Olen pikapuoliin valmistumassa yhteiskuntatieteen maisteriksi ja mietin jatko-opintomahdollisuutta. Tiedän, miten jatko-opiskelijaksi haetaan yms.käytännöt, mutta millaista opiskelurahaa jatko-opiskelija saa? Mistä haetaan? Onko jatko-opiskelu "työtä"? Olen kuullut, että joutuvat myös jonkin verran vetämään kursseja tai pitämään luentoja. Voiko jatko-opiskella päivätyön ohella? Miten tämä vaikuttaa tuloihin? Vai elävätkö jatko-opiskelijat jollakin apurahalla? Kaikesta informaatiosta kiitollinen!
Jatko-opiskelusta
15
2138
Vastaukset
- ...
Jatko-opiskelu on opiskelua siinä missä perustutkinnon suorittaminenkin. Ei siihen mitään uusia velvollisuuksia liity (kuuluuhan perustutkintoonkin esiintymistä), mutta toimeentulo on ongelmallisempaa.
Opintotukea ei saa montakaan kuukautta, ja työkkäri taas ei välttämättä lainkaan tykkää siitä, että jatko-opiskelee samalla kun nostaa työttömyyskorvausta. Kokopäivätyö taas tahtoo viedä voimat. Muutenkin kokopäivätyö, jos se tapahtuu yliopiston ulkopuolella eikä liity mitenkään jatko-opintojen aiheeseen, tahtoo jotenkin vieraannuttaa yliopistomaailmasta. Sinänsä mitään estettä ei kuitenkaan ole työn ohessa opiskelulle.
Jatko-opintojen etenemisen kannalta lienee parasta pyöriä laitoksella jossain ominaisuudessa. Tuntiopettajan tai assarin hommia kannattaa kysellä.- uutta
Sekava vastaus. Siis onko sinulla itselläsi kokemusta jatko-opiskelusta? Saavatko jatko-opiskelijat opintotukea? Miten mahdolliseen opintotukeen (kuinka suuri se nyt onkaan) vaikuttavat esimerkiksi vaikkapa apurahat?
- Susse
En osaa vastata kysymykseesi. Olen kanssasi samassa tilanteessa, eli valmistuminen lähestyy ja jatko-opinnot kiinnostavat. Osaatko sinä tai joku muu vastata, voiko jatko-opintoja tehdä muussa yliopistossa kuin mistä valmistuu? Entä miten niihin haetaan? Voinko esim. hakea johonkin yliopistoon jatko-opiskelijaksi, vaikka siellä ei olisi paikkoja avoinna? Pitääkö jatko-opiskelijaksi haettaessa olla tutkimussuunnitelma, eli voisinko esim. ajatella jatkavani graduni aiheen tutkimista?
- kauas, miksi
et esitä kysymyksesi suoraan laitokselle ja kyseisiin yliopistoin, vaan tulet tänne niiden kanssa, johonkin nettipalstalle mummojen arvamuksia kuulemaan ja hankkimaan!?:(
- Susse
kauas, miksi kirjoitti:
et esitä kysymyksesi suoraan laitokselle ja kyseisiin yliopistoin, vaan tulet tänne niiden kanssa, johonkin nettipalstalle mummojen arvamuksia kuulemaan ja hankkimaan!?:(
No jo on taas kumma, kun pitää heti kuitata.. Mitäs itse täällä palstalla roikut, jos kerran luotettavampiakin tietolähteitä on??! Ajattelin nyt vaan kysäistä asiaa täältä, kun joku oli kyseisen asian laittanut aluille.
- .....
Susse kirjoitti:
No jo on taas kumma, kun pitää heti kuitata.. Mitäs itse täällä palstalla roikut, jos kerran luotettavampiakin tietolähteitä on??! Ajattelin nyt vaan kysäistä asiaa täältä, kun joku oli kyseisen asian laittanut aluille.
Olisi tosiaan mukava kuulla omakohtaisia kokemuksia joltakin, joka on itse jatko-opiskelija, kun kaikilla ei ole lähipiirissään ketään kyseisessä tilanteessa olevaa, jolta kysyä. Luulisi, että heikäläisiäkin näillä palstoila roikkuu siinä missä näkyy roikkuvan lääkäreitä, kampaajia yms. ammattiväkeä! Kai nyt kaikki tietää, että tämä on keskustelupalsta eikä mikään infopiste. Eli siis keskustellaan!
- tietoo
Jatko-opiskelupaikkaa voi hakea muuhunkin kuin omaan yliopistoon, vaikka ulkomaille. En tiedä kaikista, mutta meidän laitoksella jatko-opiskelupaikkaa hakeva hakee tutkijakouluun. Eli ensin pitää olla jonkun tutkimusryhmän kanssa sovittuna aihe ja tehtävä tutkimussuunnitelma. Suurin osa jatko-opiskelijoista saa tukirahaa/tutkimusryhmä maksaa palkkaa ja teet työtä (väitöskirjaa), sekä niiden kolmen-viiden vuoden aikana joina jatko-opiskelet suoritat vaaditun määrän jatko-opinnoiksi soveltuvia kursseja.
- juska
Tiedätkö, onko pääsyvaatimuksia(gradun arvosana, opintojen yleisarvosana)?
- paikasta
juska kirjoitti:
Tiedätkö, onko pääsyvaatimuksia(gradun arvosana, opintojen yleisarvosana)?
Esim. DI jatko-opintoihin on ilmeisesti rima tosi korkealla, kun hakijoita on paljon. Kannattaa kysyä sieltä omalta laitokselta (tai minne oletkaan hakemassa jatko-opiskelijaksi).
- (~)
"mutta millaista opiskelurahaa jatko-opiskelija saa?"
Sama opintotuki kuin perusopinnoissa - siis jos on tukikuukausia jäljellä. Ja siis
"Onko jatko-opiskelu "työtä"?"
Ei. Läheskään kaikki jatko-opiskelijat eivät saa työtä yliopistolta. Työkkäri tosin sitten taas (ilmeisesti) katsoo jatko-opintojen estävän aktiivisen työhaun.
"Voiko jatko-opiskella päivätyön ohella?"
Voi. Mutta ei kyllä taida kovin monelta jampalta sellainen onnistua.
"Vai elävätkö jatko-opiskelijat jollakin apurahalla?"
Jos saavat apurahaa. Toinen vaihtoehto on päästä johonkin tutkijakouluun ja näin "työskennellä" tutkijakoulun rahoittamana tutkijana.- vastauksista
Tämä selventää asiaa jo melko paljon. Lähinnä tuo finanssipuoli kiinnostaa. Siis kannattaa kysellä tuonne tutkijakouluun tutkijaksi ilmeisesti? Mutta voiko siellä sitten tehdä haluamansa kaltaista tai haluamastaan aiheesta tutkimusta, vai tekevätkö kaikki ryhmässä jotakin samaan aihepiiriin liittyvää? Toki jos näin on, kannattaa tietysti hakea jonnekin missä saman aihepiirin juttua tekevät muutkin - saa ainakin vertaisryhmän.
- (~)
vastauksista kirjoitti:
Tämä selventää asiaa jo melko paljon. Lähinnä tuo finanssipuoli kiinnostaa. Siis kannattaa kysellä tuonne tutkijakouluun tutkijaksi ilmeisesti? Mutta voiko siellä sitten tehdä haluamansa kaltaista tai haluamastaan aiheesta tutkimusta, vai tekevätkö kaikki ryhmässä jotakin samaan aihepiiriin liittyvää? Toki jos näin on, kannattaa tietysti hakea jonnekin missä saman aihepiirin juttua tekevät muutkin - saa ainakin vertaisryhmän.
Kyllä, tutkijakoulut ovat usein painottuneet johonkin tiettyyn aihealueseen.
Tai sitten voi olla niinkin, että tutkijakoulu jakautuu useisiin "alaosastoihin" tai ohjelmiin. Itselleni on tuttu esim. langnet, kielen tutkimuksen tutkijakoulu, jossa on omat ryhmät seuraavasti: Kielenoppimisen haasteet, Kielen rakenteet ja käyttö, Kielitieteen yleiset teoriat ja metodit, Käännöstiede ja ammattikielten tutkimus, Kielen vaihtelu, ja Kielikontaktit ja muutosprosessit.
