taimien kasvattamisesta

speckled

Osaisiko joku kertoa hyviä vinkkejä miten saisi vältettyä ns. istutus"shokin".
Eli kun kasvattelee noita kurkun ja kurpitsan taimia sisällä, niin niistä tulee helposti pitkiä ja hentoja. Viime vuonna aloin ulkoiluttaa taimia paria viikkoa ennen ulosistutusta mutta silti kasvu tuntui pysähtyvän täysin kun istutin ne ulos. (Maa oli kyllä jo lämmin.)

Toimisiko se jos istuttaisin esim: kurpitsat pieniin istutuskasvihuoneisiin ja veisin astiat pihalle aina päivisin, yöksi toisin sitten ne aina sisälle ettei halla pääse vaurioittamaan niitä.
Entäs sitten ns. limskapullo kasvihuoneet? Jos istuttaisin siemeniä suoraan avomaalle ja pistäisi sellaisen pullon päälle taimettumiseen asti (ja harso yöksi)Kokemuksia,,,kellään? Nopeutuuko itäminen ja kasvuun lähtö??

Parhaimmat tulokset olen saanut kun pystyin hoitamaan taimikasvatuksen kasvihuoneessa, mutta nyt siihen ei ole mahdollisuutta. Kasvihuoneessa kasvatetut taimet ponkaisivat vauhdilla kasvuun eikä niitä tarvinut ulkoilutella tai tukea.

6

531

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nimetön

      Taimivaiheen jälkeen ei kannata siirtää taimia liian nopeasti ulos. Suomessa kriittinen takaraja yöpakkasille eli halloille on 10.6., joten sitä ennen ei ole hyvä istuttaa ulos. Jos taimet kasvavat sisällä tai "kylmäeteisessä" liian pitkiksi, niitä tuetaan kepillä. Riittävät ravinteet takaavat varren vahvistumisen. Maan annetaan todellakin lämmetä ennen istutusta, kuten olet tehnytkin. Istutuspaikka kannattaa valita etenkin kurpitsalla seinustalta, ja samoin jos käytät kasvihuonekurkkuja. Avomaankurkku on matalakasvuinen, mutta suosii myös valoa hedelmäaikana.

      Jos ennen istutusta on kukintaa ja ulkona riittävän lämmintä, voi päivällä pitää ulkona pölytyksen varmistamiseksi. Näin hedelmät kehittyvät nopeammin ja etenkin kurpitsassa tulevat isommiksi, jos kastelet riittävästi.

    • momoi

      Mites on etä voiko kurpitsaa istuttaa ihan siemenistä vai tarviiko olla taimi? Entäs miten on kurkun laita? Pitääkös olla taimi vai onko kurkussa jonkin sortin siemeniä jos voi istuttaa sit niistä? Onkos kellään kokemusta?

    • Aurinkoauttaakasvia

      Minä istutin siemenet ja nyt kesäkurpitsa on Sankossa ja ulkoilee parvekkeella päivittäin. Ei oikein kasva. Nyt tulossa viides lehti. Pitää vain lannoittaa.

    • jaune

      Kun istutat taimesi ulos niin tee niille tunneli kasvuharson ja jonkinsortin kaarien avulla. Harson voi laittaa vaikka kaksin kerroin aluksi. Näin saat niille vähän paremman mikroilmaston jolloin kasvu lähtee käyntiin. On myös hyvä lannoittaa ne pari päivää ennen istutusta että niillä on evästä mukana uuteen paikkaan. Ja myös kastella ennen istutusta niin että nestejännitys on hyvä. Ainahan ne vähän ottaa nokkiinsa mutta on hyvä vähentää sitä kaikin mahdollisin tavoin.

    • poltinkarva

      Pikkutaimia ei pidä lannoittaa.

    • Hyvätulee

      Harso auttaa, eikä sitä tarvitse ottaa pois ennen kuin alkavat kukkia. Läpäisee valon ja veden, suojaa kuumalta, kylmältä ja auringolta.
      Shokki on pitkälti sitä, että purkista päästyään kasvi alkaa kasvattaa juuria, maanpäälliset osat räjähtävät kasvuun hetken päästä, kunhan ovat suojassa paahteelta, kylmältä ja tuulelta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1036
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      967
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe