"myöden"

Duoden duoden

Löytyykö kanssani samalla aaltopituudella olevia?

Voin sanoa tuntevani vallan fyysistä vastenmielisyyttä munaskuitani myöten nähdessäni käytettävän myöten-sanan tilalla karmeaa muotoa "myöden"!

"Ennen mies maansa myöpi kuin sanansa syöpi."

Kanssani samaa mieltä olevien sopii ilmoittautua tähän. Myöden-sanan myödäilijöiden ja puolustajien puheenvuoroista ei ole niin väliä!

17

5917

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etoo

      Samaa mieltä olen. Toinen puhujaansa vastaan kääntyvä sana on "niikö". Ihan kuin tavallinen niinkuttelu ei riittäisi.

    • Tokihan "myöden" on väärä muoto - jopa muuten aika sallivassa Suomen kielen perussanakirjassa vältettäväksi mainittu - ja johtuu ehkä sekaantumisesta verbinmuotoon "myyden" tai sen murreasuun "myöden". Mutta kannattaneeko siitä hermostua? Sitä on käytetty jo kauan, joskin luultavasti selvästi harvemmin kuin oikeaksi päätettyä muotoa. (Näin on myös nykyisin Googlen mukaan.) Ei -ten-loppu ole itsessään sen kummempi kuin -den-loppu. Yleiskieleen ei vain ole haluttu rinnakkaisuutta - mutta ei aina tarvitse puhua ja kirjoittaa huoliteltua yleiskieltä.

      Muuden, tekeepä mieli huomauttaa, että käyttämäsi sana "aaltopituus" ei ole oikein suomeen sopiva, vaikkei sitä ole tuomittukaan. Suomalaisempaa on käyttää sanaa "aallonpituus" - siitä riippumatta, tarkoitetaanko konkreettisesti jonkin aaltoliikkeen aaltojen pituutta (aallonharjojen etäisyyttä toisistaan) vai jotain tähän perustuvaa kuvaannollisesti. Luultavasti muoto "aaltopituus" johtuu vain siitä, että on orjallisesti jäljitelty muita kieliä, joissa yhdyssanan määriteosa ei ole genetiivissä ainakaan niin yleisesti kuin suomessa.

      Tämän mainitsin lähinnä todistaakseni, miten tässäkin pätee yleinen sääntö: jokainen, joka julkisesti moittii muita kielivirheistä, tekee moittiessaan itse kielivirheitä. (Usein, joskaan ei tässä, tehdyt kielivirheet ovat pahempia kuin ne, joista moititaan.)

      • Duoden duoden

        Minulle ei tulisi mieleenkään nimittää aaltoliikkeen taajuuden käänteisarvoa "aaltopituudeksi" – minulle on itsestään selvää puhua sen yhteydessä aallonpituudesta (varsinkin asiateksteissä). Mutta kun on kyse henkimaailman asioista ja ei-niin-vakavasti-otettavasta sanailusta, niin kovin herkästipä näkyy minultakin lipsahtavan tuo puhekielessä yleinen väärä muoto! Kiitos ojentavasta palautteesta!

        Onnistuin siis antamaan avauksellani vaikutelman herneisestä nenästä. Hyvä juttu – voitaneen sitten vaikka sopia, ettei vaikutelma petä!

        ;•)

        Lopussa esille nostamasi sääntö pitää muuten viiltävän hyvin paikkansa!


    • KKK

      Monilla murrealueilla on vaikeuksia d-kirjaimen kanssa. Tuppaavat muuttamaan d:n t:ksi tai r:ksi, kuten Turusta kotoisin oleva mieheni sanoristikkoja täyttäessään tekee. Aina ei olla myöskään selvillä kummallisen taivutuksen takana olevasta usein vanhasta perussanasta.

    • Hui

      Tuo kaikki johtuu siitä että suomalaiset pelkäävät d-kirjainta, kuten myös muita aakkosten vieraskielisiä konsonantteja (b, c jne.)

      • Hui Hui

        Juu pelätään vieraskielisiä konsonantteja, mutta sullotaan niitä sinne, minne ne eivät kuulu: biisi, Guuba, gallub .................... Mieletön sanasokeus ja purnaamisvietti tällä kansalla!!!!!!!!


      • KKK

        Minullakin on vaikeuksia lausua esim. b:tä. Olen keksinyt hyvän keinon, kun minun on pakko lausua b-kirjain: silloin voi nuolaista huuliaan. Kuivilla huulilla on paha sanoa b:tä, silloin se kuulostaa kovalta p:ltä.


      • stella100
        KKK kirjoitti:

        Minullakin on vaikeuksia lausua esim. b:tä. Olen keksinyt hyvän keinon, kun minun on pakko lausua b-kirjain: silloin voi nuolaista huuliaan. Kuivilla huulilla on paha sanoa b:tä, silloin se kuulostaa kovalta p:ltä.

        Myöden ei ole väärin! Suositeltavamapaa on kuitenkin käyttää sanaa myöten.


      • aloittaja
        stella100 kirjoitti:

        Myöden ei ole väärin! Suositeltavamapaa on kuitenkin käyttää sanaa myöten.

        Jos ei "myöden" suorastaan väärin olisikaan, niin ainakin se pahoinpitelee korvaparkojani! Henkinen hyvinvointi on pahasti koetuksella, kun tuollaista kuulee.


    • 64Lii

      Aikaa myöten on oikea muoto.

    • parempimuoto

      "Ennen mies maansa myypi kuin sanansa syöpi."

      Eihän myymälääkään sanota myömäläksi tai myyjää myöjäksi.

    • jämsän.äijä.jäihin

      Nosto auttaa aina, varsinkin jos käytämme joukkovoimaa. Kun jokainen kelpo palstalainen nostaa kerran...pari päivässä näitä vanhoja juttuja ylimmäksi, siinä jää jämsän äijä junasta.

    • Ketuttaa

      "Ennen jämsän hullu maansa myypi kuin häiritsemästä jääpi."

    • alissa_holm

      No kun näkis ne munaskut!

    • Anonyymi

      Joo, mm. valtakunnan ykkös lady, Jenni Haukio mm tohtori ja runoasiantuntija köyttää ahneesti sanaa myöden kirjakieltä puhuessaan! Tää on iso moka! sekoittaa murresana myöden myöten sanaan, joka on kaikkien ymmärtämä monikäyttöinen sana. Ei pitäisi ruveta julkisesti ruveta yrittämään hienostelua väärällä metodilla. Muutoin Jenni on fiksu ihminen.

    • Anonyymi

      Myöten vai myöden.

    • Anonyymi

      Toyota-merkkisten autojen tehtailija on nimeltään Toyoda.
      Kumbi on oikea viännös?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 176
      5369
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      128
      4785
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3036
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1961
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1804
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1767
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      110
      1744
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1740
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1653
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1581
    Aihe