Hei,
Haluaisin kysellä kokemuksia niiltä äideiltä joiden lapsi on huostaanotettu äidin masennuksen takia.
Odotan ensimmäistä lastani ja käyn äitiyspoliklinikalla seurannassa, koska minulla on kolme vuotta sitten todettu vakava masennus itsemurhayrityksineen yms. Olen kuitenkin voinut hyvin ilman masennusta viimeiset kaksi ja puoli vuotta.
Viime käynnillä sairaalan sosiaalityöntekijä väläytteli mahdollisuutta mennä synnytyksen jälkeen vauvan kanssa ensikotiin, koska muuten hoitaisin vauvaa yksinhuoltajana.
Kysyisinkin kokemuksia siitä kuinka tarkaan syyniin masentunut äiti joutuu lapsen kanssa jos menee vauvan kanssa ensikotiin? Otetaanko lapsi heti huostaan jos äidillä ilmenee masennusoireita? Millaista tukea lapsen kanssa olemiseen saa?
Äidin masennus ja huostaanotto
12
3618
Vastaukset
- FEROZA
tukea saa kyllä, mutta joutuu todellakin syyniin.
jos kieltäydyt avusta, sitten vasta joudutkin syyniin.
itsellä ensikoti oli huono vaihtoehto, siellä käytös minua kohtaan oli todella törkeää (kantelin lääniin) ja ensikoti jätti minuun vain suuria traumoja. riippuu ensikodista. vauvan hoidon kanssa minulla ei ollut ongelmia. se kai niitä harmittikin.
jos mahdollista, pyydä apua kolmannelta sektorilta.- on kolmas
sektori?
- FEROZA
on kolmas kirjoitti:
sektori?
jokin muu kuin kunta.
eli käytä esim. yksityisiä palveluja. tai järjestöjä, esim. mll, 4h, tai kirkko. - apua
FEROZA kirjoitti:
jokin muu kuin kunta.
eli käytä esim. yksityisiä palveluja. tai järjestöjä, esim. mll, 4h, tai kirkko.vaikka yksityisiltä perheohjaajilta. Minä sain apua heiltä alkutaipaleella, he neuvoivat, kannustivat ja tukivat. Nyt itselläni ja vauvallani menee hyvin.
- ja saisit heistä
lähitukiverkon rakennettua.
Kysy ketkä ovat valmiita todellisesti
sitoutumaan vauvan syntymän jälkeen
pidemmäksikin aikaa,
jakamaan kanssasi käärön hoitoa ja huoltoa.
Onni ja Ilo olkoon kanssasi! - näin on
Masennus ei voi olla syy lapsen huostaanottoon. Voit aivan rauhassa olla masetunut jos kuitenkin kykenet hoitamaan lastasi. Mutta jos vakavan masennuksen vuoksi tapahtuu lapsen hoidon laiminlyönti niin asia on jo toinen. Silloinkin mahdollisen huostaanoton peruste on siis esim. lapsen hoidon laiminlyönti, EI MASENNUS!
- ....
ensikotiin menosta. Ota ennemmin yhteyttä lähiomaisiin tai rakenna jonkinlainen tukiverkko. Ensikodin perimmäinen ajatus on turvata lasten elämä, äiti on siinä toissijainen. Yhteistyö on vain tekosyy, jossa äitiä pyritään valvomaan tai hänesta tehdään luonnekuvaus joka on mennyt yli hilseen. Tiedän tuttavani kautta tämän. Lapsi ja äiti erotettiin heti synnytyssairaalassa, tosin tämä äiti oli jatkuvasti masentunut, mutta hänen vointinsa oli erinomainen koko raskauden ajan ja hän oli tosi onnellinen vauvastaan. synnytyksen jälkeen lapsi toimitettiin ensikotiin, jossa äidillä ei ollut sijaa ja mahdollisuudet läheiseen kontaktiluomiseen ei ollut koska ajat säännöllistettiin minimaalisiksi. Ensimmäiseen lapseen sidotut tunteet kasvavat ajan kanssa ja tätä hänelle ei suotu. Kiitos sosiaali-viranomaisten ja ensikotihoitajien. Hänelle ei annettu tukea, vaan päinvastoin yritettiin pitää poissa, koska katsottiin ettei lapsen turvallisuutta voitu taata. Hänhän tietenkin masentui tästä vielä enemmän ja joutui tosi pahaan masennuskierteseen. Viranomaisille tämä antoi tietenkin enemmän puhtia heidän mielestään oikeutettuun toimintaan.
