voisitkohan keskustella työsuojeluvaltuutetun kanssa, että saisi kaikille eri työpisteille sellaisen näytön, joka ei aiheuta kohtauksia, jos se on mahdollista.

        Kokemuksesta oppineena, niin asiassa kannattaa edetä hienovaraisesti tai asiallisesti eikä vaatien. Tosin itse olin valmis ostamaan aikoinaan hyvin kalliit näytöt, mutta työnantajan kommentti oli, että tännehän ei omia näyttöjä tuoda. Itse suutuin ja sain loppujen lopuksi potkut, kun en ymmärtänyt työnantajan kielteistä kantaa. Työnantaja luulisi kuitenkin välittävän työntekijän terveydestä, jos hän on järkevä. Kummankin etu.

        Ei tarvitse. Teen osa-aikaista työtä iltaisin kun toimisto on tyhjillään, eli lähes kaikki koneet ovat käytettävissä, eli siirto vaan tuolilta toiselle. Eikä minulla ole tavaroita joita pitäisi aina siirrellä. Ainoastaan oma takamus.


      • Hugo.
        Mooser kirjoitti:

        Ei tarvitse. Teen osa-aikaista työtä iltaisin kun toimisto on tyhjillään, eli lähes kaikki koneet ovat käytettävissä, eli siirto vaan tuolilta toiselle. Eikä minulla ole tavaroita joita pitäisi aina siirrellä. Ainoastaan oma takamus.

        Eli siis sinun ei tarvitse noilla kohtauksia aiheuttavilla päätteillä tehdä töitä? Hyvä, jos nyt käsitin oikein ja hyvä sinulle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1478
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      70
      628
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      597
    Aihe