Kannattaa huomata, että tutkijakouluihin on usein keskitetty haku tietyin väliajoin. Tutkijakouluissa on mukana sellaisiakin tutkijoita/jatko-opiskelijoita, jotka eivät saa rahoitusta tutkijakoulun kautta, vaan rahoittavat työnsä esim. apurahoin. Tosin tutkijakoulussa mukana oleminen voi sitten helpottaa apurahojen saamista, toisaalta tutkijakouluun mukaan pääseminen helpottuu jos on jo olemassa niitä apurahoja.
- jatko-op
Jatko-opinnot loppusuoralla, ja moni mietteitä rupeamasta. Toivoisin vain, että joku olisi kertonut näitä asioita silloin kun aloitin jatko-opinnot. En lähtisi jatko-opiskelijaksi ilman varmuutta koko työajan kestävästä rahoituksesta. Siis palkasta. Jatko-opiskelu ei missään nimessä ole opiskelua, vaikka sellaiseksi se tupataan monessa tilanteessa mieltämään. Tämä on ihan raakaa työtä, eikä käytännössä ero tutkimustyöstä. Yksi tapa päätyä jatko-opiskelijaksi on löytää työpaikka, jossa rahoitus on varma opintoajaksi ja työssä on mahdollisuus väitöskirjan tekoon. Yleensä tukijoiden hakukuulutukset ovatkin muotoa: haetaan väitöskirjatyöntekijään x vuoden kestoiseen projektiin. Mielestäni paras kuvio jatko-opiskeluun on tutkijakoulu, josta olikin jo yllä puhetta. Tutkijakoulussa rahoitus on taattu ja homma on hieman ammattimaisempaa. Kun selvittelet tutkijakoulusysteemiä, niin kyllä se kokonaisuus siitä kirkastuu. Yliopistoilla on myös hyvät ohjeet jatko-opintojen aloitukseen (ainakin meillä jatko-opintojen opinto-oppaassa). Löytänet tarvittavat asiat yliopistojen nettisivuilta. Apurahapelleilyyn älä suostu. Olen itse tehnyt kolme vuotta hommia apurahalla, ja se on syvemmältä kuin minne aurinko paistaa. Apurahatutkijan asema lienee huonompi kuin työttömän.
- opiskelua
Opintotuella jatko opintoja ei kannata tehdä. Se on akateemisen osaamisen ala-arviointia, mitä suuremmassa määrin, vaikka tietyillä aloilla tätäkin suositetaan.
Eli johonkin projektiin, tutkijakouluun tai assariksi.
- jatko-opiskelussa
Käy puhumassa proffallesi kiinnostuksesta jatko-opintoihin hyvissä ajoin. Kerro tutkimusaiheestasi ja pyri viemään jonkinlainen tutkimussuunnitelma. Kannattaa tässä vaiheessa kysellä rahoitusmahdollisuuksia ja sanoa, että palkkaa pitää saada eli et opiskele jatko-opintoja opintotuen avulla, koska se on oman osaamisen aliarviointia.
Jos olet puhdas tutkija niin silloin vain tutkit, tällöin olet yleensä apurahalla. Sen sijaan assarina on yleensä jonkin verran opetusta, tenttien korjausta ym. virkatyötä, joka pitää hoitaa ennen omaa tutkimusta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?
Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman481558Sunnuntai terveiset kaivatulle
Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!761355- 261099
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊881064- 88970
Ai miehillä ei ole varaa maksaa
Treffejä naiselle johon on ihastunut? Ihanko totta dusty miehet? Tekosyy. Haluatko laittaa 50/50 kaikki kulut parisuhtee187906Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi99855Olet mielessäni
viimeisenä illalla ja ensimmäisenä aamulla. Ihastuin sinuun enkä voi tunteilleni mitään. Jos uskaltaisin, tunnustaisin s20851- 82821
Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?70789