Sinun tilanteesi on tietenkin erilainen, et ole enään masentunut, mutta tässä yhteiskunnassa se luo aina leiman otsaan, jos siitä uskaltaa puhua.
Eli kannattaa tarkistaa muitakin vaihtoehtoja.
Ota vaikka yhteyttä entiseen mielenterveyshoitajaan ja luo lähiomaisten verkosto.Koska sinulla on kokemusta jo masennuksesta, osaat varmaan ennakoida sen uudesta tulemisesta.- jonnas79
oli muuten mun mielestä tosi hyvä ja kiva hlökunta ja anto hyvät eväät meidän elämään..
Tästä päivästä en tiedä miten ensarissa toimitaan.. Nyt kohta neljän lapsen äitinä en sinne menisi jos suositeltaisiin..
Mutta ekan lapsen kohdalla olin ihan tyytyväinen sinne päästessäni ja tosiaan silloin oli vuosi 97-98..
- Saukkoliini
Hei! Minulla on kaksi lasta, 13v. ja 5v. Olen työkyvyttömyyseläkkeellä diagnoosilla psykoottinen depressio. Vanhempi lapseni on huostassa, hoitolaitoksessa, 2-vuotinen hoitojakso, minkä aikana meidän koko perhettä hoidetaan.
Kun odotin esikoistani, minulle tarjottiin ensikodin tukea. Silloinen mieheni oli päihteiden väärinkäyttäjä ja väkivaltainen ja minä mtt:n asiakas. Tuntui todella houkuttelevalta ajatus, että pääsisin ensikotiin: siellä oli tarjolla kaikkea äitiyttä tukevaa toimintaa, esim olisi saanut tehdä vauvanvaatteita ja opetella tekemään vauvanruokia ja ylipäänsä olisin saanut keskittyä lapseeni ja iloita siitä, että minusta tulee äiti.
Mieheni halveksi tuota kaikkea ja minä häpesin sitä, mitä tutut ja sukulaiset sanoisivat, jos muutan ensikotiin. Niinpä en ottanut tukea vastaan. Lastensuojelu oli jo kuvioissa.
Synnytys meni ok, tosin kätilö tokaisi, kun pidin vauvaa rinnoillani, että minun pitää pitää huoli lapsesta, ettei sitä oteta minulta pois. (Siinä vaiheessa vasta tajusin, että olin Sosiaalitapaus). Kotiuduimme vauvan kanssa. Olin vähän ylihuolehtiva (Pidin tarkkaa kirjaa ruoka-ajoista) ja konemainen. Sain kuitenkin hiljalleen luotua hyvän kontaktin lapseni kanssa.
Se, mikä puuttui, oli ystävien puute. Sairastuin synn.jälkeiseen psykoosiin, lähinnä sen seurauksena, että mieheni jätti minut yksin vastuuseen koko kodista, raha-asioista myös (minun piti salaa maksaa laskut ja vuokrat), ja suojella lasta mölisevältä humalaiselta, joka öisin ilmaantui ovestamme (isä siis).
Erosin, kun lapsi oli 1-vuotias ja rupesin aktiivisesti pyytämään apua lastensuojelusta. Silloin sai vielä kodinhoitajankin sossusta, juttelemaan tai auttamaan kotiaskareissa. Nyk yisin ei juuri saa. Mutta kävin purkamassa huolia lastensuojelutt:n luona myös. Lapsestani pidettiin ja sain myönteistä palautetta äitiydestäni.
Yksinäisyys oli silti hurjaa! Olin myös jännittäjä, joten en saanut oikein tarjotuksi lapselle luottavaista kuvaa muista ihmisistä ja elämästä. Lapsen isä myös häiritsi ilon kokemista, koska uhkaili tulla tappamaan meidät aina välillä. Silloin saimme tukea turvakodista.
