Eräretkelle Geiger-mittari?

Mistä saa halvalla toimivan?

MOT-ohjelma eilen: Viime vuonna KTM:n mukaan 1300 kaivoksen valtaus- ja varaushakemusta.
Askola, Myrskylä, Varsinais-Suomi uhkaa saasteilla Helsingiä ja Suomen Lahtea.

Kultakaivoksista terveellistä syanidiä.

Askolan uraanin jätevedet joutunee Porvoon jokea pitkin Suomen Lahteen. Erilaiset louhinnassa käytettävät hapot ja radioaktiivinen liete joutuu Suomen Lahteen.

Ympäristölupa Porvoon kaupungille syanidi- ja metallipitoisten massojen loppusijoitukselle
Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt Porvoon kaupungin tekniselle ja ympäristötoimelle ympäristöluvan, joka koskee syanidi- ja metallipitoisten massojen loppusijoittamista. Porvoon kaupungin tarkoituksena on loppusijoittaa Johannisbergin alueella sijaitsevan entisen Väriteollisuus Oy:n tontin kunnostuksen yhteydessä poistettavat syanidi- ja metallipitoiset massat Domargårdin jätteenkäsittelylaitoksen alueelle eristettyyn tilaan.

Loppusijoitettavat massat, joita on yhteensä 3 550 m3, koostuvat syanidijätekasasta ja sen alapuolisesta ja ympärillä olevasta syanidipitoisesta maasta sekä erillisestä pienestä jätekasasta.

Väriteollisuus Oy on 1950-luvulla hankkinut Helsingin kaasulaitokselta rautasyanidisakkaa. Jäte on peräisin prosessista, jossa kivihiilestä valmistetusta kaupunkikaasusta poistettiin haitalliset kaasut, rikkivety ja syaanivety. Rautasyanidin lisäksi kasa sisältää merkittävän määrän rikkiä sekä pieniä määriä polyaromaattisia hiilivetyjä (PAH) ja raskasmetalleja.

Rautasyanidisakasta oli alunperin tarkoitus valmistaa väripigmenttiä maaliteollisuuden raaka-aineeksi, mutta se ei toteutunut. Rautasyanidikasa jäi hyödyntämättä ja se on ollut vuosikymmeniä suojaamattomana pihalla Johannisbergissä, kunnes vuonna 1997 Porvoon kaupunki aitasi kasan ja peitti sen suojapeitteellä.

Uudenmaan ympäristökeskus on hyväksynyt ympäristölupapäätöksellään Porvoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen esittämän loppusijoituksen päätöksessä annetuin lupamääräyksin. Domargårdin jätteenkäsittelylaitoksen alueelle suunniteltu loppusijoitus luokitellaan ongelmajätteen kaatopaikaksi. Tämän vuoksi ympäristölupapäätöksessä on annettu lupamääräyksiä muun muassa kaatopaikan rakentamisesta ja hoidosta, kaatopaikalle hyväksyttyjen jätteiden määrästä ja lajista, kaatopaikan valvonnasta ja tarkkailusta, vahinkotilanteisiin varautumisesta ja niiden hoitamisesta, kaatopaikan käytöstä poistamisesta ja jälkihoitoa koskevista toimista sekä siitä, miten kauan kaatopaikan pitäjän on vastattava kaatopaikan jälkihoidosta.

Varsinaisen syanidikasan sijoituskelpoisuus on edellytetty varmistettavaksi vielä erikseen ennen kaatopaikan rakentamisen aloittamista. Porvoon kaupungin on teetettävä puolueettomalla asiantuntijalla syanidijätekasan sisältämästä jätteestä yksityiskohtainen kaatopaikkakelpoisuustesti ja pyydettävä lausunto jätteen kaatopaikkakelpoisuudesta asiantuntijaviranomaiselta tai -laitokselta. Uudenmaan ympäristökeskus voi tarvittaessa kaatopaikkakelpoisuuslausunnon ja kaatopaikkakelpoisuustestin tulosten perusteella kieltää kyseessä olevan jätteen sijoittamisen Domargårdiin.

Ongelmajätteen kaatopaikan alusrakenteen kantavuus ja vakavuus on edellytetty selvitettäväksi yksityiskohtaisesti ennen lopullisten rakennesuunnitelmien laatimista. Kantavuutta ja vakavuutta on tarvittaessa lisättävä rakennusteknisin lisätoimenpitein.

Ongelmajätteen kaatopaikan eristysrakenteiden rakentamisen laadunvalvonta on edellytetty varmistettavaksi ulkopuolisella puolueettomalla asiantuntijalla .

Loppusijoitusalueella muodostuvat suotovedet on edellytetty koottavaksi ja johdettavaksi yleiseen viemäriin.

Ongelmajätteen kaatopaikan rakentamista ja käyttöä ei voida aloittaa ennen kuin Porvoon kaupunki on tehnyt sopimuksen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:n kanssa ongelmajätteiden kaatopaikkatoiminnan harjoittamisesta yhtiön hallitsemalla Domargårdin jätteenkäsittelylaitoksen alueella.