Työelämä toi mukanaan sen, että voimani alkoivat loppua ja aloin purkaa lapseeni koko katkeruuteni elämää kohtaan! Silti välillä oli seesteistä, kun olimme lomalla; oli myös oikein hyviä aikoja ja hetkiä. Mutta kyllä meidän elämämme näin jälkeenpäin ajateltuna oli mieluummin hengissäpysymistä ja synkeää. Lapseni pelot (perusturvan puutteellisuuden vuoksi) olivat suuria ja sain hänet lopulta tutkimuksiin, missä suositeltiin terapiaa ja sijoitusta vakaaseen ympäristöön. Sijoituspaikkaan pääsy kesti kaksi vuotta, eli ei tuo ainakaan mikään kiireellinen huostaanotto ollut! -Päiväkodista tai koulusta ei koskaan tullut huolestuneita viestejä, lapsi oli sos tilanteissa suosittu ja pärjäävä, ei kiusannut tovereita.
Kun odotin toista lasta, esikoiseni pelot olivat isoja ja tulevan lapsen isästä ei näyttänyt olevan tukea meille. Sain paikan odotusaikana ensikodista, lastensuojelusta sain sitoumuksen sinne. Kokemus oli ihana! Tein hurjasti käsitöitä ja oli kiva jakaa kokemuksia muiden odottavien äitien kanssa, oli paljon samassa tilanteessa olevia äitejä.
Olen taas eronnut, kuopukseni kanssa jaan hienoja elämyksiä, kävin myös 5-vuotisen terapian läpi, mihin lastensuojelullisin perustein sain sos.toimistosta rahoituksen.
Vaikka diagnoosini on aikamoinen, olen luova ja hyvä äiti ja osaan nyt erottaa tunteet toisistaan ja säädellä voimavarojani niin, että lapselleni ei vuoda minun väsymyksestä aiheutuva kiukku. Ei ole epäilystä, että tämä lapseni otettaisiin muualle. Ja esikoiseni hoitoon olen sitoutunut täysillä. -Onneksi minua kuunneltiin, kun ehdotettiin eri sijoituspaikkoja!
Tietysti on niin monenlaisia sostyöntekijöitä, että ei ikinä voi tietää, joutuuko syyniin. -Minun tapauksessa olisi ollut parasta, jos olisin ottanut tuen vastaan jo kun odotin esikoistani ja olisin päässyt olemaan Äiti ihan alusta asti. Ensikodista voi myös kysyä erilaisista tukipalveluista.- FEROZA
tämä tarina on hieno!
loistavaa, että jossain kunnissa on vielä tuollaisia lastensuojeluviranomaisia. tavoitin tarinassasi jonkin verran yhtäläisyyttä omani kanssa, mutta minun lapseni huostaanotettiin. ei käyty keskusteluja ja vaihtoehtoja läpi noin avoimesti ja aktiivisesti.
voimia sinulle ja lapsillesi kovasti.
kuinka muuten esikoinen suhtautuu nuorempaan, onko jotain "kateellisuuta tai katkeruutta" että nuorimmainen saa olla kotona? tai että hänet pystyt hoitamaan, mutta esikoista et? aika kärjistetysti sanottu, mutta ymmärtänet mitä tarkoitan.
- Anonyymi
Kyllä ne voi ottaa huostaan monista eri asioista,myös perättömistä.
- Anonyymi
Onneksi vuodet menee nopeasti, olisi hirveää jos pieni lapsi olisi huostassa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskalla lähestyä minua
Mitä siinä menetät? Vai tyydytkö kirjoittelemaan täällä? Minä olen jo tehnyt aloitteen. Paitsi jos sinua ei kiinnosta. S617820- 1334504
Oulaskankaan päätöksistä
https://www.facebook.com/share/v/1BSCFTMTyX/ Nyt tuli kova päätös, arvostan tätä Kuoppamäen suoraselkäisyyttä.323757- 213118
- 232662
- 282586
- 502296
- 252170
Mitä toivot Suomi24:ltä? Osallistu sivuston kehitykseen!
Moikka keskustelijat! Terveisiä Suomi24:n kehitystiimiltä. Vuosi lähenee loppuaan, mutta ennen kuin rauhoitumme joulun3922123- 322059