Lisätietoja:
Insinööri Arja Johansson, Uudenmaan ympäristökeskus, puh. 020 490 3028
puh. (09) 1488 8275

YmpäristöinsinööriHannele Kärkinen, Uudenmaan ympäristökeskus, puh. 020 490 3043

Uraanin louhinta
Uraanin louhinta saastuttaa laajoja alueita, levittää radioaktiivisia aineita ympäristöön ja aiheuttaa terveyshaittoja kaivosalueilla


Uraaninlouhinta tuottaa suuret määrät radioaktiivista jätettä ja saastuttaa laajoja alueita. Suomen ydinvoimaloihin uraani tulee Kanadan Saskatchewanista Key- ja Cigar Laken kaivoksista, Australian Olympic Damista sekä Venäjän Krasnokamenskista, jotka ovat maailman suurimpia uraanikaivoksia.

0,5 kiloa uraania tuottaa tuhat kiloa radioaktiivista jätettä, hiekkaa, joka varastoidaan satoja metrejä korkeiksi kasoiksi sekä radioaktiivista liejua, joka syntyy kun uraani erotetaan kiviaineksesta rikkihapolla. Nämä radioaktiiviset jätteet levittävät ympäristöön radioaktiivista pölyä ja kaasumaista radonia, jotka aiheuttavat keuhkosyöpää. Lisäksi uraani on kemiallisesti hyvin myrkyllistä. (Wise 2001) (EPA 1983)

TVOn Olkiluodon ydinreaktorien uraani tulee Australiasta ja Kanadasta. Australian Olympic Damin kaivoksen nestemäistä happoa ja raskasmetalleja sisältävää radioaktiivista jätettä varastoidaan 500 hehtaaria laajassa ja kymmenen metriä syvässä avoimessa altaassa, joka sijaitsee lähellä Roxbyn kaivoskaupunkia. Kaupunkiin leviää kaivosalueelta radioaktiivista pölyä. Vuonna 1994 kaivosyhtiö lisäksi myönsi, että altaasta oli kahden edellisen vuoden aikana vuotanut 3 miljoonaa kuutiometriä nestemäistä radioaktiivista jätettä ympäristöön. (Anawa 2001)

Kanadan Key Lakella tapahtui vastaava jätealtaan vuoto vuonna 1984. Sekä Australiassa että Kanadassa kaivosalueet ovat alkuperäisväestön alueilla. Australiassa aboriginaalit ovat nostaneet kaivosyhtiötä vastaan oikeusjutun, ja Kanadassa alkuperäisväestön edustajat ovat vaatineet voimakkaasti Cigar Laken kaivoshankkeiden lopettamista. (Wise 1998c)

Krasnokamenskin uraanikaivoksissa Venäjän Uralilla louhitaan uraania Fortumin ydinvoimaloihin. Alueella on satoja metrejä korkeat kasat radioaktiivista hiekkaa, joka pölyää läheisiin kyliin. Lisäksi nestemäistä radioaktiivista nestemäistä jätettä on vuotanut ympäristöön useita kertoja ja saastuttanut alueita ja pohjavesiä. Kaikkein suurin ongelma alueella ovat kaivoksen aiheuttamat radonkaasupäästöt. Radonkaasupitoisuudet kylän rakennuksissa ovat erittäin korkeat. (Robinson 1998), (Högelsberger 1997), (Greenpeace 1996a)

Venäjän tiedeakatemian tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 1991 Priargunskin uraanilouhoksen lähellä asuvista miehistä 65% kuoli ennen 60 vuoden ikää. Myös miesten syöpätapaukset alueella olivat kasvaneet 3,2 kertaisiksi. Lisäksi keskenmenot ja sikiöiden epämuodostumat olivat lisääntyneet. (Venäjän tiedeakatemia 1993)

3

2818

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sirkka-Äkäsl

      Nyt kun net alkaa repiä maita auki Levi-Ylläs väliltä, niin onpa kiva kierrellä Aakenusjärveä Kiovasta ostetun radiaattumin kanssa. Ne kuonavuoret säräyttävät hienosti mittaria.

      Kehotan käymään katsomassa kaivostoiminnan jälkeä vaikkapa Kovdorin kaupungissa Sallasta koilliseen. Tätähän met haluamma, häh???

      • ja kyllä

        syanidinkin paljastavat.


    • Timppafromhere

      Ettei olisi ihan ite omahyväinen helsinkiäinen kirjottanu tuota kohtaa: uhkaa saasteilla helsinkiä ja suomenlahtea... ihanku mitään muuta ei olisi olemassa kuin helsinki? Enemmän Helsingistä on uhkaa muille kaupungeille ja kunnille kuin toisinpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      376
      1426
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1243
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1180
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1052
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      930
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      876
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      786
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      780
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe